Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>keyboard</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>keyboard</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>keyboard</em> cimkéjű tartalom.

Gyorsabb gépelés táblagépeken egy új kiosztással

Német és amerikai kutatók közös fejlesztés eredményeképp egy olyan billentyűzetkiosztással álltak elő, mely reményeik szerint sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a gépelést mobileszközökön: okostelefonokon és táblagépeken.

Az egyre nagyobb számban terjedő mobileszközök felhasználói ugyan elsősorban nem szövegbevitelre használják ezeket a készülékeket, ám ha mégis, akkor mindannyian tapasztalhatják, hogy a hagyományos, különálló, kétkezes billentyűzetekre (eredetileg a 19. század utolsó harmadában az írógépekre) tervezett kiosztás gépükön már egyáltalán nem mondható optimálisnak. Az innováció három elemből áll: egyrészt kétujjas gépelésre tervezték a billentyűzetet, a két hüvelykujjra, másrészt átrendezték a billentyűk sorrendjét, a hagyományos QWERTY kiosztás helyett bevezették az úgynevezett KALQ kiosztást, harmadrészt pedig két önálló panelbe csoportosították a billentyűket, a két kéz hüvelykujjaihoz igazodva.

Az új kiosztás kialakításánál természetesen a maximális gépelési gyorsaság elérése volt a cél. Ennek érdekében a kutatók a hírhedt Enron energiacég vezetőinek az ellenük indított vizsgálat folytán nyilvánosságra hozott 600 ezer e-mailjét elemezték, hogy megtalálják a leggyakoribb betűkombinációkat. Az elemzés eredményeképp több mint 5,6 millió kombinációt kaptak, és ezek alapján rendezték el a billentyűket a két hüvelykujjas gépeléshez. Ebből következően ez a kiosztás is az angol nyelvre van optimalizálva.

A jobb panel alsó sora után elnevezett KALQ-nál minden magánhangzó jobbra került, és ennek az lett az eredménye, hogy az angolban leggyakrabban használt szavak 62 százalékét úgy lehet leírni, hogy a két hüvelykujj folyamatosan felváltva dolgozik. Újítás az is, hogy a szóközre két billentyű is van, mindkettő a panelek közepén található.

Tesztelésre nem angol anyanyelvűeket kértek fel. Ahogy azt várták, a KALQ eleinte rosszul teljesített. Ám később azt tapasztalták, hogy két hét után, mialatt a tesztalanyok naponta egy órát gyakoroltak rajta, a KALQ hatékonysága drámai módon megnőtt: ekkor a QWERTY-n percenként átlagosan 27,7, míg a KALQ-on 37,1 szót vittek be a felhasználók, ráadásul a hibaarányban is jobb eredményt mutatott az új kiosztás (5, illetve 9 százalék). Az új kiosztás ingyenes androidos alkalmazásként május elejétől lesz elérhető.

forrás:index.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>keyboard</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő