Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Hírek Hírek

Linux desktopon - dinamikus bővülés

Másfélszerezte bázisát az asztali számítógépekre telepített nyílt forrású operációs rendszer, alig néhány hónap alatt. Okok és következmények.
Év(tized)ek óta folyik a vita a Linux asztali operációs környezetként betöltött szerepéről. Ha objektívek akarunk lenni, el kell ismernünk: zömében meddő társalgás volt ez, hiszen a nyílt forrású OS nem tett szert nagy népszerűségre ebben a szegmensben. Ugyanakkor szerverfronton igen magas az elfogadottsága, és az okostelefonok között is robbanásszerűen terjed (az Androidnak köszönhetően). Nemrég azonban meglepő számok láttak napvilágot a lesajnált desktop piacon.

Az biztos, hogy itthon az Orbán kormány alaposan felkavarta a vizet a Tisztaszoftver program módosításával. Utóbbi miatt nem kizárt, hogy hazánkban is erőre kap a Linux desktop szegmensben – az mindenesetre komoly ösztönzést jelenthet a pénzhiánytól szenvedő iskolák számára a Windows-ról való váltást illetően, ha a továbbiakban nem kapnak pénzt új Windows licencek vásárlásához...

A teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Rekord olcsó SSD-k

2012 már nem a merevlemez éve lesz - sosem látott mélybe zuhannak az SSD-k árai.
Az év második felében 1 dollár alá esik majd 1 gigabyte-nyi átlagos SSD tárkapacitás, adta közre prognózisát az IDC. A piackutató vállalat jövendölése szerint az idei év végre a mozgóalkatrész nélküli háttértárolók mainstreammá válásáról szólhat – hacsak nem üt be egy, a tavalyi thaiföldi áradáshoz hasonló szerencsétlenség a chippiacon.

A teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Közösségivé válik a Google keresője

Radikális változást vezetett be a Google a keresőjében: immáron nem csak a közösségi oldalán, hanem itt is felveszi a harcot a Facebook ellen a cég.

Ugyan az új funkció jelenleg csak angolul érhető el, a Google keresőjének új funkciója akár radikálisan meg is változtathatja az online keresés mikéntjét. Az egy gombnyomással elérhető „személyes keresési eredmények” gyakorlatilag a Google+ közösségi oldalának és a keresőnek egybefonódása, vagy legalábbis annak első mérföldköve.


A teljes cikk itt olvasható.

Folytatódhat a Tisztaszoftver program

A minisztérium elsiette: korántsem biztos, hogy a Microsoft termékei eltűnnek a köz- és felsőoktatásból.

Elhamarkodottnak bizonyult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végi egyoldalú kommunikációja a Tisztaszoftver program megszűnéséről. A tárca a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult licencprogram weboldalán jelentette be: a jövő évi költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. Az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket – írták.

A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Nem biztos semmi sem

Amint azonban az IT café megtudta: korántsem biztos, hogy március elejéig el kell távolítani a Tisztaszoftver program keretében használt Microsoft termékeket a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépeiről. A szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis az NFM egyoldalú bejelentését követően tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról a minisztériummal, ezek jelenleg is folynak.

a teljes cikk az itcafe.hu-n.

Gyorsan kell lépni, ha feltörték a Gmail-fiókot

Banki szintű biztonsági beállításokkal is levédhető a Google levelezője, de az extra védelmet a felhasználónak magának kell bekapcsolnia. A kétlépcsős azonosítással fél óra alatt hackerbiztossá tehető a pénzügyi és személyes információk garmadáját rejtő Gmail-fiók. Feltörés esetén gyorsan kell lépni, megmutatjuk, hogyan.

Kezdetben a Google-jelszó csupán arra volt jó, hogy a felhasználó hozzáférjen a levelezéséhez, személyre szabott kezdőoldalához, és testreszabott keresőoldalához. A cég az évek során úgy kibővítette szolgáltatásainak körét, hogy ma ennél jóval többre vigyáz a Google-fiókhoz tartozó titkos kód. Véd üzleti adatokat (például a céges Adwords hirdetési fiókhoz), és védi például az Analytics nevű, látogatási adatokat kezelő rendszert. Elzárja az illetéktelenek elől a Google Checkout fizetési szolgáltatást, amivel az interneten lehet vásárolni.

A koronagyémánt pedig még mindig a Gmail, ami nem csak azért fontos, mert átverős pénzkérő levelet lehet küldeni a címjegyzék összes tagjának. A levelezőfiókba futnak be a felhasználó által használt netes oldalak jelszóvisszanyerő levelei is. A türelmes támadó fizetési szolgáltatásokba, közösségi oldalakra, webboltokba, digitális játéktárakba juthat be, ha egyszer kitalálta a fő levelezőfiók jelszavát.

a teljes cikk itt.

A közlekedési forradalom érdeklődés hiányában elmarad?

Sokak vélekedtek úgy 2011-ről, hogy ez az év lesz a tisztán elektromos hajtású autók forradalmának kezdete. Bizonyos szemszögből talán igazuk is volt, de 2012 elején érdemes megvizsgálni, mi a helyzet ezen a téren.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Kijelzős, óriási kapacitású pendrive érkezik

Egy terabájtos – nem, nem elírás – flash pendrive-val készül a Victorinox a kedden startoló CES 2012-re.

A teljes cikk itt

Megérkezett a Linux kernel 3.2

Menetrend szerint, két hónappal az előző verziót követve megérkezett a Linux kernel 3.2-es változata, amely számos módosítást tartalmaz.

A kernel.org feltörése miatt a 3.1-es rendszermag a szokásosnál hosszabb ideig, három hónapig készült, a 3.2-es verzió azonban a korábban megszokott bő két hónapos szünettel követte október végén kiadott elődjét. A végleges verzió hét kiadásra jelölt változat megszületése után január 4-én jelent meg. A változások listája hosszú, a commitok száma 11881, amire évek óta nem volt példa - utoljára a 2.6.39-es kernel tartalmazott 10 ezernél is több commitot, 11 ezer fölött pedig csak a 2.6.37 járt az utóbbi években.

Örülhetnek a notebookjukon Linuxot használók

Szokás szerint a grafikus driverek terén is hoz előrelépéseket az új kernel - itt érdemes kiemelni, hogy az Intel chipkészletbe és processzorba integrált grafikus vezérlőihez fejlesztett RM/KMS meghajtó alapértelmezésként bekapcsolt RC6-támogatással érkezik. Az RC6 az Intel GPU-k által támogatott energiatakarékos állapot, amelynek alapértelmezett használatát a 3.1-es rendszermagban kikapcsolták a fejlesztők, mivel egyes Sandy Bridge-alapú gépeken stabiltási problémákat okozott. A javításoknak köszönhetően a 3.2-es rendszermagot futtató laptopok fogyasztása és üzemideje terén érezhető javulásra lehet számítani.

Szintén a linuxos laptopok használói számára lehet örömhír, hogy a hosszas tesztelési folyamat után bekerült a rendszermagba a Broadcom által fejlesztett nyílt forrású Brcm80211 Wi-Fi driver, amely számos vezeték nélküli vezérlőchipet támogat. Ugyanez történt az (immár a Qualcomm részévé vált) Atheros által gyártott AR600x sorozatú Wi-Fi chiphez készített meghajtóval is. A rendszermag fejlesztői javítottak az AMD Bulldozer architektúrára épülő processzorok cache-kezelésén is - ezeket a fejlesztéseket a 3.0 és 3.1 verziójú kernelekbe is visszaportolják a fejlesztők. A 3.2-es kernelbe bekerült a Qualcomm Hexagon digitális jelfeldogozó processzorok támogatása is.

A 3.2-es kernel újdonságairól részletesen a Linux Kernel Newbie cikkében lehet olvasni.

A teljes cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Tortával búcsúztatta a Microsoft az IE6-ot

A Microsoft emelkedett hangulatban siratta el az Internet Explorer 6-ot: a böngésző piaci részesedése egy százalék alá esett Amerikában. A cég munkatársainak jókedvét tovább javíthatta, hogy a nagy rivális Google kínos marketingbotránnyal blamálta magát.

 

a cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Internetkorlátozás Európa utolsó diktatúrájában

"Miért is nézeget külföldi weboldalakat?!"

Fehéroroszországot (Belorussziát) sokan hívják ma az öreg kontinens utolsó diktatúrájának. Noha amíg emberek élnek Európában, az utolsó kitétel sosem vehető biztosra, az tény, hogy a Lengyelország és Oroszország közé beékelődött államban korántsem mennek úgy a dolgok, ahogy kellene. A (kommunista) szombat során például az állampolgároknak „önként" kell közmunkát vállalniuk, melynek fejében ugyan kapnak fizetést, de azt szintén „önként" fel kell ajánlaniuk a helyi önkormányzatok számára.

a teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Kormányhatározat a nyílt fájlformátumról

A kormány karácsony előtt egy nappal alkotott rendelete értelmében nem nyílt forráskódú irodai szoftvereket csak nagyon indokolt esetben, illetve nemzetközi szerződésekből adódó kötelezettség teljesítése érdekében szabad beszerezni a kormány által felügyelt szerveknél.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Elindult az LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál

A több mint két hónapos nyilvános tesztidőszakot követően elindult Magyarország első, kereskedelmi üzemben működő LTE-alapú mobilinternet-hálózata. A Magyar Telekom elsőként Budapestet tervezi lefedni, a későbbi, vidéki fejlesztések a frekvenciakorlátok leküzdése után várhatók.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Könnyen hekkelhetők az újabb routerek

December végén szakemberek szinte az összes, újabban eladott vezeték nélküli routereket érintő sebezhetőséget hoztak nyilvánosságra.A módszert Stefan Viehböck írta le blogjában, illetve egy részletes  dokumentumban. A kutató szerint a sérülékenység a széles körben használt, az informatikában járatlan felhasználók megsegítésére kialakított Wi-Fi Protected Setup (WPS) szabványban található. A WPS-t azért hozták létre, hogy bárki egyszerűen és gyorsan csatlakozhasson a jelszóval védett hálózatokhoz is.

A cikk az index.hu-n jelent meg

Vizsgálja a Microsoft a 64 bites Windows 7 sebezhetőségét

A Microsoft már vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint Safari böngészőben egy preparált weboldalt megnyitva a Windows 7 operációs rendszer 64 bites változatán "kék halált" lehet előidézni. A dán Secunia biztonsági cég szerint a sérülékenységet távoli kódfuttatásra is fel lehet használni.

A cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Túllicitálta a Microsoftot a Google

A Google már nem évi 100 millió, hanem 300 millió dollárt fizet a Firefox fejlesztőjének, nehogy a Bing legyen az alapértelmezett kereső.

A teljes cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Vége a Tisztaszoftver programnak

Nem finanszírozza tovább az oktatásban használt Microsoft-licencek megvásárlását az állam, ezt a tételt Magyarország következő évi központi költségvetésébe már nem is tervezték be. Az amúgy is jelentős forráshiánnyal küzdő középiskolák és felsőoktatási intézmények számára a Linux jelentheti az alternatívát. Márciustól csak illegálisan használhatják a Microsoft termékeit, kivéve, ha maguk fizetnek érte.

Tisztaszoftver program, amit még az első Orbán-kormány idején Stumpf István kancelláriaminiszterként indított el eredetileg Campus program néven, oktatási intézmények, tanárok és diákjaik számára biztosított Microsoft szoftvereket, Windowst, Office-t, illetve különböző szervermegoldásokat. A nagy mennyiségben beszerzett, épp ezért kedvezményes licencek díját az állam állta.

A teljes cikk a Computerworld.hu-n jelent meg.

München polgármestere minden EU-s képviselő laptopjára LibreOffice-t vagy OOo-t akar

München - ahol a Linuxra és nyílt forrású szoftverekre váltás a tervezettnél jobban halad - polgármestere, Christian Ude egy nyílt levélben azzal a kéréssel, javaslattal kereste meg Neelie Kroes-t, hogy minden EU-s hivatalnoknak LibreOffice-t vagy OpenOffice.org-ot kellene használnia a laptopján. A polgármester azt ajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy tekintsenek példaként Münchenre... A részletek itt.

Magyarországot fenyegeti az Anonymous

Twitter-üzenetben fenyegette meg Magyarországot az Anonymous nevű nemzetközi crackerszerveződés finnországi csapata. Hogy mit, hogy és mikor támadnak majd, arról sejtésünk sem lehet. Az sem biztos, hogy támadnak-e egyáltalán.

A politika szúrja a szemüket


"#Klubradio closed. #Orban & #Fidesz r killin democracy in #Hungary w/their oppressive laws. #Anonymous, rise up: it's time to stop this shit" - olvasható a Klubrádió budapesti frekvenciájának elvesztését fájlaló üzenet az AnonFinland csatornán. Nem sokkal később pedig a következő bejegyzés került ki: "Lulzsleigh warmed up & ready to fly to #Hungary to help our bros down there. #Orban, for ur sake, u better GTFO be4 We get there #tietovuoto", ami magyarul nagyjából annyit tesz: "a Lulz szánja már be van melegítve és kész arra, hogy Magyarországra repüljön hogy az ottani haveroknak segítsen. Orbán, a saját érdekedben tűnj el a fenébe mielőtt odaérünk. #szivárogtatás" Az Index információi szerint a csoport a hatalomkoncentráció ellen tiltakozik.

A teljes cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Hogyan kapták el az amerikai kémrepülőt az irániak

címmel egy cikk jelent meg a computerworld.hu-n.

A nap mondása

A hup.hu-n olvastam:

"Miután kétszer megvágott egyetemen a 220 inkább informatikus lettem."

581 - 600 / 608 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 31

Naptár Naptár

kedd

18

2018.09.18.
H K Sze Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő