Fontos linkek Fontos linkek

 • WEB mail
 • Telefonkönyv
 • PTE
 • PMMK
 • ETR

Hírek Hírek

A közösségnek adja a Java EE-t az Oracle

Átengedi a vállalati Java-platform irányítását az Oracle a közösségnek. Egyelőre nincs meg az új irányító szerv, folynak a tárgyalások a jelölt szabad szoftveres alapítványokkal.

Független közösség gondoskodik a jövőben a Java Enterprise Edition (EE) fejlesztéséről - jelentette be az Oracle. A vállalati Java-platform fejlesztéséből a cég hamarosan, a Java EE 8 érkezését követően kiszáll, a projekt irányítását pedig egy alapítvány kezébe helyezi majd, amely gondoskodik majd a fejlesztésről. Egyelőre nem tiszta, hogy melyik szabad szoftveres alapítvány viszi majd tovább a fejlesztést, a tárgyalások ebben a kérdésben még zajlanak a jelöltekkel.

A Java EE referencia implementációja illetve a kompatibilitási tesztcsomag jelenleg is nyílt forráskódú, a fejlesztés irányítását pedig elvben a Java Community Process végezte - a gyakorlatban viszont az Oracle kézben tartotta a döntési folyamat egészét, nagyjából hasonló módon, ahogy a szintén nyílt forráskódú Chromium projektet a Google, a Swiftet pedig az Apple tartja markában. A változás első körben tehát a vezetést érinti, az Oracle lemond erről a privilegizált helyzetéről és a Java EE fejlődési irányának meghatározását egy testületre bízná. Ez az irányítási modell egészen elfogadottnak számít, jellemzően a projekt legnagyobb támogatói neveznek ki tagokat egy bizottságba, amely a fontosabb döntéseket hozza, a mindennapi teendőket pedig egy kis ügyvezető csapat végzi el.

Ennél valamivel fontosabb kérdés az Oracle jövőbeni szerepvállalása: a cég ugyanis nem csak az irányítást, hanem a fejlesztés finanszírozását is magára vállalta eddig. A közösségi fejlesztéstől az Oracle egészen biztosan azt várja, hogy más, a Java EE sikerében érdekelt szereplők is beszállnak erőforrásokkal a fejlesztésbe, legyen az készpénz, infrastruktúra, vagy fejlesztőmérnökök munkaideje. A bejelentés annyit leszögez, hogy az Oracle "szerepet vállal a Java EE technológiák jövőbeni fejlődésében", vagyis arról azért nincs szó, hogy a cég hátat fordítana a platformnak.

Az Oracle igyekszik is megnyugtatni partnereit, hogy a bejelentés nem hoz változást a cég elkötelezettségeit illetően, a fejlesztők, felhasználók, vásárlók, partnerek és licencvásárlók felé sem. "Támogatni fogjuk a jelenlegi Java EE implementációkat és a Java EE 8 jövőbeni implementációit" - ígéri a cég. Ugyanakkor hasonló vállalás nem hangzik el a 8-as utáni, immár közösségi irányítás alatt készülő implementációk kapcsán, de a cég nem is zárkózik el ettől.

WebLogic - mit jelent ez?

Az Oracle külön blogposztban igyekezett oszlatni a félelmeket a WebLogic-vásárlók számára. A WebLogic Server ugyanis tartalmaz szabványos Java EE-implementációt, így nyilván érinti a bejelentés ezt a szoftvercsomagot is. Az Oracle szerint a bejelentésnek "nincs rövid távú hatása" a szoftverre, a kiadott termékekre áll a korábban megadott támogatás, marad a WebLogic Server elérhetősége az Oracle Cloudon és jönnek a szoftverből új kiadások is a jövőben.

A fentiekkel együtt ugyanakkor csak a Java EE 8 támogatására tesz ígéretet a cég a WebLogic Server kapcsán is, a várhatóan 2018 folyamán érkező friss verzió kapja meg a teljes kompatibilitást "HTTP/2 támogatással, JSON-feldolgozással és a REST-hívások kiterjesztett támogatásával". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a WebLogic Server még hosszú-hosszú évekig nyújtana platformot a vállalati felhasználóknak még abban az esetben is, ha az Oracle a Java EE 8 után teljesen kiszállna ebből az ökoszisztémából.

Java EE 8 - hamarosan készen

A fenti döntés kontextusát a tavalyi vita adja. Ahogy arról akkor részletesen beszámoltunk, az Oracle valamikor 2015 második felében de facto leállította a Java EE fejlesztését és a fejlesztőket más, stratégiailag fontosabb projektekre csoportosította át. A cég mindezt teljes csendben, a közösség tájékoztatása nélkül tette, és az egyre hangosabban feltett kérdésekre is csak sokatmondó csenddel válaszolt a vállalat.

A kipattanó sztori végül döntéskényszerbe hozta az Oracle-t és végül a Java EE további fejlesztése mellett lándzsát törő csapat kerekedett felül, a cég pedig bejelentette, hogy elkezd újra aktívan dolgozni a Java EE 8 kiadásán. Ennek eredménye idén október elején esedékes, a cég ígérete szerint a San Franciscói JavaOne konferencián ez is bemutatkozik majd. A friss bejelentés fényében már úgy tűnik, hogy a cég elköteleződése erre az egy verzióra szólt, és már korábban megszülethetett a döntés, hogy a fejlesztés lezárásával teljesen közösségi irányítás alá helyezi a szoftvert a cég.

A közösségi szoftverfejlesztés egyébként pont a szélesebb platformok esetében szokott jól működni, az úttörő Linux kernel mellett a Node.js vagy az OpenStack is jó példa arra, hogy virágozni tud az a szabad szoftveres projekt, amelynek sikerében sok-sok szereplő érdekelt, és e szereplők hajlandóak a közösbe bedobni saját erőforrásaikat. A Java EE-ből több szereplő is készít saját implementációt, az Oracle saját WebLogic és GlassFish megoldásán túl az IBM WebSphere, a Red Hat JBoss és a Fujitsu Interstage is ezek közé tartozik - a gyakorlatban nekik kell majd a jövőben együtt fenntartani ezt a platformot.

Red Hat: ez egy jó ötlet!

Tegnap már a Red Hat is blogbejegyzésben reagált az Oracle-féle bejelentésre, amelyben üdvözölte a vállalat döntését. "Úgy gondoljuk, hogy a Java EE átköltöztetése egy nyílt forráskódú alapítványhoz nagyon pozitív lesz és a teljes vállalati Java közösségnek javára válik majd." - fogalmaz a cég. A Red Hat várakozása szerint a lépés segít majd erősíteni a Java nyílt forráskódú kultúráját és növelni tudja majd a közösséget. Szintén fontos lesz, ha a Java EE egy megengedőbb szabad szoftveres licencet kap, ami segít majd bevonzani más fejlesztőket és implementálókat.

forrás:hwsw.hu

Megvonta a Microsoft Surface gépek ajánlását a Consumer Reports

A népszerű amerikai magazin az átlagon aluli megbízhatósággal indokolja döntését.

Visszavonta korábbi, Surface Book és Surface Laptop gépekre adott ajánlott minősítését a vásárlói körökben nagy becsben tartott Consumer Reports magazin. Az összesen négy Microsoft terméket érintő döntés indoklása szerint bár a tesztek alapján a gépek kiérdemelték a plecsnit, azokra utólag túlságosan sok negatív, elsősorban a megbízhatósággal kapcsolatos panasz érkezett. A Microsoft természetesen nem hagyta szó nélkül az éles kritikát, a vállalat képviselőjének elmondása szerint a probléma gyökere két korábbi modellre vezethető vissza, amelyek hibáit már javította a cég.

A Consumer Reports saját felmérése szerint a a Surface gépek 25 százalékát érinti valamilyen, a használhatóságot befolyásoló probléma a megvásárlásról számított 2 éven belül. Emiatt az összes jelenleg elérhető Surface Book és Surface Laptop elbukta a korábban kiérdemelt ajánlott minősítést. Az oldal megjegyzi, hogy a Microsoft viszonylag új szereplőnek számít a PC-piacon, így csak mostanra gyűlt össze elegendő információt az ítélethez. A népszerű magazin nem hoz konkrét összehasonlítást, de bejelentése szerint más gyártó számaihoz mérten jelentősen magasabb a Surface-ek meghibásodási aránya.

Az oldal említés szintjén konkrét problémákat is kiemel, amelyeket a végfelhasználók visszajelzéseiből nyertek ki. A Consumer Reports National Research Centernek eljuttatott vélemények alapján a legjellemzőbb problémák a Surface gépek bootolási folyamatánál jelentkeznek, de az sem ritka, hogy a gép egyszerűen lefagy vagy teljesen leáll, illetve sokan panaszkodtak az érintőképernyő gyenge érzékenységére is.

A Microsoft reagált a Consumer Reports lesujtó lépésére. A cég rövid közleménye szerint saját kimutatásainak adatai nem egyeznek a magazin saját kutatásai eredményeivel, a Microsoft szerint ugyanis lényegesen jobb a helyzet. A szokatlan esettel részletesebben foglalkozott Paul Thurrott, aki a sablonosnak tűnő reakcióhoz képest pontosabb adatokat derített ki, a szerkesztő ugyanis Panos Panayt, a Surface-csapat vezetőjét szólaltatta meg.

Panay elismeri, hogy az egy időben, 2015 október végén rajtoló Surface Pro 4 és Surface Book valóban az átlagosnál több problémával küszködött. Utóbbit közvetlenül a piacra kerülés után a vásárlók 17 százaléka küldte vissza, de a lecsatolható billentyűzettel szállított tablet sem dicsekedhet, annak ugyanis 16 százalékát dobták a vásárlók vissza valamilyen indokkal. A szakember emellett megjegyzi, hogy szerinte az átlagon aluli értékelésbe kisebb incidenseknek nevezett felnagyított problémák (pl. lefagyás) is beleszóltak, ami miatt egyes felhasználók máris hibásnak titulálták a terméket. Bár itt már konkrétumokat nem közöl, Panay megjegyzi, hogy az elmúlt egy évben sokat javultak a mutatók. Utóbbi vélhetően (még) nem látszik a Consumer Reports számaiból, az viszont valószínű, hogy az átlag alatt teljesítő két gép húzta le a márkát a magazin értékelésében.

Thurrott annak is megpróbált utána járni, hogy mi okozhatta a két termék vesszőfutását. Belsős információkra hivatkozva érdekes teóriát állított fel a szerkesztő, aki szerint a Microsofton belül a Skylake platformra, pontosabban annak lapkakészletére, ezzel együtt pedig az Intelre vezették vissza a problémák forrását. Nagyjából 2 év távlatából ma már biztosra vehető, hogy ez nem igaz, hisz más gyártók nem szenvedtek hasonló problémáktól, így sokkal valószínűbb, hogy a gépekhez házon belül írt egyedi szoftverek (firmware, driver) okozták a kellemetlenségeket, például a sleep funkció igencsak rapszodikus viselkedését.

Thurrott szerint a problémák miatt a Microsoft csavart egyet a fejlesztési tempón, aminek az idén májusban megjelent új Surface Laptop és Surface Pro lett az eredménye, hogy ezzel mihamarabb nyugdíjazhassa problémás termékeit a cég. Panay szerint ugyanakkor ezek hatása még nem látszik a Consumer Reports számaiból, és valószínűleg legalább 1-2 évnek kell majd eltelnie, hogy eltűnjön a csorba.

forrás:hwsw.hu

Hlatky Endre barátunk és kollégánk eltávozott

Hlatky Endre kollégánk Június 27.-én csendesen - ahogy élt - eltávozott. Emlékét megőrizzük.

Hlatky Endre

Isten Veled Bandi!

Megjelent a Debian 9 "Stretch"

A Debian projekt bejelentette, hogy 26 hónapnyi fejlesztés után megjelent a soron következő, 9-es verziójú, új stable disztribúciója, a Debian "Stretch". A Debian Security és a Debian Long Term Support csapatok közös erőfeszítésének köszönhetően a Stretch a következő öt évben biztosan támogatott lesz.

A Debian projekt a 9-es kiadást a 2015. december 28-án elhunyt Debian alapító Ian Murdock emlékének ajánlja.

A Stretch-ben az alapértelmezett MySQL variáns immár a MariaDB. A Firefox és a Thunderbird visszatérnek saját nevükön, hátrahagyva az Iceweasel és Icedove neveket, amelyek több mint 10 évig szerepeltek a Debian archívumaiban.

A Debian 9 "főszereplői":

 • Apache 2.4.25
 • Asterisk 13.14.1
 • Chromium 59.0.3071.86
 • Firefox 45.9 (a firefox-esr csomagban)
 • GIMP 2.8.18
 • a GNOME desktop környezet 3.22 egy frissített verziója
 • GNU Compiler Collection 6.3
 • GnuPG 2.1
 • Golang 1.7
 • KDE Frameworks 5.28, KDE Plasma 5.8 és KDE Applications 16.08
 • LibreOffice 5.2
 • Linux 4.9
 • MariaDB 10.1
 • MATE 1.16
 • OpenJDK 8
 • Perl 5.24
 • PHP 7.0
 • PostgreSQL 9.6
 • Python 2.7.13 és 3.5.3
 • Ruby 2.3
 • Samba 4.5
 • systemd 232
 • Thunderbird 45.8
 • Tomcat 8.5
 • Xen Hypervisor
 • az Xfce 4.12 desktop környezet
 • több mint 51 000 további, azonnali használatra kész szoftvercsomag

Stay on Track Day

Itt a következő ijesztő vírus, amely szép csendben fertőzi a gépeket

A világot letaroló Wannacry zsarolóvírus után egy újabb rosszindulatú szoftver bukkant fel, amely szintén az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) lopott eszközökkel működik, és csendben fertőzi a gépeket.

A Wannacry után egy újabb vírust fedeztek fel horvát IT-biztonági kutatók, ez azonban egyrészt tanult elődje egyes hibáiból, másrészt több NSA-től szerzett hacker eszközt is használ. Az EternalRocks névre keresztelt új vírus egyik számítógépről egy másikra a Wannacry által is használt sérülékenységet kihasználva másolja át magát, de további hat másik NSA-eszközt is használ.

Az IT-biztonsági szakemberek szerint az új vírus gyorsabban is terjedhet, mint a Wannacry, amely mindeddig 240 ezer gépet fertőzött meg (főleg nem frissített Windows 7-et futtató gépeket). A nagy különbség a két vírus között, hogy a Wannacry zsarolóvírusként működik, az EternalRocks viszont egyelőre nem csinál semmit:

nem titkosít fájlokat, nem épít botnetet. Ezzel szemben távoli hozzáférést ad a számítógépekhez a hackerek kezébe, vagyis bármikor élesíthetik a fegyvert.


Ráadásul az EternalRocksból már kiszedték azt a beépített leállító kapcsolót, amelyet véletlenül fedezett fel egy programozó még múlt héten, és amely a vírus megállítását lehetővé tette. A vírus 24 órás késleltetéssel aktiválja magát, és az IT-biztonsági kutatók megtévesztésére a Wannacryhoz hasonló fájlneveket is használ.

Az EternalRocksot felfedező szakértők szerint a fertőzés még nem terjedt el széles körben. Ugyanakkor szerintük az új vírus megjelenése intő jel lehet a jövőre nézve, hogy az NSA-től lopott eszközök felhasználása még csak most kezdődött el.

forrás: portfolio.hu

 

Magánvélemény: Szerencsére csak a Windows-os gépeket érinti.

Megjelent a Full Circle linuxos online magazin 117. számának magyar fordítása

A tartalomból:

 • Hírek
 • Parancsolj és uralkodj: 2017-es tervek  Hogyanok:
  • Python a való világban – 74. rész
  • Eee PC Ubuntu Snappy 16-al
  • Programozás FreePascallal – 7. rész
  • Inkscape – 57. rész
  • Kdenlive – 1. rész
  • Chrome kultusz – Dropbox Paper
  • Hogyan írjunk a Full Circle-be?
 • Linux labor: Diktálj egy novellát Linux használatával
 • Könyvajánló: Invent Your Own Computer Games
 • Különvélemény: Mentés és visszaállítás
 • Levelek
 • KODI-szoba
 • KáVé
 • Játékok Ubuntun: Life is Strange
 • Támogatóink
 • Közreműködnél?

Letölthető innen

Hekkerek egy egész bankot elloptak Brazíliában

Minden idők egyik legnagyobb szabású online bakrablását göngyölítette fel a Kaspersky biztonságtechnikai cég. Az eset még tavaly októberben történt Brazíliában, a tettesek azóta sincsenek meg, és azt sem tudni, pontosan mihez sikerült hozzáférniük a támadóknak. Az eset annyiban különleges, hogy a hekkerek nem betörtek a bank rendszerébe, hanem úgy, ahogy van, ellopták az egészet. Pontosabban építettek egy álbankot, és az ügyfeleket odaterelték az igazi helyett.

A DNS-en át jöttek

A támadás kulcsa a DNS rendszer volt, ez az internetnek az az alapvető fontosságú rétege, ahol az URL-ekből ip-címek lesznek, és ezáltal az adatcsomagok megtalálják a célpont szervert, ahová menniük kell. Az interneten minden egyes gépet egy ip-cím azonosít. ha valaki beírja a böngészőjébe, hogy google.com, az először a DNS-adatbázisban nézi meg, hogy ehhez a névhez milyen ip-cím tartozik, ott megtalálja, hogy 74.125.224.72, és a guglizni vágyó felhasználó adatcsomagjait az ilyen számú szerverhez továbbítja. A dolog azért jó, mert nyilván sokkal könnyebb megjegyezni azt, hogy google.com, mint azt, hogy 74.125.224.72. A brazil bank támadói egyszerűen felépítettek egy, az eredetire megszólalásig hasonlító banki weboldalt, feltették a netre, majd a DNS-adatbázisban a bank nevénél ennek az ip-címére írták át az eredeti szerverek címeit. Mintha a sárga csekkeken, amin ön a villanyszámláját fizeti be, valaki átírta volna a címzett számlaszámát az ELMŰ-éről a sajátjára.

Hogy ezt pontosan hogyan csinálták, egyelőre nem tiszta. A brazil webes címek DNS-adatbázisát a NIC.br doménregisztrációval foglalkozó osztálya, a registro.br tartja fenn, ők azonban állítják, hogy a rendszerük biztonságos, és hozzájuk nem törtek be hekkerek, de azt elismerik, hogy valamilyen adathalászós módszerrel, és egy munkatársuk hozzáférésének megszerzésével mégis csak bejuthattak, és manipulálhatták az adatbázist.

Akárhogy is, tavaly október 22-én, szombaton, délután 1 órakor a brazil bank mind a 36 weboldala, az összes desktop és mobilos banki szolgáltatása helyét észrevétlenül átvette a hekkerek csali oldala. A bank összes ATM-je, és az összes általa üzemeltetett kártyaleolvasó is a hekkerek által üzemeltetett szerverrel kezdett kommunikálni a valódi banki rendszer helyett. Ez nagyjából 5-6 órán át tartott. Persze ezzel a trükkel a hekkerek nem fértek hozzá direktben senkinek a bankszámlájához, viszont minden ügyfél, aki ezen a szombat délutánon online próbált bankolni (vagy ATM-et használni, vagy kártyával fizetni), önként és dalolva adta át nekik a jelszavát, számlaszámát és pin-kódját.

A hekkerek arra is vették a fáradságot, hogy biztonságos, https kapcsolaton kommunikáljanak a csali szervereik, és ehhez még a megfelelő tanúsítványokat is beszerezték. Az egyszeri felhasználó számára tehát esélytelen volt, hogy észrevegye a csalást: az URL stimmelt, a titkosított webes kapcsolat stimmelt. Bejelentkezés után a kamu oldal arra kérte a felhasználót, hogy az frissítse a Trusteer nevű böngészőkiegészítőt - amit egyébként az igazi banki weboldal is használt, ironikus módon éppen a nagyobb biztonság érdekében. A csali weboldalról persze nem a frissítés töltődött le a felhasználó gépére, hanem egy kémprogram, ami egy kanadai szerverre küldte el az áldozat személyes adatait, jelszavait, email-címlistáját, amit csak talált a gépen. A kémprogram gyorsan ki is kapcsolta a gépen levő esetleges vírusirtót. Ennek a vírusnak egyébként sikerült visszafejteni a forráskódját, és portugál nyelvű részleteket találtak benne, ami arra utal, hogy maguk a támadók is brazilok lehettek.

Senki nem tudja, mit vittek el

Mivel a bank összes rendszere elérhetetlenné vált, az a bizarr helyzet állt elő, hogy amint kiderült a turpisság, nem tudták erről online értesíteni az ügyfeleiket, hiszen az emailrendszerük is el volt vágva az internettől. Márpedig a turpisság kiderült, hiszen a hekkerek kamu weboldala a bejelentkezési adatok begyűjtése, és a kémprogram telepítése után nem csinált semmit - nem is csinálhatott, hiszen a bank saját belső rendszerével nem volt kapcsolata, nem tudott utalásokat indítani, vagy akár csak egy bankszámlát lekérdezni se. Az ügyfelek telefonon zargatták a bankot, az ügyfélszolgálaton látták, hogy valami nem stimmel, szóltak az IT-seknek, akik pedig egy merő pánikban hívogatták a NIC.br-t, hogy valaki eltüntette az internetről az egész bankot, és a sajátját tette a helyére.

Mire helyreállt a rend, délután 6-7 óra volt. Hogy mekkora a kár, egy délután alatt a hekkerek mennyi személyes adatot szereztek meg, hány gépet fertőztek meg, az ellopott hozzáférésekkel hány bankszámlát csapoltak meg a támadók, nem tudni, a bank nem közöl részleteket. Egyáltalán, azt sem tudni, melyik bankról van szó, a Kaspersky jelentése kínosan kerüli a megtámadott pénzintézet megnevezését. Annyit lehet tudni róla, hogy a brazil bankpiac egyik komoly játékosáról van szó, több száz bankfiókkal az országban, amerikai és kajmán-szigeteki érdekeltségekkel, kb. 5 millió ügyféllel, és 26 milliárd dollárnyi kezelt vagyonnal. A támadók kilétéről, vagy hogy milyen nyomokat hagytak maguk után, szintén nem szól a jelentés.

Szakértők szerint az eset rámutat, hogy a DNS-rendszer mennyire sebezhető, és milyen nagy kockázatot jelent az, hogy kritikus rendszerek üzemeltetői is sokszor külső, biztonsági szempontból potenciális támadási felületet nyújtó szereplőkre bízzák a kezelését.

forrás:index.hu

Vádat emelt Amerika az orosz Yahoo-támadók ellen

Eddig csak azt lehetett tudni, hogy a Yahoo 500 millió felhasználói fiókjának adatlopása mögött állami szereplőt sejt, de most már egyértelmű, hogy a támadással az Egyesült Államok az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) vádolja, illetve a konkrét ügynököket és felbérelt hackereket is megnevezte.

Vádat emelt és körözést adott ki az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a négy támadó ellen, akik a Yahoo több mint 500 millió fiókjának feltöréséért felelősek. A gyanúsítottak közt az orosz biztonsági szolgálat, azaz a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) két ügynöke található (Dmitry Dokuchaev, Igor Sushchin), és két általuk felbérelt hacker, Alexsey Belan "Magg" és Karim Baratov "Kay". Ahogy az államügyész fogalmazott "ez a történelem egyik legnagyobb adatszivárgása", ezért az Egyesült Államok fokozott figyelmet fordít arra, hogy a bűntényt felderítse, és a felelősöket számon kérje. A vád szerint illetéktelenül ellopták a több mint félmillió profil adatait, majd az eltulajdonított információk egy részét további támadásokhoz használták fel - írja a minisztérium közleménye.

A hackerek közül Belan ellen már a korábbiakban, 2012-ben is vádat emelt az Egyesült Államok, és egy évvel később a legkeresettebb bűnözők listáján szerepelt, de európai elfogatása után Oroszország a kiadatását kérte, azonban hazájában a letartóztatása helyett az FSZB bérelte fel. Segítségével 2014-ben sikerült ellopni a Yahoo felhasználói adatbázisának legalább egy részét, köztük a tulajdonosok nevével, másodlagosként megadott e-mail címével, telefonszámával, és a belépéshez szükséges webböngésző sütikkel.

Ezenkívül a támadók segítségével az FSZB hozzáférést szerzett a Yahoo felhasználókezelő eszközéhez (AMT), amellyel a szolgáltató figyeli a fiókok változásait. Mindezekkel az eszközökkel az orosz biztonsági szolgálat legalább 6500 fiókot kezdett el elemezni, amelyek az érdekeltségi körükbe tartoztak. Ilyen formában érték el a támadók többek közt orosz újságírók, orosz és amerikai hivatalnokok, valamint pénzügyi, biztonsági, közlekedési cégeknél dolgozók üzeneteit. Továbbá Belan az e-mailek között bankkártya és ajándékkártya adatokat keresett, illetve 30 millió Yahoo fiók esetében spam kampányt indított, tehát az ellopott adatokat a saját haszonszerzés céljából is felhasználta.

AZ FSZB Belan mellett igénybe vette a kanadai és kazah származású Baratov segítségét is, hogy a Yahoon keresztül adathalászattal érje el 80 célszemély többi postafiókját, melyek közül a vád szerint legalább 18-hoz sikerült is hozzáférést szereznie. Több részletet is feltárt a Krebs on Security biztonsággal foglalkozó oldal a támadókról, többek közt azt is bizonyítja, hogy Baratov a korábbiakban sem próbálta leplezni tevékenységét. Különböző olyan bejegyzett domaincímek találhatóak a támadó nevén, amelyekkel főleg e-mailes hacker szolgáltatásokat reklámozott. Valószínűleg phishing támadással érte el Baratov ebben az esetben is Yahoon kívüli fiókokat, akár egy linkhez kapcsolódó rosszindulatú kóddal vagy hamis bejelentkező oldallal - ez egyelőre még nem bizonyított. Baratov már letartóztatás alatt áll, mivel a kanadai hatóságnak sikerült elfognia.

Mind a négy támadót 47 bűncselekménnyel vádolja az amerikai hatóság, köztük összeesküvés, számítógépes csalás, kémkedés, kereskedelmi titkok lopása és minősített lopás. Mindezt a támadók 2014-től kezdve végezték, és csak 2016 szeptemberében derült ki a tevékenységük, de a közlemény szerint még tavaly decemberben is felhasználták a lopott adatokat. A várható büntetés mértékét mind a négy támadó esetében több évtizedben szabta meg az Egyesült Államok. A Yahoo felelősségéről a vádemelés kapcsán nem volt szó, ebben az ügyben az amerikai tőzsdefelügyelet folytat vizsgálatot.

forrás:hwsw.hu

80 millió embert látna el árammal az energiasziget

Dánia, Hollandia és Németország létrehozna egy mesterséges szigetet az Északi-tengeren, az oda telepített szélfarm pedig 80 millió ember áramellátását biztosíthatná, írja a Local. Az energiaszigetet az úgynevezett Dogger-padon, Anglia keleti részétől 100 kilométerre építenék meg.  

ener

A Dogger-pad egy nagy kiterjedésű homokpad az Északi-tengerben. A terület viszonylag alacsony tengerszint feletti magassága és a sok szél ideális hellyé teszi a zöld energia termelésére. A leendő energiasziget hat négyzetkilométer lenne, és körülötte több ezer szélmalmot telepítenének, amik mind a szigeten lévő energiaelosztóhoz kapcsolódnának.

A dán Energinet.dk, illetve a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságok március 23-án fognak aláírni egy szerződést, ami után közösen elkezdhetik kidolgozni a projekt megvalósítását. Az elsődleges cél a sziget és az energiaelosztó létrehozása, ami 30 gigawattnyi (GW) áramot lenne képes összegyűjteni, hosszútávon pedig a 70-100 GW a cél.

 

A 70 GW elég lenne 80 millió ember áramellátásának biztosítására, ami közel négyszer annyi, mint Dánia és Hollandia teljes lakossága.

forrás:index.hu

A Microsoft leállította a közösségi oldalát

A Microsoft szép csendben leállította a 2011-ben elindult, és annak idején Facebook-verőnek remélt közösségi oldalát, a So.cl-t. A szolgáltatás eredetileg csak diákok előtt volt nyitott (pont mint az ős-Facebook!), de aztán elérhetővé tették korlátozás nélkül, sőt, mobilos verziót is fejlesztettek hozzá. A szlogenje az volt, hogy ez az oldal nem kommunikációra, hanem közös tartalomfogyasztásra való. Mai szemmel ránézve leginkább a Pinterestre emlékeztetett, sok képpel, kevés szöveggel.

Akárhogy is, a Facebook-trónfosztás nem jött össze neki, és a cég most egy rövid búcsúüzenettel eltemette. Azt írják, csodás kreatív közösség volt, ahol remek dolgokat lehetett tanulni. Március 15-ig még nem kapcsolják ki a szervereket, megnézheti, aki kíváncsi a webtörténelem egy kis darabkájára.

forrás:index.hu

Gitre áll át a Microsoft

A Microsoft hivatalos álláspontja eddig az volt, hogy szoftverfejlesztésre a cég saját rendszerét, a Team Foundation Servert (TFS) használja, amely a Visual Studióval szoros együttműködésben képes forráskód-menedzsmentre, projektmenedzsmentre, automatizált build folyamatok végrehajtására és számtalan más feladatra is. A gyakorlatban azonban ez nem épp így volt: csak néhány csapat használta ki teljesen a TFS-t, sok fejlesztői csoport saját egyedi eszközöket készített a mindennapi munkához. [...] A legizgalmasabb kérdés azonban nem ez, hanem a forráskód-kezelés. Ebben ugyanis a Microsoft mérnökei erősen megosztottak - a TFVC (Team Foundation Version Control), a saját, belső használatú Source Depot, a Mercurial és a Git is szóba került. Az erőteljes vitát nem is sikerült megnyugtatóan, konszenzussal zárni, felsőbb döntésre végül a Git lett a nyertes, ez lesz belátható időn belül a Microsoft szabványos verziókezelő megoldása.

A teljes cikk itt olvasható. Az eredeti blogbejegyzés itt található.

 

forrás: hup.hu

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2017

Időpont: 2017. március 25.
Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont, Bp. XI., Villányi út 11-13.
A részvétel a látogatók számára ingyenes de regisztrációhoz kötött.

 Az FSF.hu Alapítvány 2017-ben újra megrendezi a Szabad Szoftver Konferenciát és Kiállítást Budapesten.

A konferencia Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban lesz, reggel fél tíztől délután ötig tart. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak a szakmai előadások, ezekkel párhuzamosan az egyetemen szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás lesz. Reményeink szerint minden látogató talál őt érdeklő előadásokat vagy más érdekes elfoglaltságot.

regisztrálni lehet: http://konf.fsf.hu/cgis/ossc

Vegyen búcsút a Windows 7-től: elindult a visszaszámlálás

Miközben a világ egy jó nagy része még mindig Windows 7-et használ, a Microsoft úgy gondolja, ideje lassan felhívni a figyelmet arra, eljön a búcsú ideje.

A Windows 7 továbbra is a világ legszélesebb körben használt operációs rendszere, hiába is gondolják azt Redmondban, hogy már rég a Windows 10-nek kellene birtokolnia ezt a címet.

Mindenesetre a német Microsoft arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy három év múlva, 2020. január 14-én megszűnik a Windows 7 támogatása. Ez azt jelenti, hogy nem kap többé biztonsági frissítést és technikai támogatást a rendszer. Mindez nem túl meglepő, köztudott, hogy a Windows-termékeknek életciklusuk van, és egyszer elérkezik a vég. A Windows 7 alapvető támogatása például már két évvel ezelőtt véget ért, azaz már nem érkeznek hozzá új funkciók, igaz, a felhasználók egyelőre megkapják még a biztonsági frissítéseket.

A Microsoft komor képet fest a Windows 7-ről, magas működési költségeket ír a rovására, és azt, hogy igen érzékeny a rosszindulatú támadásokra. Ráadásul – állítja a Microsoft – a gyártók is lassan leállnak az illesztőprogramok készítésével a Windows 7-hez, de az igazság az, hogy inkább a Microsoft az, aki ezt erőlteti.

Akár így, akár úgy, tudomásul kell venni, hogy elindult a visszaszámlálás. Még van idő, van három év, de utána tényleg át kell térni a Windows 10-re – egyébként hogyan lesz meg a beharangozott egymilliárd Windows 10-et használó készülék?

forrás:hvg.hu

Ön is használja valamelyiket? Ezek voltak 2016 leggyakoribb jelszavai

A Keeper Security publikálta 2016 legnépszerűbb jelszavait. A jelentésben nincsen meglepetés, illetve annyiban azért van, hogy a felhasználók továbbra sem tanulnak a hibáikból.

Az első pillanatban hihetetlennek tűnik, pedig így van: a Keeper Security jelentése szerint 2016 legnépszerűbb jelszava az 123456 volt, a felhasználók több mint 17 százaléka vélte úgy, ezzel a hat számmal biztonságban van. A második helyen álló jelszó használói már trükkösebbnek tartották magukat, és a 789-et is az előbbi számok mellé tették.

De a harmadik helyezett sem vall túl nagy fantáziára: sokan a qwerty-t tartották igazán biztonságos jelszónak. Az 1q2w3e4r vagy az 123qwe ugyan azt jelzik, hogy a felhasználók próbáltak „erős” jelszót választani, de természetesen ezeket is pillanatok alatt fel lehet törni a szótáralapú jelszótörőkkel. A Keeper Security szakemberei a felhasználók lustaságán kívül a weboldalak adminisztrátorait is hibáztatják, amennyiben nem kényszerítik rá oldalaik látogatóit az erős jelszavak használatára.

A Keeper Security tanácsokat is ad az erős jelszavakhoz: használjunk vegyesen kis- és nagybetűket, valamint számokat, de ezek ne legyenek nyilvánvalók. Érdemes ezeket valamilyen számunkra fontos dologhoz kötni. De persze a legjobb, ha jelszómenedzser programokat használunk, és nem meglepő módon a Keeper Security itt a sajátját javasolja.

Íme a múlt év legnépszerűbb 25 jelszava – de azért az idén ne ezekből válasszanak: 123456; 123456789; qwerty; 12345678; 111111; 1234567890; 1234567; password; 123123; 987654321; qwertyuiop; mynoob; 123321; 666666; 18atcskd2w; 7777777; 1q2w3e4r; 654321; 555555; 3rjs1la7qe; google; 1q2w3e4r5t; 123qwe; zxcvbnm; 1q2w3e.

forrás:hvg.hu

Hamarosan a lakásodba is beköltözik az Android

A jövőben minden korábbinál nagyobb szerepet kap majd az IoT (internet of things, azaz a dolgok internete), a gyártók ezért sorra jelentik be az újabbnál újabb eszközeiket, legyen szó akár egy okosizzóról, egy internetre kötött termosztátról vagy épp egy intelligens garázsnyitóról.

A Google persze nem akar kimaradni az őrületből, ezért nemcsak, hogy felvásárolták az okos otthoni eszközök fejlesztésével foglalkozó Nest-et, de most még egy új Android verziót is bemutattak. Az Android Things kifejezetten a smart home eszközökhöz készült, így egyszerűbb hardveren is használható, illetve az alkalmazások készítése sem túlságosan problémás, hiszen az újdonság Android fejlesztői készletét használja.

Érdekesség, hogy a Google-nél gondoltak a kompatibilitásra is, így az Android Things-et futtató eszközök nemcsak androidos, de iOS alapú készülékekkel is működnek majd. Az első, ilyen rendszert futtató okoseszközökre várhatóan jövő tavaszig kell várni.

forrás:technokrata.hu

Információ menedzsment információs klaszter

A klaszterről

Az Információmenedzsment Innovációs Klaszter 2008.10.27-én alakult azzal a céllal, hogy tagvállalkozásainak egységes technológiaorientált fejlesztését, hazai-, illetve nemzetközi szintű versenyképességük fokozását támogassa, mind termékpiacaikon, mind a munkaerőpiac vonatkozásában. A klaszter a versenyképesség fokozását két kulcsterületen tartja a leginkább szükségszerűnek:

 • Belső versenyképesség: munkaerő-megtartási, munkaerő képzési képesség fejlesztése
 • Külső versenyképesség: termék-, illetve szolgáltatási piacokon történő versenyképesség fokozása

Ezen célok mentén kíván a klaszter tagjai-, illetve a csatlakozó vállalkozások számára hozzáadott-érték növelő szolgáltatásokat nyújtani.

a klaszter weblapja

Szabad szoftver, szabad szombat, és még ingyenes is

Több mint egy év szünet után, idén immár hatodik alkalommal rendezik meg az ingyenes szakmai konferenciát.

Idén december 10-én, az Óbudai Egyetemen tartja hatodik Szabad Szoftver Konferenciáját az FSF.hu Alapítvány. Az ingyenes rendezvény az egész szombati napot felöleli, a kilátogatók három szekcióban hallgathatnak majd szakmai előadásokat – melyeket most is az előadói helyekre beérkezett pályázatok alapján válogatott ki a zsűri, azaz Kadlecsik József, Erdei Csaba és Varga Csaba.

A szervezők kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy azoknak az IT-vezetőknek, döntéshozóknak is hasznos tartalmat kínáljanak, akik már aktívan használnak szabad szoftvereket céges környezetükben vagy vizsgálják azok bevezetési lehetőségeit. Ennek megfelelően ebben az évben is három párhuzamos szekcióban zajlanak majd a szakmai előadások, amelyek listáját egyelőre nem hozta nyilvánosságra az FSF.hu, de a tavalyihoz hasonlóan valószínűleg idén is 20-25 előadásra lehet számítani. Az előző évben többek között az OpenStack tűzfalról, CRM-ről, nyílt forrású DTP alkalmazásról, és linuxos konténerekről is szó volt.

Az előadásokkal párhuzamosan számos szabad szoftverekkel foglalkozó civil és szakmai szervezetet állít majd ki, mely mellett egy szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás is lesz, amelyet ugyancsak ingyenesen tekinthetnek majd meg az érdeklődők. De nem csak megtekinteni, értékelni is érdemes lesz az előadásokat, mert azok között, akik ezt megteszik, a szervezők nyereményeket sorsolnak ki a nap végén.

Az előadások anyagából ISBN számmal is ellátott konferenciakiadvány is készül majd. A részvétel látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött, azt az FSF.hu oldalán kell elvégezni. Azok a cégek, melyek kiállítóként és/vagy támogatóként szeretnének megjelenni, itt tudják jelezni szándékukat.

Nem árt felkészülni, a jövőben még kegyetlenebbek lesznek a hackerek

A Huawei szerint 2025-re további 4 milliárd új internetfelhasználó lesz, 8 milliárd okostelefon és legalább 100 milliárd, eszközök közötti digitális kapcsolat adja majd az úgynevezett ’’Dolgok Internetét’’ (Internet of Things, IoT), amely hatalmas kiberbiztonsági készültséget is igényel – mondta el Ulf Feger, a vállalat régiós kiberbiztonsági vezetője a vállalat kibervédelemről szóló, budapesti sajtóbeszélgetésén. Az eseményen Feger áttekintést adott a virtuális támadások világáról, és ismertette a Huawei kiberbiztonsággal kapcsolatos jövőképét.

hackerillusz

Egyre kifinomultabbak a hekkertámadások

Feger szerint a jövőben az eddig figyelmen kívül hagyott Internet of Things (IoT, vagyis a „Dolgok Internete”) védelme lesz a legfontosabb. Az IoT piac jelenleg még nem mondható nagynak, de a vállalatok és a végfelhasználók által használt okos- és hálózatra kapcsolt eszközök megsokszorozódása miatt hamarosan gyors növekedést mutat majd. A Gartner szerint 2015-ben az IoT védelmére mindössze kicsivel több mint 281 millió amerikai dollár befektetést szántak a cégek. Ez az összeg idén várhatóan 348 millió dollár lesz, ami 23 százalékos növekedést jelent. A Huawei szakértője szerint azonban a Gartner által jövendölt összeg, mely szerint 2018-ra az IoT befektetések elérik majd az 547 dollárt, még kicsi is. Szerinte ekkor már összesen 11,4 milliárd digitálisan összekapcsolt eszköz működik majd világszerte, míg 2025-re 100 milliárdnál is több, és addigra a Huawei becslése szerint egy átlagos felhasználó napi adatforgalma elérheti az 1,7 gigabyte-ot. Mindez a kormányok, a vállalatok és a végfelhasználók közötti összefogást igényel, annak érdekében, hogy megfelelő kibervédelem álljon rendelkezésre. A kibervédelemben az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Malajzia, Németország és Spanyolország jár például élen, azonban a világon jelenleg nincs globálisan összehangolt megelőzési- vagy intézkedési terv, azonos protokoll és csapat, vagyis minden ország külön-külön szabályozza és intézi a kibervédelmét. Magyarország is a világ 63 azon országa között van, amelyek már rendelkeznek kibervédelmi stratégiával és elkezdték a kibervédelmi törvények és szabályozások bevezetését. Azonban még nagyon sok „fehér folt” van a világtérképen – főként Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában –, ahol nincsen átfogó nemzeti stratégia a kibervédelemre, ez pedig lehetőséget ad az esetleges támadásokra.

A hekkertámadások pedig egyre kifinomultabbak – mondta az eseményen Feger, hangsúlyozva, hogy még a fizikai elkülönítés sem jelent teljes védelmet – „egy, a munkatársak által nem megfelelően használt, egyszerű USB-kábellel térdre lehet kényszeríteni egy nagyvállalatot” – figyelmeztetett. Az okoseszközök bevezetésével a kockázatok is megnőnek, Feger szerint amint hálózatra kapcsolódnak, például az egészségügyi műszerek is sebezhetővé válnak: előfordulhat például, hogy illetéktelen hozzáféréssel rosszakarók manipulálhatják a vérnyomásmérő által mutatott értékeket. De veszélyek leselkednek egyéb ágazatokban is: egy katonai akciót ma már nem bombákkal próbálnák meg meghiúsítani, hanem például azzal, hogy megtámadják a vadászrepülőgépeket elszállásoló hangárok ajtajának elektronikus vezérlőrendszerét, és nem engedik a gépeket felszállni.

 

Kibervédelem: fókusz a tudatosságon és a tapasztalatok megosztásán

„A kiberbiztonság szempontjából nagyon fontos az információ és a tapasztalatok megosztása mind nemzeti, mind nemzetközi szinten az ágazati szereplők között. A Huawei ezt európai keretek között az etis.org szervezettel, világszinten pedig az ISF-el (Information Security Forum) valósítja meg” – mondta el Ulf Feger az eseményen.

„A kiberbiztonság legfontosabb eleme a tudatosság: a magánéletben, az üzleti életben és a munkahelyünkön is tudatosan kell gondolkodnunk erről a témáról, hiszen ahogy életünk összefonódott a technológiával, az adatvédelem, a kiberbiztonság is mindennapjaink részévé vált.”

Az elmúlt években a Huawei – mint az egyik legnagyobb, infokommunikációs eszközöket szállító multinacionális vállalat – nagy erőket mozgósított mind az ügyfelek, mind a saját védelmének érdekében kiberbiztonsági képességének fejlesztésére. A vállalat a világon az első volt, amely teljes körűen beépítette tevékenységébe a kibervédelmet, amely kiterjed a kutatás-fejlesztéstől kezdve a beszállítók átvilágításán keresztül a gyártásig, a logisztikáig, a saját és harmadik fél által végzett biztonsági tesztekig és a munkaerő képzésig (end-to-end approach). A vállalatnak minden egyes beszállítója – amelyek száma világszerte sok ezerre tehető – minden egyes komponens esetében, legyen az hardver, szoftver vagy szolgáltatás, meg kell győződnie arról, hogy azok biztonságosak-e. A Huawei termékeinek előállításához szükséges beszerzések 32 százaléka az Amerikai Egyesült Államokból származik, 30 százaléka az anyaországi Kínából, 10 százaléka Európából, 28 százaléka pedig Dél-Koreából, Japánból és Taiwanból.

A vállalat kibervédelmi biztosítási mechanizmusa az angol szavak kezdőbetűi szerint, az ABC stratégián alapul. Assume nothing, belive no one, check everything. Azaz ne feltételezz semmit, ne higgy senkinek, ellenőrizz mindent. Ez a szemlélet végigkíséri a teljes folyamatot az első lépésektől az utolsóig. A vállalat Európában is rendelkezik saját kibervédelmi kutatás-fejlesztési központtal a németországi Münchenben.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos mai kutatás-fejlesztések nagyrészt a felhőben találhatóak – valamint az olyan virtualizációs technológiákban, mint az NFV – és ezek biztonsági réseinek azonosításáról szólnak. Emellett a titkosítási módszerek is nagy szerepet kapnak, ugyanis manapság az olyan, egykor népszerű módszerek, mint az MD5, a SHA-1 és -2 könnyen feltörhetőek.

Az eseményen Feger azt is elmondta, hogy a Huawei kiberbiztonsági tesztjeit több szinten, több fázisban végzi, és a végső teszt a vállalat Integrált Kiberbiztonsági Laborában zajlik le a piacon elérhető legjobb és legkorszerűbb eszközök segítségével.

A Huawei missziója, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a kibervédelem fontosságára és konstruktív párbeszédet teremtsen ebben az egyre sürgetőbb témakörben – hangzott el az eseményen. A vállalat ennek érdekében kétévente frissíti és kiadja kibervédelmi Fehér Könyvét is: az első ilyen, a 21. század technológiájáról és kibervédelméről például 2012-ben jelent meg. 2013-ban kiadott jelentésében a Huawei felszólította a vállalatokat a kibervédelem vállalati szintű beépítésére és hangsúlyozta a globális kiberbiztonsági szabványok kifejlesztésének szükségességét, 2014-ben pedig összeállította az iparág első kiberbiztonsági feltétel-listáját a beszállítók és vevők számára. A negyedik Fehér Könyvét idén mutatta be a Huawei, ebben az ellátási láncok – beszállító kiválasztása, gyártás, logisztika – kibervédelmére helyezte a hangsúlyt.

forrás:technokrata.hu

Meghalt Leonard Cohen

"Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk."

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. 31 évesen, elismert íróként költözött New Yorkba, ahol 1966-tól kezdve a zenével is elkezdett foglalkozni. Dalszövegei (melyek az ő esetében valóban irodalmi értékkel bíró versek voltak) miatt a kritikusok az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították. Rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, és bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be. Elnyerte Kanada Érdemrendjét is, ami az országban adható legmagasabb kitüntetés. Melankolikus dalaiból csak nagyon kevés lett sláger, legismertebb, 1984-ben megjelent dalát, a Hallelujah-t viszont mára több százan dolgozták már fel.

Pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott, a kanadai zenész szakma Juno-díját, Grammy-díjat az életművéért, és Glenn Gould-díjat is. Összesen 14 stúdióalbumot készített, a legutolsó, a You Want It Darker három hete jelent meg, amiben a zenész tulajdonképpen elköszönt a világtól és barátnőjétől, Marianne Ihlentől, akit idén nyáron vesztett el. Cohen azóta nemigen mozdult ki otthonról, fiával és egy régi barátjával a lakásában vették fel a 82. születésnapja után megjelent lemezt.

Halála előtt nem sokkal a The New Yorkernek adott interjút, amiben azt mondta, hogy 82 évesen már készen áll a halálra, és nem tartja túl valószínűnek, hogy valaha még turnézni fog. Ugyan voltak még befejezetlen dalai és versei, de azt mondta, tudja, hogy ezeket már nem tudja befejezni, más dolga van. Helyette már a halált várja, és reménykedik, hogy nem lesz túl kényelmetlen az egész.

Leonard Cohen készen áll a halálra

R.I.P

21 - 40 / 612 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 31

Naptár Naptár

szerda

16

2019.01.16.
H K Sze Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő