Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>l.simon</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>l.simon</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>l.simon</em> cimkéjű tartalom.

A napenergia veszi át a hatalmat

Az ausztráliai Jamestownban áprilisban kezd működni egy úszó naperőmű, amit egy szennyvíztisztító medencéjére telepítenek. Alapvetően ugyanúgy néz ki, mint szárazföldi társai, kivéve, hogy úgy tervezték, hogy képes legyen a víz felszínén lebegni. Az ötlet lényege az, hogy a hatékonyság ezzel a megoldással a szárazföldihez képest 57 százalékkal javul, mert a víz alacsonyabb hőmérsékleten képes tartani a szerkezetet. További előnye, hogy lefedi a víz felszínét, ami 90 százalékkal csökkenti a víz párolgásának mértékét, így kifejezetten olyan területeken javasolt az alkalmazása, ahol nagy a szárazság.

A fenti úszó erőmű csak egy példa a technológiai fejlesztésekre, amelyek a napenergia hasznosítását érintik. A Deutsche Bank szerint néhány évtizeden belül a napenergia válik a legmeghatározóbb energiaforrássá az áramtermelésben. A technológiai fejlődés alapján azt prognosztizálják, hogy 2030-ra a piac a mai tízszeresére növekszik, 15 év alatt 5 trillió dollár bevételre lehet számítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre inkább kiszorítja a fosszilis energiahordozókat a piacról.

2050-re a napenergia piaci részesedése eléri majd a 30 százalékot, az élharcosok pedig a fejlődő országok lesznek: Kína, India, a Közel-Kelet és Dél-Amerika államai. A növekedést gyorsítja majd várhatóan az is, ahogy egyre olcsóbban tudják tárolni az energiát.

LSimon?

forrás:zöldhullám blog

Így lesz a napelemből éjszaka is áram

Tavaly  szeptember óta a megújuló energiával kapcsolatban nem hangozhat el úgy híradás, hogy meg ne emlékeznénk jeles költőnk és államtitkárunk, L. Simon László veretes szavairól, mely szerint

    Áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél.

Részint László megnyugtatására, de inkább üzleti megfontolásokból az Imergy nevű amerikai cég most előrukkolt egy olyan, szériagyártásra érett energetikai berendezéssel, ami alaposan felforgathatja az energiapiacot. A gyorsan telepíthető, konténeres formában készre szerelt ipari akkumulátormodul pont arra való, hogy amikor éjszaka is van, meg a szél sem fúj, akkor is áramhoz juthassanak a háztartások, üzemek. Ahhoz az áramhoz, ami abból az elraktározott energiából származik, amit például a napsütés és fúvó szél idején töltöttünk bele a napelemből, szélgenerátorból.

Természetesen eddig is voltak már megoldások a megújuló energia elraktározására, de a szilícium-völgybéli, ipari szünetmentes energiaellátásra szakosodott vállalat most a klasszikus megoldásoknál praktikusabb és megbízhatóbb technológiát fejlesztett piacképessé. A vanádium redox folyadékáramos akkumulátor nem új találmány, 1976 óta fejlesztik már (basszus, akkor születtem – a szerző), de az Imergy a ma kapható ólom-savas vagy lítium-ion akkuk árának feléért ígéri a vanádium-akku árát, tárolókapacitás-arányosan.

Az ESP250 nevű, két, egymásra rakott negyvenlábas konténerben elhelyezett egységek csúcsteljesítménye 250 kW (ekkora áramfelvétellel terhelhető egy adott pillanatban), kapacitása egy megawattóra. Ez valahogy úgy fordítható le konyhanyelvre, hogy hasraütéses alapon számolva kb. 50-100 háztartást lenne képes négy órán át, vagy 10-20 háztartást egy-két napon át ellátni energiával.

Persze ezek az ipari pufferakkuk elsődlegesen nem konkrét háztartásokra kötve dolgoznak majd. Klasszikus erőművek biztonsági kapacitását adják majd dízelgenerátorok helyett, valamint naperőművek, szélerőművek rendszerére kapcsolva segítenek a termelési csúcsok elnyelésében és a fogyasztási csúcsok kielégítésében, az áramszolgáltatás stabilizálásában. A húsz éven át garantáltan minimális karbantartással üzemeltethető egység új perspektívát adhat a megújuló energiaforrások hasznosításában.

2024-ig 68,5 milliárd dolláros üzlet lesz a hálózati energiatárolás a Navigant Research jelentése szerint. A vanádiumakku gyakorlatilag korlátlan élettartama, gyors tölthetősége és minimális önkisülése, a környezeti hőmérsékletre való érzéketlensége miatt papírforma szerint sokkalta gazdaságosabb, mint a lítium- vagy ólom-sav akkutelepek. Az Imergy még arra is fordított figyelmet, hogy olyan másodlagos nyersanyag-forrásokból oldja meg a vanádium előállítását a környezetszennyező bányászat mellett, mint az ipari salak és hamu feldolgozása.

forrás: 444.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>l.simon</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő