Fontos linkek Fontos linkek

 • WEB mail
 • Telefonkönyv
 • PTE
 • PMMK
 • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

Szoftverfejlesztőket keresnek

VISION Recruitment hazai és nemzetközi ügyfelei számára keresünk szoftverfejlesztő, szoftvertesztelő és infrastruktúra szakértő munkatársakat, a junior szinttől egészen a senior szintekig.

Siemens szoftver fejlesztő mérnök

A Siemens PSE Kft. felsőfokú végzettséggel rendelkező, angolul beszélő munkatársakat keres i SW fejlesztő mérnök munkakörbe:

Siemens szoftver mérnök

A Siemens PSE Kft. felsőfokú végzettséggel rendelkező, németül beszélő munkatársakat keres szoftver mérnök munkakörbe.

Hírek Hírek

Hamarosan eltűnhetnek a trollok az internetről

Mesterséges intelligenciával távolíthatják el őket.

Az internetes fórumok egyik nagy rákfenéje, hogy gyakran az értelmes beszélgetések helyett trollkodással és másokat inzultáló posztokkal találkozhatunk. Ezt felismerte a Google is, a vállalat Jigsaw névre keresztelt leányvállalata pedig most egy olyan technológiát fejlesztett ki, amivel a számítógépek is elkaphatnák a trollkodó hozzászólókat.

A lényeg a mesterséges intelligenciában van, a Conversation AI ugyanis egy olyan applikáció, amely képes öntanuló módszerrel felismerni a zaklató, gyűlölködő vagy másokat támadó hozzászólásokat. Az első tesztek alapján igen jól működik az alkalmazás, a Google szerint 92%-os biztonsággal dolgozik a szoftver és csak az esetek 10%-ában téved. Nem meglepő, hogy az olyan neves magazinok, mint a New York Times vagy a Wikipedia is felfigyelt a Jigsaw fejlesztésére, így a közeljövőben várhatóan a saját felületükön is kipróbálják a Conversation AI-t, hogy a lehető leghatékonyabban távolítsák el a trollokat.

forrás: technokrata.hu

Kezdődik az egyetem: Ezeket a programokat ne hagyd le a telefonodról!

Összegyűjtöttünk 10 olyan alkalmazást, ami sokat segíthet az egyetemi tanulmányaid során.

Itt az ősz, elkezdődtek a főiskolai és egyetemi tanulmányok, így úgy döntöttünk, hogy bemutatunk 10 olyan alkalmazást, amely minden egyetemista okostelefonján/táblagépén fenn kell, hogy legyen! Mostani listánkban tehát egyaránt megtalálható feladatlista készítéséhez használható program, csakúgy, ahogy dokumentumszkennelő és matematikai egyenletmegoldó applikáció is. Ha tehát szeretnéd felkészíteni a telefonod az elkövetkező hónapokra, ezeket töltsd le:

1. Evernote 

A jegyzetelő alkalmazások királya az Evernote, az alkalmazás amely szinte minden okostelefonon megtalálható. Ha még a tieden nem, akkor ideje pótolnod, hiszen igen hasznos funkciókkal ruházhatod fel a készüléked! Az applikáció amellett, hogy hagyományos, szöveges jegyzetek tárolására is képes, még hanganyagot, képeket és akár névjegykártyákat is elmenthetünk a segítségével. Az Evernote ennek fényében már ingyen is rendkívül hasznos, de természetesen fizetős opciók is a rendelkezésünkre állnak. Amennyiben nem elégszünk meg az ingyenes variáns 2 eszközös szinkronizációs lehetőségével és 60 MB-os havi feltöltési keretével, úgy választhatjuk a Plus kiadást, amellyel már korlátlanul érhetjük el az adatainkat az összes eszközünkön és a fájlokból akár 1 GB-ot is eltárolhatunk a felhőben. Ezért havi 4 eurót (1240 forint) vagy évi 30 eurót(9300 forint) kell fizetnünk, cserébe még a képek mellett a PDF-ek tartalmai között is keresgélhetünk. Még több funkciót nyújt a Premium kiadás, ebben még részletesebb keresési eszközöket használhatunk, jelszóval védhetjük az egyes jegyezeteket és ezekből akár 10 GB-ot is eltárolhatunk a felhőben. Nem meglepő módon ez a legdrágább, havonta ugyanis 7 eurót (2200 forint), míg éves szinten 60 eurót (18600 forint) kér érte az Evernote.

Letöltés: iOS , Android, Windows Phone

2. Office Lens

Ha szükséged van egy dokumentum gyors beszkennelésére és továbbküldésére, úgy  telepítsd fel a mobilodra az Office Lens-et. Az Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is elérhető alkalmazással pillanatok alatt digitalizálhatod a papíralapú dokumentumaid, de akár névjegykártya mentésére is lehetőség van. Ez utóbbiak esetén a szoftver automatikusan a névjegyzékbe menti az illető információit, így később már nem kell előkeresned a papírt. De nemcsak ezért, hanem a jó minőségű képjavító technológiáért is ajánlható az Office Lens, a szoftver ugyanis megfelelően tünteti el a papíron lévő hibákat. Jó hír, hogy az alkalmazás akár Word-be vagy épp PowerPoint-ba is tudja exportálni a képeket, de emellett akár PDF-et is készíthetünk a segítségével, az e-mailes továbbküldésről nem is beszélve.

Letöltés. iOS, Android, Windows Phone

3. Dropbox

A felhőalapú tárhelyek legalapvetőbbike a Dropbox, a népszerű szoftver ugyanis hosszú ideje köztünk van. Ennek fényében rendkívül sokat fejlődött, mára ott tartunk, hogy automatikusan szinkronizálja a dokumentumainkat, így nem kell azzal foglalkoznunk, hogy mikor töltjük fel őket a felhőbe. Alapesetben 2 GB tárhelyet kapunk, de ismerősök meghívásával ezt 16 GB-ig növelhetjük. Amennyiben ezt kevésnek találnánk, úgy kapcsoljuk be a  Ha még ez sem elég, akkor az automatikus fotófeltöltés opciót és máris további  3 GB üti a markunkat. Ha ez kevés, akkor javasolt a Pro verzióra való előfizetés, ekkor havonta 10 eurót von le a számlánkról a rendszer, cserébe 1TB-nyi tárhellyel gazdálkodhatunk. Sőt, a Pro verzióval már az ismerőseinkkel is megoszthatjuk a mappáinkat, így akár egyszerre többen is hozzáférhetnek egy-egy fájlunkhoz.

Letöltés: iOS, Android

4. Any.do

Ha már sokasodnak az órák és a nap többi részében is rengeteg a teendőd, akkor az Any.do-t neked találták ki. A letisztult, átlátható külsejű alkalmazással egy pillanat alatt rendszerezheted a teendőid, beállíthatsz határidőket, de akár “csak úgy” is elmentheted az esetleges teendőidet, hogy határidőt adnál neki. Az Any.Do kifejezetten hasznos, ha sok visszatérő feladatod van, mivel ilyenkor folyamatosan figyelmeztet a telefon, hogy le ne maradj róluk. Amennyiben ez nem elég, úgy a Pro kiadást is választhatod, ez havi 2-3 euró közötti összegért (attól függően, hogy egy vagy több gépre kéred) akár helyzet alapú figyelmeztetést is tud, sőt, akár saját ízlésednek megfelelően is alakíthatod az alkalmazás kinézetét.

Letöltés: iOS, Android

5. MyScript Calculator

Előadások során kifejezetten jól jöhet a MyScript Calculator, hiszen a hagyományos számológép appokkal ellentétben ez a program a kézirásunkra épít. Így nem pötyögni, hanem rajzolni kell, azaz akár olyan képleteket is bevihetünk, amelyek speciális karaktereket tartalmaznak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a MyScript Calculator számára nem okoz problémát a gyökös vagy a hatványozós képletek beírása.

Letöltés: iOS, Android

6.  Adobe Reader

Bár a legtöbb okostelefon már gyárilag képes PDF-ek olvasására és a legtöbb program is megbírkózik a szabvánnyal, azért nem árt, ha van egy olyan PDF olvasó, ami biztosan jól működik. Ez pedig az Adobe Reader, amely azon kívül, hogy olvasni lehet vele, havi 2 euróért akár Excel-be vagy Word-be is exportálhatunk, illetve PDF dokumentumok készítésére is lehetőség van. Sőt, az alkalmazás még a Dropbox-szal is kompatibilis, így igény szerint akár oda is menthetjük a PDF fájlokat.

Letöltés: iOS, Android

7. Google Translate

Az egy dolog, hogy Google-ba bepötyögve egy pillanat alatt az online fordítóban találhatjuk magunkat, de igazán csak az alkalmazás letöltésével aknázhatjuk ki a kaliforniai gyártó szolgáltatásának képességeit. A Google Translate amellett, hogy 103 nyelvről tud fordítani, még arra is képes, hogy azonnal lefordítsa a feliratokat. Ezeket 27 nyelven tudja megtenni, ezek között van az angol, a német, a francia, a spanyol, a norvég és a magyar is, így a külföldi ismerőseink is nagy hasznát vehetik az applikációnak. Emellett  van benne hangfelismerés is, azaz nem kötelező legépelnünk vagy lefotóznunk a szöveget, el is mondhatjuk a telefonnak, sőt, ha inkább kézzel írnánk be a szót, arra is lehetőségünk van.

Letöltés: iOS, Android

8. Doulingo

Ha szeretnél nyelvet tanulni, akkor ideális választás a Doulingo. Persze szó sincs arról, hogy kiváltana egy nyelvtanárt, de órák közti szünetekben vagy épp este, a lefekvés előtt hasznos lehet, ha néhány új kifejezéssel bővíted az ismereteidet. A program nagy előnye, hogy tényleg rendkívül egyszerű tanulást biztosít, tud motiválni és az egészet úgy alakították ki, hogy játékosan fejlessze az ismereteidet. A Doulingo immár nemcsak angolul, de németül, spanyolul és sok más nyelven is használható, azaz érdemes kipróbálnod!

Letöltés: iOS, Android

9. Wolfram Alpha

Legyen szó akár egy bonyolult függvényről, akár egy, számunkra érdekes információról, bátran fordulhatunk a Wolfram Alpha-hoz, hiszen az alkalmazás nemcsak, hogy megbírkózik egy komolyabb egyenlettel, de akár azt is meg tudja mondani, hogy hányan beszélnek a világban angolul. Persze nemcsak akkor vehetjük nagy hasznát, ha  valamit nem tudunk, de egy házi feladat visszaellenőrzése során is hasznos, ha megismerjük a jó eredményt.  Hátránya, hogy nem ingyenes, mindkét platformon körülbelül 1000-1100 forintot kell fizetni érte.

Letöltés: iOS, Android, Windows Phone

10. TED

Világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák, amelyeken számtalan érdekes ember izgalmas és tanulságos történet ésimerhetjük meg. Jó hír, hogy ezeket nemcsak személyesen, de a mobilunkon is élvezhetjük, hiszen a hivatalos TED applikációval akár út közben is megnézhetjük őket. Érdekesség, hogy az alkalmazásban külön kategóriát alkotnak a magyar felirattal rendelkező felvételek, így, ha nem beszélünk olyan jól angolul, akkor is rengeteg hasznos videó közül választhatunk.

Letöltés: iOS, Android

 

forrás:technokrata.hu

Vége a Nexus okostelefonoknak

Az Androidpolice több forrásból úgy értesült, hogy a Google két ősszel érkező telefonját az utóbbi évek gyakorlatával szemben nem Nexusnak fogják hívni, hanem Pixelnek. Egészen pontosan Pixelnek és Pixel XL-nek, hiszen két modell érkezik. Részleteket még nem tudni róluk, azon kívül, hogy az egyik 5, a másik 5,5 hüvelykes lesz.

Kérdés, hogy ez egyben azt is jelenti-e, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően a Google a mobilok gyártását is saját kézbe veszi, szemben a különböző partnercégekkel legyártatott Nexusokkal. A most érkező mobilokat az eredeti elképzelés szerint a HTC gyártaná, és bár az Andrpiodpolice egyik forrása szerint a Google meggondolhatta magát, még mindig az tűnik valószínűbbnek, hogy a tajvani cég marad a gyártó. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy még inkább a Google brandje kerül majd előtérbe a forgalmazáskor.

A lépés mindenesetre a cég egységesítési törekvéseire utal. A Motorola volt vezére, Rick Osterloh a közelmúltban érkezett vissza a Google-höz, és állítólag azon van, hogy minél áramvonalasabb legyen a cég hardverkínálata. Az új név ezt már azzal is segítené, hogy a saját gyártású laptopjait (Chromebook Pixel) és tabletjét (Pixel C) is így hívják. Szintén beleillik ebben a képbe, hogy a Google anyacége, az Alphabet pénteken kaszálta el a Project Ara munkacímen évek óta fejlesztgetett moduláris telefont.

Szintén az Androidpolice tudta meg, hogy a Google október 4-én fog tartani egy nagy bemutatót, ahol a két Pixel-telefon mellett egy új, 4K felbontású Chromecastot is bemutatnak, illetve többet tudhatunk meg a Google Home-ról, a cég okosotthon-vezérlőjéről (esetleg okos otthonvezérlőjéről), amely az Amazon Echo közvetlen konkurenciája lesz. Az új Google-féle VR-nézegető, a Deaydream View dizájnját is itt fogják bemutatni.

forrás: index.hu

68 millió Dropbox-felhasználó adatai szivárogtak ki

Több mint 68 millió Dropbox-felhasználó adatai szivárogtak ki. Maga az adatlopás még 2012-ben történt, de csak most derültek ki a részletek, miután az ellopott adatokat a hekkerek árulni kezdték a neten.

A feltört szolgáltatásokat figyelő és az érintetteknek értesítést küldő haveibeenpwned.com szerint pontosan 68 648 009 fiók adatai kerültek ki, amivel ez minden idők hatodik legnagyobb ilyen adatlopása. A lista első öt helyezettjéből egyébként négynél (MySpace, LinkedIn, Badoo, VKontakte) szintén idén nyáron bukkantak fel a lopott adatok, és mindegyiknél ugyanúgy több évvel ezelőtti támadásról van szó, mint most a Dropbox esetében is.

Az adatlopás tehát illeszkedik  az utóbbi hónapok trendjébe: néhány évvel ezelőtt történt a támadás, akkoriban a meghekkelt cég jóval kisebb számú érintett felhasználóról tudott, és eleinte azt hitték, csak emailcímek szivárogtak ki, majd idén az online feketepiacon feltűntek az akkor ellopott adatok, és kiderült, hogy sokkal komolyabb a helyzet.

A különböző cégek meghekkelése közötti kapcsolatot az is mutatja, hogy a LinkedIn feltörésekor szerezték meg a hekkerek egy Dropbox-alkalmazott jelszavát, ezzel sikerült bejutniuk a rendszerbe és hozzáférniük egy belső dokumentumhoz. (Azóta a cégnél szigorúbban is veszik a saját alkalmazottaikat érintő biztonságot.)

A hekkerek emailcímeket és jelszavakat szereztek meg, utóbbiakat erősen titkosított (hashelt és sózott) formában, ami azt jelenti, hogy nehezebb visszafejteni őket, és a jelek szerint eddig még nem is sikerült. Ennek ellenére mindenkinek azt javasoljuk, hogy nézze meg a haveibeenpwned.com-on, az emailcíme megadásával, hogy érintett-e, és ha igen, minél előbb változtassa meg a jelszavát, ha 2012 óta nem tette meg. (Ugyanitt fel is iratkozhat, hogy ha a jövőben érintett lesz egy adatlopásban, automatikus emailértesítést kapjon róla.) A Dropbox egyébként támogatja a kétlépcsős azonosítást is, ide kattintva elérhető a saját útmutatójuk arról, hogy lehet bekapcsolni.

Ha jót akarsz, nem használsz okos zárat!

Kutatók szerint komoly veszélyeket hordoznak ezek az eszközök.

Napjainkban soha nem látott mértékben szaporodnak az otthoni okoseszközök, legyen szó akár egy termosztátról, egy mérlegről vagy épp egy zárról. Azonban míg előbbi kettő jószerivel érdektelen egy hacker számára, addig utóbbi bizony már komoly kockázatot rejt, hiszen segítségével egyszerűen be lehet jutni a lakásba.

Épp ezért döntött úgy két kutató, hogy megvizsgálják, mekkora kockázatot rejtenek a nem ritkán Bluetooth-szal működő okoszárak. Anthony Rose és Ben Ramsey a DefCon biztonságtechnikai konferencián árulta el, hogy az általuk próbált 16 okoszárból 12-őt sikerrel törtek fel, méghozzá több esetben „nevetségesen egyszerűen”.

Olyan is előfordult, hogy a készülék titkosítás nélkül, egyszerű szövegként küldte tovább a jelszót, így egyszerűen kitalálhatták, máskor pedig még arra is lehetőségük volt, hogy átírják a kódot, ezzel kizárva a tulajdonost a saját ingatlanából. A kutatók szerint a probléma az Okidokey, a Plantaco, a Quicklock, a Ceomate, az Elecycle, az iBlulock, a Mesh Motion és a Vians zárait érinti, de nem elképzelhetelen, hogy más cégek is érintettek.

forrás: www.technokrata.hu

Bluetooth 5: Négyszeres hatótávolság, kétszeres sebesség

A Bluetooth annyira mindenhol jelen van, hogy könnyű megfeledkezni róla, még mindig egy fejlődésben lévő technológia. A Bluetooth Special Interest Group (SIG) felelős a szabvány meghatározásáért, és a múlt év végén előrevetítette, mi várható a 2009-es változatot követő nagy változás során. A testület megosztott egy kicsit többet arról, mire számíthatunk a várhatóan 2016 végén, 2017 elején érkező Bluetooth 5-től. Az új verzió először is megnégyszerezi a kapcsolatok hatótávolságát, és megduplázza a sebességüket is, ami mindemellett nem jelent energiafelvételi növekedést a jelenlegi alacsony fogyasztású szabványhoz képest.

E fejlesztések azonnal előnyei meglehetősen könnyen megérthetők. A jövőbeli Bluetooth‑hangszórók vétele nem fog gyengülni, ha véletlenül az ember például véletlenül magával viszi a telefonját a konyhába, és az új okosóráknak is egy kicsit gyorsabban kell megkapniuk a push értesítéseket a nagyobb adatátviteli sávszélességnek köszönhetően. Ez azonban még fontosabb az IoT‑eszközök és a Bluetooth‑bóják esetén.

A párosítandó eszközökkel ellentétben az adatközlő Bluetooth‑eszközök egyre gyakoribbak, függetlenebbek, és könnyebb velük kommunikálni. A Bluetooth 5 nyolcszorosára növeli az adatszórást, ami azt jelenti, hogy sokkal több adat küldhető (és fogadható) egyetlen interakció során. Ahelyett, hogy a Bluetooth-bója egyszerűn pingelne a telefonnak egy URL-t, ami további információt nyújt például egy múzeumi kiállításról, képes arra, hogy ezt elvégezze, és emellett meghatározza a tartózkodási helyünket az épületen belül, és küldjön egy, az ajándékboltban felhasználható kedvezményes kupont, mindezt egyszerre.

Azonban nem a Bluetooth SIG feladata különleges alkalmazási módokat megálmodni a technológia számára. Ehelyett arra koncentrál, hogy fejlessze a hatótávolságot és az adatkapacitást, az új alkalmazási módok és csatlakoztatott eszközök megálmodását pedig ráhagyja másokra.

forrás: bázis blog

Nem úgy megy a Windows 10, ahogy a Microsoft szeretné

Egy évvel a megjelenése után úgy tűnik, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket a cégóriás legújabb operációs rendszere: a BBC szerint a Microsoft egy közleményben azt írta, nem tudják majd tartani az eredetileg kitűzött tervet a Windows 10-zel. Azt szerették volna, hogy 2018-ig 1 milliárd eszköz fusson a 10-es operációs rendszerrel. A hároméves terv csúszásának oka szerintük az, hogy a Windows phone nehezen tör be az Android és Apple által dominált okostelefon-piacra.

A cél valójában már akkor megbicsaklott, mikor a Microsoft 7,2 milliárd dollárért megvette a butatelefonok korának királyát, a finn Nokiát. Mikor a hároméves tervet kitűzték, abban reménykedtek, évi 50 millió Windows telefont adnak majd el, de a két legnagyobb piacból, Észak-Amerikában és Kínában egyelőre csak 1,6%-ot és 0,4%-ot hasít ki a Microsoft mobilja.

A Windows 10-et tavaly július 25-én dobták piacra, a cég pedigegyáltalán nem visszafogott kampányba kezdett, hogy rávegye a felhasználóit az új operációs rendszer használatára, ami visszafelé sült el. A cégvezető, Satya Nadella a 10-es rendszert sokféle különböző típusú készülék egyesítő platformjának tartja, úgy fejlesztették ki, hogy asztali és hordozható számítógépeken, mobilokon, tableteken és Xbox-konzolokon is fusson.

forrás:index.hu

Elektromos mezővel blokkolnák a rákot az MIT kutatói


Egy mikrofluidikai eszközzel gyorsítana fel a rák kezelését az MIT, az elektromos mezővel végzett kísérletek eredményei pozitívak.

Elektromos mezővel állítanák meg a rákos sejtek terjedését az MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei. A kutatók egy érme nagyságú eszközzel kísérleteznek, mely alacsony intenzitású, mindössze 100-300 kilohertzes teret hoz létre, ami az osztódás mellett a burjánzó sejtek továbbterjedését is megállíthatja. A kísérleti eredmények biztatóak, a széleskörű alkalmazásra ugyanakkor még biztosan várni kell.

Az MIT fejlesztésének legnagyobb előnye, hogy azzal relatíve gyorsan egyénre szabható a terápia, amihez hidrogél mellett rákos és egészséges sejteket kell az eszköz két elektródája közé helyezni, amivel egy extracelluláris környezethez hasonló háromdimenziós mátrix jön létre. Ebben minden cella 150 és 200 kilohertz közötti frekvencián működik, centiméterenként 1,1 voltos feszültségű intenzitás mellett.

Az így létrejött elektromos mező minden töltéssel rendelkező objektumra hatással van, amibe a rákos sejtek poláris molekulái (mikrotubulusok) is beletartoznak. Ezeknek döntő szerepük van a sejtosztódásban, ami a tumor növekedésének alapja. Korábbi kutatások bizonyították, hogy ezekre a molekulákra számottevő hatással van a 100-300 kilohertzes, alacsony intenzitású elektromos tér, melynek erőssége nagyjából megfelel egy kenyérpirító által létrehozott mezőjéhez. A beállított frekvencia megszakíthatja a mikrotubulusok elrendezését, ami egyben a burjánzás végét jelenti.

A megközelítés óriási előnye, hogy a megfelelő frekvencia és intenzitás alkalmazásával az elektromos mező csak a rákos területre van hatással, az egészséges sejtek semmilyen módon nem sérülnek, vagy pusztulnak el.

A kísérletek során először az elektromos tér nélkül vizsgálták a tumor viselkedését, mely jól láthatóan már két nap alatt növekedésnek indult. Ezt követően három napig alkalmazták a kezelést, melynek hatására a sejtburjánzás intenzitása feltűnően csökkent, miközben a rákos tüdősejtek egy csoportja az áttétet létrehozó képességét is elveszítette. Eközben az egészséges részel semmiféle károsodást nem szenvedtek, ami alátámasztja a kutatók azon korábbi hipotézisét, miszerint a sejtek mérete és elektromos tulajdonsága döntő fontosságú az azokra ható mező paramétereinek szempontjából.

Az MIT szakemberei szerint a mikrofluidikai eszközük felgyorsíthatja a TTF-es kísérleteket, a fejlesztéssel gyorsabban megtalálható a rákos sejtek kezeléséhez szükséges beállítás, a két paraméternek ugyanis akár 1000 variációja is lehet.

Az kísérlet ötlete a TTF (Tumor Treating Field) kezeléseket kitaláló és fejlesztő Novocure adta az MIT-nél dolgozó kutató, Andrea Pavesinek. A szakember egy közel 5 évvel ezelőtti TED-es előadásban találkozott a megközelítéssel, amiben a Novocure alapítója, Bill Doyle részletezte eredményeiket, ez pedig megfelelő inspirációt jelentett a mostani kutatás

forrás:hwsw.hu

Java EE-botrány: megszólal az Oracle

Meghajolt a nyomás alatt az Oracle és immár nyilvánosan is színt vallott a Java, azon belül pedig a nagyvállalati felhasználásra szánt Java Enterprise Editionról is. Egyelőre csak nyugtató szavak vannak, részletek a szeptemberi JavaOne fejlesztői konferencián jönnek.

Fokozatosan pánikszerű hangulatot eredményezett a Java ökoszisztéma szereplői körében, hogy az Oracle hosszú hónapok óta mélyen hallgat a Javával, azon belül pedig a Java EE-vel kapcsolatos terveiről. A nyomást végül a Java EE Guardians néven a platform megmentésére csapat fokozta elviselhetetlenné, a Java-prominensek mellett az IBM és a Red Hat is a kezdeményezés mögé állt, és végül a a Java Community Process (JCP), a legfőbb független Java-testület is felhívta az Oracle-t a színvallásra.

Az egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapó konfliktust végül tegnap azzal zárta le az Oracle, hogy az angol Registernek (egyelőre) exkluzív nyilatkozatot adott, Mike Moeller szóvivőn keresztül. Eszerint "az Oracle elkötelezett a Java mellett és egy jól kidolgozott javaslattal rendelkezik a a Java EE következő verziójának, a Java EE 8 specifikációját illetően. Ez támogatni fogja a fejlesztőket abban, hogy új, mikroszolgáltatásokat (microservice) vagy nagyméretű, elosztott rendszereket, konténerekalapú környezeteket építsenek a felhőben." Hozzátette: "az Oracle szorosan együttműködik a kulcs partnerekkel abban, hogy a javaslatot véglegesítse és a szeptemberi JavaOne konferencián megossza azt a szélesebb Java-közösségel is."

A Register információi szerint az Oracle nagyjából egy éve döntött úgy, hogy lezárja a  nyílt Java EE fejlesztésére tett erőfeszítéseket, helyette pedig egy zárt, tulajdonosi (proprietary) Java runtime és API fejlesztésére fókuszál, amely nagyvállalati környezetben ki tudja váltani a Java EE-t. Az új platform nagyban épít a Java EE-re, de túlnyomórészt az Oracle zárt fejlesztéseire épül, és kizárólagosságot biztosít a cég számára annak használatában. A tavaly erre az új projektre irányította át a Java EE-n dolgozó munkatársakat, ez az irányváltás pedig nagyon jól látszik a nyílt platformon végzett munka drasztikus visszaeséséből is.

A belsős információk szerint ebben a döntésben sok minden közrejátszhatott, leginkább a Google-Oracle per fordulatai befolyásolhatták a cég üzleti döntéshozóit. A bíróság abban ugyanis úgy döntött, hogy az API-kat nem védi szerzői jog, azokat bárki tetszés szerint újraimplementálhatja, ha akarja. Ugyan ezt a döntést az Oracle megfellebbezte és nyert is (tehát az API-t igenis védi a szerzői jog az Egyesült Államokban), annak újraimplementációja azonban végülis fair use-nak bizonyult, vagyis kivételt képez a szerzői jog alól.

Ilyen körülmények között az Oracle úgy döntött, hogy a Java API-val követett nyitottság politikája már inkább hátrány, mint előny, így érdemesebb azt egy zárt alternatívára cserélni. Mivel a cég saját termékcsaládjai közül is rengeteg épít közvetve vagy közvetlenül a Java EE-re, a teljes, utód nélküli bezárás nyilván fel sem merült, azzal a cég saját maga alatt vágná a fát.

És mégis: Java EE

Ezt a hivatalosan be nem jelentett, de a statisztikákból és a cég mély-mély hallgatásából fokozatosan egyértelműbbé váló döntés okozott pánikot a Java EE-re fogadó partnerek és szereplők körében. A nyílt platform nélkül ugyanis rengetegen maradnának hoppon, még akkor is, ha alternatívaképp az Oracle azért kínálna egy fizetős alternatívát.

A Register belsős információi szerint azonban nemrég az Oracle-ön belül az a csapat kerekedett felül, amely nyílt Java EE fejlesztése mellett tört lándzsát, és a cég vezetése végül úgy döntött, hogy visszatér az eredeti koncepcióhoz és megtartja, illetve tovább fejleszti a platformot. "Túl sok kárt okozna az ökoszisztémának és nincs garancia arra, hogy a partnerek használnák is az új, immár zárt API-t"- ismerteti az érvelést belsős információkra hivatkozva a Register.

A döntés értelmében tehát újra él az eredeti terv, érkezik a Java EE 8, amely megkapja az égetően szükséges fejlesztéseket a microservice-ek, a konténerek és a nagyméretű, elosztott rendszerek támogatásához, ezzel például a nagy rivális Microsoft .NET Core előnyét is igyekszik majd behozni (hogy a modernebb, feltörekvő alternatívákról ne is beszéljünk).

Az Oracle bejelentését Reza Rahman, Java EE Guardians alapítója, volt Oracle-alkalmazott is örömmel fogadta: "Ez nagyon jó hír és egy pozitív meglepetés" - nyilatkozta. "Örvendünk, hogy az Oracle immár hallgat a közösségre és dolgozik azon, hogy megoldást találjon. Reméljük, hogy a jövőben az Oracle a Java EE-t szabványként, és nem egy egyszerű termékként kezeli majd" - tette hozzá. A bejelentést a Java EE Guardians is üdvözölte, de a győzelmi köröket majd csak a JavaOne-ra ígért hivatalos bejelentés után fogják megfutni.

forrás: hwsw.hu

Katalógus 81 nyílt hekkerbarát SBC-ről

A Hackerboars.com készített egy listát amelyen 81 nyílt szabványokon alapuló hekker barát egylapkás számítógép található. A listán a népszerű board-ok is megtalálhatók mint pl. BeageleBoard, WandBoard, *-PI. Érdemes tehát válogatni, mielőtt nekikezdenénk a munkának.  A lista rövid ismertetőkkel itt található.

Donald Trumpból programozási nyelv lett

Hétvégén került fel a Githubra, és máris a világ politikát követő programozóinak kedvence a TrumpScript programnyelv, amit a Rice University egyetem diákjai készítettek egy programozóversenyen. A nyelv a népszerű Python szkriptnyelv alapjaira épül, és igyekszik minden megnyilvánulásában Donald Trump viselkedését másolni. Mottója természetesen az, hogy tegyük újra naggyá a programozást, a hibaüzenetek pedig változatos Trump-idézetek.

A TrumpScript alapvetően teljesen ugyanúgy működik, mint a modern programozási nyelvek, néhány extra szabálya van csak:

 • Nem használ tört számokat, csak egészeket, és kizárólag egymillió felettieket. Ami annál kisebb, az nem érdemli meg Amerika figyelmét, a törtek meg csak felesleges túlbonyolításai a dolgoknak.
 • Nem lehet külső kódkönyvtárakból beimportálni részeket, mert Amerika már amúgy is túlzottan importfüggő, és mindent otthon kell gyártani inkább.
 • A logikai igaz és hamis helyett a tény és hazugság kifejezéseket használja.
 • Változók neveként csak a legnépszerűbb és leggyakoribb angol szavakat, illetve politikusok neveit lehet használni, hogy mindenki megértse.
 • Minden programkódot az "America is great" (Amerika nagyszerű) sorral kell lezárni.
 • A program a 4,5 milliárdos számot automatikusan átírja 10 milliárdra (előbbi a Forbes üzleti lap becslése Trump vagyonára, utóbbi a saját bevallása szerinti vagyona).
 • A TrumpScript nem kompatibilis a Windows egyetlen verziójával sem, mert Trump nem hisz a PC-ben (a szójáték lényege, hogy PC a számítógép mellett a politikai korrektségnek is a rövidítése).

A készítők kiemelik, hogy TrumpScriptben nem könnyű programozni, elsősorban azért, mert

"Trump nem szeret a kudarcairól beszélni, ezért ha a kódod nem működik, a legtöbb esetben inkább csendben marad az okokkal kapcsolatban"

forrás: index.hu

Nemzetközi Törölközőnap

A törölközőnap tisztelgés Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi író emléke előtt. Május 25-én a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak “ötrészes trilógia”:

“A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejűnkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt – annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen bele törölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül “elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

Viszlát, és kösz a halakat!

Linux akadémia csütörtöki előadása

A web böngészés biztonsága több módon is javítható. Egyrészt a desktopon, ahol ha a gép nem Linuxot futtat egy jó víruskereső sokat ér, valamint (és ez a Linuxra is igaz) megfelelő böngésző kiegészítők is sokat tudnak javítani.  Másrészt a tűzfaladon vagy proxy szervereden, ahol korlátozhatod ki, mikor és mit ér el, szűrheted az átmenő forgalmat víruskeresővel.

A csütörtök esti ingyenes, online képzésen ez utóbbit tanulod meg: a squid proxy-cache szoftver segítségével a forgalom korlátozását és szűrését.

Jelentkezz az ingyenes képzésre most!

jelentkezni lehet itt

Van egy régi laptopja? Így csinálhat belőle gyors gépet

A legtöbb leselejtezett, de még működőképes számítógépben több erő lapul, mint gondolná – csak megfelelő szoftvert kell rá telepítenie.

Sok számítógépet – legyen szó laptopról vagy PC-ről – nem azért cserélnek le, mert már használhatatlan, csupán arról van szó, hogy létezik egy szebb/jobb, de mindenképpen gyorsabb változat. Pedig a gépek többségében sokkal több erő lapul, mint a legtöbb csúcskategóriás Chromebookban. Egy szoftver segítségével azonban letudható ez a probléma: egy rövid telepítés után máris Chromebookként használható tovább a régi gép – ami böngészésre, képnézegetésre és szövegszerkesztésre bőven használható.

Ehhez csupán a windowsos gépeken és Maceken is futó CloudReady nevű programra van szükség, ami a Google Chrome nyílt forráskódú változata, a Chromium egy módosított verziója.

A telepítéshez egy minimum 8 GB-os pendrive-ra van szükség: a cég honlapjáról letöltött szoftvert erre kell feltenni, majd a gépet újraindítva USB-ről bootolni. A felhasználónak a gépen lévő adatokért sem kell aggódnia: a rendszer az előzőt is a gépen hagyja, így bármikor vissza lehet rá térni.

forrás: hvg.hu

Az állam lehet a Bitcoin technológia legnagyobb nyertese

Ha kellően komolyan veszik, akkor nem a bankok, hanem az állami adminisztráció lehet a bitcoin létezését megalapozó blockchain technológia alkalmazásának legfőbb haszonélvezője, főleg, ha sok ország együtt vezetné be a megoldást. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia már vizsgálja a DLT-ben, azaz a megosztott főkönyvi technológiában rejlő lehetőségeket.

Egyre több bank és más szervezet – például a nagy felhőszolgáltatók – dolgozik azon, hogy adaptálják a Bitcoin működési elvének lényegét, a blockchain technológiát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egymással összekötött szereplők széles hálózata – például egy társaság beszerzési osztálya és beszállítói köre, vagy egy bank és a vele kapcsolatban álló befizetők és kedvezményezettek nem egy központi elszámolóházon keresztül valósítják meg a pénzügyi tranzakciókat, hanem a blockchain technológia segítségével egy decentralizált elszámolási modellt használnak.

 

A technológiában az a zseniális, hogy egy elosztott főkönyvet hoz létre tartozik-követel (block) bejegyzésekkel (chain), és ez a hiteles bejegyzésekből álló főkönyv (blockchain) szétterül a világhálón. Így minden tranzakció (tartozik-követel bejegyzés) a tranzakcióban résztvevők számítógépein rögzül, azzal a csavarral, hogy magát a főkönyvet is lemásolja az egyes gépekre.

Ettől lesz hiteles és elosztott, így ha bárhol sérülne a főkönyv, valahonnan a világból rögvest helyreállítható, éppen ezért a kibertámadásoknak is ellenáll. Ezt nevezzük elosztott főkönyvi technológiának (distributed ledger technology - DLT), amelynek ellenőrzéséről nem egy rendszerház gondoskodik, hanem a technológia része.

A nagy igyekezet érthető, hiszen a fizetési szolgáltatás csak EU-ban több mint 28 milliárd eurós üzlet, így a bankok rengeteg pénzt takaríthatnának meg csak azon, ha a mainál lényegesen kevesebb jutalékot kellene fizetniük az elszámolóházaknak a fizetési tranzakciók után.

Beépül a költségekbe

A globális bankrendszer erre évente több 10 milliárd dollárt költ el, amit természetesen beépít a költségeibe, és végső soron velünk, a fogyasztókkal fizettet meg. A díjak egyszerűen beépülnek az árakba, és bár nem is tudunk róluk, ott vannak minden egyes általunk megvásárolt termék vagy szolgáltatás árában.

Van azonban egy piaci szereplő, aki feltehetőleg mindenki másnál jobban járna a blockchain bevezetésével, és ez az állam. Az állam és az állami intézmények közötti elszámolások ugyancsak sokba kerülnek, bár erre a fejlett országokban mindenütt egy saját állami intézmény – Magyarországon a Magyar Államkincstár (MÁK) – hivatott. Gondolhatnánk, hogy itt nincsenek is díjak, vagy ha vannak, akkor azt az állam az egyik zsebéből a másikba rakja, de nem teljesen ez a helyzet.
 

Az állami intézmények előirányzat-rendszerben működnek, azaz a rendszeren belül nincs pénz. Az előirányzat lényegében pántlikázott, azaz feladatokhoz kötött pénzügyi keret. Ha az egyik állami intézmény fizet a másiknak, akkor az egyik előirányzat kerete csökken, a másiké nő. Csakhogy az előirányzat azonmód valódi pénzzé válik, ha az államháztartási alrendszeren kívülre kerül, mondjuk pedagógusbér formájában. Innentől kezdve a jutalékok ugyanúgy élnek, mintha bárki más vásárolt volna.

De ne legyen kétségünk a Giro Zrt-nek a MÁK a legnagyobb ügyfele, amely a hazai elszámolás egyeduralkodója. Így minden nyugdíj, gázártámogatás elutalása piaci alapon történik. (Persze amióta a Giro Zrt. az MNB tulajdona, ezek a marzsok csökkentek, de az elszámolásnak ettől még van költsége.)

A blockchain technológia ebben a felállásban nemcsak a költségek csökkenését ígéri az államnak, hanem az azonnali elszámolást és az intézményi transzparenciát is, hiszen ebben a rendszerben valamennyi fizetést azonnal könyvelnek, és így láthatóvá válik.

Ha belegondolunk, hogy évente hány tranzakció valósul meg a NAV és a vállalkozások, vagy a NAV és a magánszemélyek között, milyen energiákat kell, vagy kellett mozgósítani az online pénztárgépek bevezetésére, akkor azonnal láthatóvá válik ennek a rendszernek az előnye, hiszen a blockchain rendszerben a hatóság nemcsak az online pénztárgépek adatait, de akár minden – nem készpénzes – fizetési tranzakciót láthatna.

Nem véletlen, hogy a blockchain technológia bevezetésének lehetőségét nemcsak a bankok, de egyes államok is vizsgálják. Élen jár ebben az Egyesült Államok és Nagy Britannia. Utóbbi tudományos tanácsadó testületének (UK Government Chief Scientific Adviser) erről szóló anyaga külön kiemeli, hogy a blockchain technológia európai szintű elterjedése lehetővé tenné a tagországok közötti árumozgásokhoz kötődő áfa-fizetések nyomon követését, ami manapság az egyik legnagyobb közösségi adószabályozási kérdés.

A tanulmány e témának szentelt fejezete szerint Európában az áfa-elkerülés a legális ügyeskedéstől a könyvelés nélküli készpénz mozgásokig összesen 150-190 milliárd euró összegű bevétel kiesést okoz az államoknak évente, vagyis egy e téren elért szignifikáns mértékű javulás több tízmilliárd euró többletbevétellel kecsegteti az együttműködő államokat.

De ne feledkezzünk meg a felhasználási lehetőségeken túl a használat módjában rejlő előnyökről se. Minden főkönyvi, fizetés szolgáltatási és elszámolási rendszer számítógépek garmadáján működik, és maga a technológia kényszeríti ki a biztonságos üzemeltetést és a titkosítást minden szereplőtől. Ez élesen szemben áll a jelenlegi modellekkel, amelyben egy irányító hatóság kényszeríti ki a piaci szereplőktől a biztonsági megoldásokat, amelyeket azok – a hatósági szigor függvényében – vagy betartanak, vagy nem.

A megosztott főkönyvi technológia eleve tartalmazza a biztonsági és kriptográfiai megoldásokat minden gépen, így az egy központú rendszereknél sokkal nagyobb biztonságot garantál. Abban a világban ahol a kibertámadások és a kiberbűnözés már nem csak a scifi írók elméjében létezik egy hibatűrő és heckertámadásoknak ellenálló technológia alkalmazása több mint előnyös.

forrás:index.hu

The mind behind Linux

címmel egy beszélgetés jelent meg a TED-en Linus Torvalds-szal.

Elhunyt kollégánk

Volt kollégánk és barátunk Bibity István 2016.04.9.-én életének 62. évében hosszan tartó betegség után elhunyt.

Nyugodj békében Pista!

Szövetség alakult az IoT szabványosítására

Open Connectivity Foundation néven alakult szövetség a különféle IoT eszközök által használt kommunikációs protokollok szabványosítására. A kezdeményezés mögött számos tech-óriás, köztük a Microsoft, a Cisco, az Intel, a Samsung, a Qualcomm és a General Electric is ott van.

Fontos állomáshoz érkezett az utóbbi évek egyik legfelkapottabb területe, az IoT. Szövetségre lép ugyanis a "dolgok internetével" foglalkozó két nagy, rivális szervezet, a 2014-ben, az Intel, a Broadcom és a Samsung Electronics együttműködésével létrehozott Open Interconnect Consortium (OIC), valamint a többek között a Qualcommot, a Microsoftot, az LG és a Sonyt is soraiban tudó AllSeen Alliance. A két társaság most egy új, közös szervezetet hoz létre, amely a különböző szabványok terén erősen fragmentált terület összefésülésén dolgozik majd: ez az Open Connectivity Foundation (OCF), amely egyben az OIC utódjaként is működik majd.

Az együttműködés komoly előrelépést jelenhet az egyes IoT eszközök közötti átjárhatóságban. A különböző, jellemzően a kategóriába sorolt, kis fogyasztású készülékek ugyanis sokszor nem rendelkeznek saját internetkapcsolattal (épp az alacsony fogyasztás végett), helyette valamilyen központi egységgel kommunikálnak, legyen az dedikált hardver, netán PC vagy okostelefon. Ezek az eszközök jelenleg számos eltérő protokollt használnak a kommunikációra. Ez a sokféleség azonban nagyban megnehezíti az átjárhatóságot közöttük - igaz, vannak kezdeményezések, amelyek valamelyik hasonló megoldás helyett az ultraalacsony fogyasztású Wi-Fiben találnák meg a közös nevezőt.

A fenti problémára adna választ az OCF, amely nyílt szabványok és protokollok létrehozásával egységesítené az IoT eszközök piacát, lehetővé téve az eltérő gyártóktól származó eszközök közötti kommunikációt - amely készülékek tehát megkapják az OCF áldását, azok között garantáltan lehetséges lesz az átjárás.

A kezdeményezés mögé ugyancsak teljes vállszélességgel beálló Microsoft blogposztot is közzétett annak kapcsán, jól áltszik, hogy a cég igyekszik nem elkövetni azt a hibát mint az okostelefonok esetében, az IoT-ra már a kezdeti időszakban is komoly figyelmet fordít. A posztban a vállalat kitért rá, a különböző vállalatok, jellemzően saját, zárt protokollal dolgozó, egymással versengő IoT termékei erősen visszafogják az innovációt a területen, időszerű tehát egységes szabványokat kidolgozni. A vállalat továbbá sietett kiemelni, minden Windows 10-es eszköz natívan támogatja majd az OCF szabványokat, így könnyen illeszkedik majd a különböző vállalati vagy akár okosotthon-rendszerekbe is.

forrás: hwsw.hu

Váratlan húzás: Linuxra is jön az SQL Server

Az előzetes már kipróbálható, az első kereskedelmi kiadás jövő év közepére várható. A bejelentés microsoftos és linuxos oldalon egyaránt hatalmas meglepetést okozott, és egyelőre mindenki csak ízlelgeti. A miértre csak találgatások vannak, egyértelmű válasz nincs.

A Microsoft hosszas tesztelés után néhány nap múlva, a New York-i Data Driven rendezvényén fogja bejelenteni az SQL Server 2016 kereskedelmi változatát. A cég azonban az igazi bombát az éjjel dobta le: az SQL Servert Linuxra is kiadja. A legfontosabb funkciókat tartalmazó előzetes kipróbálására máris lehet jelentkezni - a teszt egyelőre nem nyilvános, a vállalat korlátozott számú résztvevőnek biztosít lehetőséget. A partnerek közül a Canonical és a Red Hat már bejelentette együttműködését a Microsofttal, a zárt teszteléshez ubuntus vagy Docker-képfájlt lehet használni.

A bejelentésben a felhős és vállalati üzletágat vezető Scott Guthrie ezeken felül kevés további részlettel szolgált, azokat a Microsoft bizonyára a hétvégi konferenciájára tartogatja. Az biztos, hogy innen még hosszú út vezet az első stabil, általánosan elérhető kiadásig, arra a redmondi cég szerint 2017 közepénél előbb nem érdemes számítani.

Guthrie szerint "a lépés lehetővé teszi, hogy az SQL Server konzisztens adatplatform legyen Windows Serveren és Linuxon, helyben (on-premise) és a felhőben egyaránt", de úgy fest, funkcióparitás nem lesz: egy szóvivő szerint a linuxos SQL Server csak bizonyos funkciókat kap meg a windowsos kiadásból, néhány képesség marad Windows-exkluzív.

Miért?

Jó kérdés. Azon kívül, hogy egy újabb nagy lépés a linuxos világ irányába, nehéz megfogni a döntés valódi célját és potenciálját. Linuxon számos nyílt forrású és kereskedelmi alternatívája létezik az SQL Servernek (például PostgreSQL, MySQL, MariaDB, MaxDB, Oracle Database, IBM DB2), és az eddigi információk alapján úgy tűnik, a Microsoft nem feltétlenül funkcionális felsőbbrendűséggel akar felhasználókat szerezni ezen a területen.

A Microsoft természetesen nagyvállalati szintű terméktámogatást nyújt a linuxos SQL Server mellé is. De ez sem tudja megkülönböztetni a mezőnyben, ilyennel rendelkezik szinte az összes fent említett adatbázis-kezelő mellé vásárolható profi támogatás, így ez sem lehet különösebben fontos érv az SQL Server mellett.

A legvalószínűbb az lehet, hogy a Microsoft észleli a linuxos ökoszisztéma nyomasztó fölényét felhős környezetben, ebből pedig jelenleg a windows-exkluzív SQL Server automatikusan kizárja magát. A cég az exkluzivitás megtartásával azt kockáztatja, hogy felhős környezetben az SQL Server (pusztán Windows-kötöttsége révén) versenyhátrányba kerül, és átadja a terepet az alternatív adatbázis-kezelőknek.

A megoldás a problémára a platformfüggőség meglazítása (analóg módon a cég desktopos és mobilos stratégiájával). A megközelítés egyébként nem friss, a vállalat az Azure-rel már jó ideje halad ebbe az irányba, bőven lehet válogatni a linuxos VM-ajánlatok között, de a linuxos szerverek részesedése még viszonylag alacsony (valahol 25 százalék körül), itt még bőven van növekedési lehetősége a Microsoftnak.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik

Még erősebb lett a szuperolcsó miniszámítógép

Újabb változat jelent meg a Raspberry Pi (rPi) nevű, névjegykártya méretű miniszámítógépből. A gép korábbi változatai komoly népszerűséget szereztek, és bár nem feltétlenül mondhatók elsőnek vagy úttörőnek a piacon, az biztos, hogy az elérhető árú hobbigépek kategóriájának sikeréhez komolyan hozzájárult a kis gépek minden korábbi generációja.

A Raspberry Pi 3 legkomolyabb újítása az előző, általunk is tesztelt kettes változathoz képest, hogy ezúttal már a hálózati csatlakozáshoz szükséges wifi, és az okoseszközökkel való kapcsolattartáshoz kellő Bluetooth-csip is helyet kapott a NYÁK-lapon, ezeket korábban csak külső extraként lehetett csatlakoztatni. A specifikációkból kiderül, hogy az új gép ráadásul 1,6-szer gyorsabb lett, mint a tavalyi rPi 2, és ha minden igaz, ez már tényleg sokoldalú, irodai és otthoni felhasználást tesz lehetővé. A minigép megjelenésekor mindig gyorsan elfogy, de elvileg hazánkban is elérhető lesz már az első napoktól, így hamarosan újabb tesztben derítjük ki, mire elég egy 17 ezer forintos, négymagos processzorral és egy gigabájt memóriával szerelt számítógép, ami kisebb, mint a zsebszámológépünk volt az általános iskolában.

Az erősebb hardver mellett fontos megemlíteni, hogy a gép csatlakozófelületeinek száma is bővült. Ez főleg azoknak lesz fontos, akik valamilyen, miniszámítógépet igénylő projekt miatt keresnek maguknak gépet. Az rPi-gépek ugyanis fontos platformját jelentik a különböző elektronikai hobbi-, vagy épp nagyon is tudományos projekteknek. A géphez kapható, kismilliónyi kiegészítő a különböző érzékelőktől és motoroktól kezdve a kameráig, így irodai számítógép, olcsó otthoni mozi-PC, robotirányító központ, vagy akár szervergép is lehet, levelezéshez vagy egyéb rendszerek üzemeltetéséhez, hogy csak néhányat említsünk a lehetőségek közül.

 

Fontos tudni, hogy bár a lapka kiosztása és mérete nem változott, vagyis a korábbi kiegészítők és tokok (tok is kell, a gép a dobozból kivéve tényleg nem több egy darab nyomtatott áramköri lapnál) is kompatibilisek vele, az új, erősebb hardver erősebb tápot is kíván. Az rpibolt.hu kérdésünkre elmondta, hogy a gép biztonságos működéséhez a hivatalos specifikáció szerint legalább 2,5 amperes MicroUSB-s csatolós tápegység kell.

21 - 40 / 585 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 30

Naptár Naptár

hétfő

24

2017.04.24.
H K Sze Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő