Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>firefox</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>firefox</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>firefox</em> cimkéjű tartalom.

Az új Firefox megszabadít a nyomkövetőktől

Az októberben megjelenő változat alapból blokkolja az oldalbetöltéseket lassító követő programokat.

Hirdetés

A Mozilla bejelentette, hogy Firefox böngészője nemsokára automatikusan blokkolni fogja azokat nyomkövető technológiákat, amelyek lassítják az oldalak betöltését.

A nyomkövetés-elhárítás alapformája a Firefox 57-ben, más néven Quantumban jelent meg tavaly ősszel. A szolgáltatás máig kézzel bekapcsolható maradt, tehát a felhasználónak kell engedélyeznie.

A funkció már eddig is többfajta tartalmat blokkolt: nem csak hirdetéseket, de olyan nyomkövetőket is, amelyekkel a helyek vagy hirdetési hálózatok a netes mozgásunkat rögzítették. Ezek a nyomkövetők a felelősek azért, hogy bizonyos fajta hirdetések tűnnek fel a képernyőnkön, bármerre is járunk, miután egyszer felkerestünk egy oldalt, amely az adott cikk árusításával foglalkozott.

A szolgáltatás alapértelmezetté tétele és továbbfejlesztése nem megy máról holnapra,  de ha minden jól megy, az október 23-án megjelenő Firefox 63-ban már élvezhetjük az újfajta védelmet.

A következő lépés a webhelyek közötti nyomkövetés megrendszabályozása lesz: ez a kiterjesztett védelem a jövő januári Firefox 65-ben fog megjelenni.

forrás: computerworld.hu

Boltokban a tűzrókás okostévék

A Panasonic megkezdte a Firefox OS-alapú smart TV-k kereskedelmi forgalmazását.

A Panasonic az idei esztendő első napjaiban megrendezett CES szakkiállítás keretein belül jelentette be, hogy 2015-től kezdve a Mozilla által fejlesztett, HTML5-alapú Firefox szoftver telepíti az okostelevízióira. Ezeket a készülékeket a február végén Frankfurtban megrendezett Panasonic Convention rendezvényen már ki is tudtuk próbálni, most pedig arról számolt be a japán cég, hogy a napokban az európai boltok polcain is felbukkannak ezek a vadonatúj készülékek. A legolcsóbb 40 colos Ultra HD példány ára várhatóan 280 ezer forint magasságában fog alakulni.

A CR850, CX800, CR730, CX750, CX700 és CX680 modellcsaládok képviselői futtatnak Firefox operációs rendszert, amire a gyártó a rendkívül egyszerű felépítésű Home Screen 2.0 felhasználói interfészt húzta rá. Alapértelmezett esetben ezekből három áll rendelkezésre - Live TV vagyis Élő TV közvetítés, Apps (Alkalmazások) és Devices (Egyéb készülékek). Az alapképernyőt a felhasználó a saját elképzeléseihez és ízléséhez igazíthatja azzal, hogy elhelyezzük rajta a kedvenc alkalmazásokra és tartalmakra mutató ikonokat, ugyanúgy, mint a számítógép asztalán. Javított felhasználói interfészt kínál az új keresőeszköz is, melynek segítségével könnyen megtalálható a legkülönbözőbb programok vagy Web szolgáltatások között, illetve a csatlakoztatott készülékek memóriájában a kívánt film vagy TV műsor.

forrás: technet.hu

DRM támogatást kap a Firefox

DRM támogatást kapott a Firefox: a Mozilla böngészőjének 38-as verziójába építette be a jogvédett tartalmak lejátszását lehetővé tevő eszközt - ugyanakkor a szabad szoftveres közösségek megnyugtatására a böngészőből egy DRM-mentes verziót is kiad.

Kiadta a Firefox böngésző legújabb, 38-as változatát a Mozilla, amelyet korábbi bejelentéseinek megfelelően HTML5-ös DRM támogatással szerelt fel. A lépést ugyanakkor nem fogadta egyöntetű lelkesedés, ami várható volt, hiszen az már nagyjából egy évvel ezelőtti bejelentésekor is negatív visszhangokat váltott ki a szabad szoftverek támogatói között. A Mozilla a problémát egy huszárvágással oldotta meg: a böngészőből két verziót is kiadott, a fő változat mellett egy DRM támogatás nélküli verzió is letölthető.

A jogvédett tartalmak megtekintéséhez a szoftver Windows platformon az Encrypted Media Extensions API-ra támaszkodik, amely a böngésző telepítését vagy legújabb verzióra frissítését követően automatikusan letölti az Adobe Content Decryption Module-ját (CDM). Utóbbihoz egy plusz biztonsági réteg is tartozik, ami a Mozilla szerint egy külön biztonsági sandboxban fut.

Ez értelemszerűen kényelmesebbé teszi a böngészést, miután az egyes videók megtekintéséhez nincs szükség a Microsoft Silverlighthoz vagy az Adobe Flash-hez hasonló pluginek telepítésére - ez a HTML5 egyik legjobban várt előnye - illetve a beépülők potenciális sebezhetőségeitől is megkíméli a felhasználót. A beépített DRM által kínált lehetőségekre a Netflix sem habozott lecsapni, az online streaming szolgáltató már teszteli szolgáltatását Firefoxon.

Noha a DRM beépítése élesen szemben áll a Mozilla szabad szoftveres irányelveivel, a lépés ettől függetlenül érthető, hiszen komoly hátrányt jelenthet a konkurenciával szemben, ha a böngésző felhasználóinak pluginekkel kell bajlódniuk. A DRM-mentes verzió kiadásával pedig a nyílt forrású szoftverekhez ragaszkodó felhasználók is megnyugodhatnak.

A Firefox 38-ban persze egyéb kisebb újításokat is találunk, megérkeztek például a Ruby feliratok, amelyeknek elsősorban az ázsiai felhasználók örülhetnek, akik számára az így elérhetővé váló plusz karakterek megkönnyítik a központozást. Ugyanezt megtaláljuk a szoftver ugyancsak frissített androidos verziójában is, noha a mobil változat nem esett át az asztalihoz hasonlóan jelentős módosításon. A változások pontos listája mind az asztali, mind pedig az androidos verzióhoz megtalálható a vállalat weboldalán.

forrás:hwsw.hu

9 éves a Firefox

A Mozilla 9 éve, 2004. november 9-én adta ki népszerű böngészője, a Firefox 1.0-s kiadását. Az elmúlt években a Firefox a semmiből a böngészőpiac meghatározó szereplőjévé vált. Mégsem erről, hanem inkább arról ismerjük, hogy neki sikerült az Internet Explorer hegemóniáját megtörnie és ebből kifolyólag azt, hogy a böngészőpiacon beindult a verseny, amiből végső soron mi, a felhasználók is profitáltunk. A Mozilla egy blogbejegyzéssel köszönti a Firefox-ot születésnapja alkalmából.

Boldog születésnapot, Firefox!

forrás: hup.hu

Firefox OS

Ritkán születik új mobilos operációs rendszer, éppen ezért izgatottan vettük kézbe a Mozilla első fejlesztői okosmobilját, a Geeksphone Keont, amin a Firefox OS fut. Amíg az itthoni szolgáltatóknál megjelennek a rá épülő telefonok, érdemes megismerkedni magával a szoftverrel.
hirdetés

A Firefox OS a mai felhozatalban egy igen különleges platformnak számít, hiszen nem felülről támadta meg a meglévő modelleket, nem még jobb, nem még összetettebb és még kifinomultabb akart lenni, mint az iOS, Android vagy a Windows Phone, hanem épp ellenkezőleg, egy minimalista, mindenki számára elérhető, fejlesztői és felhasználói szemmel is könnyű, egyszerű operációs rendszer készült.

A nyílt szabványokra építő Firefox OS alapja az Androidhoz hasonlóan egy Linux kernel, de itt arra nem épül rá egy Dalvik-Java réteg, hanem egy HTML5-alapú futtatási környezet adja az alapot a működéshez. A Firefox OS filozófiája, hogy maga az operációs rendszer viselkedjen úgy mint egy böngésző, és lehessen rá könnyen, a meglévő szabványos webes eszköztárral funkciókat és tartalmat fejleszteni.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik

A Firefox lett a győztes a Tom's Hardware friss monstre tesztjén

A Tom's Hardware fogta a nemrég kiadott Firefox 22-t és a Chrome 27, az IE10, az Opera 12, valamint az Opera Next társaságában megizzasztotta a Web Browser Grand Prix XVI keretében. Számtalan tesztet futtattak. A korábbi nagydíjon a Chrome lett a győztes (meg előtte jó párszor), de ezúttal a Firefox kerekedett felül.

A teszt eredményei itt olvashatók.

Itt a Firefox-okostelefon

Piacra kerültek az első Firefox OS-szel működő okostelefonok. A Mozilla két éve indította el új kísérleti projektjét, a Boot2Geckót. Ennek célja egy új mobiltelefon-platform építése volt, amely a Linux alapú, Android kernelre építette rá a Mozilla Gecko nevű böngészőmotorját. Ez az Androidon is használható mobil Firefox motor lett az időközben Firefox OS-re keresztelt rendszer lelke.

Így született meg a webes nyelven programozható mobil operációs rendszer; erre a HTML5, JavaScript és CSS3 segítségével készíthetők webes alkalmazások. A WebAPI segítségével a telefon speciális egységei Javascriptből érhetők el. A komponensek egy része régóta hozzáférhető: példaként a GeolocationAPI-t lehetne felhozni, ami már régóta a modern böngészők része. A webappok készítése és terjesztése könnyű; a mostani mobilplatformokra dolgozók közül ehhez értenek a legtöbben. Ez nagyjából nyolcmillió fejlesztőt jelent. Sok weboldalnak van mobilos verziója, ami kevés fejlesztés után remekül használható webalkalmazássá válhat a Firefox OS-en.

a cikk az index.hu-n folytatódik.

Integrált PDF-olvasót kapott a Mozilla Firefox 19

Az eredetileg kitűzött időponthoz képest valamivel később megkapta az integrált PDF-olvasót a Mozilla Alapítvány böngészője, a Firefox.

A korábban kiadott menetrendnek megfelelően frissítette különböző platformokra elérhető böngészőjét a Mozilla Alapítvány. A Firefox legújabb, 19-es verziója számos hibajavítás mellett egye lényeges funkcionális újdonsággal gazdagodott: megjelent a böngészőben a saját fejlesztésű integrált PDF-olvasó, mely amellett, hogy kényelmesebb böngészést biztosít a felhasználóknak, komoly biztonsági kockázatot is jelenthet.

A Mozilla éppen biztonsági okokra hivatkozva döntött úgy, hogy elkészíti a Firefox saját PDF-olvasóját. A fejlesztők szerint ugyanis azoknak a böngészőkiterjesztések használata, amelyeken keresztül eddig a PDF-tartalmakat el lehetett érni, általában véve jelentős biztonsági kockázattal is jár. Csakhogy a Mozilla más utat választott az olvasó integrálására, mint például a Google, melynek Chrome böngészőjénél már két éve elérhető ez a funkció.

A Firefox 19-ben a PDF-olvasó ugyanis a PDF.js nevű JavaScript-könyvtárra épül, a PDF fájlokat weboldalként kezeli, az olvasó működése nem elkülönített területen (sandbox) zajlik, mint a Chrome-nál. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy PDF fájlba integrált rosszindulatú kóddal a támadó az egész böngésző felett átveheti az irányítást - vélik biztonsági szakemberek. A Mozilla szerint ez a megközelítés azonban biztonságosabb mint az Adobe-féle PDF-olvasó plugin használata, mivel teljesen nyílt forrású, ezért a hibák elméletileg gyorsabban javíthatók benne.

A Firefox 19-cel a PDF-olvasó integrálása mellett több sebezhetőséget is kijavítottak a programozók. A listán szereplő 13 sérülékenységből összesen 10 kapott kritikus besorolást a Mozilla saját besorolásában. A sebezhetőségek nagy része hibás memóriakezelésre épülő, távoli kódfuttatást lehetővé tevő hiba, melyet egyelőre nem használtak ki szélesebb körű támadásoknál.

A böngésző új verziója szokás szerint egyszerre jelent meg Windows, Linux és Mac platformokra, ezzel párhuzamosan az androidos verzió is megkapta a 19-es verziószámot viselő frissítést. A program következő, 20-as verziója a jelenlegi ütemterv szerint április 2-án lesz elérhető.

forrás:hwsw.hu

Fejlesztői mobilokon már elérhető a Firefox OS

A mobil platformok világában felgyorsultak az események. Alig egy hetet kell már csak várni a BB10 bemutatóra, hamarosan megismerhetjük a következő Nexus-generációt, de közben a valóban nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesztő Mozilla is halad előre.

Néhány hónappal ezelőtt meglepő hír volt, hogy a Firefox böngészőjéről ismert Mozilla is beszáll az okostelefonos piacra, amit első körben a Boot to Gecko nevű, HTML5 alkalmazásokra alapozó operációs rendszer projektjének bejelentésével jelzett, amiből mostanra Firefox OS lett.

A fejlesztők közül nyilván csak a legelszántabbak foglalkoztak érdemben eddig a Mozilla mobil operációs rendszerével, s nem csak azért, mert rövidtávon egyelőre szó sincs arról, hogy valódi kereskedelmi forgalomban is elérhető termékként jelenik meg, hanem talán azért is, mert eddig nem volt dedikált referenciahardver. A kísérletezők saját okostelefonjaikon próbálhatták ki az operációs rendszert, ma viszont a Mozilla bejelentette, hogy mostantól két különböző referenciahardver is elérhető, a Boot to Gecko első hivatalos fejlesztői készülékeit az alapítvány a nyílt forrású mobil specialista céggel, a Geeksphone-nal, illetve a Telefónicával együtt mutatták be.

A két eszköz a Keon és a Peak nevet kapta, s annak ellenére, hogy a képek alapján két igen jól kinéző modellről van szó, hangsúlyozottan csak fejlesztői tesztkészülékek, amik arra szolgálnak, hogy egy kiszámítható környezetben lehessen kipróbálni a még nem éles operációs rendszert és a rá írt alkalmazásokat. A Mozilla szerint ez a két modell egyáltalán nem jelent semmit a jövőben majd megjelenő esetleges fogyasztói modellekkel kapcsolatban. Körülbelül azt a szerepet tölti be a Boot to Gecko életében ez a két készülék, mint amit anno az Android számára a G1 jelentett. A legfontosabb előny, hogy a fejlesztők egy támogatott, dedikált hardverre készíthetik, tesztelhetik és telepíthetik az appokat, widgeteket és szolgáltatásokat.

forrás: hwsw.hu

A webfejlesztők kedvében jár a Firefox16

Megérkezett a Firefox 16, amely elsősorban a webfejlesztők kedvében kíván járni az újdonságaival. A böngészőben megjelent a Developer Command Line, ami gyors parancssoros hozzáférést biztosít a beépített fejlesztői segédeszközökhöz.

A Firefox 16 legfontosabb újdonsága a Developer Command Line, aminek segítségével a webfejlesztők gyorsan és kényelmesen tudják elérni a böngészőbe épített fejlesztői segédeszközöket.

Újdonság a "chromeless", vagyis keret nélküli webalkalmazások támogatása. A Firefox 16-ban már létrehozhatók olyan webalkalmazások, amelyek kinézetben a helyben futó, telepített alkalmazásokra hasonlítanak, mivel nincs az ablakuknak "böngésző kinézete", hiányzik a szokásos Firefox fejléc. A Mozilla valószínűleg a Firefox OS érkezésével egyszerre élesíti majd a Mozilla Marketplace alkalmazás-piacteret, ahonnan ilyen webalkalmazásokat lehet majd letölteni.

forrás:hwsw.hu

Parancssoros vezérlés jön az új Firefoxba

Új, a fejlesztők munkáját megkönnyítő funkció kerül a Firefox soron következő, 16-os verziójába. A parancssoros vezérlést a hét elejétől lehet kipróbálni a böngésző tesztváltozatával.

A kezdeti időszakhoz képest továbbra is rohamtempónak tűnő sebességgel halad a Firefox webböngésző fejlesztése, legalábbis ami a verziószámot illeti. A fejlesztők ezzel párhuzamosan időről-időre igyekeznek újabb funkciókat beépíteni a motorháztető alá, a soron következő, 16-os Firefox esetében elsősorban a fejlesztők kedvében próbáltak járni ezzel a Mozilla Alapítványnál.

A következő Firefox egyik legfontosabb újítása a parancssoros üzemmód lesz, ami a böngészőablak alján elhelyezett Developer Toolbarban jelenik meg. A parancssorba eleinte elsősorban olyan alapműveletek kerülnek, mint az átméretezés, a cookie-k kezelése, a konzol és a debugger behívása, vagy éppen a kiterjesztések be- és kikapcsolása. Az új Developer Toolbaron kívül számos, a fejlesztők életét kisebb-nagyobb mértékben megkönnyítő változást hoz a Firefox 16, többek közt változott a CSS3 utasítások kezelése, emellett különböző hibajavítások révén válhat egyszerűbbé a fejlesztők munkája.

a cikk a hwsw-n jelent meg.

Mindent frissítettek a Mozillánál

Átfogó programfrissítési hullámot indított el tegnap a Mozilla Alapítvány: a szervezetnél egyszerre készült el a Firefox webböngésző PC-s és mobilos változatának új verziója, valamint új változat jelent meg a Thunderbird levelezőkliensből is.

Kevesebb memóriát kér és gyorsabb

A Mozilla tegnap elindította a nyílt forráskódrú Firefox webböngésző és a Thunderbird levelezőkliens soron következő, 15-ös verziójának csendes frissítési hullámát, ezzel párhuzamosan új verzió jelent meg a böngésző Android platformra írt változatából is. A frissítések a platformoktól és az adott programtól függően széles skálán mozognak a kisebb-nagyobb optimalizációktól kezdve a jelentősebb felhasználói interfész átalakításokig bezárólag.

A teljes cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

A StatCounter adatai szerint a Google Chrome első ízben nyomta le az Internet Explorer-t

Decembert írtuk, amikor a pár éve a semmiből jött Google Chrome lenyomta a Mozilla Firefox-ot. A StatCounter adatai szerint világviszonylatban tekintve a Google Chrome már az Internet Explorer-t is átlépte. Igaz, hogy csak egy napra, de ez mindenképpen mérföldkőnek tekinthető a Google webböngészőjének életében.

A StatCounter bejelentése itt olvasható.

Biztonságosabb lett az új Firefox

A Mozilla kiadta a Firefox böngészőjének 12-es verzióját, amellyel több mint egy tucat biztonsági rést foltozott be. Emellett egy újabb lépést tett az alkalmazásának teljesen automatikus frissítése felé.

A Mozilla a Firefox minden felhasználóját arra kérte, hogy mihamarabb frissítsék a böngészőt, ugyanis az számos veszélyes sebezhetőségtől vált meg. A Windows kompatibilis kiadás esetében a fejlesztők 14 biztonsági hibát orvosoltak. Ezek közül hét kritikus, négy magas, míg három mérsékelt veszélyességi besorolást kapott. A legtöbb kockázatot jelentő sérülékenységek kártékony kódok jogosulatlan távoli futtatását is elősegíthetik a támadók számára. Ezek mellett három olyan biztonsági rés befoltozása is megtörtént, melyek XSS (cross-site scripting) alapú károkozásokra adhatnak lehetőséget.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Túllicitálta a Microsoftot a Google

A Google már nem évi 100 millió, hanem 300 millió dollárt fizet a Firefox fejlesztőjének, nehogy a Bing legyen az alapértelmezett kereső.

A teljes cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>firefox</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő