Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>nfc</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>nfc</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>nfc</em> cimkéjű tartalom.

Kapacitív festék az új NFC-alternatíva

A TouchBase technológiája úgy valósítja meg az NFC-hez hasonló interakciót, hogy ahhoz készülékoldalon nem kell semmi, ami ne lenne benne minden okostelefonban.

A szkeptikusok szerint az NFC legnagyobb baja, hogy senki nem használja. A technológia pártolói hosszú ideje lelkesen kampányolnak az érintés nélküli adatcsere mellett és egy új, egyszerűbb tranzakciós és interakciós világot rajzolnak le. A probléma mindössze annyi, hogy az NFC-hez nagyon sok iparági szereplőnek kellene együttműködnie, ami nem történik meg. Az operátorok sem igyekeznek csak NFC-képes mobilokat forgalmazni, így a gyártók sem törik magukat, hogy a néhány dollárral drágább baseband chipet és antennát beletegyék új modelljeikbe. A felhasználóknak pedig csak nagyon kis része ismeri egyáltalán a QR vagy az NFC mozaikszavakat. A mobilfizetés ugyanúgy döcög, mint az otthoni elektronikai eszközök NFC-s vezérlése.

Félúton a QR és az NFC között

A TouchBase éppen ezt a patthelyzetet használja ki és az NFC által ígért könnyű adatátvitelt olyan technológiával valósítja meg, ami ugyan bonyolultabb az előállítói oldalon, de a ma forgalomban lévő összes okostelefonnal működik. A QR-kódhoz hasonlóan analóg adatátvitel történik, nincs szükség semmilyen rádiós adatkapcsolatra, sem NFC-re, sem Wi-Fire vagy Bluetoothra. A QR-kóddal ellentétben a beolvasó egység azonban nem a kamera, hanem meglepő módon a kapacitív kijelző.

A TouchBase kártyáira a QR-kódhoz hasonló mintázatok kerülnek fel, amik láthatatlan “kapacitív festékkel” egy többujjas érintést utánoznak, amikor a kártyát vagy matricát hozzáérintik az okostelefon kijelzőjéhez. A legegyszerűbb felhasználási terület itt is a névjegykártya, amire a  látható szövegen túl ezt az extra réteget is rá lehet nyomtatni, s ezen keresztül a névjegyzékbe kerülő információk átküldhetőek a telefonra. Valójában az történik, hogy a kapacitív festékkel felvitt minta rajzolódik ki az olvasó appban, amit az visszafordít értelmes adatokká, ahogyan a QR-kód négyzeteiből vagy a sima vonalkód sávjaiból is számok és betűk fejthetőek vissza.

A kijelző az olvasó

A megoldás nagy előnye, hogy kompatibilis minden olyan készülékkel, aminek kapacitív kijelzője van, márpedig az elmúlt években már nem jelentek meg rezisztív kijelzővel mobilok, így az NFC becsült 8-25 százalékos penetrációjával szemben a lefedettsége közel 100 százalékos az érintős okostelefonok szegmensében. A fejlesztők természetesen fizetési megoldásokat, hirdetéseket és jegyek, kuponok kezelését is vizionálják a TouchBase révén. A legizgalmasabb különbség pedig az, hogy ez minden platformon működik, így az iPhone-felhasználók sem maradnának ki a mókából.

A megoldás azonban nem mentes a problémáktól, sőt, amilyen jól hangzik elsőre, annyira komolytalannak tűnik közelebbről nézve. A kapacitív minták beolvasásakor könnyedén előfordulhatnak hibák, ami jobb esetben azt eredményezi, hogy nem történik beolvasás, rosszabb esetben egy másik link nyílik meg, ami a legegyszerűbb webes hirdetéstől a jegykezelésig bárhol megengedhetetlen. A másik probléma, hogy míg a QR-kódot bármilyen nyomtatóval, sőt, akár kézzel is meg lehet festeni, addig ez a megoldás speciális nyomdatechnikai eljárást igényel, arról nem is beszélve, hogy a beolvasás sem natív folyamat, tehát a QR-kódhoz hasonlóan egy olvasót kell telepítenie minden felhasználónak a mobiljára.

Figyelembe véve a fentieket, a felhasználókban egy ilyen megoldás pontosan olyan apátiát vált ki, mint a QR-kód vagy az NFC, a különbség annyi, hogy a TouchBase mögött nem állnak erős globális vállalatok sem. Igény valószínűleg lenne egy univerzális tranzakciós technológiára, ami olcsón és hatékonyan képes lenne összekötni az okostelefonok révén az online és az offline világot, de egyelőre még senki nem tudott letenni az asztalra egy valóban működő és a felhasználók számára is elfogadható variációt. A verseny továbbra is nyitott, egyelőre a Bluetooth LE és az NFC jutott legmesszebb.

forrás:hwsw.hu

Magyarországon elindult a MobilTárca tesztje

Július negyedikével indult el Magyarországon a MobilTárca tesztidőszaka. A megoldást a három hazai mobilszolgáltató, valamint pénzintézeti szinten az OTP Bank, kártyatársaságként a MasterCard, valamint hűségkártya-szolgáltatóként a SuperShop által megalapított non-profit szövetség gondozza, de a tesztidőszak végén a lehetőségek és a támogatott szolgáltatók száma elvben határtalanná válik.

De mire is jó a MobilTárca? A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem csak fizetésre. A megoldás lényege, hogy a néhány éve bemutatott NFC technológiával felszerelt okostelefonjaink váltják fel az összes meglévő bankkártyánkat, de ezeken kívül mindenféle egyéb kártyát és identitáskezelő eszközt. Egyazon alkalmazásban kezelhetjük céges beléptetőkártyánkat, hűségprogram-gyűjtőinket, de a jövőben akár a BKV-bérletet, vagy hotelek, uszodák, múzeumok vendég-kártyáit is.

a cikk a technet.hu-n folytatódik.

NFC-s mobilchippel teríti a piacot a Broadcom

Valószínűbbé válik az NFC-képes okostelefonok dömpingje, miután a Broadcom bemutatott egy olyan új hálózati chipet, ami már beépítve támogatja az érintés nélküli kommunikációs technológiát.

A BCM43341 kódjelű chip egyaránt támogatja az NFC-t és a 802.11n, a Bluetooth 4.0 szabványt, illetve FM-rádiót is tartalma. Ezzel univerzális, a jelenlegi, és úgy tűnik a következő néhány évre is kellő támogatást adva azoknak a rádiós átviteli szabványoknak, amik használatban vannak a világon.

Az eszköz valójában a jelenleg az Apple és Samsung okostelefonokban is egyaránt használt terméknek a kissé átalakított változata, ami csupán az említett rádiós megoldások közül az utóbbi hármat támogatja, az NFC-t nem. A legnagyobb előny, hogy ez a chip körülbelül ugyanannyiba kerül, mint elődje, így kompromisszumok nélkül lehet NFC-s mobilokat piacra dobni, ellenben a jelenlegi helyzettel, amikor is egy külön NFC-chip költségét is bele kell tervezni az eszközök árába.

forrás: hwsw.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>nfc</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

csütörtök

19

2019.09.19.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő