Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>java</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>java</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>java</em> cimkéjű tartalom.

Java EE-botrány: megszólal az Oracle

Meghajolt a nyomás alatt az Oracle és immár nyilvánosan is színt vallott a Java, azon belül pedig a nagyvállalati felhasználásra szánt Java Enterprise Editionról is. Egyelőre csak nyugtató szavak vannak, részletek a szeptemberi JavaOne fejlesztői konferencián jönnek.

Fokozatosan pánikszerű hangulatot eredményezett a Java ökoszisztéma szereplői körében, hogy az Oracle hosszú hónapok óta mélyen hallgat a Javával, azon belül pedig a Java EE-vel kapcsolatos terveiről. A nyomást végül a Java EE Guardians néven a platform megmentésére csapat fokozta elviselhetetlenné, a Java-prominensek mellett az IBM és a Red Hat is a kezdeményezés mögé állt, és végül a a Java Community Process (JCP), a legfőbb független Java-testület is felhívta az Oracle-t a színvallásra.

Az egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapó konfliktust végül tegnap azzal zárta le az Oracle, hogy az angol Registernek (egyelőre) exkluzív nyilatkozatot adott, Mike Moeller szóvivőn keresztül. Eszerint "az Oracle elkötelezett a Java mellett és egy jól kidolgozott javaslattal rendelkezik a a Java EE következő verziójának, a Java EE 8 specifikációját illetően. Ez támogatni fogja a fejlesztőket abban, hogy új, mikroszolgáltatásokat (microservice) vagy nagyméretű, elosztott rendszereket, konténerekalapú környezeteket építsenek a felhőben." Hozzátette: "az Oracle szorosan együttműködik a kulcs partnerekkel abban, hogy a javaslatot véglegesítse és a szeptemberi JavaOne konferencián megossza azt a szélesebb Java-közösségel is."

A Register információi szerint az Oracle nagyjából egy éve döntött úgy, hogy lezárja a  nyílt Java EE fejlesztésére tett erőfeszítéseket, helyette pedig egy zárt, tulajdonosi (proprietary) Java runtime és API fejlesztésére fókuszál, amely nagyvállalati környezetben ki tudja váltani a Java EE-t. Az új platform nagyban épít a Java EE-re, de túlnyomórészt az Oracle zárt fejlesztéseire épül, és kizárólagosságot biztosít a cég számára annak használatában. A tavaly erre az új projektre irányította át a Java EE-n dolgozó munkatársakat, ez az irányváltás pedig nagyon jól látszik a nyílt platformon végzett munka drasztikus visszaeséséből is.

A belsős információk szerint ebben a döntésben sok minden közrejátszhatott, leginkább a Google-Oracle per fordulatai befolyásolhatták a cég üzleti döntéshozóit. A bíróság abban ugyanis úgy döntött, hogy az API-kat nem védi szerzői jog, azokat bárki tetszés szerint újraimplementálhatja, ha akarja. Ugyan ezt a döntést az Oracle megfellebbezte és nyert is (tehát az API-t igenis védi a szerzői jog az Egyesült Államokban), annak újraimplementációja azonban végülis fair use-nak bizonyult, vagyis kivételt képez a szerzői jog alól.

Ilyen körülmények között az Oracle úgy döntött, hogy a Java API-val követett nyitottság politikája már inkább hátrány, mint előny, így érdemesebb azt egy zárt alternatívára cserélni. Mivel a cég saját termékcsaládjai közül is rengeteg épít közvetve vagy közvetlenül a Java EE-re, a teljes, utód nélküli bezárás nyilván fel sem merült, azzal a cég saját maga alatt vágná a fát.

És mégis: Java EE

Ezt a hivatalosan be nem jelentett, de a statisztikákból és a cég mély-mély hallgatásából fokozatosan egyértelműbbé váló döntés okozott pánikot a Java EE-re fogadó partnerek és szereplők körében. A nyílt platform nélkül ugyanis rengetegen maradnának hoppon, még akkor is, ha alternatívaképp az Oracle azért kínálna egy fizetős alternatívát.

A Register belsős információi szerint azonban nemrég az Oracle-ön belül az a csapat kerekedett felül, amely nyílt Java EE fejlesztése mellett tört lándzsát, és a cég vezetése végül úgy döntött, hogy visszatér az eredeti koncepcióhoz és megtartja, illetve tovább fejleszti a platformot. "Túl sok kárt okozna az ökoszisztémának és nincs garancia arra, hogy a partnerek használnák is az új, immár zárt API-t"- ismerteti az érvelést belsős információkra hivatkozva a Register.

A döntés értelmében tehát újra él az eredeti terv, érkezik a Java EE 8, amely megkapja az égetően szükséges fejlesztéseket a microservice-ek, a konténerek és a nagyméretű, elosztott rendszerek támogatásához, ezzel például a nagy rivális Microsoft .NET Core előnyét is igyekszik majd behozni (hogy a modernebb, feltörekvő alternatívákról ne is beszéljünk).

Az Oracle bejelentését Reza Rahman, Java EE Guardians alapítója, volt Oracle-alkalmazott is örömmel fogadta: "Ez nagyon jó hír és egy pozitív meglepetés" - nyilatkozta. "Örvendünk, hogy az Oracle immár hallgat a közösségre és dolgozik azon, hogy megoldást találjon. Reméljük, hogy a jövőben az Oracle a Java EE-t szabványként, és nem egy egyszerű termékként kezeli majd" - tette hozzá. A bejelentést a Java EE Guardians is üdvözölte, de a győzelmi köröket majd csak a JavaOne-ra ígért hivatalos bejelentés után fogják megfutni.

forrás: hwsw.hu

Az Android N nem tartalmaz majd proprietary Oracle-ös Java API-kat

Szemfülesek észrevették, hogy nemrég egy érdekes commit született a Google alkalmazásában álló Piotr Jastrzebski és Narayan Kamat páros munkája nyomán "Initial import of OpenJdk files" leírással az Android platform git tárolójában. Elindult a találgatás a commit-tel kapcsolatban.

A Google megerősítette a VentureBeat-nek, hogy az Android következő major verziója, az Android N már nem fog tartalmazni proprietary Oracle Java API-kat. Helyette az Android N kizárólag a szabad, nyílt forrású OpenJDK-ra fog támaszkodni.

A változtatás mindenképpen érdekes a Google és az Oracle közt húzódó, folyamatban levő per miatt. Egyesek szerint lehetséges, hogy a változtatás annak köszönhető, hogy a Google és az Oracle peren kívül megegyeztek, mások szerint az sem kizárt, hogy a Google ezzel a lépéssel akarja biztosítani az Android jövőjét arra az esetre, ha vesztene a perben.

Mivel folyamatban levő perről van szó, a Google ezt a kérdéskört nem kommentálta.

A részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

SI Java és SAP Academy - Jelentkezz most!

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara
2014. szeptemberétől az IT-Services Hungary Kft. System Integrations Ágazatának megbízásából SI Java Academy és SI SAP Academy oktatási programokat szervez. A képzések indulásának várható időpontja:  2014.szeptember 8.

Mindkét szakmai kurzus igen kurrens, a munkaerőpiacon keresett ismeretek megszerzésére ad lehetőséget a résztvevők számára anyagi befektetés nélkül.
A képzések további előnye, hogy a tanfolyam sikeres befejezése után az IT Services Hungary Kft. azonnal állást is biztosít a legjobb eredménnyel záró hallgatók számára.

Ki jelentkezhet a képzésre?

A programok célközönsége elsősorban A PTE PMMIK német nyelven beszélő hallgatói, de a képzésre jelentkezhetnek a PTE bármely karán hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok, illetve hallgatói jogviszonnyal nem rendelkező külső érdeklődők is. 

Mindkét tanfolyamon maximum 25-25 fő vehet részt. A megrendelő elvárása a német nyelv ismerete, ezért a jelentkezők között előnyt élvez, aki nyelvtudását B2 – vagy azzal megegyező szintű nyelvvizsgával tudja igazolni. (A jelentkezésnek nem feltétele a nyelvvizsga, viszont előnyt jelent.)

Az oktatás formája, helye, időbeosztása

Mind a Java Academy, mind az SAP Academy kurzus az IT Services Hungary Kft. által támogatott 1 féléves órarenden kívüli 208 órás képzést jelent. A képzések hétfőtől péntekig 15:30-19:30 idősávban a PTE PMMIK Boszorkány úti számítógépes laborjaiban kerülnek megtartásra. (Az órarend összeállításánál figyelemmel voltunk a tanfolyam időbeosztására, ezért várhatólag órarendi ütközést nem jelent a tanfolyami részvétel.)

A tanfolyamokhoz egy német szaknyelvi kurzus is tartozik, melynek időbeosztása péntek 9:30-12:45. A német szaknyelvi kurzus célja a német nyelvismeret felfrissítése, elmélyítése, alkalmazás szintű elsajátítása.

Mit várunk el a kurzusra jelentkező hallgatóktól?

A kurzusra felvételt nyert hallgató köteles 

  • mind a szakmai, mind a német szaknyelvi tanórákon megjelenni, 
  • az oktatók által kiadott feladatokat határidőre elkészíteni,
  • a rendszeres számonkérésekre felkészülni, azokat 50%-ot meghaladó eredménnyel teljesíteni 
  • a kurzus végén megszervezésre kerülő vizsgán részt venni, ott a megszerzett tudásának legjavát nyújtani.

Amennyiben a fenti ajánlat felkeltette érdeklődését, a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével jelezze részvételi szándékát az Ön által választott képzésre vonatkozóan.

A kitöltött jelentkezési lapot kérem a horvath pont ildiko kukac pmmik pont pte pont hu címre mielőbb eljuttatni szíveskedjen!

A képzésekkel kapcsolatban személyes tájékoztatót tartunk
2014. szeptember 3-án 16:30-kor
a Boszorkány úti épület  201-es termében

JAVAPOCALYPSE

Egy érdekes vírusreklám azt feszegeti, hogy mi történne, ha egy csapásra eltűnne a Java mindenhonnan.

Oracle vs. Google: az Oracle Java API-jai nem copyrightolhatók

Újabb vereségek az Oracle oldalán a Google ellen indított Java/Android perben. Azután, hogy a múlt héten az esküdtek úgy döntöttek, hogy a Google nem sértett Oracle szabadalmakat, az Oracle arra kérte az ügyben eljáró bírót, hogy az hatálytalanítsa az esküdtek döntését és hozza meg a döntést maga. Az Oracle az ún. "Judgment as a matter of law" indítvánnyal a döntést a bíró kezébe helyezte volna. William Alsup bíró szerdán elutasította az Oracle kérését.
Ha ez nem lenne elég, Alsup - a Groklaw-os Pamela Jones szerint - úgy döntött, hogy az Oracle Java API-jai nem copyrightolhatók.

 

Idézet:

Therefore, Oracle’s claim based on Google’s copying of the 37 API packages, including their structure, sequence and organization is DISMISSED

PJ szerint ez azt jelenti - az ő olvasatában legalábbis -, hogy nem lesz újabb tárgyalás a copyrightolhatóság témában. Az Oracle számára a bukta elkönyvelése mellett egyetlen opció a fellebbezés, de PJ szerint hülyék lennének, ha ezt az utat választanák.

Részletek a Groklaw oldalán.

Fedora Developer Conference Brno-ban

an Open conference for all Linux and JBoss Developers, Admins and Linux users organized by Red Hat Czech Republic

Az esemény honlapja

Naptár Naptár

péntek

18

2017.08.18.
H K Sze Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő