Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>oracle</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>oracle</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>oracle</em> cimkéjű tartalom.

Java EE-botrány: megszólal az Oracle

Meghajolt a nyomás alatt az Oracle és immár nyilvánosan is színt vallott a Java, azon belül pedig a nagyvállalati felhasználásra szánt Java Enterprise Editionról is. Egyelőre csak nyugtató szavak vannak, részletek a szeptemberi JavaOne fejlesztői konferencián jönnek.

Fokozatosan pánikszerű hangulatot eredményezett a Java ökoszisztéma szereplői körében, hogy az Oracle hosszú hónapok óta mélyen hallgat a Javával, azon belül pedig a Java EE-vel kapcsolatos terveiről. A nyomást végül a Java EE Guardians néven a platform megmentésére csapat fokozta elviselhetetlenné, a Java-prominensek mellett az IBM és a Red Hat is a kezdeményezés mögé állt, és végül a a Java Community Process (JCP), a legfőbb független Java-testület is felhívta az Oracle-t a színvallásra.

Az egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapó konfliktust végül tegnap azzal zárta le az Oracle, hogy az angol Registernek (egyelőre) exkluzív nyilatkozatot adott, Mike Moeller szóvivőn keresztül. Eszerint "az Oracle elkötelezett a Java mellett és egy jól kidolgozott javaslattal rendelkezik a a Java EE következő verziójának, a Java EE 8 specifikációját illetően. Ez támogatni fogja a fejlesztőket abban, hogy új, mikroszolgáltatásokat (microservice) vagy nagyméretű, elosztott rendszereket, konténerekalapú környezeteket építsenek a felhőben." Hozzátette: "az Oracle szorosan együttműködik a kulcs partnerekkel abban, hogy a javaslatot véglegesítse és a szeptemberi JavaOne konferencián megossza azt a szélesebb Java-közösségel is."

A Register információi szerint az Oracle nagyjából egy éve döntött úgy, hogy lezárja a  nyílt Java EE fejlesztésére tett erőfeszítéseket, helyette pedig egy zárt, tulajdonosi (proprietary) Java runtime és API fejlesztésére fókuszál, amely nagyvállalati környezetben ki tudja váltani a Java EE-t. Az új platform nagyban épít a Java EE-re, de túlnyomórészt az Oracle zárt fejlesztéseire épül, és kizárólagosságot biztosít a cég számára annak használatában. A tavaly erre az új projektre irányította át a Java EE-n dolgozó munkatársakat, ez az irányváltás pedig nagyon jól látszik a nyílt platformon végzett munka drasztikus visszaeséséből is.

A belsős információk szerint ebben a döntésben sok minden közrejátszhatott, leginkább a Google-Oracle per fordulatai befolyásolhatták a cég üzleti döntéshozóit. A bíróság abban ugyanis úgy döntött, hogy az API-kat nem védi szerzői jog, azokat bárki tetszés szerint újraimplementálhatja, ha akarja. Ugyan ezt a döntést az Oracle megfellebbezte és nyert is (tehát az API-t igenis védi a szerzői jog az Egyesült Államokban), annak újraimplementációja azonban végülis fair use-nak bizonyult, vagyis kivételt képez a szerzői jog alól.

Ilyen körülmények között az Oracle úgy döntött, hogy a Java API-val követett nyitottság politikája már inkább hátrány, mint előny, így érdemesebb azt egy zárt alternatívára cserélni. Mivel a cég saját termékcsaládjai közül is rengeteg épít közvetve vagy közvetlenül a Java EE-re, a teljes, utód nélküli bezárás nyilván fel sem merült, azzal a cég saját maga alatt vágná a fát.

És mégis: Java EE

Ezt a hivatalosan be nem jelentett, de a statisztikákból és a cég mély-mély hallgatásából fokozatosan egyértelműbbé váló döntés okozott pánikot a Java EE-re fogadó partnerek és szereplők körében. A nyílt platform nélkül ugyanis rengetegen maradnának hoppon, még akkor is, ha alternatívaképp az Oracle azért kínálna egy fizetős alternatívát.

A Register belsős információi szerint azonban nemrég az Oracle-ön belül az a csapat kerekedett felül, amely nyílt Java EE fejlesztése mellett tört lándzsát, és a cég vezetése végül úgy döntött, hogy visszatér az eredeti koncepcióhoz és megtartja, illetve tovább fejleszti a platformot. "Túl sok kárt okozna az ökoszisztémának és nincs garancia arra, hogy a partnerek használnák is az új, immár zárt API-t"- ismerteti az érvelést belsős információkra hivatkozva a Register.

A döntés értelmében tehát újra él az eredeti terv, érkezik a Java EE 8, amely megkapja az égetően szükséges fejlesztéseket a microservice-ek, a konténerek és a nagyméretű, elosztott rendszerek támogatásához, ezzel például a nagy rivális Microsoft .NET Core előnyét is igyekszik majd behozni (hogy a modernebb, feltörekvő alternatívákról ne is beszéljünk).

Az Oracle bejelentését Reza Rahman, Java EE Guardians alapítója, volt Oracle-alkalmazott is örömmel fogadta: "Ez nagyon jó hír és egy pozitív meglepetés" - nyilatkozta. "Örvendünk, hogy az Oracle immár hallgat a közösségre és dolgozik azon, hogy megoldást találjon. Reméljük, hogy a jövőben az Oracle a Java EE-t szabványként, és nem egy egyszerű termékként kezeli majd" - tette hozzá. A bejelentést a Java EE Guardians is üdvözölte, de a győzelmi köröket majd csak a JavaOne-ra ígért hivatalos bejelentés után fogják megfutni.

forrás: hwsw.hu

Az Android N nem tartalmaz majd proprietary Oracle-ös Java API-kat

Szemfülesek észrevették, hogy nemrég egy érdekes commit született a Google alkalmazásában álló Piotr Jastrzebski és Narayan Kamat páros munkája nyomán "Initial import of OpenJdk files" leírással az Android platform git tárolójában. Elindult a találgatás a commit-tel kapcsolatban.

A Google megerősítette a VentureBeat-nek, hogy az Android következő major verziója, az Android N már nem fog tartalmazni proprietary Oracle Java API-kat. Helyette az Android N kizárólag a szabad, nyílt forrású OpenJDK-ra fog támaszkodni.

A változtatás mindenképpen érdekes a Google és az Oracle közt húzódó, folyamatban levő per miatt. Egyesek szerint lehetséges, hogy a változtatás annak köszönhető, hogy a Google és az Oracle peren kívül megegyeztek, mások szerint az sem kizárt, hogy a Google ezzel a lépéssel akarja biztosítani az Android jövőjét arra az esetre, ha vesztene a perben.

Mivel folyamatban levő perről van szó, a Google ezt a kérdéskört nem kommentálta.

A részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

Oracle-Google: nem másolhatóak az API-k

 A Java egységének védelmében az Oracle gyorsan ellehetetleníti a teljes szoftveres iparágat - állítják az aggódó szakértők. A Linux kerneltől az Oracle saját Solarisáig szinte minden szoftvertermék megsértené az API-khoz fűződő szerzői jogokat - amelyek az új döntés értelmében léteznek.

Nagy győzelmet aratott az Oracle pénteken, miután az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság igazat adott neki a Google ellen indított, Androidhoz kötődő szerzői jogi perben, másodfokon. A döntés megfordítja az elsőfokú döntést, amelyben Willian Alsup bíró gyakorlatilag mindenben a Google mellett döntött és kimondta, hogy a szerzői jog nem védi az API-kat.

Másodfokon az Oracle nyert
 
A Google az Androidban a Java klónozott alternatíváját használja, amely azonos API-kon keresztül érhető el, műszaki szempontból azonban új implementáció. Az Oracle érvelése szerint azonban nem csak saját Java-implementációját védi szerzői jog, hanem a Java API-kat is - jogásznyelven SSO (structure, sequence, organization), vagyis minden, az API-t reprodukáló termék megsérti a cég szellemi tulajdonhoz fűződő jogait. Az Oracle 6,1 milliárd dolláros kártérítést kért, jogdíjat minden eladott androidos telefon után és (mint szellemi résztulajdonos) beleszólást a platform jövőjébe. Az Oracle álláspontja adott pontig érthető, a cég a Java egységét igyekszik védeni, amelyet a Google által készített Dalvik-implementáció megtör, az Android ugyanis nem a teljes Java-stacket, csupán egyes elemeit veszi át.
 
Első fokon a bíró a Google-nek adott igazat, a cég gyakorlatilag minden releváns ponton győzelmet aratott az Oracle fölött. Az ítélet kimondta, hogy az SSO-t nem védi szerzői jog, csupán a specifikus implementációt. "Ameddig a metódus implementálására szolgáló kód különbözik, a szerzői jogi törvény értelmében bárki szabadon írhat önálló kódot a Java API-ban található függvény vagy metódus megvalósítására" - állította William Alsup bíró 41 oldalas indoklásában. Alsup egyébként matematikusi diplomával rendelkezik és az ügy kedvéért megtanult Javában programozni is, állítása szerint így pontosabban megértette a per tétjét, illetve a kifogásolt részletek jelentőségét. A döntés értelmében tehát az API szabadon klónozható volt. Az ítélet szerint természetesen tilos a forráskód átvétele, a Google-t elmeszelte néhány sor átvételéért, amiért a cég némi kártérítést is fizetett.

forrás: hwsw.hu

Oracle-ről váltott nyílt forráskódra az Orbitz

Részben NoSQL Couchbase-re cserélte Oracle Coherence objektumcache-eit a világ egyik legnagyobb utazási oldala, az Orbitz. A cég beszámolója szerint a hibrid rendszer sokat gyorsult, megbízhatóbb és jóval olcsóbb is lett.

Oracle Coherence obejktumcache-ről nyílt forráskódú alternatívára állt át az Orbitz, a világ legnagyobb webes utazási szolgáltatása - a kikerült prezentáció szerint vállalat pénteken, a CouchConf konferencián beszél majd a részletekről. A nyílt forráskódú NoSQL adatbázissal foglalkozó konferencia találó helyszín, az Orbitz ugyanis elsősorban erre a platformra állt át. Az 1400 főt foglalkoztató, hoteleket és repülőjegyeket is közvetítő szolgáltatás a hat nagy amerikai légitársaság közös projektjeként jött létre, ezért fejlődésére nem jellemző a startupok szokásos életútja - a kezdetektől fogva nagy rendszert épített, a legjobbnak számító eszközökkel, sok pénzből.

forrás:hwsw.hu

EU: eladható a használt szoftverlicenc

Az Európai Bíróság döntése alapján szabadon lehet kereskedni a használt szoftverek licencével - bármit is állítson a licencszerződés. A döntés újdonsága, hogy végre az immateriális formában létező, vagyis letölthető szoftverek esetében is lehetővé teszi az adás-vételt.

Döntést hozott az Európai Bíróság a hosszú ideje folyó UsedSoft és Oracle közti perben. A per központi kérdése az volt, hogy a csupán letölthető formában létező szoftverek licence továbbértékesíthető-e, vagy csak a fizikai formában (CD-n, DVD-n, memóriakártyán, stb.) értékesített szoftver adható el használat után. A Bíróság úgy találta, hogy a letölthető és fizikai formában létező szoftvereket egyforma elbírálás illeti meg, így a szoftverlicencek a szoftver formátumától függetlenül továbbértékesíthetőek.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Oracle vs. Google: az Oracle Java API-jai nem copyrightolhatók

Újabb vereségek az Oracle oldalán a Google ellen indított Java/Android perben. Azután, hogy a múlt héten az esküdtek úgy döntöttek, hogy a Google nem sértett Oracle szabadalmakat, az Oracle arra kérte az ügyben eljáró bírót, hogy az hatálytalanítsa az esküdtek döntését és hozza meg a döntést maga. Az Oracle az ún. "Judgment as a matter of law" indítvánnyal a döntést a bíró kezébe helyezte volna. William Alsup bíró szerdán elutasította az Oracle kérését.
Ha ez nem lenne elég, Alsup - a Groklaw-os Pamela Jones szerint - úgy döntött, hogy az Oracle Java API-jai nem copyrightolhatók.

 

Idézet:

Therefore, Oracle’s claim based on Google’s copying of the 37 API packages, including their structure, sequence and organization is DISMISSED

PJ szerint ez azt jelenti - az ő olvasatában legalábbis -, hogy nem lesz újabb tárgyalás a copyrightolhatóság témában. Az Oracle számára a bukta elkönyvelése mellett egyetlen opció a fellebbezés, de PJ szerint hülyék lennének, ha ezt az utat választanák.

Részletek a Groklaw oldalán.

Oracle-Google per: Nyertesek és vesztesek

A Google tisztázta magát a szabadalomsértés vádja alól. A hónapok óta húzódó pernek csak egyik nyertese a keresőcég - igaz, vesztese is több van.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az illetékes esküdtszék tegnap délután, több mint egy hetes tanácskozást követően felmentette a Google-t a szabadalomsértés vádja alól. Az Oracle még 2010-ben perelte be a vállalatot: azzal vádolták őket, hogy az Android operációs rendszerben jogosulatlanul használtak fel egyes jogvédett Java-technológiákat, és az alkalmazásprogramozói interfészekhez (API-k) fűződő szerzői jogokat is megsértették. A vitatott jogok két évvel ezelőtt, a Sun Microsystems bekebelezése után kerültek az Oracle-hez.

A teljes cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>oracle</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

vasárnap

20

2017.08.20.
H K Sze Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő