Fontos linkek Fontos linkek

 • WEB mail
 • Telefonkönyv
 • PTE
 • PMMK
 • ETR

Hírek Hírek

Meghalt Leonard Cohen

"Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk."

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. 31 évesen, elismert íróként költözött New Yorkba, ahol 1966-tól kezdve a zenével is elkezdett foglalkozni. Dalszövegei (melyek az ő esetében valóban irodalmi értékkel bíró versek voltak) miatt a kritikusok az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították. Rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, és bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Elnyerte Kanada Érdemrendjét is, ami az országban adható legmagasabb kitüntetés. Melankolikus dalaiból csak nagyon kevés lett sláger, legismertebb, 1984-ben megjelent dalát, a Hallelujah-t viszont mára több százan dolgozták már fel.

Pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott, a kanadai zenész szakma Juno-díját, Grammy-díjat az életművéért, és Glenn Gould-díjat is. Összesen 14 stúdióalbumot készített, a legutolsó, a You Want It Darker három hete jelent meg, amiben a zenész tulajdonképpen elköszönt a világtól és barátnőjétől, Marianne Ihlentől, akit idén nyáron vesztett el. Cohen azóta nemigen mozdult ki otthonról, fiával és egy régi barátjával a lakásában vették fel a 82. születésnapja után megjelent lemezt.

Halála előtt nem sokkal a The New Yorkernek adott interjút, amiben azt mondta, hogy 82 évesen már készen áll a halálra, és nem tartja túl valószínűnek, hogy valaha még turnézni fog. Ugyan voltak még befejezetlen dalai és versei, de azt mondta, tudja, hogy ezeket már nem tudja befejezni, más dolga van. Helyette már a halált várja, és reménykedik, hogy nem lesz túl kényelmetlen az egész.

Leonard Cohen készen áll a halálra

R.I.P

Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói csapatverseny II. helyezés

Csapatunk II. helyezést ért el a Techtogether csapatversenyben.

A csapat tagjai:

 • Hegedüs Réka
 • Megyeri Boglárka
 • Sebestyén András
 • Pap Zoltán
 • Köő József

Felkészítő tanárok:

 • Malkó Tibor
 • Megyeri Péter

gratulálunk az eredményhez.

SCi-ndikátor Országos Tudománykommunikációs verseny

A kezdeményezés célja, hogy aktivizálja, láthatóvá és sikeressé tegye a technológia-orientált területeken tanuló kreatív egyetemista és PhD hallgatókat. A verseny alkalmat kínál arra, hogy a leendő kutatók 1 perces saját készítésű videón keresztül ismertessék tudományos ötletüket a nyilvánosság és a piaci szereplők előtt. A kiválasztott versenyzőket szakmai mentor segíti kommunikációs és előadói képességeik további fejlesztésében.

Jelentkezési határidő: 2017. november 7.

a felhívás

Programozó verseny a Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Karán

A Neumann János Számítástudományi Társaság Baranya megyei szervezete, több más szervezettel közösen programozó versenyt rendez a Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Karán.

részletek

Programozó verseny a Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Karán

A Neumann János Számítástudományi Társaság Baranya megyei szervezete, több más szervezettel közösen programozó versenyt rendez a Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Karán.

részletek

Miért még mindig a C nyelv a legnépszerűbb?

A geekboots.com-on jelent meg a cikk

A Yahoo titokban megfigyelte az e-maileket az amerikai nemzetbiztonság kérésére

A Yahoo internetes cég állítólag titokban figyelte az elektronikus levelezéseket az Egyesült Államok belföldi hírszerzése számára - közölte az amerikai közszolgálati rádió (NPR). 

Ebből kiderül, hogy a Yahoo tavaly titokban olyan szoftvert fejlesztett ki, amellyel megfigyelte  levelezőprogramja klienseinek bejövő e-mailjeit, s az információkat továbbította a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA). A megfigyelést az NSA kérésére végezte.

Az információt a Yahoo két volt - meg nem nevezett - munkatársa hozta nyilvánosságra, bár azt állították, hogy a kérés a titkos megfigyelésre nem csak az NSA-tól, hanem a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) is érkezhetett - írta a Reuters.

Több százmilliónyi elektronikus levelet ellenőriztek így, ráadásul az éppen akkor bejövő - és nem a megőrzött, elraktározott - leveleket figyelték, és  az információt is valós időben juttatták el az NSA-hez vagy az FBI-hoz.

Egyes e-maileket pedig külön elraktároztak, hogy bármikor előhívható legyen a belbiztonságiak számára, írta az MTI.

A közszolgálati rádióban megszólaló kommentátor szerint először fordul elő, hogy nyilvánosságra kerül: egy internetes cég eleget tesz a hírszerzés kérésének és minden beérkező e-mailt ellenőriz. Az egyelőre nem derült ki, hogy a belbiztonsági szervek konkrétan mit kerestek, és az sem, hogy általában milyen jellegű információkra voltak kíváncsiak.
A Yahoo vezetője: ő törvénytisztelő

A Yahoo vezérigazgatója, Marissa Mayers rövid közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy törvénytisztelő állampolgár, aki betartja a törvényeket.

Az Egyesült Államokban egyébként 2008 óta a hírszerző szervek törvényesen kérhetnek amerikai telefontársaságoktól és internetes cégektől adatokat a klienseikről. Edward Snowden, az NSA korábbi alkalmazottja éppen e kiterjedt titkos megfigyelésekről hozott nyilvánosságra információkat, s ennek nyomán az amerikai hatóságok a magánélet védelmére hivatkozva vissza is fogtak néhány titkos programot.

forrás: index.hu

Paks helyett nap: az óriások már váltottak

Míg egyes helyeken (és most ne mutogassunk ujjal) épp a megújuló energiaforrások használatának ellehetetlenítése folyik, a világ nagyjai már egymással versengenek, melyikük a zöldebb.

Míg a lakossági felhasználók között még nem egyértelmű és általános a megújuló energiaforrások (például a szél, a nap, vagy a geotermikus) használata, az élen járó nagyvállalatok már csak presztízsből is versenyt futnak azért, hogy minél jobban átálljanak a környezetkímélő, és mellesleg gazdaságos energiahasználatra.

A négy legnagyobb technológiai óriás közül az élen a Microsoft áll, amely 2014 óta kizárólag zöld árammal üzemel. A vállalt részben zöld áramot vásárol a piacról, másrészt megújuló energiás projekteket is finanszíroz. Sőt, óriási adatközpontjai már fele részben saját előállítású zöld energiával futnak. A Microsoft még arra is ügyel, hogy a Szilikon-völgyben lévő központjának tetejét napelemekkel lássa el.

Az Apple energiaszükségletének 93%-át megújuló energia biztosítja és 23 országban létesítményeik már elérték a száz százalékos megújuló energia arányt. A legutóbbi beruházásuk egy 40MW-os naperőmű volt Kínában, amely több megújuló energiát állít elő, mint amennyit a cég helyi üzemei és boltjai fogyasztanak.

A cég nem csak a napenergiát hasznosítja, Kaliforniában szélerőmű-park, Oregonban mini vízerőmű, Észak-Karolinában pedig biogáz üzemek biztosítják az Apple üzemeinek energiaellátását.

A Facebook jelentősen lemaradt az Apple-től, de nála is intenzíven növelik a megújuló energia szerepe. A cég 2012-ben érte el a 25%-os megújuló részarányt, két év múlva pedig már minden második like zöld lesz. A cég hosszabb távú célja azonban az, hogy a vállalat energiaigényét kizárólag zöld energia biztosítsa. A közösségi óriás most épülő, ötödik adatközpontja már 100%-ban megújuló energiával üzemel majd, amit egy 200 MW-os szélerőmű-park lát el energiával.

A Google a világon az a vállalat, amely a legtöbb zöld energiát vásárolja. Ez az energiamennyiség, két és fél gigawatt, olyan mintha egy millió autóval kevesebb pöfögne az utakon.
A cég idén februárban jelentette be, hogy a célja a 100% elérése, azaz hogy annyi zöld energiát termeljenek vagy vásároljanak, amennyit a keresőóriás elfogyaszt. Jelenleg ez az arány 35 százalék, tehát még a cégnek komoly utat kell megtennie, mire a kitűzött célt eléri.
A Google nem csak vásárolja a zöld energiát, hanem dollármilliókat fektet be elsősorban nap- és szélenergia erőművekbe a világ minden táján. A Kenyában épülő szélerőmű-park például az ország történetének legnagyobb privát beruházása.

forrás: 24.hu

Hamarosan eltűnhetnek a trollok az internetről

Mesterséges intelligenciával távolíthatják el őket.

Az internetes fórumok egyik nagy rákfenéje, hogy gyakran az értelmes beszélgetések helyett trollkodással és másokat inzultáló posztokkal találkozhatunk. Ezt felismerte a Google is, a vállalat Jigsaw névre keresztelt leányvállalata pedig most egy olyan technológiát fejlesztett ki, amivel a számítógépek is elkaphatnák a trollkodó hozzászólókat.

A lényeg a mesterséges intelligenciában van, a Conversation AI ugyanis egy olyan applikáció, amely képes öntanuló módszerrel felismerni a zaklató, gyűlölködő vagy másokat támadó hozzászólásokat. Az első tesztek alapján igen jól működik az alkalmazás, a Google szerint 92%-os biztonsággal dolgozik a szoftver és csak az esetek 10%-ában téved. Nem meglepő, hogy az olyan neves magazinok, mint a New York Times vagy a Wikipedia is felfigyelt a Jigsaw fejlesztésére, így a közeljövőben várhatóan a saját felületükön is kipróbálják a Conversation AI-t, hogy a lehető leghatékonyabban távolítsák el a trollokat.

forrás: technokrata.hu

Kezdődik az egyetem: Ezeket a programokat ne hagyd le a telefonodról!

Összegyűjtöttünk 10 olyan alkalmazást, ami sokat segíthet az egyetemi tanulmányaid során.

Itt az ősz, elkezdődtek a főiskolai és egyetemi tanulmányok, így úgy döntöttünk, hogy bemutatunk 10 olyan alkalmazást, amely minden egyetemista okostelefonján/táblagépén fenn kell, hogy legyen! Mostani listánkban tehát egyaránt megtalálható feladatlista készítéséhez használható program, csakúgy, ahogy dokumentumszkennelő és matematikai egyenletmegoldó applikáció is. Ha tehát szeretnéd felkészíteni a telefonod az elkövetkező hónapokra, ezeket töltsd le:

1. Evernote 

A jegyzetelő alkalmazások királya az Evernote, az alkalmazás amely szinte minden okostelefonon megtalálható. Ha még a tieden nem, akkor ideje pótolnod, hiszen igen hasznos funkciókkal ruházhatod fel a készüléked! Az applikáció amellett, hogy hagyományos, szöveges jegyzetek tárolására is képes, még hanganyagot, képeket és akár névjegykártyákat is elmenthetünk a segítségével. Az Evernote ennek fényében már ingyen is rendkívül hasznos, de természetesen fizetős opciók is a rendelkezésünkre állnak. Amennyiben nem elégszünk meg az ingyenes variáns 2 eszközös szinkronizációs lehetőségével és 60 MB-os havi feltöltési keretével, úgy választhatjuk a Plus kiadást, amellyel már korlátlanul érhetjük el az adatainkat az összes eszközünkön és a fájlokból akár 1 GB-ot is eltárolhatunk a felhőben. Ezért havi 4 eurót (1240 forint) vagy évi 30 eurót(9300 forint) kell fizetnünk, cserébe még a képek mellett a PDF-ek tartalmai között is keresgélhetünk. Még több funkciót nyújt a Premium kiadás, ebben még részletesebb keresési eszközöket használhatunk, jelszóval védhetjük az egyes jegyezeteket és ezekből akár 10 GB-ot is eltárolhatunk a felhőben. Nem meglepő módon ez a legdrágább, havonta ugyanis 7 eurót (2200 forint), míg éves szinten 60 eurót (18600 forint) kér érte az Evernote.

Letöltés: iOS , Android, Windows Phone

2. Office Lens

Ha szükséged van egy dokumentum gyors beszkennelésére és továbbküldésére, úgy  telepítsd fel a mobilodra az Office Lens-et. Az Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is elérhető alkalmazással pillanatok alatt digitalizálhatod a papíralapú dokumentumaid, de akár névjegykártya mentésére is lehetőség van. Ez utóbbiak esetén a szoftver automatikusan a névjegyzékbe menti az illető információit, így később már nem kell előkeresned a papírt. De nemcsak ezért, hanem a jó minőségű képjavító technológiáért is ajánlható az Office Lens, a szoftver ugyanis megfelelően tünteti el a papíron lévő hibákat. Jó hír, hogy az alkalmazás akár Word-be vagy épp PowerPoint-ba is tudja exportálni a képeket, de emellett akár PDF-et is készíthetünk a segítségével, az e-mailes továbbküldésről nem is beszélve.

Letöltés. iOS, Android, Windows Phone

3. Dropbox

A felhőalapú tárhelyek legalapvetőbbike a Dropbox, a népszerű szoftver ugyanis hosszú ideje köztünk van. Ennek fényében rendkívül sokat fejlődött, mára ott tartunk, hogy automatikusan szinkronizálja a dokumentumainkat, így nem kell azzal foglalkoznunk, hogy mikor töltjük fel őket a felhőbe. Alapesetben 2 GB tárhelyet kapunk, de ismerősök meghívásával ezt 16 GB-ig növelhetjük. Amennyiben ezt kevésnek találnánk, úgy kapcsoljuk be a  Ha még ez sem elég, akkor az automatikus fotófeltöltés opciót és máris további  3 GB üti a markunkat. Ha ez kevés, akkor javasolt a Pro verzióra való előfizetés, ekkor havonta 10 eurót von le a számlánkról a rendszer, cserébe 1TB-nyi tárhellyel gazdálkodhatunk. Sőt, a Pro verzióval már az ismerőseinkkel is megoszthatjuk a mappáinkat, így akár egyszerre többen is hozzáférhetnek egy-egy fájlunkhoz.

Letöltés: iOS, Android

4. Any.do

Ha már sokasodnak az órák és a nap többi részében is rengeteg a teendőd, akkor az Any.do-t neked találták ki. A letisztult, átlátható külsejű alkalmazással egy pillanat alatt rendszerezheted a teendőid, beállíthatsz határidőket, de akár “csak úgy” is elmentheted az esetleges teendőidet, hogy határidőt adnál neki. Az Any.Do kifejezetten hasznos, ha sok visszatérő feladatod van, mivel ilyenkor folyamatosan figyelmeztet a telefon, hogy le ne maradj róluk. Amennyiben ez nem elég, úgy a Pro kiadást is választhatod, ez havi 2-3 euró közötti összegért (attól függően, hogy egy vagy több gépre kéred) akár helyzet alapú figyelmeztetést is tud, sőt, akár saját ízlésednek megfelelően is alakíthatod az alkalmazás kinézetét.

Letöltés: iOS, Android

5. MyScript Calculator

Előadások során kifejezetten jól jöhet a MyScript Calculator, hiszen a hagyományos számológép appokkal ellentétben ez a program a kézirásunkra épít. Így nem pötyögni, hanem rajzolni kell, azaz akár olyan képleteket is bevihetünk, amelyek speciális karaktereket tartalmaznak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a MyScript Calculator számára nem okoz problémát a gyökös vagy a hatványozós képletek beírása.

Letöltés: iOS, Android

6.  Adobe Reader

Bár a legtöbb okostelefon már gyárilag képes PDF-ek olvasására és a legtöbb program is megbírkózik a szabvánnyal, azért nem árt, ha van egy olyan PDF olvasó, ami biztosan jól működik. Ez pedig az Adobe Reader, amely azon kívül, hogy olvasni lehet vele, havi 2 euróért akár Excel-be vagy Word-be is exportálhatunk, illetve PDF dokumentumok készítésére is lehetőség van. Sőt, az alkalmazás még a Dropbox-szal is kompatibilis, így igény szerint akár oda is menthetjük a PDF fájlokat.

Letöltés: iOS, Android

7. Google Translate

Az egy dolog, hogy Google-ba bepötyögve egy pillanat alatt az online fordítóban találhatjuk magunkat, de igazán csak az alkalmazás letöltésével aknázhatjuk ki a kaliforniai gyártó szolgáltatásának képességeit. A Google Translate amellett, hogy 103 nyelvről tud fordítani, még arra is képes, hogy azonnal lefordítsa a feliratokat. Ezeket 27 nyelven tudja megtenni, ezek között van az angol, a német, a francia, a spanyol, a norvég és a magyar is, így a külföldi ismerőseink is nagy hasznát vehetik az applikációnak. Emellett  van benne hangfelismerés is, azaz nem kötelező legépelnünk vagy lefotóznunk a szöveget, el is mondhatjuk a telefonnak, sőt, ha inkább kézzel írnánk be a szót, arra is lehetőségünk van.

Letöltés: iOS, Android

8. Doulingo

Ha szeretnél nyelvet tanulni, akkor ideális választás a Doulingo. Persze szó sincs arról, hogy kiváltana egy nyelvtanárt, de órák közti szünetekben vagy épp este, a lefekvés előtt hasznos lehet, ha néhány új kifejezéssel bővíted az ismereteidet. A program nagy előnye, hogy tényleg rendkívül egyszerű tanulást biztosít, tud motiválni és az egészet úgy alakították ki, hogy játékosan fejlessze az ismereteidet. A Doulingo immár nemcsak angolul, de németül, spanyolul és sok más nyelven is használható, azaz érdemes kipróbálnod!

Letöltés: iOS, Android

9. Wolfram Alpha

Legyen szó akár egy bonyolult függvényről, akár egy, számunkra érdekes információról, bátran fordulhatunk a Wolfram Alpha-hoz, hiszen az alkalmazás nemcsak, hogy megbírkózik egy komolyabb egyenlettel, de akár azt is meg tudja mondani, hogy hányan beszélnek a világban angolul. Persze nemcsak akkor vehetjük nagy hasznát, ha  valamit nem tudunk, de egy házi feladat visszaellenőrzése során is hasznos, ha megismerjük a jó eredményt.  Hátránya, hogy nem ingyenes, mindkét platformon körülbelül 1000-1100 forintot kell fizetni érte.

Letöltés: iOS, Android, Windows Phone

10. TED

Világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák, amelyeken számtalan érdekes ember izgalmas és tanulságos történet ésimerhetjük meg. Jó hír, hogy ezeket nemcsak személyesen, de a mobilunkon is élvezhetjük, hiszen a hivatalos TED applikációval akár út közben is megnézhetjük őket. Érdekesség, hogy az alkalmazásban külön kategóriát alkotnak a magyar felirattal rendelkező felvételek, így, ha nem beszélünk olyan jól angolul, akkor is rengeteg hasznos videó közül választhatunk.

Letöltés: iOS, Android

 

forrás:technokrata.hu

Vége a Nexus okostelefonoknak

Az Androidpolice több forrásból úgy értesült, hogy a Google két ősszel érkező telefonját az utóbbi évek gyakorlatával szemben nem Nexusnak fogják hívni, hanem Pixelnek. Egészen pontosan Pixelnek és Pixel XL-nek, hiszen két modell érkezik. Részleteket még nem tudni róluk, azon kívül, hogy az egyik 5, a másik 5,5 hüvelykes lesz.

Kérdés, hogy ez egyben azt is jelenti-e, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően a Google a mobilok gyártását is saját kézbe veszi, szemben a különböző partnercégekkel legyártatott Nexusokkal. A most érkező mobilokat az eredeti elképzelés szerint a HTC gyártaná, és bár az Andrpiodpolice egyik forrása szerint a Google meggondolhatta magát, még mindig az tűnik valószínűbbnek, hogy a tajvani cég marad a gyártó. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy még inkább a Google brandje kerül majd előtérbe a forgalmazáskor.

A lépés mindenesetre a cég egységesítési törekvéseire utal. A Motorola volt vezére, Rick Osterloh a közelmúltban érkezett vissza a Google-höz, és állítólag azon van, hogy minél áramvonalasabb legyen a cég hardverkínálata. Az új név ezt már azzal is segítené, hogy a saját gyártású laptopjait (Chromebook Pixel) és tabletjét (Pixel C) is így hívják. Szintén beleillik ebben a képbe, hogy a Google anyacége, az Alphabet pénteken kaszálta el a Project Ara munkacímen évek óta fejlesztgetett moduláris telefont.

Szintén az Androidpolice tudta meg, hogy a Google október 4-én fog tartani egy nagy bemutatót, ahol a két Pixel-telefon mellett egy új, 4K felbontású Chromecastot is bemutatnak, illetve többet tudhatunk meg a Google Home-ról, a cég okosotthon-vezérlőjéről (esetleg okos otthonvezérlőjéről), amely az Amazon Echo közvetlen konkurenciája lesz. Az új Google-féle VR-nézegető, a Deaydream View dizájnját is itt fogják bemutatni.

forrás: index.hu

68 millió Dropbox-felhasználó adatai szivárogtak ki

Több mint 68 millió Dropbox-felhasználó adatai szivárogtak ki. Maga az adatlopás még 2012-ben történt, de csak most derültek ki a részletek, miután az ellopott adatokat a hekkerek árulni kezdték a neten.

A feltört szolgáltatásokat figyelő és az érintetteknek értesítést küldő haveibeenpwned.com szerint pontosan 68 648 009 fiók adatai kerültek ki, amivel ez minden idők hatodik legnagyobb ilyen adatlopása. A lista első öt helyezettjéből egyébként négynél (MySpace, LinkedIn, Badoo, VKontakte) szintén idén nyáron bukkantak fel a lopott adatok, és mindegyiknél ugyanúgy több évvel ezelőtti támadásról van szó, mint most a Dropbox esetében is.

Az adatlopás tehát illeszkedik  az utóbbi hónapok trendjébe: néhány évvel ezelőtt történt a támadás, akkoriban a meghekkelt cég jóval kisebb számú érintett felhasználóról tudott, és eleinte azt hitték, csak emailcímek szivárogtak ki, majd idén az online feketepiacon feltűntek az akkor ellopott adatok, és kiderült, hogy sokkal komolyabb a helyzet.

A különböző cégek meghekkelése közötti kapcsolatot az is mutatja, hogy a LinkedIn feltörésekor szerezték meg a hekkerek egy Dropbox-alkalmazott jelszavát, ezzel sikerült bejutniuk a rendszerbe és hozzáférniük egy belső dokumentumhoz. (Azóta a cégnél szigorúbban is veszik a saját alkalmazottaikat érintő biztonságot.)

A hekkerek emailcímeket és jelszavakat szereztek meg, utóbbiakat erősen titkosított (hashelt és sózott) formában, ami azt jelenti, hogy nehezebb visszafejteni őket, és a jelek szerint eddig még nem is sikerült. Ennek ellenére mindenkinek azt javasoljuk, hogy nézze meg a haveibeenpwned.com-on, az emailcíme megadásával, hogy érintett-e, és ha igen, minél előbb változtassa meg a jelszavát, ha 2012 óta nem tette meg. (Ugyanitt fel is iratkozhat, hogy ha a jövőben érintett lesz egy adatlopásban, automatikus emailértesítést kapjon róla.) A Dropbox egyébként támogatja a kétlépcsős azonosítást is, ide kattintva elérhető a saját útmutatójuk arról, hogy lehet bekapcsolni.

Ha jót akarsz, nem használsz okos zárat!

Kutatók szerint komoly veszélyeket hordoznak ezek az eszközök.

Napjainkban soha nem látott mértékben szaporodnak az otthoni okoseszközök, legyen szó akár egy termosztátról, egy mérlegről vagy épp egy zárról. Azonban míg előbbi kettő jószerivel érdektelen egy hacker számára, addig utóbbi bizony már komoly kockázatot rejt, hiszen segítségével egyszerűen be lehet jutni a lakásba.

Épp ezért döntött úgy két kutató, hogy megvizsgálják, mekkora kockázatot rejtenek a nem ritkán Bluetooth-szal működő okoszárak. Anthony Rose és Ben Ramsey a DefCon biztonságtechnikai konferencián árulta el, hogy az általuk próbált 16 okoszárból 12-őt sikerrel törtek fel, méghozzá több esetben „nevetségesen egyszerűen”.

Olyan is előfordult, hogy a készülék titkosítás nélkül, egyszerű szövegként küldte tovább a jelszót, így egyszerűen kitalálhatták, máskor pedig még arra is lehetőségük volt, hogy átírják a kódot, ezzel kizárva a tulajdonost a saját ingatlanából. A kutatók szerint a probléma az Okidokey, a Plantaco, a Quicklock, a Ceomate, az Elecycle, az iBlulock, a Mesh Motion és a Vians zárait érinti, de nem elképzelhetelen, hogy más cégek is érintettek.

forrás: www.technokrata.hu

Bluetooth 5: Négyszeres hatótávolság, kétszeres sebesség

A Bluetooth annyira mindenhol jelen van, hogy könnyű megfeledkezni róla, még mindig egy fejlődésben lévő technológia. A Bluetooth Special Interest Group (SIG) felelős a szabvány meghatározásáért, és a múlt év végén előrevetítette, mi várható a 2009-es változatot követő nagy változás során. A testület megosztott egy kicsit többet arról, mire számíthatunk a várhatóan 2016 végén, 2017 elején érkező Bluetooth 5-től. Az új verzió először is megnégyszerezi a kapcsolatok hatótávolságát, és megduplázza a sebességüket is, ami mindemellett nem jelent energiafelvételi növekedést a jelenlegi alacsony fogyasztású szabványhoz képest.

E fejlesztések azonnal előnyei meglehetősen könnyen megérthetők. A jövőbeli Bluetooth‑hangszórók vétele nem fog gyengülni, ha véletlenül az ember például véletlenül magával viszi a telefonját a konyhába, és az új okosóráknak is egy kicsit gyorsabban kell megkapniuk a push értesítéseket a nagyobb adatátviteli sávszélességnek köszönhetően. Ez azonban még fontosabb az IoT‑eszközök és a Bluetooth‑bóják esetén.

A párosítandó eszközökkel ellentétben az adatközlő Bluetooth‑eszközök egyre gyakoribbak, függetlenebbek, és könnyebb velük kommunikálni. A Bluetooth 5 nyolcszorosára növeli az adatszórást, ami azt jelenti, hogy sokkal több adat küldhető (és fogadható) egyetlen interakció során. Ahelyett, hogy a Bluetooth-bója egyszerűn pingelne a telefonnak egy URL-t, ami további információt nyújt például egy múzeumi kiállításról, képes arra, hogy ezt elvégezze, és emellett meghatározza a tartózkodási helyünket az épületen belül, és küldjön egy, az ajándékboltban felhasználható kedvezményes kupont, mindezt egyszerre.

Azonban nem a Bluetooth SIG feladata különleges alkalmazási módokat megálmodni a technológia számára. Ehelyett arra koncentrál, hogy fejlessze a hatótávolságot és az adatkapacitást, az új alkalmazási módok és csatlakoztatott eszközök megálmodását pedig ráhagyja másokra.

forrás: bázis blog

Nem úgy megy a Windows 10, ahogy a Microsoft szeretné

Egy évvel a megjelenése után úgy tűnik, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket a cégóriás legújabb operációs rendszere: a BBC szerint a Microsoft egy közleményben azt írta, nem tudják majd tartani az eredetileg kitűzött tervet a Windows 10-zel. Azt szerették volna, hogy 2018-ig 1 milliárd eszköz fusson a 10-es operációs rendszerrel. A hároméves terv csúszásának oka szerintük az, hogy a Windows phone nehezen tör be az Android és Apple által dominált okostelefon-piacra.

A cél valójában már akkor megbicsaklott, mikor a Microsoft 7,2 milliárd dollárért megvette a butatelefonok korának királyát, a finn Nokiát. Mikor a hároméves tervet kitűzték, abban reménykedtek, évi 50 millió Windows telefont adnak majd el, de a két legnagyobb piacból, Észak-Amerikában és Kínában egyelőre csak 1,6%-ot és 0,4%-ot hasít ki a Microsoft mobilja.

A Windows 10-et tavaly július 25-én dobták piacra, a cég pedigegyáltalán nem visszafogott kampányba kezdett, hogy rávegye a felhasználóit az új operációs rendszer használatára, ami visszafelé sült el. A cégvezető, Satya Nadella a 10-es rendszert sokféle különböző típusú készülék egyesítő platformjának tartja, úgy fejlesztették ki, hogy asztali és hordozható számítógépeken, mobilokon, tableteken és Xbox-konzolokon is fusson.

forrás:index.hu

Elektromos mezővel blokkolnák a rákot az MIT kutatói


Egy mikrofluidikai eszközzel gyorsítana fel a rák kezelését az MIT, az elektromos mezővel végzett kísérletek eredményei pozitívak.

Elektromos mezővel állítanák meg a rákos sejtek terjedését az MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei. A kutatók egy érme nagyságú eszközzel kísérleteznek, mely alacsony intenzitású, mindössze 100-300 kilohertzes teret hoz létre, ami az osztódás mellett a burjánzó sejtek továbbterjedését is megállíthatja. A kísérleti eredmények biztatóak, a széleskörű alkalmazásra ugyanakkor még biztosan várni kell.

Az MIT fejlesztésének legnagyobb előnye, hogy azzal relatíve gyorsan egyénre szabható a terápia, amihez hidrogél mellett rákos és egészséges sejteket kell az eszköz két elektródája közé helyezni, amivel egy extracelluláris környezethez hasonló háromdimenziós mátrix jön létre. Ebben minden cella 150 és 200 kilohertz közötti frekvencián működik, centiméterenként 1,1 voltos feszültségű intenzitás mellett.

Az így létrejött elektromos mező minden töltéssel rendelkező objektumra hatással van, amibe a rákos sejtek poláris molekulái (mikrotubulusok) is beletartoznak. Ezeknek döntő szerepük van a sejtosztódásban, ami a tumor növekedésének alapja. Korábbi kutatások bizonyították, hogy ezekre a molekulákra számottevő hatással van a 100-300 kilohertzes, alacsony intenzitású elektromos tér, melynek erőssége nagyjából megfelel egy kenyérpirító által létrehozott mezőjéhez. A beállított frekvencia megszakíthatja a mikrotubulusok elrendezését, ami egyben a burjánzás végét jelenti.

A megközelítés óriási előnye, hogy a megfelelő frekvencia és intenzitás alkalmazásával az elektromos mező csak a rákos területre van hatással, az egészséges sejtek semmilyen módon nem sérülnek, vagy pusztulnak el.

A kísérletek során először az elektromos tér nélkül vizsgálták a tumor viselkedését, mely jól láthatóan már két nap alatt növekedésnek indult. Ezt követően három napig alkalmazták a kezelést, melynek hatására a sejtburjánzás intenzitása feltűnően csökkent, miközben a rákos tüdősejtek egy csoportja az áttétet létrehozó képességét is elveszítette. Eközben az egészséges részel semmiféle károsodást nem szenvedtek, ami alátámasztja a kutatók azon korábbi hipotézisét, miszerint a sejtek mérete és elektromos tulajdonsága döntő fontosságú az azokra ható mező paramétereinek szempontjából.

Az MIT szakemberei szerint a mikrofluidikai eszközük felgyorsíthatja a TTF-es kísérleteket, a fejlesztéssel gyorsabban megtalálható a rákos sejtek kezeléséhez szükséges beállítás, a két paraméternek ugyanis akár 1000 variációja is lehet.

Az kísérlet ötlete a TTF (Tumor Treating Field) kezeléseket kitaláló és fejlesztő Novocure adta az MIT-nél dolgozó kutató, Andrea Pavesinek. A szakember egy közel 5 évvel ezelőtti TED-es előadásban találkozott a megközelítéssel, amiben a Novocure alapítója, Bill Doyle részletezte eredményeiket, ez pedig megfelelő inspirációt jelentett a mostani kutatás

forrás:hwsw.hu

Java EE-botrány: megszólal az Oracle

Meghajolt a nyomás alatt az Oracle és immár nyilvánosan is színt vallott a Java, azon belül pedig a nagyvállalati felhasználásra szánt Java Enterprise Editionról is. Egyelőre csak nyugtató szavak vannak, részletek a szeptemberi JavaOne fejlesztői konferencián jönnek.

Fokozatosan pánikszerű hangulatot eredményezett a Java ökoszisztéma szereplői körében, hogy az Oracle hosszú hónapok óta mélyen hallgat a Javával, azon belül pedig a Java EE-vel kapcsolatos terveiről. A nyomást végül a Java EE Guardians néven a platform megmentésére csapat fokozta elviselhetetlenné, a Java-prominensek mellett az IBM és a Red Hat is a kezdeményezés mögé állt, és végül a a Java Community Process (JCP), a legfőbb független Java-testület is felhívta az Oracle-t a színvallásra.

Az egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapó konfliktust végül tegnap azzal zárta le az Oracle, hogy az angol Registernek (egyelőre) exkluzív nyilatkozatot adott, Mike Moeller szóvivőn keresztül. Eszerint "az Oracle elkötelezett a Java mellett és egy jól kidolgozott javaslattal rendelkezik a a Java EE következő verziójának, a Java EE 8 specifikációját illetően. Ez támogatni fogja a fejlesztőket abban, hogy új, mikroszolgáltatásokat (microservice) vagy nagyméretű, elosztott rendszereket, konténerekalapú környezeteket építsenek a felhőben." Hozzátette: "az Oracle szorosan együttműködik a kulcs partnerekkel abban, hogy a javaslatot véglegesítse és a szeptemberi JavaOne konferencián megossza azt a szélesebb Java-közösségel is."

A Register információi szerint az Oracle nagyjából egy éve döntött úgy, hogy lezárja a  nyílt Java EE fejlesztésére tett erőfeszítéseket, helyette pedig egy zárt, tulajdonosi (proprietary) Java runtime és API fejlesztésére fókuszál, amely nagyvállalati környezetben ki tudja váltani a Java EE-t. Az új platform nagyban épít a Java EE-re, de túlnyomórészt az Oracle zárt fejlesztéseire épül, és kizárólagosságot biztosít a cég számára annak használatában. A tavaly erre az új projektre irányította át a Java EE-n dolgozó munkatársakat, ez az irányváltás pedig nagyon jól látszik a nyílt platformon végzett munka drasztikus visszaeséséből is.

A belsős információk szerint ebben a döntésben sok minden közrejátszhatott, leginkább a Google-Oracle per fordulatai befolyásolhatták a cég üzleti döntéshozóit. A bíróság abban ugyanis úgy döntött, hogy az API-kat nem védi szerzői jog, azokat bárki tetszés szerint újraimplementálhatja, ha akarja. Ugyan ezt a döntést az Oracle megfellebbezte és nyert is (tehát az API-t igenis védi a szerzői jog az Egyesült Államokban), annak újraimplementációja azonban végülis fair use-nak bizonyult, vagyis kivételt képez a szerzői jog alól.

Ilyen körülmények között az Oracle úgy döntött, hogy a Java API-val követett nyitottság politikája már inkább hátrány, mint előny, így érdemesebb azt egy zárt alternatívára cserélni. Mivel a cég saját termékcsaládjai közül is rengeteg épít közvetve vagy közvetlenül a Java EE-re, a teljes, utód nélküli bezárás nyilván fel sem merült, azzal a cég saját maga alatt vágná a fát.

És mégis: Java EE

Ezt a hivatalosan be nem jelentett, de a statisztikákból és a cég mély-mély hallgatásából fokozatosan egyértelműbbé váló döntés okozott pánikot a Java EE-re fogadó partnerek és szereplők körében. A nyílt platform nélkül ugyanis rengetegen maradnának hoppon, még akkor is, ha alternatívaképp az Oracle azért kínálna egy fizetős alternatívát.

A Register belsős információi szerint azonban nemrég az Oracle-ön belül az a csapat kerekedett felül, amely nyílt Java EE fejlesztése mellett tört lándzsát, és a cég vezetése végül úgy döntött, hogy visszatér az eredeti koncepcióhoz és megtartja, illetve tovább fejleszti a platformot. "Túl sok kárt okozna az ökoszisztémának és nincs garancia arra, hogy a partnerek használnák is az új, immár zárt API-t"- ismerteti az érvelést belsős információkra hivatkozva a Register.

A döntés értelmében tehát újra él az eredeti terv, érkezik a Java EE 8, amely megkapja az égetően szükséges fejlesztéseket a microservice-ek, a konténerek és a nagyméretű, elosztott rendszerek támogatásához, ezzel például a nagy rivális Microsoft .NET Core előnyét is igyekszik majd behozni (hogy a modernebb, feltörekvő alternatívákról ne is beszéljünk).

Az Oracle bejelentését Reza Rahman, Java EE Guardians alapítója, volt Oracle-alkalmazott is örömmel fogadta: "Ez nagyon jó hír és egy pozitív meglepetés" - nyilatkozta. "Örvendünk, hogy az Oracle immár hallgat a közösségre és dolgozik azon, hogy megoldást találjon. Reméljük, hogy a jövőben az Oracle a Java EE-t szabványként, és nem egy egyszerű termékként kezeli majd" - tette hozzá. A bejelentést a Java EE Guardians is üdvözölte, de a győzelmi köröket majd csak a JavaOne-ra ígért hivatalos bejelentés után fogják megfutni.

forrás: hwsw.hu

Katalógus 81 nyílt hekkerbarát SBC-ről

A Hackerboars.com készített egy listát amelyen 81 nyílt szabványokon alapuló hekker barát egylapkás számítógép található. A listán a népszerű board-ok is megtalálhatók mint pl. BeageleBoard, WandBoard, *-PI. Érdemes tehát válogatni, mielőtt nekikezdenénk a munkának.  A lista rövid ismertetőkkel itt található.

Donald Trumpból programozási nyelv lett

Hétvégén került fel a Githubra, és máris a világ politikát követő programozóinak kedvence a TrumpScript programnyelv, amit a Rice University egyetem diákjai készítettek egy programozóversenyen. A nyelv a népszerű Python szkriptnyelv alapjaira épül, és igyekszik minden megnyilvánulásában Donald Trump viselkedését másolni. Mottója természetesen az, hogy tegyük újra naggyá a programozást, a hibaüzenetek pedig változatos Trump-idézetek.

A TrumpScript alapvetően teljesen ugyanúgy működik, mint a modern programozási nyelvek, néhány extra szabálya van csak:

 • Nem használ tört számokat, csak egészeket, és kizárólag egymillió felettieket. Ami annál kisebb, az nem érdemli meg Amerika figyelmét, a törtek meg csak felesleges túlbonyolításai a dolgoknak.
 • Nem lehet külső kódkönyvtárakból beimportálni részeket, mert Amerika már amúgy is túlzottan importfüggő, és mindent otthon kell gyártani inkább.
 • A logikai igaz és hamis helyett a tény és hazugság kifejezéseket használja.
 • Változók neveként csak a legnépszerűbb és leggyakoribb angol szavakat, illetve politikusok neveit lehet használni, hogy mindenki megértse.
 • Minden programkódot az "America is great" (Amerika nagyszerű) sorral kell lezárni.
 • A program a 4,5 milliárdos számot automatikusan átírja 10 milliárdra (előbbi a Forbes üzleti lap becslése Trump vagyonára, utóbbi a saját bevallása szerinti vagyona).
 • A TrumpScript nem kompatibilis a Windows egyetlen verziójával sem, mert Trump nem hisz a PC-ben (a szójáték lényege, hogy PC a számítógép mellett a politikai korrektségnek is a rövidítése).

A készítők kiemelik, hogy TrumpScriptben nem könnyű programozni, elsősorban azért, mert

"Trump nem szeret a kudarcairól beszélni, ezért ha a kódod nem működik, a legtöbb esetben inkább csendben marad az okokkal kapcsolatban"

forrás: index.hu

Nemzetközi Törölközőnap

A törölközőnap tisztelgés Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi író emléke előtt. Május 25-én a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír a Galaxis útikalauz stopposoknak “ötrészes trilógia”:

“A törülköző, írja az Útikalauz, a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Laglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón, takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában, fejűnkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha ő nem lát téged, te se látod őt – annyi esze van, mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó), veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen bele törölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül “elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

Viszlát, és kösz a halakat!

21 - 40 / 593 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 30

Naptár Naptár

kedd

17

2017.10.17.
H K Sze Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő