Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>hp</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>hp</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>hp</em> cimkéjű tartalom.

Újra feltalálhatja a számítógépet a HP

Újfajta számítógép-architektúra kifejlesztésén dolgozik a HP, amely a cég által 2008-ban megalkotott különleges áramköri alapelemre, a memrisztorra épül. A "The Machine" névre hallgató projekt a jövő PC-inek és okostelefonjainak számítási és tárolókapacitását is megsokszorozhatja.

Nagy fába vágta a fejszéjét a HP, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint újra feltalálni a számítógépet. A gyártó szerint a jelenleg használt architektúrák nem tudnak lépést tartani az egyre növekvő igénnyel a nagyobb számítási és tárolókapacitásra - ezért úgy döntött, ideje nulláról újratervezni a számítógépeket, amihez a "The Machine" projekt keretei között fogott hozzá. A koncepció a memrisztorokra, illetve a szilícium-alapú fotonikára épít, amely elektronok helyett fényt használ az adattovábbításra.

Már 1971-ben megjósolták

Az említett memrisztorok különleges áramköri elemek, amelyek nem csak adatok tárolására, de azok feldolgozására is használhatók. Az első működő példányt ugyancsak a HP alkotta meg 2008-ban, a technológia létezését azonban már 1971-ben megjósolta Leon Chua, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora. Chua úgy vélte, a kondenzátor, az ellenállás és az induktor (tekercs) mellett létezik egy negyedik áramköri alapelem, a memrisztor (memória rezisztor), amely a rajta átfolyó áram erősségétől és irányától függően változtatja az ellenállását, és ezt azután is megőrzi, hogy az áramot kikapcsolták.

A memrisztor ilyen "emlékezőképessége" nem reprodukálható a többi áramköri alapelem kombinációjával, ezért maga is az alapelemek közé sorolható. A vállalat 2010-ben ért el újabb áttörést a területen, ekkor jöttek rá, hogy lehet az újonnan felfedezett komponenseket logikai áramkörök építésére használni.

Új operációs rendszerekre lesz szükség

A The Machine projekt célja, hogy a jelenleg használt tárolótechnológiákat egyetlen egységes memóriára cserélje, a memrisztorok segítségével. A megoldás elektronok helyett ionokat használna az adatok továbbításához. A számítógépekben jelenleg háromféle memória dolgozik:  az azonnal hozzáférhető SRAM (cache), a gyorsan elérhető DRAM és az információkat kikapcsolt állapotban is megőrző, cserébe viszont lassabb háttértár, mint a merevlemezek vagy flashmemória. A HP memrisztoros tárolója utóbbi kettőt egyesítené, így kiiktatva a kétféle memória közötti adattovábbításhoz szükséges időt. A koncepció ráadásul rendkívüli adatsűrűséget tesz lehetővé, amivel a vállalat technológiai igazgatója Martin Fink szerint az okostelefonok belső tárhelye a jövőben akár 100 terabájtra is hízhat.

Noha a technológia még elég távolinak tűnik, a vállalat gőzerővel dolgozik a megvalósításán: R&D központjának kutatóinak csaknem háromnegyedét állította rá a feladatra. A HP szerint ugyanis csak egy alapoktól újragondolt számítógépes architektúra képes kezelni a közeljövőben jelentkező feldolgozási feladatok igényeit, a hagyományos felépítésű gépek nem, mivel az egyes elemek közötti kommunikáció túl lassú, illetve a RAM és a tárolók sebessége sem fejlődik elég gyorsan.

Az új architektúrához a gyártó alkalmazásspecifikus processzorokat is tervez, amelyeket a tervek szerint optikai kábelek kötik majd össze a memóriachipekkel, másodpercenként akár 6 terabites adatátviteli sebességet is lehetővé téve. Ehhez persze új operációs rendszerekre lesz szükség: a HP jelenleg is dolgozik Machine OS nevű rendszerén, illetve azzal párhuzamosan egy, az új architektúrához igazított Linux- és Android-verziót is fejleszt.

A gyártó szerint még nagyjából 3-6 év kell hozzá, hogy a koncepció kereskedelmi forgalomban lévő eszközökben is feltűnjön - elsőként valószínűleg szerverekben találkozhatunk vele, majd idővel PC-kben és okostelefonokban is feltűnhet.

forrás:hwsw.hu

Két új Chromebookot mutatott be az Asus

A Samsung és a Lenovo után az Asus is óriási piacot lát a Chromebook készülékekben, így most két újdonsággal bővítették a kínálatukat. A C200 és a C300 között mindössze a képernyő mérete jelent majd különbséget, hiszen míg előbbi egy 11,6″-es megjelenítőt kapott, addig utóbbi 13″-en jeleníti meg a tartalmat.

Mindkét újdonság 10 órán át működik egyetlen töltéssel, illetve a repertoár részét képezi a WiFi  802.11ac és a Bluetooth 4.0 is. Megtaláljuk a készülékházakon a HDMI csatlakozót, illetve van USB 2.0 és USB 3.0 port is. Az alig 20 mm vékony modellek 100 GB-os Google Drive tárhellyel kerülnek forgalomba, a legolcsóbb verzióért pedig 250 dollárt kér a gyártó.

forrás: wikitech.hu

HP-jövő a Microsoft és az Intel nélkül?

A Hewlett-Packard több mint elégedetlen a Microsoft és az Intel stratégiájával. Meg Whitman vezérigazgató közvetlen vetélytársaknak nevezte a két céget és változásokat helyezett kilátásba.

Sokáig úgy tűnt, hogy a HP számára egyszerű a sikerrecept: jó teljesítményű és megfelelő árazású asztali számítógépeket és laptopokat kell piacra dobni. Az operációs rendszer Windows legyen, míg a processzorokat az Intel szállítsa. Azonban a Wintel-piac az elmúlt években drasztikusan megváltozott. Dion Weisler, a Hewlett-Packard személyi rendszerekért és nyomtatási részlegéért felelős elnöke a társaság biztonsági elemzőinek tartott tanácskozáson kifejtette: a piac napjainkban többet változik, mint az elmúlt 30 évben, amióta ő az iparban dolgozik összesen. Amennyiben valaki régen a Wintelre támaszkodott és a Wintel szabályait betartva játszott, akkor elég pontosan előre lehetett jelezni az eredményeket, minden meglehetősen kiszámítható volt. De most egy olyan új világ van, amiben különböző operációs rendszerek, új architektúrák, új processzorok, új grafikus magok és alrendszerek vannak.

A menedzser tolmácsolta Meg Whitman szavait: a HP a hagyományos, komoly profitot hozó piacain kénytelen jelentős zavarokkal szembenézni. A Wintel-alapú eszközöket agresszív módon ARM-alapú PC-k és mobil készülékek váltják le, utóbbiakon pedig a vetélytársak operációs rendszerei futnak. Az eddigi hosszú távú partnereknek számító Intel és Microsoft egyre inkább a HP közvetlen konkurensévé válik. Ebben a folyamatban különösen a kínai piac játszik nagy szerepet.

"Kínában több táblát adnak el, mint az Amerikai Egyesült Államokban... és a többségükön nem Windows operációs rendszer fut" - emelte ki az üzletember. Weisler közölte: a HP jelenleg főként a Microsoft, a Google és az Ubuntu operációs rendszereivel dolgozik. A nemrég bemutatott Chromebook 11 készüléket a Google mérnökeivel közösen alkották meg. Emellett Indiában is fontos szerződést kötöttek, ott Ubuntuval ellátott eszközöket fognak szállítani. Ugyanakkor a klasszikus PC-piacot sem akarják elhanyagolni, hiszen mégis egy 170 milliárd dolláros piacról van szó, amely viszont egyre csökken. "A hagyományos PC-piac gyorsabban zsugorodik, mint amire számítottunk" - ismerte el végül a HP vezetője.

forrás: sg.hu

HP c7000 kerettel, BL495 pengékkel és HP MSA storageokkal bővült a Debian core infrastruktúrája

A Debian projekt bejelentette, hogy a Bytemark Hosting nagylelkű felajánlása következtében lényeges fejlődésen ment keresztül core infrastruktúrája. A hosting cég egy teljesen feltöltött, azaz 16 pengét tartalmazó HP c7000 BladeSystem keretet bocsátott a Debian projekt rendelkezésére. A keretben a következő pengék találhatók:

  • 12 darab BL495cG5 blade (2x Opteron 2347 és 64GB RAM mindegyikben)
  • 4 darab BL465cG7 blade (2x Opteron 6100 és 128GB RAM mindegyikben)

A fullos c7000 keret mellett a Debian HP Modular Storage Arrays (MSA) storageokat is kapott:

  • 3 darab MSA2012sa
  • 6 darab MSA2000 bővítődoboz

A storage dobozokban összesen 108 diszk található. Többségük 500GB-os, de van köztük néhány 2TB-os és néhány 600GB-os, 15k-s SAS diszk is. A teljes kapacitás 57 TB. Ezen a tárterületen durván 80-szor elfér a jelenlegi Debian archive, illetve 3-szor a Debian snapshot archive.

A hardver mellé a Debian hosting szolgáltatást is kap. A hírek szerint a pakk értéke évi 150 ezer font körüli. A motyó York-ban, az Egyesült Királyságban, egy adatközpontban található helyileg. A ByteMark indulása óta használ szerverein Debian-t. Az adománnyal szeretett volna valamit visszajuttatni a projekthez.

A részletek itt olvashatók

forrás:hup.hu

Platina szintű tag minőségben csatlakozott a HP a Linux Foundation tagságához

A Linux elterjesztését céljául kitűző non-profit Linux Foundation bejelentette, hogy illusztris tagságához csatlakozott a Hewlett-Packard. A Linux Foundation tagságához cégek három minőségben - ezüst, arany, platina - csatlakozhatnak. A HP a legmagasabb, platina szinten csatlakozott. A HP platina tagként egy szűkkörű csapatba - Intel, IBM, Fujitsu, NEC, Oracle, Qualcomm, Samsung - lépett.

Részletek a bejelentésben.

forrás: hup.hu

Távolról felgyújthatják a hackerek a HP nyomtatókat?

Egy parancs, és eljön a tűzhalál: egy tegnap napvilágra került jelentés szerint rosszindulatú hackerek mostantól akár tűzvészt is okozhatnak egy nem kellően védett irodában.

A teljes cikk a Technet-en olvasható.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>hp</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő