Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

Hallgatóink III. helyezést értek el a PLC versenyen

Ebben az évben a Kandó-n tartották a XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt amelyen a Pollesto nevű csapatunk III. helyezést ért el. A csapat tagjai:

Klepah Máté Otmár, Lovász Lázár Levente, Scheich Richárd János

az eredmények itt találhatók.

Gratulálunk a csapatnak.

 

Hírek Hírek

Megjelent a paranoiások Androidja

Az Android biztonsági hiányosságaira reagálva a US National Security Agency kiadta a mobilos operációs rendszer "keményített" változatát, az Security Enhanced Androidot, amely az SELinux fejlesztéseit implementálja a Linux kernelre építő mobil platformon.

A cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

A szoftver nem úgy ingyenes, mint a sör

A diákok és rendszergazdák bizonytalanok, de a nyílt forráskódú közösség hatalmas lehetőségként értékeli a kormány szoftverekkel kapcsolatos új irányvonalát. Míg a Tisztaszoftver program megszüntetése váltásra kényszeríti az intézményeket, a dokumentumformátumokkal kapcsolatos jogszabály egyelőre inkább lehetőség, mintsem kötelezettség.

A cikk az index.hu-n jelent meg.

Az Intel kilépett az okostelefon-piacra

Paul Otellini vezérigazgató a CES-en jelentette be az első, Intel Atom chipet használó okostelefonokat. A készülékeket a Lenovo és a Motorola gyártja majd.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója kedden, a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES) tartott keynote-jában jelentette be az első Intel chipet használó okostelefonok érkezését. A Lenovo és a Motorola által gyártott készülékek az év második felében kerülhetnek a boltok polcaira. „Az Intel technológiájának legjava végre az okostelefonokban is megjelenik majd” - kommentálta saját bejelentését Otellini.

a cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Alkalmazásfejlesztés a 21. században

Talán semmi sem jobb indikátora a programozók iránti kereslet változásának a Dice-nál; az észak-amerikai IT állások gyűjtőhelye az egyik legöregebb és legkedveltebb ilyen jellegű szolgáltatás az interneten. 2010-ben valamivel több mint 48 ezer munkalehetőséget tartalmazott, ami a tavalyi év végére, dacára az újabb gazdasági problémáknak, már bőven meghaladta a 83 ezres darabszámot. De nem csak mennyiségben, hanem típusát tekintve is jól jelzi az éppen aktuális trendeket. A Dice-on leginkább Ruby és JavaScript képességekkel bírók iránt van igény, illetve leginkább mobilkörnyezetekbe keresnek fejlesztőket. E két programnyelv éves szinten 67 és 53 százalékos munkahelykínálat-növekedést produkált az elmúlt két évben.

a cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

A külső merevlemezekre is rákerül az Artisjus-matrica

Január 1-től a külső merevlemezek is jogdíjkötelesek, azaz az árukba beépül a szerzőijogdíj-kompenzáció, amellyel az Artisjus az illegális másolás, zeneletöltés miatti bevételkiesést próbálja kompenzálni. Egy külső merevlemezre a jogdíj kapacitástól függően 1700-4500 forint.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

CES 2012: egy mobil, amelyik 15 évig bírja egy töltéssel

A készüléket egy darab Energizer ceruzaelem működteti, a telefonáláson kívül még világítani is lehet vele.

Az Energizer márkát senkinek nem kell bemutatni, így azt sem részletezem túl, hogy mivel foglalkoznak. Az elemes név mögött tulajdonosként az Xpal Power áll, az a cég, amelyik a CES szórakoztatóelektronikai kiállításra időzítve gondolta úgy, hogy megmutatja a világnak, hogy van keresnivalója a mobilok világában is.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

CES 2012: Hússzor gyorsabb grafika jön a mobilokba?

Az egyik legelterjedtebb mobil grafikus megoldás gyártója olyan újdonságot mutatott be, amely szerintük új magasságokba emeli a mobil grafikát.

Az Imagination Technologies neve talán elsőre nem ismerős, de a PowerVR hallatán talán már többek számára világos a cég jelentősége: többek közt az Apple, a Texas Instruments és a Samsung is ezen cég mobil grafikus feldolgozóegységét alkalmazza.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

Linux desktopon - dinamikus bővülés

Másfélszerezte bázisát az asztali számítógépekre telepített nyílt forrású operációs rendszer, alig néhány hónap alatt. Okok és következmények.
Év(tized)ek óta folyik a vita a Linux asztali operációs környezetként betöltött szerepéről. Ha objektívek akarunk lenni, el kell ismernünk: zömében meddő társalgás volt ez, hiszen a nyílt forrású OS nem tett szert nagy népszerűségre ebben a szegmensben. Ugyanakkor szerverfronton igen magas az elfogadottsága, és az okostelefonok között is robbanásszerűen terjed (az Androidnak köszönhetően). Nemrég azonban meglepő számok láttak napvilágot a lesajnált desktop piacon.

Az biztos, hogy itthon az Orbán kormány alaposan felkavarta a vizet a Tisztaszoftver program módosításával. Utóbbi miatt nem kizárt, hogy hazánkban is erőre kap a Linux desktop szegmensben – az mindenesetre komoly ösztönzést jelenthet a pénzhiánytól szenvedő iskolák számára a Windows-ról való váltást illetően, ha a továbbiakban nem kapnak pénzt új Windows licencek vásárlásához...

A teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Rekord olcsó SSD-k

2012 már nem a merevlemez éve lesz - sosem látott mélybe zuhannak az SSD-k árai.
Az év második felében 1 dollár alá esik majd 1 gigabyte-nyi átlagos SSD tárkapacitás, adta közre prognózisát az IDC. A piackutató vállalat jövendölése szerint az idei év végre a mozgóalkatrész nélküli háttértárolók mainstreammá válásáról szólhat – hacsak nem üt be egy, a tavalyi thaiföldi áradáshoz hasonló szerencsétlenség a chippiacon.

A teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Közösségivé válik a Google keresője

Radikális változást vezetett be a Google a keresőjében: immáron nem csak a közösségi oldalán, hanem itt is felveszi a harcot a Facebook ellen a cég.

Ugyan az új funkció jelenleg csak angolul érhető el, a Google keresőjének új funkciója akár radikálisan meg is változtathatja az online keresés mikéntjét. Az egy gombnyomással elérhető „személyes keresési eredmények” gyakorlatilag a Google+ közösségi oldalának és a keresőnek egybefonódása, vagy legalábbis annak első mérföldköve.


A teljes cikk itt olvasható.

Folytatódhat a Tisztaszoftver program

A minisztérium elsiette: korántsem biztos, hogy a Microsoft termékei eltűnnek a köz- és felsőoktatásból.

Elhamarkodottnak bizonyult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) december végi egyoldalú kommunikációja a Tisztaszoftver program megszűnéséről. A tárca a köz- és felsőoktatási intézmények és azok dolgozói számára a Microsoft – illetve a Novell és a Red Hat – egyes termékeinek ingyenes használatát biztosító, tíz évvel ezelőtt indult licencprogram weboldalán jelentette be: a jövő évi költségvetésbe nem tervezték bele ezt a tételt, ezért és a versenysemlegesség szempontjára való tekintettel befejezik a szoftverbérlés állami finanszírozását. Az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket – írták.

A hír hatására kisebb pánik tört ki az iskolákban: a nyílt forráskódú szoftverekre történő, rohamléptekben levezénylendő átállással, illetve az idei informatikaérettségi lebonyolításával kapcsolatban hirtelen számos, a mai napig megválaszolatlan kérdés merült fel. A Computerworld írása felvetette: a tárca döntése káoszhoz és jogszabálysértő helyzethez vezethet az érettségiken, hiszen a diákok Microsoft-platformon készültek, és az utolsó pillanatban kell majd kitanulniuk az esetleges alternatívák kezelését.

Nem biztos semmi sem

Amint azonban az IT café megtudta: korántsem biztos, hogy március elejéig el kell távolítani a Tisztaszoftver program keretében használt Microsoft termékeket a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépeiről. A szoftvercég hazai leányvállalata ugyanis az NFM egyoldalú bejelentését követően tárgyalásokat kezdeményezett az államilag finanszírozott licenckonstrukció folytatásáról a minisztériummal, ezek jelenleg is folynak.

a teljes cikk az itcafe.hu-n.

Gyorsan kell lépni, ha feltörték a Gmail-fiókot

Banki szintű biztonsági beállításokkal is levédhető a Google levelezője, de az extra védelmet a felhasználónak magának kell bekapcsolnia. A kétlépcsős azonosítással fél óra alatt hackerbiztossá tehető a pénzügyi és személyes információk garmadáját rejtő Gmail-fiók. Feltörés esetén gyorsan kell lépni, megmutatjuk, hogyan.

Kezdetben a Google-jelszó csupán arra volt jó, hogy a felhasználó hozzáférjen a levelezéséhez, személyre szabott kezdőoldalához, és testreszabott keresőoldalához. A cég az évek során úgy kibővítette szolgáltatásainak körét, hogy ma ennél jóval többre vigyáz a Google-fiókhoz tartozó titkos kód. Véd üzleti adatokat (például a céges Adwords hirdetési fiókhoz), és védi például az Analytics nevű, látogatási adatokat kezelő rendszert. Elzárja az illetéktelenek elől a Google Checkout fizetési szolgáltatást, amivel az interneten lehet vásárolni.

A koronagyémánt pedig még mindig a Gmail, ami nem csak azért fontos, mert átverős pénzkérő levelet lehet küldeni a címjegyzék összes tagjának. A levelezőfiókba futnak be a felhasználó által használt netes oldalak jelszóvisszanyerő levelei is. A türelmes támadó fizetési szolgáltatásokba, közösségi oldalakra, webboltokba, digitális játéktárakba juthat be, ha egyszer kitalálta a fő levelezőfiók jelszavát.

a teljes cikk itt.

A közlekedési forradalom érdeklődés hiányában elmarad?

Sokak vélekedtek úgy 2011-ről, hogy ez az év lesz a tisztán elektromos hajtású autók forradalmának kezdete. Bizonyos szemszögből talán igazuk is volt, de 2012 elején érdemes megvizsgálni, mi a helyzet ezen a téren.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Kijelzős, óriási kapacitású pendrive érkezik

Egy terabájtos – nem, nem elírás – flash pendrive-val készül a Victorinox a kedden startoló CES 2012-re.

A teljes cikk itt

Megérkezett a Linux kernel 3.2

Menetrend szerint, két hónappal az előző verziót követve megérkezett a Linux kernel 3.2-es változata, amely számos módosítást tartalmaz.

A kernel.org feltörése miatt a 3.1-es rendszermag a szokásosnál hosszabb ideig, három hónapig készült, a 3.2-es verzió azonban a korábban megszokott bő két hónapos szünettel követte október végén kiadott elődjét. A végleges verzió hét kiadásra jelölt változat megszületése után január 4-én jelent meg. A változások listája hosszú, a commitok száma 11881, amire évek óta nem volt példa - utoljára a 2.6.39-es kernel tartalmazott 10 ezernél is több commitot, 11 ezer fölött pedig csak a 2.6.37 járt az utóbbi években.

Örülhetnek a notebookjukon Linuxot használók

Szokás szerint a grafikus driverek terén is hoz előrelépéseket az új kernel - itt érdemes kiemelni, hogy az Intel chipkészletbe és processzorba integrált grafikus vezérlőihez fejlesztett RM/KMS meghajtó alapértelmezésként bekapcsolt RC6-támogatással érkezik. Az RC6 az Intel GPU-k által támogatott energiatakarékos állapot, amelynek alapértelmezett használatát a 3.1-es rendszermagban kikapcsolták a fejlesztők, mivel egyes Sandy Bridge-alapú gépeken stabiltási problémákat okozott. A javításoknak köszönhetően a 3.2-es rendszermagot futtató laptopok fogyasztása és üzemideje terén érezhető javulásra lehet számítani.

Szintén a linuxos laptopok használói számára lehet örömhír, hogy a hosszas tesztelési folyamat után bekerült a rendszermagba a Broadcom által fejlesztett nyílt forrású Brcm80211 Wi-Fi driver, amely számos vezeték nélküli vezérlőchipet támogat. Ugyanez történt az (immár a Qualcomm részévé vált) Atheros által gyártott AR600x sorozatú Wi-Fi chiphez készített meghajtóval is. A rendszermag fejlesztői javítottak az AMD Bulldozer architektúrára épülő processzorok cache-kezelésén is - ezeket a fejlesztéseket a 3.0 és 3.1 verziójú kernelekbe is visszaportolják a fejlesztők. A 3.2-es kernelbe bekerült a Qualcomm Hexagon digitális jelfeldogozó processzorok támogatása is.

A 3.2-es kernel újdonságairól részletesen a Linux Kernel Newbie cikkében lehet olvasni.

A teljes cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Tortával búcsúztatta a Microsoft az IE6-ot

A Microsoft emelkedett hangulatban siratta el az Internet Explorer 6-ot: a böngésző piaci részesedése egy százalék alá esett Amerikában. A cég munkatársainak jókedvét tovább javíthatta, hogy a nagy rivális Google kínos marketingbotránnyal blamálta magát.

 

a cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Internetkorlátozás Európa utolsó diktatúrájában

"Miért is nézeget külföldi weboldalakat?!"

Fehéroroszországot (Belorussziát) sokan hívják ma az öreg kontinens utolsó diktatúrájának. Noha amíg emberek élnek Európában, az utolsó kitétel sosem vehető biztosra, az tény, hogy a Lengyelország és Oroszország közé beékelődött államban korántsem mennek úgy a dolgok, ahogy kellene. A (kommunista) szombat során például az állampolgároknak „önként" kell közmunkát vállalniuk, melynek fejében ugyan kapnak fizetést, de azt szintén „önként" fel kell ajánlaniuk a helyi önkormányzatok számára.

a teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Kormányhatározat a nyílt fájlformátumról

A kormány karácsony előtt egy nappal alkotott rendelete értelmében nem nyílt forráskódú irodai szoftvereket csak nagyon indokolt esetben, illetve nemzetközi szerződésekből adódó kötelezettség teljesítése érdekében szabad beszerezni a kormány által felügyelt szerveknél.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Elindult az LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál

A több mint két hónapos nyilvános tesztidőszakot követően elindult Magyarország első, kereskedelmi üzemben működő LTE-alapú mobilinternet-hálózata. A Magyar Telekom elsőként Budapestet tervezi lefedni, a későbbi, vidéki fejlesztések a frekvenciakorlátok leküzdése után várhatók.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Könnyen hekkelhetők az újabb routerek

December végén szakemberek szinte az összes, újabban eladott vezeték nélküli routereket érintő sebezhetőséget hoztak nyilvánosságra.A módszert Stefan Viehböck írta le blogjában, illetve egy részletes  dokumentumban. A kutató szerint a sérülékenység a széles körben használt, az informatikában járatlan felhasználók megsegítésére kialakított Wi-Fi Protected Setup (WPS) szabványban található. A WPS-t azért hozták létre, hogy bárki egyszerűen és gyorsan csatlakozhasson a jelszóval védett hálózatokhoz is.

A cikk az index.hu-n jelent meg

581 - 600 / 615 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 31

Naptár Naptár

vasárnap

25

2019.08.25.
H K Sze Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő