Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>mobile</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>mobile</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>mobile</em> cimkéjű tartalom.

Egyre csábítóbb a legótelefon

2015 elején dobják piacra leghamarabb a Project Ara fedőnév alatt fejlesztett, cserélhető modulokból felépített okostelefont, és az első, használható demókészülékek még idén decemberben elkészülnek, jelentette be Paul Eremenko, a fejlesztésen dolgozó Motorola-projekt vezetője.

A fejlesztésen a Motorola mellett még olyan cégek is dolgoznak, mint a Foxconn vagy a Toshiba, illetve kisebb cégek is készülnek olyan modult bedobni a közös kalapba, amit eddig más telefon esetében nem láthatott a közönség.

Az is kiderült, hogy a részletekből tetszés szerint összelegózható telefon az Android L operációs rendszer egy módosított változatát használja majd. Ez főként azért előnyös, mert így a komponensek nagy része (a képernyőt és a processzort leszámítva) akár kikapcsolás nélkül, menet közben is cserélhetők lesznek. A modulokat a korábbi terveknek megfelelően egy, a Play Store-hoz hasonló online felületen lehet majd megrendelni.

forrás: index.hu

A telefonból a csuklóra költözhet a SIM-kártya?

Viselhető eszközökbe helyezné át a SIM-kártyákat a japán NTT DoCoMo. A mobilszolgáltató már működő prototípussal is előállt Portable SIM nevű eszközéből, amely NFC és Bluetooth segítségével jelentkezteti be a felhasználókat telefonjukon és oszt ki rá telefonszámot.

Különválasztaná a SIM-kártyát a telefonoktól Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo. A vállalat egy prototípus formájában már be is mutatta, hogyan valósítaná meg elképzelését: a Portable SIM névre keresztelt kütyü a "világ első SIM-alapú azonosító készüléke". Az eszközt Bluetooth és NFC képességekkel is felszerelték, így azt elég hozzáérinteni a telefonhoz, hogy a telefonszámunkat tartalmazó profillal bejelentkezzünk. Ezzel a rendszerrel egy készüléket többen is használhatnak, nem kell a SIM-kártyák ki-be rakosgatásával bajlódni.

Az eszközben persze ezen felül is rejlenek lehetőségek, profilváltáskor például zárolhatók vele a telefonon tárolt személyes adatok, sőt akár személyre szabott kezdőképernyő is előhívható - tehát gyakorlatilag teljesen elválaszthatók a telefonon lévő profilok, például munkahelyi, illetve otthoni használathoz.

A Portable SIM-mel ráadásul egyszerre több eszközbe is be lehet lépni, segítségével tehát nincs szükség külön kártyára a táblagéphez vagy akár a notebookhoz. Ahhoz, hogy egy-egy készülék bejelentkezve maradjon, a Bluetooth hatósugarán belül kell lennie: amennyiben a kapcsolat megszakad, a profil automatikusan kijelentkezik, így nem fenyeget a veszély, hogy a véletlenül az irodában felejtett telefonban a kíváncsi munkatársak kutatni kezdenek. A készülék természetesen más azonosítókat is tartalmazhat, azaz egyféle digitális kulcscsomóként használható lehet, például a Google, Facebook, Amazon vagy egyéb fiókokba és szolgáltatásokba történő belépéshez.

A szolgáltatónak azonban a későbbiekben ennél is vadabbak az elképzelései, a kütyüvel szerinte a jövőben akár a fizikai zárak is nyithatók lehetnek, sőt az autó slusszkulcsát is leválthatja. A gyártó azt tervezi, hogy a húszgrammos Portable SIM-et még kisebbre zsugorítja, sőt potenciálisan akár viselhető eszközökbe, például okosórákba is beépíti. A SIM-foglalatokra ennek megfelelően a telefonokban nem lenne már szükség. A cég azt reméli, több gyártó is lát majd fantáziát az ötletben és idővel megkezdődhet a több mint húszéves szabvány leváltása. Erre persze nem a közeljövőben kell számítani, a DoCoMo megoldása még gyerekcipőben jár ráadásul nyilvánvalóan jóval drágább is, mint egy egyszerű SIM, ami különösen a feltörekvő piacokon akadályozhatja az elterjedést.

forrás:hwsw.hu

Moduláris telefont ígér a Motorola

A gyorsan avuló elemekről leválasztaná az időtállóbb részeket a Motorola moduláris telefonja, illetve rugalmasabbá tenné magát a hardveres felépítést. A kompromisszumok számosak lehetnek, de a gyártó életképesnek látja az ötletet.

Moduláris okostelefon fejlesztésére irányuló projektet jelentett be a Motorola, a Google okostelefon-gyártó leányvállalata. A cég Project Ara nevű kezdeményezése szakít a telefongyártók hagyományos, integrált megközelítésével és cserélhető elemekre bontaná a mobileszközöket. A koncepció szerint ezekből a modulokból a vásárlók tetszése szerint összeállíthatja vásárláskor a telefonját és később is szabadon cserélgetheti ezeket, igény szerint. A most bejelentett projekt következő állomása a modulok fejlesztését elősegítő MDK (module developer's kit), amelynek első kiadás még a télen (tehát márciusig) elérhető lesz.

A bejelentés szerint a Motorola már több mint egy éve dolgozik a projekten, ami arra utal, hogy a koncepció életképességéről a gyártó meggyőződött. A cég nemrég felvette a kapcsolatot a közösségi oldalakon és a médiában nagy sikert aratott Phonebloks koncepció alkotójával és számítanak a kialakult közösség segítségére az Ara sikeressé tételében. A projekthez önkéntesként itt lehet csatlakozni, a legaktívabb tagok segítségét a Motorola ingyen telefonokkal fogja meghálálni. Az Ara Scout program első látásra egy zseniális marketingeszköz és crowdsourcing ötletbörze keverékének tűnik: egyrészt eszköz arra, hogy a Motorola érdekeltté tegye a véleményvezér haladó felhasználókat, másrészt a több ezer önkéntes visszajelzéseit elemezve valószínűleg jobban belőhetőek a fejlesztési prioritások.

Nyílt hardver ökoszisztéma

A Motorola ígérete szerint az Ara teljesen nyílt hardveres ökoszisztéma lenne, szabványos csatlakozókkal és új szereplők számára alacsony belépési költséggel. Az Ara központi eleme az endoszkeleton, vagyis a belső váz, a strukturális szilárdságot is adó egység. Ehhez csatlakozik minden más elem, a kijelző, az akku, a processzor, a kamera, az opcionális fizikai billentyűzet, vagy bármely olyan elem, amelyet adott esetben még fel sem találtak.

A koncepció szoftveres szempontból könnyen megvalósítható, ebben jól jönnek az Android linuxos alapjai. Az alapvetően PC-s gyökerű rendszer viszonylag könnyen tudja kezelni a változatos hardverekhez szükséges meghajtókat, amelyeket a modulokhoz automatikusan telepíteni lehet. Ebből a szempontból az Android roppant rugalmas, még instrukciókészlet sem köti, Intelen pont ugyanúgy képes futni, mint ARM-on. A megfelelő driver megírása természetesen az adott komponens gyártóját terheli, a rendszer azonban tudja azt kezelni, ha a gyártó rendesen elvégezte a házi feladatát.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik.

Megoszthatóvá válnak az okostelefonok erőforrásai

 

Okostelefonok bizonyos erőforrásainak megosztására irányuló kísérleteket végeznek egy amerikai műszaki egyetem kutatói - a kutatás eredményei elsősorban kreatív feladatoknál alkalmazhatók, de később az oktatásban, vagy a rendvédelmi szervek munkájában is segítség lehet.
Több tucat, vagy akár több száz okostelefon vezeték nélküli összeköttetése révén új perspektívák nyílhatnak meg a készülékek különböző erőforrásainak megosztása, összehangolása előtt - derül ki egy frissen publikált kutatásból. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatócsoportja által fejlesztett szoftver W-Fi és Bluetooth-kapcsolat segítségével teremt összeköttetést több telefon közt, a fejlesztés alatt álló rendszer pedig képes például arra, hogy a telefon bizonyos erőforrásait (kamera, mikrofon, egyéb szenzorok) megossza több készülék közt.
 
Az így összekötött rendszer elsősorban kreatív feladatoknál, azon belül is elsődlegesen fényképek, videók közös készítésénél használható látványosan - legalábbis az egyetemen bemutatott prototípus-hálózat ezt a felhasználási módot mutatta be. A tesztrendszerben összesen hat okostelefont kötöttek össze a kutatók, ebből egy (a mester készülék) fényképeket készített, míg a többi öt a mesterrel szinkronban csupán vakufényt biztosított.
Szintén fotográfiai trükkök bemutatására alkalmas az egyetem másik tesztje, amiben a telefonok azt fényképezik gyors egymásutánban, hogy két ember egymásnak egy labdát dobál. Ezzel a kutatók szerint a különféle mozgási fázisok pontosan és egyszerűen rögzíthetők, megörökíthetők, nem utolsósorban sokkal olcsóbban, mintha egy erre a célra fejlesztett kamerarendszerrel végeznék a rögzítést.
 
A CoSync névre keresztel szinkronizációs rendszer szakértők szerint ettől függetlenül inkább használható szórakozási céllal, mint komoly munkára. Így például egészen új perspektívát kínálhat egy ilyen kollaboráció az élő zenei- vagy sporteseményeken részt vevő nézők számára, akik így az emlékezetes pillanatokat könnyen megoszthatják a hálózatba összekötött telefonok tulajdonosaival. A CoSync-nek emellett idővel az oktatásban is hasznát vehetik a hallgatók, akik egymás közt küldhetnek oktatási segédanyagokat, fotókat, jegyzeteket a hálózat segítségével.
 
A rendszer, vagy egy hasonló elvre épülő megoldás az elképzelések szerint a rendvédelmi szervek munkáját is segítheti, elsősorban katasztrófahelyzetekben, bár hogy pontosan miként, arról nem közöltek részleteket a kutatók.
 
forrás:hwsw.hu

Fejlesztői mobilokon már elérhető a Firefox OS

A mobil platformok világában felgyorsultak az események. Alig egy hetet kell már csak várni a BB10 bemutatóra, hamarosan megismerhetjük a következő Nexus-generációt, de közben a valóban nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesztő Mozilla is halad előre.

Néhány hónappal ezelőtt meglepő hír volt, hogy a Firefox böngészőjéről ismert Mozilla is beszáll az okostelefonos piacra, amit első körben a Boot to Gecko nevű, HTML5 alkalmazásokra alapozó operációs rendszer projektjének bejelentésével jelzett, amiből mostanra Firefox OS lett.

A fejlesztők közül nyilván csak a legelszántabbak foglalkoztak érdemben eddig a Mozilla mobil operációs rendszerével, s nem csak azért, mert rövidtávon egyelőre szó sincs arról, hogy valódi kereskedelmi forgalomban is elérhető termékként jelenik meg, hanem talán azért is, mert eddig nem volt dedikált referenciahardver. A kísérletezők saját okostelefonjaikon próbálhatták ki az operációs rendszert, ma viszont a Mozilla bejelentette, hogy mostantól két különböző referenciahardver is elérhető, a Boot to Gecko első hivatalos fejlesztői készülékeit az alapítvány a nyílt forrású mobil specialista céggel, a Geeksphone-nal, illetve a Telefónicával együtt mutatták be.

A két eszköz a Keon és a Peak nevet kapta, s annak ellenére, hogy a képek alapján két igen jól kinéző modellről van szó, hangsúlyozottan csak fejlesztői tesztkészülékek, amik arra szolgálnak, hogy egy kiszámítható környezetben lehessen kipróbálni a még nem éles operációs rendszert és a rá írt alkalmazásokat. A Mozilla szerint ez a két modell egyáltalán nem jelent semmit a jövőben majd megjelenő esetleges fogyasztói modellekkel kapcsolatban. Körülbelül azt a szerepet tölti be a Boot to Gecko életében ez a két készülék, mint amit anno az Android számára a G1 jelentett. A legfontosabb előny, hogy a fejlesztők egy támogatott, dedikált hardverre készíthetik, tesztelhetik és telepíthetik az appokat, widgeteket és szolgáltatásokat.

forrás: hwsw.hu

Fenébe a kulcsokkal, nyiss ajtót mobillal!

A távirányítás alapú rendszerrel leáldozóban lehet a kulcsmásolók kora.

Amikor reggel elindulunk otthonról, a legtöbben megtesszük az utolsó ellenőrzést: pénz, mobil, kulcsok. Bármelyiket is hagyjuk otthon, kellemetlen élményekben részesülhetünk, de ha kizárjuk magunkat, akkor az talán a legrosszabb az összes közül. A mobil szépen lassan átveszi használati eszközeink szerepét és a Lockitron színre lépésével úgy tűnik, hogy a kulcs is ilyen sorsra juthat.

A közösségi finanszírozásban, de érdekes módon mégsem a Kickstarter keretein belül futó projekt már második évébe lépett, de idén sokat fejlesztettek az elképzelésen. Az ötlet lényege, hogy a lakásunk ajtajának belső részére, vagy tulajdonképpen bárhova felszerelt zárat mobillal, távolról (bárhol is legyünk a világon) vezérelhetjük, de ha hazatérünk, akkor a zár érzékeli a készülékünk közeledtét, így azonnal nyílik - ez utóbbi lehetőség csak iPhone 4S, illetve iPhone 5 készülékekkel működik.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

Ennyibe kerül a negyedik mobilszolgáltató

Nagyjából fél év múlva elindul Magyarország negyedik, saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatója, az állami konzorciumi tagok részvételével létrejött MPVI Zrt. Szakértők segítségével kiszámoltuk, hogy egy országos lefedettségű szolgáltató létrehozása piaci alapokon ma mennyibe kerülhet.

A teljes cikk a hwsw.hu-n jelenet meg.

Jöhetnek a kijelzőbe burkolózó mobilok

Új üvegtechnológiát mutatott be az amerikai Corning, mely elsősorban Gorilla Glass márkanevű, strapabíró kijelzőüvegeiről vált ismertté. A Willow Glass sokkal vékonyabb és rugalmasabb mint elődei, ami egészen új formájú telefonok érkezését vetítheti előre.

Elképzelhető, hogy a jövőben búcsút mondhat az ipar az érintőkijelzős mobilok hagyományos, lapos formavilágának. Egy új üvegtechnológiának, a Willow Glass-nek köszönhetően a gyártók akár olyan mobilokat építhetnek, melyeket teljesen körbefog a kijelző, de bizonyos korlátok közt akár hajlékony készülékek is születhetnek a technológia révén.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Szivárgó okostelefonok

Ahogy egyre nagyobb teret nyer a BYOD (bring your own device - hozd a saját készüléked) „mozgalom”, nem csak a hagyományos adatlopás problémájával kell szembenézniük a rendszergazdáknak. Noha a BYOD számos, főleg költségbeli előnnyel bír, a rendszergazda számára egy nagyon heterogén mobil környezet védelme igen komoly kihívást jelent.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

Szoftveres fiaskóval indított a Nokia Lumia 900

A Nokia és a Microsoft jól tudja, hogy az óriási marketingkampánnyal útnak indított Nokia Lumia 900-on sok múlik. Nemrég közölték, hogy a smartphone bétateszt véget ért, itt a Lumia 900. Ehhez képest a Nokia tegnap kénytelen volt megerősíteni, hogy olyan szoftveres probléma van a zászlóshajóval, amelynek következtében a felhasználók képtelenek lehetnek az internethez kapcsolódni. A Nokia igyekezett hangsúlyozni, hogy nem a hardverrel van baj.

Az All Things D szerint Chris Weber, a Nokia USA-beli fejese elmondta nekik, hogy memóriakezelési probléma van a Lumia 900-zal, azaz nem hardveres problémáról és nem is az AT&T hálózatának gondjáról, hanem szoftveres problémáról van szó.

Weber szerint a probléma csak korlátozott számú ügyfelet érint. A Nokia javítást készített a hibára. Minden ügyfél kicserélheti telefonját az AT&T üzleteiben egy frissítettre, vagy kb. április 16-tól letöltheti a javítást.

A Nokia érzi, hogy kárpótolni kell az ügyfeleket, ezért 100 dollár jóváírást kínál nekik függetlenül attól, hogy jelentkezett-e náluk a hiba vagy sem. Azok is megkapják a jóváírást, akik április 21. éjfél előtt Lumia 900-at vesznek.

A Nokia vezér szerint a pénz nem számít, az ügyfél az első. Weber nem tudja, hogy mennyibe fog ez fájni a cégnek (ill. a részvényeseknek), mint mondta, attól függ, hogy hányan vesznek április 21. éjfélig Lumia 900-at.

A részletek itt olvashatók.

Kínos közjáték a Microsoft "Smoked by Windows Phone" kihívásán

 

A Microsoft legújabb Windows Phone promóját, a provokatív nevű "Smoked by Windows Phone"-t kellemetlen közjáték zavarta meg. A "Smoked by Windows Phone" promó lényege az, hogy a Microsoft kb. 1000 dollárnyi ajándékot ígért annak, aki okostelefonjával - Android készülékek, iPhone, Blackberry - ellátogat egy amerikai Microsoft Store-ba a hétvégén és ott gyorsasági tesztekben legyőzi a Windows Phone operációs rendszert. A győztesek egy 1000 dollár értékű Hunger Games Special Edition PC-vel sétálhattak ki az üzletekből. A veszteseknek a Microsoft felajánlotta, hogy lecseréli telefonjukat egy Windows Phone-ra (ami nem Nokia Lumia 800).

A hírek szerint a hétvégén az egyik próbálkozó Android 4.0-t futtató Galaxy Nexus telefonjával sikeresen verte a Windows Phone-t az egyik tesztben, de az üzlet dolgozói nem ismerték el a győzelmet. A Microsoft alkalmazásában álló Ben Rudolph, aki központi szerepet játszik a "Smoked by Windows Phone" kampányban, a Twitter-en előbb elnézést kért a zűrért és arra bíztatta győztest, hogy menjen vissza és játsszák újra a kihívást egy random Windows Phone teszten. Erre Sahas Katta - a kihívó - csak annyit válaszolt, hogy ha a Microsoft-tól valaki azt szeretné, hogy újrajátsszák a kihívást, akkor szívesen visszamegy és újra leégeti a Windows Phone-t az Android-dal.

Erre Rudolph egy korrektebb ajánlattal állt elő: egy telefont, egy laptopot és egy elnézés kérést ajánlott fel a győztesnek.

A részletek itt olvashatók.

Android vagy Windows Phone - melyik a használhatóbb?

Azonos hardveres alapokon dobta piacra a Titan illetve a Sensation XL nevű telefonjait a HTC, így elérkezettnek láttuk az időt egy olyan összehasonlításnak, amelyben a hardvert kihúzhatjuk a változók sorából. Mit tudnak a rendszerek és mit ad hozzá a HTC?

A teljes cikk a hwsw-n olvasható.

Az Intel kilépett az okostelefon-piacra

Paul Otellini vezérigazgató a CES-en jelentette be az első, Intel Atom chipet használó okostelefonokat. A készülékeket a Lenovo és a Motorola gyártja majd.

Paul Ottelini, az Intel vezérigazgatója kedden, a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown (CES) tartott keynote-jában jelentette be az első Intel chipet használó okostelefonok érkezését. A Lenovo és a Motorola által gyártott készülékek az év második felében kerülhetnek a boltok polcaira. „Az Intel technológiájának legjava végre az okostelefonokban is megjelenik majd” - kommentálta saját bejelentését Otellini.

a cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

CES 2012: egy mobil, amelyik 15 évig bírja egy töltéssel

A készüléket egy darab Energizer ceruzaelem működteti, a telefonáláson kívül még világítani is lehet vele.

Az Energizer márkát senkinek nem kell bemutatni, így azt sem részletezem túl, hogy mivel foglalkoznak. Az elemes név mögött tulajdonosként az Xpal Power áll, az a cég, amelyik a CES szórakoztatóelektronikai kiállításra időzítve gondolta úgy, hogy megmutatja a világnak, hogy van keresnivalója a mobilok világában is.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

CES 2012: Hússzor gyorsabb grafika jön a mobilokba?

Az egyik legelterjedtebb mobil grafikus megoldás gyártója olyan újdonságot mutatott be, amely szerintük új magasságokba emeli a mobil grafikát.

Az Imagination Technologies neve talán elsőre nem ismerős, de a PowerVR hallatán talán már többek számára világos a cég jelentősége: többek közt az Apple, a Texas Instruments és a Samsung is ezen cég mobil grafikus feldolgozóegységét alkalmazza.

a cikk a technet.hu-n jelent meg.

Elindult az LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál

A több mint két hónapos nyilvános tesztidőszakot követően elindult Magyarország első, kereskedelmi üzemben működő LTE-alapú mobilinternet-hálózata. A Magyar Telekom elsőként Budapestet tervezi lefedni, a későbbi, vidéki fejlesztések a frekvenciakorlátok leküzdése után várhatók.

a cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Szöveges üzenettel DoS támadás indítható a Windows Phone 7 telefonok ellen

A WinRumors szerint rövid szöveges üzenettel (SMS) újraindulásra kényszeríthetők a Windows Mobile 7.5-öt futtató mobilok. A SMS nem csak újraindulást okoz az áldozat rendszerén, hanem működésképtelenné is teszi a Messaging Hub-ot. Az újraindítás után sem lehet elérni a szolgáltatást. A hírek szerint csak "hard reset" és a telefon teljes törlése segít a problémán. Az "exploitot" több WP 7.5 telefonon is kipróbálták. A hibát jelentették a Microsoft-nak. Javítás egyelőre nincs.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>mobile</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő