Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>chrome os</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>chrome os</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>chrome os</em> cimkéjű tartalom.

Van egy régi laptopja? Így csinálhat belőle gyors gépet

A legtöbb leselejtezett, de még működőképes számítógépben több erő lapul, mint gondolná – csak megfelelő szoftvert kell rá telepítenie.

Sok számítógépet – legyen szó laptopról vagy PC-ről – nem azért cserélnek le, mert már használhatatlan, csupán arról van szó, hogy létezik egy szebb/jobb, de mindenképpen gyorsabb változat. Pedig a gépek többségében sokkal több erő lapul, mint a legtöbb csúcskategóriás Chromebookban. Egy szoftver segítségével azonban letudható ez a probléma: egy rövid telepítés után máris Chromebookként használható tovább a régi gép – ami böngészésre, képnézegetésre és szövegszerkesztésre bőven használható.

Ehhez csupán a windowsos gépeken és Maceken is futó CloudReady nevű programra van szükség, ami a Google Chrome nyílt forráskódú változata, a Chromium egy módosított verziója.

A telepítéshez egy minimum 8 GB-os pendrive-ra van szükség: a cég honlapjáról letöltött szoftvert erre kell feltenni, majd a gépet újraindítva USB-ről bootolni. A felhasználónak a gépen lévő adatokért sem kell aggódnia: a rendszer az előzőt is a gépen hagyja, így bármikor vissza lehet rá térni.

forrás: hvg.hu

Megkerülik a gyártók a Windowst

Nem lesz túl boldog a Microsoft, ha a hardvercégek ügyesen végrehajtják a Windows ellen intézett lázadásukat, amelyben az Android kapja a főszerepet. A laptopok és hagyományos asztali gépek gyártói elhatározták, hogy a Windows 8 mellé még egy operációs rendszert is feltepítenek, mert a Microsoft kínálata még szegényes, az Android szoftvertboltja azonban tele van olyan appokkal, amiket érintőkijelzőre terveztek.

Alig van olyan cég a pc-iparban, amelynek ne lenne tapasztalata az Androiddal, tehát nem egy ismeretlen területre kell belépniük. Hogy csak a legnagyobbakat említsem, a Lenovo, az Acer, a HP, a Samsung és a Dell is évek óta gyárt androidos tableteket és okostelefonokat, nyilván van androidos fejlesztésekkel foglalkozó csapatuk. Helyzetüket az is könnyíti, hogy az Intelnek megjelentek a mobil eszközökbe szánt processzorai, tehát vannak olyan hardveres platformok, amiken a Windows 8 és az Android egyaránt futtatható.

A január elején kezdődő CES 2014 kiállítás érdekes látnivalói lesznek ezek az új hibridek, amiket egyesek a "pc plus" kategóriába soroltak be. Néhány eszközön csak szoftveresen emulálják majd az Androidot, tehát az appokat egy Windowson futó programon belül kell elindítani. Ez rontja a teljesítményt, de legalább nő az érintőkijelzőre szánt appok száma. Lesznek azonban olyan gépek is, amelyek egymás mellett futtatják a két operációs rendszert, és egy pillanat alatt átléphetünk egyikből a másikba – mondta Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy vezető elemzője.

Más helyzet

Egyszerű lenne megoldani, hogy amikor a felhasználó egérrel és billentyűzettel ül az Android elé, akkor rendszer egy másik, asztali nézetet töltsön be. Ilyenkor ugyanis nincs szükség az érintőkijelzős nyomkodásra optimalizált óriási ikonokra, elnagyolt menükre. De a gyártóknak nem kell, hogy emiatt fájjon a fejük: ha olcsón akarják helyettesíteni a Windowst, akkor ott a Google másik rendszere, az ingyenes Chrome OS.

Ezt a rendszert most a legolcsóbb laptopokra és asztali gépekre telepítik fel, és az Egyesült Államokban nagyon népszerűek: egy elemzés szerint a 2013-ban eladott laptopok ötödén Chrome OS futott. Gyakorlatilag ezek az új netbookok, azzal a lényeges különbséggel, hogy nem a Windowst erőltetik rá a gyenge gépekre, hanem a kimondottan webes működésre, online szolgáltatásokra belőtt Chrome OS-t. Arra számítunk, hogy a CES-en nemcsak a pc plus kategória bukkan fel, hanem a Chrome OS alapú gépekből is többet fogunk látni. Az LG már be is jelentett egy új asztali egybegépet, amin Chrome OS van. 

Hogy mihez kezdhet a Microsoft az ellene lázadozó gyártókkal? Idén kiadott egy komolyabb frissítést a Windows 8-hoz, hogy kijavítsa a kezelőfelület fő hibáit, de Moorhead szerint ez nem elegendő, további finomítások szükségesek. Csakhogy a gyártók találtak más megoldást.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>chrome os</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő