Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>apple</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>apple</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>apple</em> cimkéjű tartalom.

Új korszak virrad: A Google lesz az új Apple?

Technológiai óriás, úttörő az innovációban, kétszámjegyű növekedés, újabb és újabb történelmi csúcsra szárnyaló árfolyam - ezeket hallva egy évvel ezelőtt még mindenki első körben az Apple-re gondolt volna. Azonban egy év alatt nagyot fordult a világ, most már inkább a Google-re illik ez a leírás. Úgy tűnik, hogy múlóban az Apple-t övező mánia, míg a Google bejelentéseit rendre lelkes tapsvihar fogadja. Mindez vajon azt jelenti, hogy visszafordíthatatlanul megkezdőtt a Google-korszak?
 

Fordult a kocka...

Egy évvel ezelőtt még az Apple volt a tőzsdék sztárja. Az árfolyam napról napra új történelmi csúcsot döntögetett, a bevételek és a profit robbanásszerűen emelkedett, az elemzők határtalan optimizmussal tekintettek a vállalatra, volt, aki már 1000 dolláros célárfolyamot lebegtetett meg. A cég az innováció úttörője volt, a fogyasztók és az elemzők alig tudták kivárni az újabb termékek bemutatását.

Az elmúlt hónapokban azonban nagyot fordult a világ. A szakértők az innováció megakadása miatt kezdtek aggódni, a látványos növekedés időszaka véget ért a vállalatnál, sőt, az utóbbi két negyedévben már profitcsökkenésről számolt be a társaság. Látszólag úgy tűnik, hogy még a cég is keresi, hogy mi lehet az új stratégiai irány. Ez pedig a részvényárfolyamban is tükröződik: a szeptemberi 700 dollár feletti történelmi csúcsról 400 dollár közelébe esett az árfolyam.

a cikk a portfoli.hu-n folytatódik

Bill Gates: Frusztráltak az iPad felhasználók

A Microsoft alapítója elégedetlen az Apple táblagépével. Nincsenek hivatalos adatok arról, hogy bukás-e az első generációs Microsoft Surface, de tény, hogy a termék eladásai messze elmaradnak az Apple termékétől. Bill Gates a vállalat alapítója és korábbi vezetője szerint ugyanakkor hiába az egyértelmű előny az iPad javára,  a felhasználók mégis frusztráltak a terméktől. Gates szerint az ok egyszerű: ” A felhasználóknak nincs fizikai billentyűzetük, nem hozhatnak létre dokumentumokat, és Office sincs az eszközükön”.

Azt mindenki döntse el maga, hogy egy iPad felhasználó számára mennyire létkérdés az Office, de az nyilvánvaló, hogy az ex vezér a Surface táblagépeket illetve az azokhoz tartozó billentyűzetet kívánta ezzel jobb fényben feltüntetni.

Egy biztos: A Microsoft nem adta fel, és gőzerővel készül a következő Surface tabletek bemutatására.

forrás: wikitech.hu

Újra kitört a böngészőháború

Nagyon úgy tűnik, hogy a Google bejelentése újabb böngészőháború kitöréséhez fog vezetni. A cég ugyanis hosszas huzavona után úgy döntött, hogy lecseréli a Chrome böngésző egyik legfontosabb részét, a renderelő motort az eddig használt Webkitről egy saját programmodulra a Blinkre.

 

A Webkitet a KDE projekt fejlesztői hozták létre KHTML néven, és az Apple mérnökei erre alapozva kezdték a továébbfejleszteni 1998-ban, majd 2005-ben nyílt forráskódúvá tették a rendszert. Ez a motor a Safari alapja, de a Chrome is ezt használja, és az Opera is erre tervezett váltani saját Presto motorjáról.

Mivel évekig ez a motor volt a leggyorsabb és legmodernebb a piacon, az Internet Explorerben alkalmazott Tridentet és a Firefox által használt Geckót minden tesztben rendszeresen megverve, a Webkit önmagában sokat tett azért, hogy az Explorer egyeduralma megszűnjön a böngészők között. Most azonban új fejezet nyílik a böngészők konkurenciaharcában.

A Google és az Apple programozói között régóta folytak már a viták a Webkit további fejlesztéséről. A Blink bemutatkozásával a Google-mérnökök szerint 7000 felesleges fájltól és 4,5 millió programsortól szabadul meg a böngésző, ennyivel gyorsabb és átláthatóbb lesz az egész rendszer.

A váltás viszont azt is jelenti, hogy az eddigi három helyett négy különböző megjelenítő motorra kell majd a weboldalakat felkészíteni, optimalizálni és tesztelni, amelyek ezer dolgoban működnek kicsit eltérő módon, és mind másképp értelmezik a webes szabványok nagy részét. Borúlátó szakértők szerint visszatérhet a kilencvenes évek káosza, amikor a Microsoft és a Netscape programozói nem voltak hajlandók egyeztetni, és saját szabványokat követve fejlesztették a böngészőiket.

Az új motorra váltás nagy változásokat hozhat az asztali gépek és a mobilos platformok böngészőpiacán egyaránt. A Statcounter adatai szerint a Chrome jelenleg 38 százalékos piaci részesedéssel a legnépszerűbb böngésző világszerte desktopokon, mobilon pedig 31 százalékkal az Android Browser az első, ami gyakorlatilag a Chrome mobilos változata. A desktopon elhanyagolható, mobilon viszont számottevő, 15 százalékos piaci részesedésű Opera szintén a Blinkre vált a közeljövőben.

forrás:index.hu

Újra megemelte tabletpiaci előrejelzését az IDC

Minden korábbi várakozást meghaladóan népszerűek a tabletek, amely elsősorban a kisebb méretű modellek elsöprő sikerének köszönhető. Az IDC elemzőcég szerint 2013-ban 190 millió tablet talál gazdára, ezt követően évi átlagban 11 százalékos növekedés várható, 2017-ben pedig 350 millió készülék fogy - ez nagyjából a PC-eladások akkori szintjének felel meg.

A korábbi 172 millióról 190 millióra emelte idei tabletpiaci előrejelzését az IDC. Az elemzőcég szerint az iPad mini, illetve a hozzá hasonló, kisebb méretű modellek elképesztően népszerűek, a most hátunk mögött hagyott negyedévben már az összeladások felét tették ki. Mivel ezek a modellek kisebbek és olcsóbbak a 10" tableteknél, még inkább megfizethetőek a széles tömegek számára. 2013-ban a 8 hüvelykes vagy annál kisebb modellek további térnyerésére számít az IDC. "A gyártók egyre inkább rámozdulnak erre a területre, ahogy a fogyasztók rájönnek, a napi tartalomfogyasztási szokásaikhoz jobban illeszkednek a kis eszközök mint a nagyobb tabletek" - mondta Jitesh Urbani, az IDC elemzője.

Az Android diadalmenete a tabletpiacon is folytatódni fog. A zöld robotos operációs rendszer 2012-ben már komoly tényezővé vált a táblagépek szegmensében is, idén azonban végleg háttérbe szorítja majd az iOS-t, véli az IDC. 2013-ban az eladott tabletek 48,8 százaléka futtat Androidot, a növekedés pedig egyértelműen az iOS kárára történik, az Apple rendszerének részesedését idén már csak 46 százalékra várja az IDC.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik.

A bíró érvénytelenített 450 millió dollárnyi részt az 1 milliárdos kártérítésből a Samsung v. Apple ügyben

Folytatódik a bíróságon az Apple vs. Samsung per. Mint az ismert, tavaly nyáron a perben illetékes esküdtszék több mint 1 milliárd dollárnyi - 1 049 343 540 dollár - kártérítést ítélt meg az Apple javára a Samsunggal szemben. Az Észak-Kaliforniai Kerületi Bíróságon, az Apple vs. Samsung perben elnöklő Lucy Koh bírónő pénteken ebből az összegből érvénytelenített 450 514 650 dollárnyi részt, mert nem találta megalapozottnak ezen rész meghatározását (a megállapítás hibás jogi elméleten alapult). A bírónő újabb tárgyalást írt ki e hányad ismételt meghatározására. Koh szerint az esküdtszék két hibát vétett a kártérítési összeg meghatározásakor, ugyanakkor nem hozott olyan határozatot, amely kimondta volna, hogy az esküdtszék helytelenül állapította meg, hogy a Samsung megsértette az Apple szellemi tulajdonjogait. Az ezt megállapító határozatok még érvényben vannak. A csatározás folytatódik...

Részletek itt, itt és itt.

forrás:hup.hu

Már nem annyira jó az iPhone

Az Androidos készülékek megelőzték az iPhone-t a vevőelégedettségi felmérésben.

Meglepő eredménnyel zárult a legújabb vevőelégedettség felmérés az USA-ban és az Egyesült Királyságban. A  OnDevice Research kutatása szerint az  USA területén eddig messze vezető iPhone visszacsúszott a nem túl rangos 5. helyre. A 4. helyen végzett a Samsung Galaxy Note 2, a harmadikon a nálunk nem kapható HTC Rezound 4G, a 2. helyre a Motorola Droid RAZR M futott be.

A dobogó legfelső fokát nagy meglepetésre a Motorola ATRIX HD kapta, mellyel az amerikai gyártó hosszú idő után ért el újra a csúcsra, miután a 2000-es évek végén teljesen elvesztették a fonalat. Szerencsére manapság a nagy múltú vállalat jövője biztonságban van, hiszen 2011-ben a Google felvásárolta a mobil divíziót, így van pénz a fejlesztésre, amely már meg is látszik az eredményeken.

Az Egyesült Királyságban már nem ennyire rossz a helyzet az Apple számára, itt a 2. helyet szerezték meg, előttük pedig a HTC One X végzett. Az ötödik helyre a Galaxy S3 futott be, melyet kistestvére a Galaxy S3 mini és “nagy testvére” a Galaxy Note 2 előzött meg.

a cikk az wikitech.hu-n jelent meg.

Mi van veled Apple?

Ismét tüntettek a dolgozók a Foxconn egyik beszállítójának kínai gyáránál, a tőzsdén pedig a 700-as klub után már az 500-asból is kiesett.

A rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt több mint ezren vonultak az utcára múlt hét végén a Foxconn tajvani elektronikai cég egyik kínai beszállítójának gyáránál.

Több száz fiatal dolgozó vonult az utcára a délkelet-kínai Csianghszi tartomány Fengcseng városában még csütörtök éjjel, és azzal fenyegette meg a beszállító vállalatot, ha az nem javít munkakörülményeiken és nem emeli a béreiket, nem fognak visszatérni a februárban kezdődő, tíznapos munkaszünettel járó kínai holdújév megünneplése után. A sajtó hivatalosan meg nem erősített feltételezései szerint az érintett fengcsengi cég az Apple termékeihez is szállít alkatrészeket.

a cikk a wikitech.hu-n jelent meg.

Megjött az igazi Google Maps iOS-re

Az iOS 6 megjelenése óta véget nem érő kritika övezte az Apple Maps trónfosztását, illetve az egyébként évek óta elavult, funkcióiban, hatékonyságában és kinézetében is messze az Android verzió mögött kullogó Maps száműzetését. Mától helyre áll a béke, újra van Google Maps iOS-re, ráadásul jobb mint valaha.

A szokásos titkolózás ellenére biztos lehetett benne mindenki, hogy a háttérben készül iOS-re a Google Maps, bár valójában “csak” a megjelenítést és a frontendet kellett elkészíteni, a webes szolgáltatások és maga az adatbázis ugyanaz, mint amit a több mint félmilliárd Android eszköz is elér. Mától minden iOS 5.1 vagy annál újabb operációs rendszert futtató iPod Touch és iPhone eszközre telepíthető a Google immár az Apple platformján is vektoros térképe.

Az alkalmazásnak semmi köze nincs a nemrég kitiltott apphoz, amit valójában az Apple fejlesztett a Google dedikált API-jaira építve. Ezt az appot a Google saját maga készítette, s nyilván nem véletlenül nem erőltette az iOS platform formai sajátosságait, hanem a Google+ vagy akár az Android 4 Holo felületéről ismert, letisztult, minimalista dizájnt hozta be, mondhatni trójai falóként az iOS-re.

Funkcionálisan pedig szokás szerint a Google igyekezett spórolni a klikkekkel és másodpercekkel, az app, ahogyan az androidos párja is, egy olyan interfészt hoz, amivel könnyen és gyorsan megtalálható bármilyen lokáció, útirány vagy érdekes hely. Az iPhone-felhasználók számára izgalmas újdonság, hogy a vektoros térkép gyors, szabadon forgatható, paraméterezhető és például az utcanevek mindig a felhasználó felé nézhetnek, hiszen a térkép már nem képkockákból épül fel, hanem vektoros adatokból, a renderelést a telefon végzi.

forrás:hwsw.hu

Érvénytelen a legértékesebb Apple szabadalom

Nagy bajba kerülhet az Apple – a „Steve Jobs” néven is emlegetett szabadalom ugyanis érvénytelen. Florian Müller, az egyik legelismertebb szabadalmi ügyvéd a blogján közölte azokat az információkat, melyek szerint az Apple „Steve Jobs" szabadalma érvénytelen lett. Ezalatt a legfontosabb technológiájuk, az érintőkijelző, és a gesztusokkal vezérelhető grafikus felület értendő, melyek minden pereskedésük alapját képezték. lyen alapon perelte be a HTC-t, a Samsungot, és még sok egyéb gyártót is az Apple. Sok vállalat már évek óta fizet minden eladott készülék után. Müller szerint a szabadalom tovább élhet, ha módosítanak rajta, de jelen formájában az nem ér semmit, így a szabadalmi hivatal be is vonta. A többujjas érintéssel történő vezérlés szabadalma a legsúlyosabb, ugyanis ez teljesen ellehetetleníti ennek a problémának az egyéb, specifikus megoldását. Magyarul ez annyit jelent, hogy az Apple teljesen monopol helyzetbe kerül a szabadalomnak köszönhetően.

Egyelőre még nem tudni, hogy mi lesz ezzel a helyzettel, de ha jogerősen megszűnik az Apple szabadalma, nem csak, hogy vissza kell fizetniük több évnyi beszedett pénzt a gyártóknak, de akár még egy komolyabb büntetésre is számíthatnak.

A Nexus 7 lenyomja az Ipad Minit

Lendületes bővülés előtt áll a tabletek piaca, és az már kiderült, hogy a 10 hüvelykes kijelzővel felszerelt gépek inkább a nappaliban és az irodában használhatók, mint útközben. Az Apple az iPad Minivel végre belépett a kis tabletek piacára, de a gép szoftvere egy kicsit hiányos, és kezelhetőségben elmarad legnagyobb riválisa, a napokban frissített szoftverű Nexus 7 mögött.

A napokban fontos frissítést adott ki a Google az Android operációs rendszerhez, és ezzel egy időben elérhetővé váltak új referenciakészülékei, az LG által gyártott Nexus 4 okostelefon és az első 10 hüvelykes Nexus tablet, amit a Samsung rakott össze, valamint a nyár végén debütált Asus Nexus 7 is kapott egy kis tuningot.

Bár az Android verziószáma csak egytizeddel nőtt, a 4.2-es rendszer teljesen megváltoztatja a készülékek használati módját. Letöltöttük a frissítést egy Nexus 7-re, és a zsebre vágható tabletet összeeresztettük legkomolyabb riválisával, az iPad Minivel.

a cikk az index.hu-n jelent meg.

A pletykák szerint a Samsung ötödével megemelte az iPhone és iPad készülékekbe szállított processzorok árát

Folytatódik a csata a két nagy rivális, a Samsung és az Apple közt. Az köztudott, hogy a Samsung processzorokat és egyéb komponenseket szállít az Apple iPhone és iPad termékéhez. Az Apple ugyan próbálta riválisához fűződő függőségi viszonyát csökkenteni, de úgy tűnik, hogy nem sikerült olyan partnert találnia, ami megfelelő mennyiségben tudna alkatrészeket gyártani, szállítani számára. Annak ellenére, hogy az A6 SoC-ot az Apple tervezte, a gyártását a Samsung végzi. Értesülések szerint a Samsung most közel 20%-kal megemelte az Apple számára gyártott processzorok gyártási árát. Az Apple pedig - jobb választás híján - elfogadta a Samsung áremelését.

Részletek itt.

forrás: hup.hu

Bemutatták az Apple iPad minit

Az iPad mini mellett a negyedik generációs iPadet is leleplezte a vállalat.

Megdöbbentően sok termékkel készültek a tegnap este megrendezett Apple mókára az illetékesek. Nem csak az iPad mini és a 13"-os retinakijelzős Macbook Pro tette tiszteletét, hanem a felfrissített iPad, Mac mini és iMac is.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

Lezajlott az Apple iPad mini bejelentés

Itteni idő szerint este 7 órakor elindult az Apple iPad mini bejelentése. Élő blogban követhető volt itt.

forrás: hup.hu

Ha az Apple azt állítja, hogy az Android-ot tőle lopták, nézzük meg az iPhone-t

Az Ars Technica egy érdekes cikket jelentetett meg, amelyben tételesen bemutatják az Apple iPhone "saját találmányú" újításainak eredeti forrását. Mindez igen érdekes megvilágításba helyezi azt a tételt, amelyben az Apple azt hangoztatja, hogy a Google Android mindent tőle lopott.

A cikk itt olvasható.

Szétkapták az új iPadet

Miközben a világ egyre több pontján veszik át az új iPadjüket az első vásárlók egy szabadban eltöltött, hűvös éjszaka után, az iFixit stábja már szét is kapta a kezükbe került példányt. Ez az a pont, amikor kiderül, pontosan milyen alkatrészekből áll össze egy-egy készülék.

A teljes cikk képekkel az Appleblog.hu-n olvasható.

A Microsoft csúnyán leégett

Érthető, hogy a Google után a Microsoft is próbálja minél jobban lejáratni a Sirit, mert látják benne a potenciális veszélyt és tudják, hogy nekik ilyenük nincs.

A Microsoft Research igazgatója, Craig Mundie nyilatkozta le a Forbesnak nemrég, hogy a Siri szerintük egy remek marketing fogás és a Windows Phone 7-ben már több mint 1 éve van ilyen funkció, azaz a TelMe. Erre föl egy ausztrál arc letette a harci bumerángot és felvette videóra, ahogy pár alap dolgot megkérdez a Siritől és a TellMe-től egyszerre. Megdöbbentő égés az eredmény. A TellMe a "10 AM"-et "teen anal"-nak ismerte fel például, tehát még csak arról sincs szó, hogy emberünk teljesen valótlan kifejezésekkel próbálkozott. Íme a  videó!

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>apple</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő