Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>mit</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>mit</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>mit</em> cimkéjű tartalom.

Elektromos mezővel blokkolnák a rákot az MIT kutatói


Egy mikrofluidikai eszközzel gyorsítana fel a rák kezelését az MIT, az elektromos mezővel végzett kísérletek eredményei pozitívak.

Elektromos mezővel állítanák meg a rákos sejtek terjedését az MIT (Massachusetts Institute of Technology) szakemberei. A kutatók egy érme nagyságú eszközzel kísérleteznek, mely alacsony intenzitású, mindössze 100-300 kilohertzes teret hoz létre, ami az osztódás mellett a burjánzó sejtek továbbterjedését is megállíthatja. A kísérleti eredmények biztatóak, a széleskörű alkalmazásra ugyanakkor még biztosan várni kell.

Az MIT fejlesztésének legnagyobb előnye, hogy azzal relatíve gyorsan egyénre szabható a terápia, amihez hidrogél mellett rákos és egészséges sejteket kell az eszköz két elektródája közé helyezni, amivel egy extracelluláris környezethez hasonló háromdimenziós mátrix jön létre. Ebben minden cella 150 és 200 kilohertz közötti frekvencián működik, centiméterenként 1,1 voltos feszültségű intenzitás mellett.

Az így létrejött elektromos mező minden töltéssel rendelkező objektumra hatással van, amibe a rákos sejtek poláris molekulái (mikrotubulusok) is beletartoznak. Ezeknek döntő szerepük van a sejtosztódásban, ami a tumor növekedésének alapja. Korábbi kutatások bizonyították, hogy ezekre a molekulákra számottevő hatással van a 100-300 kilohertzes, alacsony intenzitású elektromos tér, melynek erőssége nagyjából megfelel egy kenyérpirító által létrehozott mezőjéhez. A beállított frekvencia megszakíthatja a mikrotubulusok elrendezését, ami egyben a burjánzás végét jelenti.

A megközelítés óriási előnye, hogy a megfelelő frekvencia és intenzitás alkalmazásával az elektromos mező csak a rákos területre van hatással, az egészséges sejtek semmilyen módon nem sérülnek, vagy pusztulnak el.

A kísérletek során először az elektromos tér nélkül vizsgálták a tumor viselkedését, mely jól láthatóan már két nap alatt növekedésnek indult. Ezt követően három napig alkalmazták a kezelést, melynek hatására a sejtburjánzás intenzitása feltűnően csökkent, miközben a rákos tüdősejtek egy csoportja az áttétet létrehozó képességét is elveszítette. Eközben az egészséges részel semmiféle károsodást nem szenvedtek, ami alátámasztja a kutatók azon korábbi hipotézisét, miszerint a sejtek mérete és elektromos tulajdonsága döntő fontosságú az azokra ható mező paramétereinek szempontjából.

Az MIT szakemberei szerint a mikrofluidikai eszközük felgyorsíthatja a TTF-es kísérleteket, a fejlesztéssel gyorsabban megtalálható a rákos sejtek kezeléséhez szükséges beállítás, a két paraméternek ugyanis akár 1000 variációja is lehet.

Az kísérlet ötlete a TTF (Tumor Treating Field) kezeléseket kitaláló és fejlesztő Novocure adta az MIT-nél dolgozó kutató, Andrea Pavesinek. A szakember egy közel 5 évvel ezelőtti TED-es előadásban találkozott a megközelítéssel, amiben a Novocure alapítója, Bill Doyle részletezte eredményeiket, ez pedig megfelelő inspirációt jelentett a mostani kutatás

forrás:hwsw.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>mit</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő