Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>big brother</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>big brother</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>big brother</em> cimkéjű tartalom.

Windows 10 Big Brother

A jelek szerint a Windows 10 akkor is elküldi a felhasználó tevékenységének naplóját a Microsoft szervereire, ha ezzel ellentétes beállítás van a rendszerben. Van egy másik felület, ahol szintén át kell állítani egy kapcsolót, hogy az adattovábbítás megszűnjön.

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft publikálta az első Windows 10 verziót, a felhasználók kiszúrták, hogy a rendszer adatokat gyűjt és küld róluk a Microsoft szervereire. Érthető módon ez senkinek sem tetszett, a dolog pedig odáig fajult, hogy a Microsoft hosszan magyarázkodott, és részletesen leírta, hogyan és hol lehet kikapcsolni az adatgyűjtést. Ám úgy tűnik, még ez sem teljes körű segítség.

A Redditre felkerült egyik bejegyzés szerint az Activity History modulban rögzített tevékenységelőzményeket a Windows 10 mindenképpen továbbítja a cég szervereire. A ZDnet azt írja, az Activity History a Windows 10 idővonal (timeline) funkció működéséhez elengedhetetlen tartozék.

Az idővonal a rendszer 2018-as nagy tavaszi frissítőcsomagjában érkezett meg a felhasználókhoz: jóval könnyebbé teszi a keresést, legyen szó egy nappal, egy héttel vagy egy évvel ezelőtti fájlokról vagy webhelyekről. Ráadásul nem csak a számítógépen végzett keresési előzményekből tanul, hanem az iPhone-on és androidos készülékeken megejtett keresési előzmények alapján is próbál releváns találatokat adni a felhasználóknak – legalábbis azoknak, akik pc-jükön és telefonjukon is Edge böngészőt használnak.

A funkció működéséhez persze kellenek olyan adatok is, amiket valahol rögzíteni kell. Ezt teszi meg a Microsoft, a tevékenységelőzmény adatainak küldését azonban bármikor letilthatják a felhasználók. Ennek oka az lehet a HowToGeek szerint, hogy a Windows 10-ben a diagnosztikai adatok küldése "Teljes körűre" van állítva az "Alap" helyett. Ez utóbbi helyzetbe való állítás megszünteti az adatok küldésének minden formáját.

forrás: hvg.hu

Privacy Badger - Chrome és Firefox kiterjesztés az EFF-től az online nyomonkövetés ellen

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) bejelentette "Privacy Badger" Chrome és Firefox kiterjesztésének alpha kiadását. Az alapítvány a kiterjesztés tesztelésére kéri a privát szférájuk védelmét komolyan vevő internethasználókat. A "Privacy Badger" automatikusan detektálja és blokkolja a kémkedő reklámokat és a "láthatatlan" trackereket.

Részletek a bejelentésben.

A "Nagy Testvér" Pizzéria

Az ACLU videójának magyar változata. Készült az Eötvös Károly Intézet megbízásából. Az eredeti alkotói: ACLU és Micah Laaker
A sorozat filmjei arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy napjaink „kukkoló társadalmában milyen könnyen és észrevétlenül csúszhat ki kezünkből magánéletünk irányítása.

Elbukott a CISPA, az amerikai kibervédelmi törvény

Hiányos adatvédelmi szabályozása miatt idén is elbukott az amerikai szenátus ellenállásán a CISPA kibervédelmi törvénytervezet. A vállalatok és a kormány közötti adatáramlást segíteni hivatott jogszabály túl sok korlátot törölt volna el az ellenzők szerint.

 

Nem is szavaz az amerikai szenátus a képviselőházban múlt héten elfogadott új kiberbiztonsági törvénytervezet ügyében, ezzel a CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) jelenlegi formájában biztosan nem válik hatályos törvénnyé. Ahogy tavaly, úgy idén is elbukott a tervezet a szenátusban, az amerikai felsőház ehelyett egy teljesen új szabályozás kidolgozását indította el, amely az ígéretek szerint különös hangsúlyt fektet majd az állampolgárok adatainak védelmére és a személyes adatok megfelelő védelmére. A tervezet ellen az Fehér Ház is vétóval fenyegetett, amennyiben az átment volna a szenátusi szavazáson.
 
Vitás pontok
 
Abban jelenleg mindenki egyetért, hogy szükség van egy keretszabályozásra, amely összehangolja a kormányzat, az illetékes hatóságok és a piaci szereplők biztonsági erőfeszítéseit. A Kína, Észak-Korea, Irán és számos más ország által aktívan támogatott kibertámadások ellen a jelenlegi töredezett rendszer nem kínál hatékony védelmet, a támadások felderítése nehézkes, a védekezéshez szükséges információk terjedése pedig lassú. A együttműködést gátolja például az adatok védelmére vonatkozó szabályozás, a vállalatok, mint adatkezelők, csak extrém körülmények között, rendőrségi vagy bírósági kérésre adhatják ki a felhasználók adatait. Ebben hozna változást a CISPA, amely megengedné, hogy a cégek és az amerikai hatóságok szabadon cseréljenek IT-biztonsággal összefüggő adatokat.
 
A vélemények azonban gyökeresen eltérnek abban a kérdésben, hogy pontosan mekkora hatalmat adjon a kormányzatnak ez az új szabályozás. A kritikusok szerint a CISPA messze a szükséges körön túl biztosít hozzáférést az állampolgárok személyes adataihoz, mindezt a nemzetbiztonság és kiberbiztonság nevében. A CISPA alsóházi formájában lehetővé teszi a kormányzat és a vállalatok közötti információcserét, amennyiben annak kiberbiztonsági vonzata van. A tervezet azonban az ellenzők szerint a biztonsági témájú információk körét túlságosan szélesen határozza meg, ami a vállalatok és a kormányzat számára túlhatalmat biztosít. További problémát jelent, hogy amennyiben egy cég a CISPA által biztosított hatáskört is túllépve ad ki információkat, emiatt nem vonható érdemben felelősségre.
 
A Szilícium-völgynek tetszik
 
A CISPA támogatói közé tartoznak a legnagyobb amerikai tech-cégek, így az IBM, Intel, Oracle, Symantec, az AT&T, a Verizon, a BSA tagjai (Adobe, Apple, Dell, Microsoft). A Facebook, a Yahoo és a Microsoft is aktív támogatója a terveztnek, ahogy korábban a Google is kiállt mellette. A keresőóriás mára módosította álláspontját, szerintük további munkára szorul a tervezet. Az ellenzők között a legnagyobbnak az EFF (Electronic Frontier Foundation) és az ACLU civil mozgalom, számtalan más kisebb-nagyobb civil kezdeményezéssel.
 
forrás:hwsw.hu

Néhány kattintással létrehozható bárkinek a személyiségprofilja

Aki közösségi platformokat használ, az rengeteg személyes adatot hagy magáról hátra. Az állami biztonsági hivatalok és szervezetek számára még sosem volt ennyire egyszerű az állampolgárokkal kapcsolatos információgyűjtés.

A Raytheon amerikai hadiipari cég egy olyan elemző szoftvert fejlesztett ki, amelynek a segítségével - néhány kattintás után - bárkinek létrehozható a személyiségprofilja, sőt, még az is előrejelezhető, hogy az illető a jövőben miként fog viselkedni. A Riot a közösségi oldalakon elérhető adatokat gyűjti össze és elemzi ki. A programról a The Guardian és a The Register egyaránt beszámolt. A The Guardian még egy 4 perces videót is nyilvánosságra hozott, amelyben a Raytheon egyik munkatársa mutatja be az alkalmazás működését. Ez a felvétel tökéletesen elegendő arra, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy azok, akik a Facebookon és a Twitteren regisztrálták magukat soha többé nem lesznek titkaik mások előtt.

a cikk az sg.hu-n jelent meg.

37 millió elektronikus küldeményt ellenőriztek a német titkosszolgálatok

Német lapértesülés alapján az ország titkosszolgálatai 2010 óta több mint 37 millió elektronikus levelet és faxot ellenőriztek, azonban ezek töredékében találtak csupán terroristákra és bűnözőkre utaló adatokat.

A 2009-ben átkutatott 6,8 millió e-mailhez és más üzenethez képest ötször több elektronikus küldeményt vizsgálták át egy különleges keresővel a német szervek, de csak 213 esetben jutottak értékelhető információkhoz. A Bild nevű újság a Bundestag bizottsági jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy a Bundesnachrichtendienst (BND) és más szervezetek a legnagyobb titokban ellenőriztek le 37 292 862 millió e-mailt és faxot. A BND munkatársai bizonyos címszavak (bomba stb.) alapján kutatták át az elektronikus küldeményeket. A Szövetségi Kancellári Hivatal szakértői azzal érveltek az intézkedés mellett, hogy így jobban megvédhetik a támadásoktól és a merényletektől a krízisrégiókban bevetett német egységeket.

A teljes cikk az sg.hu-n jelent meg.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>big brother</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő