Fontos linkek Fontos linkek

 • WEB mail
 • Telefonkönyv
 • PTE
 • PMMK
 • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>intel</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>intel</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>intel</em> cimkéjű tartalom.

Mindenki előtt megnyitja bugvadász programját az Intel

Már nem kell meghívó a biztonsági hibák jelentéséhez, a komolyabb sebezhetőségekért a chipgyártó idén akár 250 ezer dollárt is kifizet.

Frissíti bug bounty programját az Intel, a chipgyártó termékein felfedezett sebezhetőségekért mostantól vaskosabb összegeket csenget ki, újfajta hibákért is ad fejpénzt, illetve jóval szélesebb közönség előtt nyitja meg eddig meghívásos alapon működő kezdeményezését.

A vállalat bugvadász programja aránylag friss, azt az Intel tavaly márciusban indította, hogy pénzjutalommal ösztönözze a fejlesztőket és biztonsági szakértőket az együttműködésre, vagyis elsőként a cég felé jelezzék a felfedezett potenciális sebezhetőségeket - ahelyett, hogy azokat a feketepiacon értékesítenék. Hasonló kezdeményezést lényegében minden nagyobb technológiai cégnél láthatunk, az Apple-től, a Microsofton át a Tesláig. A program előnye nem csak abban rejlik, hogy lehetőséget ad az egyes hibák mielőbbi befoltozására, de azért is fontos, mert így a cégek koordináltan, előre megtervezett módon számolhatnak be a biztonsági résekről, ügyelve rá, hogy azok orvoslása előtt ne szivárogjon ki azok kihasználását lehetővé tevő információ.

Az Intel programjában azonban egészen mostanáig nem vehetett részt bárki, azt a cég meghívásos alapon működtette, most azonban minden biztonsági szakértő előtt megnyitja annak kapuit - néhány megkötés persze továbbra is akad. A bejelentő 18 évesnél idősebb kell hogy legyen, illetve ha országában így még kiskorúnak számít, gyámjának hozzájárulására is szükség van a felfedezett bug elküldéséhez. A programban továbbá nem vehetnek részt az Intel, illetve leányvállalatainak alkalmazottai és azok, akik 6 hónapnál nem régebben távoztak a cégtől, valamint az Egyesült Államok által embargó alá rendelt országok lakói sem.

A bugjelentéseket az vállalat utasításai szerint a beküldőknek az Intel PSIRT nyilvános PGP kulcsával kell titkosítani, illetve természetesen azok az adott termék legutóbbi frissítésében is tetten érhetők kell hogy legyenek. A jelentésnek tartalmaznia kell a bug részletes dokumentációját, illetve a reprodukálására vonatkozó lépéseket is. A követelmények pontos listájáért érdemes ellátogatni az Intel bug bounty programjának kapcsolódó weboldalára.

Ahogy az lenni szokott, minél nehezebb egy-egy biztonsági rést orvosolni, annál többet fizet a vállalat a megtalálónak. A cég négy osztályba sorolja a bugokat, ezek az alacsony, közepes, magas és kritikus fenyegetések, amelyekért különböző összegeket fizet attól függően, hogy azt valamely szoftverében, firmware-ében vagy hardvertermékében találta meg a szakértő. A szoftveres hibák ára 500 dollárról indul és egészen 10 ezerig kúszik fel, míg a firmware-ek esetében a kevésbé veszélyes bugok is 1000 dollárt érhetnek, a fejpénz csúcsa pedig 30 ezer dollár. A vállalat a legtöbbet a hardveres sebezhetőségekért fizeti, azoknál 2000 dollárról indul a megtalálói jutalom és akár egészen 100 ezer dollárig is felkúszhat.

A felsoroltakra a hibák megtalálói folyamatosan pályázhatnak, de a cég ennél jóval nagyobb fejpénzeket kínáló, időszakos programokat is indít. Ilyen az idén december 31-ig tartó, kifejezetten a szoftveresen kihasználható, Intel hardverekre vonatkozó sérülékenységekre vadászó kezdeményezés is, amelynek díjazása 5000 és 250 ezer dollár között mozog. A bug bounty kiterjesztésében egyébként jó eséllyel komoly szerepet játszott a Spectre/Meltdown botrány is, amelynek a kezelésére irányuló eddigi kísérletek hatékonysága erősen vitatott.

forrás: hwsw.hu

Jaguarboard - x86-alapú SBC

Sikeres Kickstarter kampányon van túl a Jaguarboard projekt. A kínai (Shenzhen) Jaguar Electronic HK Co., Ltd. nagyjából Raspberry Pi méretben kínál x86-alapú SBC-t.

Specifikáció:

 • Processor — Intel Atom Z3735G (4x 64-bit cores @ 1.33GHz / 1.83GHz burst)
 • Memory/storage:
  • 1GB DDR3L RAM
  • 16GB eMMC flash (on-board)
  • Expansion — 1x SDIO 3.0 slot, for up to 32GB flash
 • Graphics:
  • GPU — integrated Intel HD graphics
  • Display interface — HDMI 1.4 @ up to 1080p
 • Networking — 10/100Mbps
 • Other I/O:
  • 3x USB 2.0
  • Audio — stereo audio out, mono (mic) in, via 2x 3.5mm jacks
  • 2x UART ports (RTS/CTS only)
  • 1x I2C
  • 4x GPIOs
 • Buttons — volume up/down, power
 • Power:
  • Consumption — 5V DC @ 7 to 7.5W (via 2.5mm jack)
  • Included power adapter — 110 or 220 VAC in, 5VDC @ 10W out
 • Dimensions — 101.9 x 64.5mm
 • Operating systems — Linux (64-bit), Android, Windows 8.1/10 (32-bit only)

Részletek a kampányoldalon.

forrás:hup.hu

Intel Edison - SD kártya méretű számítógép az Intel-től

Az Intel tavaly megtervezte, legyártotta és néhány hónappal ezelőtt bejelentette a viselhető számítástechnikai eszközökhöz szánt, apró Quark processzort. Most pedig bejelentette, hogy a processzort "feldíszítve" megszületett az Edison, a hihetetlenül apró méretformátumú dual-core PC.

A CES 2014-en a vállalt vezérigazgatója, Brian Krzanich mutatta be az SD kártya méretű számítógépet. Címszavakban: új, 22 nanométeres Dual Core Intel technológia, Linux operációs rendszer, ultra alacsony fogyasztás, beépített WiFi és Bluetooth stb.

A részletek itt és itt.

forrás: hup.hu

Az Intel is megkezdi az ARM chipek gyártását

A processzorgyártó közvetlenül száll versenybe az nVidia és a Qualcomm megoldásaival, ami az árak csökkenését okozhatja. A Samsung eközben új nyolcmagossal készül, az Exynos 5 utódján dolgoznak.

A Forbes beszámolója szerint az Intel egyik partnere, az Altera cég az ARM által megrendezett fejlesztői konferencián jelentette be, hogy a processzorgyártó hamarosan megkezdi a licencelt chipek gyártását. Ettől fontos változást várnak a piacon, mivel a vállalat pusztán súlyánál fogva felboríthatja a status quo-t.

Az Intelre hagyományosan úgy tekintenek, mint a legjobb gyártósorokkal rendelkező óriásra, a mostani lépéssel pedig közvetlen módon szállnak versenybe a Qualcomm, az nVidia, illetve számos más cég által gyártott megoldásokkal. A Samsung és a TSMC sem érezheti magát biztonságban, hiszen az Intel leszoríthatja az árakat, ezzel kedvezőbb alternatívát kínálva a telefongyártóknak és a felhasználóknak egyaránt, bár a részleteket itt még nem osztották meg a nagyközönséggel. Mindenesetre a lépés révén a cég átvághatja a gordiuszi csomót, hiszen eddig a fogyasztás és teljesítmény terén igencsak megszenvedett saját Atom processzoraival, az ARM technológiájának licencelésével azonban két legyet üt egy csapásra.

A Samsung a maga részéről az idén bemutatott Exynos 5 utódján dolgozik, amely szintén nyolcmagos felépítéssel jelenne meg, minden bizonnyal a Galaxy S 5 okostelefon részeként. Egy másik forrás szerint az új chip már 14 nanométeres gyártástechnológiával készülne, mégpedig az ARMv8 architektúra támogatásával, így a 64 bit sem jelent majd gondot - ez utóbbi esetében egyébként az érintettek 2014 végére, illetve 2015 elejére vetítik előre a megfelelő alkalmazások széleskörű elterjedését, ami a szerverek terén is több lehetőséget nyitna meg az ARM előtt.

Ez utóbbi cég mobil stratégiáért felelős igazgatója egyébként az ARM TechCon alatt elmondta, hogy a jövő év második felében már számos olyan okostelefon jelenhet meg, amelyek a 64 bites CortexA-53 magokra épülnek, míg a fejlődő régiókban számos olcsó változat lesz elérhető, többek között a kifejezetten ezen megoldásokra támaszkodó kínai gyártók révén. Példaként említették, hogy az elmúlt negyedévben CortexA-5 magokkal leszállított okostelefonokból világszerte több példány kelt el, mint hagyományos PC-ből, ami jól mutatja az idők változását.

forrás:sg.hu

HP-jövő a Microsoft és az Intel nélkül?

A Hewlett-Packard több mint elégedetlen a Microsoft és az Intel stratégiájával. Meg Whitman vezérigazgató közvetlen vetélytársaknak nevezte a két céget és változásokat helyezett kilátásba.

Sokáig úgy tűnt, hogy a HP számára egyszerű a sikerrecept: jó teljesítményű és megfelelő árazású asztali számítógépeket és laptopokat kell piacra dobni. Az operációs rendszer Windows legyen, míg a processzorokat az Intel szállítsa. Azonban a Wintel-piac az elmúlt években drasztikusan megváltozott. Dion Weisler, a Hewlett-Packard személyi rendszerekért és nyomtatási részlegéért felelős elnöke a társaság biztonsági elemzőinek tartott tanácskozáson kifejtette: a piac napjainkban többet változik, mint az elmúlt 30 évben, amióta ő az iparban dolgozik összesen. Amennyiben valaki régen a Wintelre támaszkodott és a Wintel szabályait betartva játszott, akkor elég pontosan előre lehetett jelezni az eredményeket, minden meglehetősen kiszámítható volt. De most egy olyan új világ van, amiben különböző operációs rendszerek, új architektúrák, új processzorok, új grafikus magok és alrendszerek vannak.

A menedzser tolmácsolta Meg Whitman szavait: a HP a hagyományos, komoly profitot hozó piacain kénytelen jelentős zavarokkal szembenézni. A Wintel-alapú eszközöket agresszív módon ARM-alapú PC-k és mobil készülékek váltják le, utóbbiakon pedig a vetélytársak operációs rendszerei futnak. Az eddigi hosszú távú partnereknek számító Intel és Microsoft egyre inkább a HP közvetlen konkurensévé válik. Ebben a folyamatban különösen a kínai piac játszik nagy szerepet.

"Kínában több táblát adnak el, mint az Amerikai Egyesült Államokban... és a többségükön nem Windows operációs rendszer fut" - emelte ki az üzletember. Weisler közölte: a HP jelenleg főként a Microsoft, a Google és az Ubuntu operációs rendszereivel dolgozik. A nemrég bemutatott Chromebook 11 készüléket a Google mérnökeivel közösen alkották meg. Emellett Indiában is fontos szerződést kötöttek, ott Ubuntuval ellátott eszközöket fognak szállítani. Ugyanakkor a klasszikus PC-piacot sem akarják elhanyagolni, hiszen mégis egy 170 milliárd dolláros piacról van szó, amely viszont egyre csökken. "A hagyományos PC-piac gyorsabban zsugorodik, mint amire számítottunk" - ismerte el végül a HP vezetője.

forrás: sg.hu

Az ARM szerint az Intel legalább egy generációnyi hátrányban van

Alig mutatta be új processzorgenerációját az Intel, az ARM máris megfricskázta a piac változásaira kissé későn reagáló gyártót.

Az Intel hétvégén bemutatott új processzorcsaládjának egyik legfőbb feladata, hogy a gyártót a mobil eszközök szegmensében is versenyképessé tegye a jelenleg lényegében egyeduralkodó ARM megoldásokkal szemben. Az Intel sokat vár az új architektúrától, de az ARM szerint még mindig legalább egy lépéssel mögöttük járnak. A felsővezető szerint a kompatibilitás kérdése is az ő kezükre játszik, mert az Intel processzorai esetében sok teljesítményt kell majd az emulációra pazarolni.

A nemrég elkezdődött Computex kiállításon Noel Hurley, az ARM processzor divíziójának alelnöke azt is hozzátette, hogy szerintük az Intel a következő években nem is fogja tudni behozni a lemaradását, mert az ARM-nak a fejlettebb gyártástechnológiára váltással továbbra is megmarad az előnye. „Előnyünk csak növekedni fog a jövőben. Az ARM megoldásai legalább egy generációval az Intelé előtt járnak. A legnépszerűbb 25 ingyenes játék 84 százaléka natív ARM kódot használ”. – mondta Hurley.

Az ARM-nak természetesen nem csak a „szája jár”, új processzorait pont a Computex indulása előtt mutatta be.

forrás:itcafe.hu

Ezzel csap oda az ARM-nak az Intel

Gyártástechnológiát és mikroarchitektúrát vált egyszerre a jövőre érkező új Intel Atom. A Silvermont fogyasztásra optimalizált 22 nanométeres eljárással, vadonatúj, nagyobb teljesítményű magokkal érkezik.

Az Atom architektúrát elindító Bonnell magok tervezése valamikor 2003 vagy 2004 folyamán kezdődött, a radikálisan új processzorokat az akkor divatos a Mobile Internet Device termékkategóriához tervezte a chipgyártó. A MID-ek és UMPC-k korszaka sosem jött el, helyette a netbookokban kapott helyet az új processzor és ért el mérsékelt piaci sikereket. A Bonnell azonban az évek folyamán nem sokat változott, a rendszerlapka integrációja nőtt, csökkent a csíkszélesség, megjelent a kétmagos kialakítás, az Atom lelkét jelentő mag azonban gyakorlatilag ugyanaz, aminek 2004-ben megálmodták az Intel mérnökei.

Azóta persze sok minden történt a mobiltechnológiában, az ARM processzorok az alacsony fogyasztás mellett egyre nagyobb teljesítményt mutatnak fel. Az okostelefonok és tabletek pedig olyan új, az Intel számára értelmesen megcélozható piaccá nőttek, ehhez azonban az eddig ismert Atom már messze nem elegendő. Fogyasztásban már sikerült a négymagos Cortex-A9-es processzorok szintjét elérni, de teljesítményben eltűnt az Intel előnye.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik.

Az Intel új mennydörgése lealázhatja az USB-t

Még a továbbfejlesztett USB 3.0-ra is köröket ver a legújabb fejlesztésű Thunderbolt adatátviteli szabvány.

A tervek szerint 2014-re az USB 3.0-ás szabvány a jelenlegi 5 gigabit per másodperces adatátviteli sebességét duplájára, 10Gbps-re növelik majd, de még így is csak fele olyan gyors lesz, mint az Intel következő generációs Thunderbolt technológiája.

Az Intel bejelentése szerint a Thunderbolt következő verziója támogatni fog egy újfajta, kétszálas adatátvitelt, és akár 20Gbps-os sebességre is képes lesz. A cég elmondása szerint ez a sebességnövelés már lehetővé teszi egy 4K-s videófájl párhuzamos átvitelét és lejátszását, ami azért elég meggyőzően hangzik. (A 4K-s videók négyszer nagyobb, 3840x2160 pixel felbontásúak, mint a jelenlegi full HD-s, 1920x1080 pixeles filmek.) A sebesség ilyen szintű megnövelését a Thunderboltot vezérlő új chipnek, a Falcon Ridge-nek köszönhetjük, amit az Intel az épp most zajló Las Vegas-i NAB Show-n mutat be. A gyártó közlése szerint a chipet az év vége felé kezdik gyártani.

A 2011-ben bevezetett Thunderbolt szabvány alapvetően az újabb Mac-eken található, de most már több PC-gyártó - mint az Acer, a HP, a Lenovo, vagy a Dell - is elhelyezett gépein ilyen csatlakozót. Az Intel viszont itt nem akar megállni: jelenleg a szilikonalapú nanofotonokban rejlő lehetőségeket kutatják, hogy a tervek szerint 2015-re elérhessék az 50Gbps-os sebességet.

forrás: technet.hu

Kivonul az asztali alaplapok piacáról az Intel

A chipgyártó a következő három évben fokozatosan vonul ki a területről és a jövőben a kisebb termékek, valamint a mobil eszközök fejlesztésére akar összpontosítani.

Az Intel már tavaly májusban bemutatta az egyik koncepcióját és prototípust, melynek keretében minél kisebb méretű, de ugyanakkor komoly teljesítményű és alacsony fogyasztású megoldások megjelenését szorgalmazzák. A Next Unit of Computing (NUC) a Raspberry Pi miniatűr számítógép kihívója lehet. Az NUC támogatja a Core i3, illetve i5 sorozatú Sandy Bridge processzorokat, mindez azonban csak az első lépés, a társaság ezen az úton haladna tovább. A következő években az Intel kiépítené ezt a koncepciót.

Jelenleg a vállalat számos asztali alaplapot kínál, ezek saját fejlesztésű termékek, amik a Foxconn üzemeiben készülnek. A kínálatban a Mini-ITX, a Micro-ATX és az ATX szabványú alaplapok egyaránt megtalálhatók. Az utolsó új modellek a Haswell processzorokhoz érkeznek, utána pedig a cég fokozatosan kivonul a piacról.

forrás: sg.hu

ARM vagy x86: idén dől el a harc?

Teljesítményben és fogyasztásban is jobban áll az Intel Atom mint az NVIDIA Tegra 3 - derül ki az Anandtech minden korábbinál részletesebb tesztjéből. Az igazi csata azonban egy év múlva zajlik majd, a mítoszok lerombolásának azonban már ma nekifogott az Intel.
 

Összeért idén az x86 és az ARM utasításkészlet-architektúrákra épülő chipek piaca, immár valódi átfedés van a két világ között, miután mind okostelefonokban, mind az apró tabletekben megjelent az Intel Atom. Ezzel végre közvetlenül is összehasonlíthatóvá vált a két architektúra és tesztelhetővé vált a hipotézis, miszerint az ARM chipek alacsonyabb fogyasztásúak mint az x86-os társaik.

Az x86 és ARM csatában egyelőre az Intel számít a gyengébb félnek, az x86-os processzorok eddig fogyasztásban nem tudták felvenni a versenyt az energiatakarékosságra optimalizált ARM architektúrával. Az Intel szerint azonban ez mára megváltozott, így megkeresett néhány szaklapot azzal, hogy végezzenek közvetlen összehasonlító tesztet az NVIDIA Tegra 3-at használó Microsoft Surface, illetve az Acer W510-es tabletje között. A tesztet érdekessé teszi, hogy az eszközöket megfelelően "preparálták", vagyis a fogyasztási adatokat közvetlenül a részegységek szintjén mérték, nem csak rendszerszinten, így részletes összehasonlító adatokat sikerült kinyerni.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Intel: processzor napenergiával

Viccnek indult, de kiderült, van benne lehetőség, így a chipgyártó komolyan ráfeküdt a témára.

A környezetszennyezés csupán tünete az egyre növekvő energiaéhségnek. Ezt a szükségszerűséget az elektronikai gyártók úgy igyekeznek kiszolgálni, hogy egyre hatékonyabb eszközöket készítenek, a készülékek fogyasztása generációról generációra szinte folyamatos csökkenést mutat. Mindennek az alapja természetesen az, hogy olyan processzor vezérelje őket, ami a lehető legkevesebbel is beéri.

 

A teljes cikk a computerworld.hu-n olvasható.

Az Intel kilépett az okostelefon-piacra

Paul Otellini vezérigazgató a CES-en jelentette be az első, Intel Atom chipet használó okostelefonokat. A készülékeket a Lenovo és a Motorola gyártja majd.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója kedden, a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES) tartott keynote-jában jelentette be az első Intel chipet használó okostelefonok érkezését. A Lenovo és a Motorola által gyártott készülékek az év második felében kerülhetnek a boltok polcaira. „Az Intel technológiájának legjava végre az okostelefonokban is megjelenik majd” - kommentálta saját bejelentését Otellini.

a cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>intel</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő