Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>bluetooth</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>bluetooth</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>bluetooth</em> cimkéjű tartalom.

Évtizedes, súlyos Bluetooth sebezhetőséget foltoz az iparág

A biztonsági rést kihasználva adatlopásra és parancsbefecskendezésre is lehetőség nyílik. Sok gyártó már befoltozta a hibákat, de van ahol a javítás még várat magára.

Több mint egy évtizede súlyos biztonsági rés tátong a Bluetooth specifikációban: a sérülékenység közbeékelődéses, azaz man-in-the-middle támadásokra ad lehetőséget, amelyekkel megcsapolható, és módosítható a vezeték nélküli adatfolyam egy sor készülék között. A hibáról a Technion - Izrael Műszaki Intézet kutatói számoltak be nemrég közzétett tanulmányukban.

A szakértők szerint egy úgynevezett Fixed Coordinate Invalid Curve Attack műveletről van szó, amellyel minden jelenleg használt Bluetooth párosítási protokoll tűz alá vehető. Miután a párosítási protokoll hivatott a Bluetooth kapcsolat minden biztonsági és adatvédelmi funkciójának megágyazni, ennek feltörésével a teljes kapcsolat veszélyeztetetté válik. Az invalid curve attack, vagy érvénytelen görbe támadásmódszer kifejezetten népszerűnek számít, a Bluetooth esetében is használt, elliptikus görbékre építő titkosítás kijátszására. Ez a fajta titkosítás az elliptikus görbékre támaszkodó matematikai műveletekkel teszi lehetővé két eszköz számára, hogy először kapcsolatba lépjenek és közös titkosítási kulcsot hozzanak létre. Az érvénytelen görbe támadás során a támadó a titkosításhoz használt elliptikus görbe helyett egy másik, "gyengébb" görbével veszi rá a megcélzott eszközt a titkosítás feloldására.

Nem csak a sérülékenység, de maga a támadásmódszer sem új, ahogy azt az Ars Technicának nyilatkozva JP Smith biztonsági szakértő elmondta, sőt, ahogy fogalmazott, ez az egyik legegyszerűbb módszer, amely az elliptikus görbékre támaszkodó titkosítási rendszereknél bevethető. A támadás végrehajtásához a támadónak az adott eszköz Bluetooth rádiójának hatókörén kell lennie, mikor azt egy másik készülékkel párosítja a felhasználó, innen pedig nagyjából a próbálkozások 50 százaléka sikeres az eddigi adatok szerint. Noha a szakértők szerint a művelethez a támadóknak speciális hardverre is szükségük van, ennek beszerzése vagy akár megépítése nem túl bonyolult feladat. Potenciális célpontokból pedig bőven akad, hiszen miután protokollszintű sebezhetőségről van szó, a papírforma szerint implementált Bluetooth megoldásokban mind ott van a tárgyalt sérülékenység.

A biztonsági rést kihasználva támadók nem csak belenézhetnek a közelben lévő Bluetooth adatfolyamokba, de akár maguk is befecskendezhetnek azokba rosszindulatú parancsokat. A támadók így megfigyelhetik például egy Bluetooth billentyűzet leütéseit, ezzel akár jelszavakat, bankkártyaadatokat megszerezve, sőt akár a technológiára építő PoS eszközök vagy orvosi felszerelések adatait is begyűjthetik - illetve parancsokat is végrehajthatnak az adott eszközökön, a telefonoktól a PC-kig, mint ha épp az ölükben lenne a klaviatúra. Szerencsére a támadás sikerességéhez arra is szükség van, hogy a célba vett eszköz és egy ahhoz párosított második készülék is sebezhető legyen.

A kutatók már korábban tájékoztatták az iparágat a hibáról, így többek között már a macOS, iOS és Android rendszerekre is megérkezett a hozzá a javítás - aggasztó ugyanakkor, hogy a szakértők szerint a Microsoft a szabvány egy régi verzióját használja, amely még a friss hibás verziónál is kevésbé biztonságos. Egyelőre ugyanakkor nem teljesen egyértelmű a helyzet a redmondi cég háza táján, a The Register szerint ugyanis a cég úgy nyilatkozott, javította a sebezhetőséget. Ugyancsak kérdéses, hogy a specializált eszközök megkapják-e a szükséges javításokat, mint az említett PoS készülékek vagy kórházakban használt eszközök, amelyek ugyancsak rendkívül érzékeny adatokat továbbítanak.

A konzumer készülékek jelentős részére ugyanakkor már szerencsére eljutott a szükséges patch, számos gyártó pedig már dolgozik a megoldáson, továbbá a szabványt gondozó Bluetooth Special Interest Group is azt ígérte, javítja a specifikációt.

forrás:hwsw.hu

Ha jót akarsz, nem használsz okos zárat!

Kutatók szerint komoly veszélyeket hordoznak ezek az eszközök.

Napjainkban soha nem látott mértékben szaporodnak az otthoni okoseszközök, legyen szó akár egy termosztátról, egy mérlegről vagy épp egy zárról. Azonban míg előbbi kettő jószerivel érdektelen egy hacker számára, addig utóbbi bizony már komoly kockázatot rejt, hiszen segítségével egyszerűen be lehet jutni a lakásba.

Épp ezért döntött úgy két kutató, hogy megvizsgálják, mekkora kockázatot rejtenek a nem ritkán Bluetooth-szal működő okoszárak. Anthony Rose és Ben Ramsey a DefCon biztonságtechnikai konferencián árulta el, hogy az általuk próbált 16 okoszárból 12-őt sikerrel törtek fel, méghozzá több esetben „nevetségesen egyszerűen”.

Olyan is előfordult, hogy a készülék titkosítás nélkül, egyszerű szövegként küldte tovább a jelszót, így egyszerűen kitalálhatták, máskor pedig még arra is lehetőségük volt, hogy átírják a kódot, ezzel kizárva a tulajdonost a saját ingatlanából. A kutatók szerint a probléma az Okidokey, a Plantaco, a Quicklock, a Ceomate, az Elecycle, az iBlulock, a Mesh Motion és a Vians zárait érinti, de nem elképzelhetelen, hogy más cégek is érintettek.

forrás: www.technokrata.hu

Bluetooth 5: Négyszeres hatótávolság, kétszeres sebesség

A Bluetooth annyira mindenhol jelen van, hogy könnyű megfeledkezni róla, még mindig egy fejlődésben lévő technológia. A Bluetooth Special Interest Group (SIG) felelős a szabvány meghatározásáért, és a múlt év végén előrevetítette, mi várható a 2009-es változatot követő nagy változás során. A testület megosztott egy kicsit többet arról, mire számíthatunk a várhatóan 2016 végén, 2017 elején érkező Bluetooth 5-től. Az új verzió először is megnégyszerezi a kapcsolatok hatótávolságát, és megduplázza a sebességüket is, ami mindemellett nem jelent energiafelvételi növekedést a jelenlegi alacsony fogyasztású szabványhoz képest.

E fejlesztések azonnal előnyei meglehetősen könnyen megérthetők. A jövőbeli Bluetooth‑hangszórók vétele nem fog gyengülni, ha véletlenül az ember például véletlenül magával viszi a telefonját a konyhába, és az új okosóráknak is egy kicsit gyorsabban kell megkapniuk a push értesítéseket a nagyobb adatátviteli sávszélességnek köszönhetően. Ez azonban még fontosabb az IoT‑eszközök és a Bluetooth‑bóják esetén.

A párosítandó eszközökkel ellentétben az adatközlő Bluetooth‑eszközök egyre gyakoribbak, függetlenebbek, és könnyebb velük kommunikálni. A Bluetooth 5 nyolcszorosára növeli az adatszórást, ami azt jelenti, hogy sokkal több adat küldhető (és fogadható) egyetlen interakció során. Ahelyett, hogy a Bluetooth-bója egyszerűn pingelne a telefonnak egy URL-t, ami további információt nyújt például egy múzeumi kiállításról, képes arra, hogy ezt elvégezze, és emellett meghatározza a tartózkodási helyünket az épületen belül, és küldjön egy, az ajándékboltban felhasználható kedvezményes kupont, mindezt egyszerre.

Azonban nem a Bluetooth SIG feladata különleges alkalmazási módokat megálmodni a technológia számára. Ehelyett arra koncentrál, hogy fejlessze a hatótávolságot és az adatkapacitást, az új alkalmazási módok és csatlakoztatott eszközök megálmodását pedig ráhagyja másokra.

forrás: bázis blog

Pont-pont kommunikációt hoz a Bluetooth 4.1

Alaposan átrendezi majd az okoskütyük piacát a Bluetooth következő generációja, amely közvetlen csomagalapú kapcsolatot biztosít az eszközök és a szerveroldal között. Egyik lehetőség: eltűnik az okostelefonos platformok közti különbség.

Nagyon fontos új funkcióval gazdagodik hamarosan a Bluetooth rádiós szabvány, a 4.1-es kiadásba végre bekerül az IP-alapú adatátvitel is, így az okoseszközök közvetlenül kommunikálhatnak az online szolgáltatások backend-rendszereivel, nem lesz szükség a (jellemzően a telefonon futó) alkalmazásrétegre a két entitás között.

API-fordítás nélkül

Jelenleg a hordható elektronikai eszközök jellemzően Bluetoothon csatlakoznak az okostelefonon futó alkalmazáshoz, az alkalmazás pedig a telefon adatkapcsolatán keresztül, mobilneten vagy Wi-Fin éri el a backendet. Ebben a megközelítésben a telefonos app kezeli az okoseszközt, küldi rá az adatokat és továbbítja az onnan érkezőeket a szerverek felé - gyakorlatilag fordítórétegként működik. A Pebble okosóra például minden funkciójával a telefonon futó változatos alkalmazásokhoz csatlakozik, azokkal kommunikál speciális API-hívásokon keresztül, az appok pedig a felhős backendhez csatlakoznak, egy másik API-készlet segítségével.

Ha Pebble-ről akarunk Foursquare-re bejelentkezni, akkor az óra elkéri a telefonos apptól a környéken lévő helyek listáját, ezt megjeleníti a kijelzőjén, itt kiválasztva pedig a bejelentkezést elküldi a telefonnak egy API-n keresztül, az app ezt egy másik API-n keresztül továbbítja a backend felé. Ez a köztesréteg válik szükségtelenné, ha az óra követkenül tud kommunikálni a backenddel.

Nem megy a telefon sehová

A Bluetooth 4.1-ben továbbra is szükség lesz az okostelefonra, azonban az csak egyszerű hálózati hozzáférési pont szerepét tölti be, az IP-csomagokat továbbítja a szerver és az okoseszköz között. A viszonylag triviálisnak tűnő változás azonban alaposan felforgatja majd a piacot, ha a telefonos app kiiktatásával az okosórás platformháború gyakorlatilag nulláról indul majd újra, sem a Google, sem az Apple nem tudja majd kamatoztatni a telefonoknál elért sikereit.

Az új megközelítés másik vonzata, hogy az okosóra nem kötődik adott telefonhoz, bármely eszközön keresztül kinyúlhat az internetre. Pontosabban fogalmazva az órát nem a telefonnal kell párosítani, hanem közvetlenül a szolgáltatással, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a használhatóságot. Ez ugyanakkor érdekes kérdéseket is felvet - egy okosóra apró kijelzőjén például nem lesz egyszerű bejelentkezni a szolgáltatásba, ehhez a jövőben is külső eszközre lehet szükség, illetve divatba jöhetnek az előre felprogramozott eszközök, amelyekbe rendeléskor beleírja a gyártó a felhasználó adatait (például az Amazon Kindle-nél ez már bevett gyakorlat).

A Bluetooth 4.1 szabványt támogató rádiós lapkák most jelennek meg a gyártók kínálatában, piaci termékekben várhatóan év végén, jövő év elején lesznek kaphatóak. A szabvány támogatására értelemszerűen mind az okoseszköz, mind az internetes kapcsolatot nyújtó eszköz (notebook, tablet, telefon) oldalán szükség van, így általános elterjedésére várhatóan 1-2 évet biztosan kell még várni.

forrás: hwsw.hu

Már az Androidban is van natív Bluetooth Smart

A Bluetooth legújabb, alacsony áramfelvételi módokra koncentráló verziója kritikusan fontos képesség lesz a következő években, így érthető, hogy fellélegzett az androidos piac, miután a Google bejelentette, a soron következő 18-as API natívan támogatni fogja gyárilag a BLE és a fejlett távirányítási funkciókat jelentő AVRCP 1.3 szabványokat is.

Az Android csatlakozott az Apple, a Microsoft és a BlackBerry mellé, már a Google okostelefon és tablet operációs rendszere is támogatja a dual-mód Bluetooth 4.0-át. A Bluetooth Smart Ready szabványt ismerő rendszerek kompatibilisek egyrészt minden Bluetooth-képes régi eszközzel, kezdve a billentyűzetektől az egereken át a kihangosítókig, de ugyanúgy elboldogulnak a legújabb generációs energiatakarékos kiegészítőkkel, mint amilyenek lépésszámlálók, orvosi eszközök vagy a lakásautomatizálási modulok.

Okosélet

Az Android ezen a területen jelentősen lemaradva, gyakorlatilag utolsóként építette be platformjába hivatalosan a Bluetooth 4.0 Low Energy profilt, ami pedig elengedhetetlen feltétele annak, hogy az okostelefonok képesek legyenek együtt élni a kiegészítő okoseszközökkel, mint például az okosórák, izzók, mérlegek és egyéb szenzorok vagy a FitBit-szerű kütyük. A következő évek hype-ja már biztosan nem az újabb okostelefonokról, hanem az azok köré épülő szolgáltatásokról és célhardverekről szól majd.

A Bluetooth számára egy fontos győzelem, hogy a Google az operációs rendszer szintjén is támogatja mostantól a Bluetooth Smart (a csatlakozó eszközök elnevezése) és Smart Ready (a hub elnevezése) néven is márkázott platfomokat. Az iOS használóknak ez már jó ideje adott, mostantól az Android felhasználók is sokoldalúbb funkciókat érhetnek el az összekapcsolt eszközeikkel. Szomorú, hogy a támogatáshoz mindenképp a következő Android főverzióig kell várni.

A különbségekre legjobban az világít rá, hogy milyen alkalmazások érhetőek el a témában iOS-re és milyenek Androidra - a Philips Hue, a WeMo és a BlueBulb okostelefonról vezérelhető világításmenedzsment mellett a FitBit lépésszámláló, de a sportórákról okostelefonra közvetlen adatfeltöltést kínáló Garmin eszközök is jó példák. Egészen idáig az appfejlesztőknek jó magyarázat volt, hogy a Bluetooth-implementáció túl bonyolult Androidon, ezért készítenek kizárólag iOS-re alkalmazást (például a Hue), de mostantól ez már nem kifogás. Az új API natív támogatása végtelenül egyszerűvé és könnyűvé teszi az integrációt az alkalmazások és a külső eszközök között. A fordulat ráadásul univerzálissá teszi a Bluetooth-t, így a Wi-Fi-alapú megoldásokkal szemben nyílt verseny alakulhat ki, ahol szintén az alacsony áramfelvételű, kis eszközök felé indultak fejlesztések az elmúlt években.

Az alacsony áramfelvétel mellett a Bluetooth egy másik törekvése a nagyobb hatótávolság, amivel problémamentesen lehet nem csak a személyes, de a lakáshoz kapcsolódó eszközöket is kezelni. Egy szívritmus-szenzornál értelemszerűen nem kell 1 méternél nagyobb hatótáv, de a világítás vagy fűtés-hűtés rendszerhez praktikus lenne a több tízméteres stabil elérés.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) ezen is dolgozik és egy olyan profil is készül, aminek akár 100 méteres hatótávolsága van, amivel már szobák, épületek, komplex biztonsági rendszerek is összeköthetőek, kezelhetőek. A gyári API-k fejlődése mellett fontos előrelépés, hogy a csatlakoztatott eszközök kezelhetőek csokorban is, illetve különböző célfeladatokhoz a fejlesztőknek egyre több keretrendszer áll rendelkezésére, anélkül lehet okos eszközöket bevonni egy alkalmazás használatába, hogy azt minden alkalommal egyedileg kellene lefejleszteni.

A Bluetooth egy igen kétes hírű szabvány volt hosszú ideig, hiszen lassú volt adatátvitelre, bonyolult volt az eszközök összekapcsolása és nagy volt az energiaigénye. Mostanra viszont beérett a technológia és az “internet of things” korszakában a legfontosabb kommunikációs platformok közé lépett előre. Jelenleg egy év alatt 2,5 milliárd új Bluetooth-képes eszköz talál gazdára világszerte, ami jól mutatja a fejlődés dinamikáját, ugyanis mióta létezik a szabvány, ennél mindössze négyszer több Bluetooth eszközt adtak el összesen.

forrás: hwsw.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>bluetooth</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő