Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>git</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>git</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>git</em> cimkéjű tartalom.

"Git alapjai' Webinar a Linux Akadémiáról

Bár a verziókezelés a fejlesztőktől származik, nem csak ott érdemes használni. A forráskód kezelésén kívül kiváló a konfigurációs fájlok kezelésére is, de alapvetően bárhol jól jön, ahol szöveges állományok változásait szeretnéd nyomon követni. Verziókezelő sokféle van, de egy kiemelkedik mind közül, ez pedig a git. Nem csak azért, mert ugyan az a Linus Torvalds kezdte fejleszteni, mint a Linuxot, hanem mert verhetetlen sebességben és megbízhatóságban.

A git működik online és offline is. Használhatod a saját gépeden vagy kezelheted a kódot egy git szerveren. Rendelkezik egyszerű és gyors parancssoros és grafikus felületekkel is. Az előbbi gyakorlatilag minden Linuxban ott van, vagyis azonnal elkezdheted a használatát. Akár forráskódról, akár beállításokról van szó, a használatával elkerülheted a későbbi kellemetlen fejvakarást, hogy mi is volt a változtatás előtti még működő állapot, mit állítottál át. A git megmutatja mindkettőt. De legalább ilyen jól jön ha csapatban dolgozol: pontosan nyomon tudjátok követni, ki, mikor és mit módosított.

A képzésen a git parancssoros használatával ismerkedsz meg. Választ kapsz a fentiekből eredő "hogyanra". De itt nem ér véget a probléma. Idővel felmerül a kérdés, hogyan tesztelj különböző változatokat ugyan abból? Szeretnél többet is kipróbálni és ezeket meg is akarod őrizni. A lineáris előre-hátra mozgás láthatóan itt már kevés. Vagyis tudnod kell kezelni párhuzamosan több változatot. Amikor mindent leteszteltél, kiderül, melyik ágból mire lenne szükséged (ritkán van olyan, ami önmagában tökéletes), vagyis össze kell tudjál "olvasztani" több ágat. Kezelve a felmerülő ütközéseket. Erre való a git branch és tag rendszere, melynek használatát szintén megtanulod. Eddig szép, de hogyan juttatod el a gitben kezelt konfigurációs fájlokat a szervereidre és mi van, ha csapatban dolgozol? Itt jön képbe a git szerver, amire fel tudja mindenki tölteni a módosításait és ahonnan le tudod tölteni a szervereidre, vagy ha programot készítesz innen tudja a CI/CD rendszer is megszerezni azt. A képzés utolsó részében a távoli tárolók használatával és a leggyakrabban használt git workflow-kkal ismerkedsz meg (mert vannak a gitflownál jobban érthető, egyszerűbben használható munkamódszerek is).

Persze gondolhatod most, hogy erre nincs szükséged, jó neked az is, ha néha csinálsz egy zip mentést az állományokról, majd abban megkeresd, ha kell valami. Úgysem kell gyakran. De ha kipróbálod a gitet, hamar rájössz, hogy azzal nagyságrendekkel egyszerűbb az életed: időt és vesződséget spórolsz vele: az "időutazás" a kódban azonnal és könnyedén elvégezhető, a változások kereshetőek. Akár fejlesztőként, akár üzemeltetőként dolgozol, a git jelentősen megkönnyíti az életedet.

A 100% gyakorlati képzésen profi fejlesztőtől tanulod meg a git mindennapi használatát. Az oktató megosztott képernyőjén azonnal látod a parancsokat és azok eredményét. A sok magyarázat pedig tisztába teszi a kérdéseket, segít elindulni a git használatában. A képzést követően te magad is azonnal használatba tudod venni a gitet, hatékonyabbá téve ezzel a munkádat.

Időpont: 2017. december 5. kedd, 19:00

A képzés online webinar formában történik.

Jelentkezés a képzésre

Gitre áll át a Microsoft

A Microsoft hivatalos álláspontja eddig az volt, hogy szoftverfejlesztésre a cég saját rendszerét, a Team Foundation Servert (TFS) használja, amely a Visual Studióval szoros együttműködésben képes forráskód-menedzsmentre, projektmenedzsmentre, automatizált build folyamatok végrehajtására és számtalan más feladatra is. A gyakorlatban azonban ez nem épp így volt: csak néhány csapat használta ki teljesen a TFS-t, sok fejlesztői csoport saját egyedi eszközöket készített a mindennapi munkához. [...] A legizgalmasabb kérdés azonban nem ez, hanem a forráskód-kezelés. Ebben ugyanis a Microsoft mérnökei erősen megosztottak - a TFVC (Team Foundation Version Control), a saját, belső használatú Source Depot, a Mercurial és a Git is szóba került. Az erőteljes vitát nem is sikerült megnyugtatóan, konszenzussal zárni, felsőbb döntésre végül a Git lett a nyertes, ez lesz belátható időn belül a Microsoft szabványos verziókezelő megoldása.

A teljes cikk itt olvasható. Az eredeti blogbejegyzés itt található.

 

forrás: hup.hu

10 éves a Git

10 éve annak, hogy Linus a BitKeeper-balhé nyomán nekiállt egy saját verziókövető rendszert létrehozni. A kezdeti kódok elérhetőségét 2005. áprilisának elején jelentette be. A 0.2-es verzióhoz - ami "GIT - the stupid content tracker" néven látott napvilágot - már README is társult.

Az évforduló alkalmából a The Linux Foundation egy interjút közölt Linusszal. Az Atlassian pedig egy interaktív infógrafikát tett elérhetővé, amellyel felidézhetjük az elmúlt 10 év fontosabb állomásait.

Git támogatást jelentett be a Microsoft a Visual Studio-hoz és a Team Foundation Server-hez

Brian Harry ma érdekes bejelentést tett a Developer Tools Blog-on. Az egyik az, hogy a Microsoft Visual Studio támogatni fogja a Linus Torvalds által létrehozott git verziókezelő rendszert. A másik pedig az, hogy a Team Foundation Server is támogatni fogja a git-et, valamint, hogy Team Foundation Service-en mától kezdve már hostolhatók git tárolók.

A tervek szerint a git támogatás a Team Foundation Server következő nagyobb kiadásába kerül majd be. Dátum egyelőre még nincs. A Visual Studio 2012-höz a mai napon megjelent egy közösségi technológiai előzetes git VSIX.

forrás: hup.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>git</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő