Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>open source</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>open source</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>open source</em> cimkéjű tartalom.

Barcelona nyílt forrásra vált

Miközben München éppen visszakozik, a spanyol El País lap arról számol be, hogy Barcelona városa nyílt forrásra váltás folyamatában van éppen. A hírek szerint első körben a használt alkalmazásokat cserélik nyílt forrású megfelelőikre, majd ha ezzel végeztek, a Windowst is Linuxra cserélik. Úgy tervezik, hogy a város szoftverbüdzséjének 70%-át a nyílt forrásra váltásba invesztálják a következő években. Az átállást 2019 tavaszának végéig tervezik véghezvinni. A desktopokra várhatóan az az Ubuntu kerül majd, ami 1000 gépen fut jelenleg pilotban a városban.

A lépéssel Barcelona az első város, amely csatlakozik az európai "Public Money, Public Code" kampányhoz.

Részletek itt.

forrás:hup.hu

Az Android N nem tartalmaz majd proprietary Oracle-ös Java API-kat

Szemfülesek észrevették, hogy nemrég egy érdekes commit született a Google alkalmazásában álló Piotr Jastrzebski és Narayan Kamat páros munkája nyomán "Initial import of OpenJdk files" leírással az Android platform git tárolójában. Elindult a találgatás a commit-tel kapcsolatban.

A Google megerősítette a VentureBeat-nek, hogy az Android következő major verziója, az Android N már nem fog tartalmazni proprietary Oracle Java API-kat. Helyette az Android N kizárólag a szabad, nyílt forrású OpenJDK-ra fog támaszkodni.

A változtatás mindenképpen érdekes a Google és az Oracle közt húzódó, folyamatban levő per miatt. Egyesek szerint lehetséges, hogy a változtatás annak köszönhető, hogy a Google és az Oracle peren kívül megegyeztek, mások szerint az sem kizárt, hogy a Google ezzel a lépéssel akarja biztosítani az Android jövőjét arra az esetre, ha vesztene a perben.

Mivel folyamatban levő perről van szó, a Google ezt a kérdéskört nem kommentálta.

A részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

Szegedi Szabad Szoftver Konferencia - már csak kevesebb mint két hét

Közeledik az idei konferencia időpontja (november 20., csütörtök), amelyre színvonalas előadástémák álltak össze. A részvétel mint eddig minden évben, most is ingyenes. Ha úgy gondolod, hogy esélyes hogy jössz, kérjük regisztrálj! A regisztrációkor a téged érdeklő előadástémákat is megkérdezzük, ami segít nekünk a termek beosztásában is.

A spanyol Extremadura régió egészségügye nyílt forrásra váltott

Többször is volt már szó nálunk a spanyol Extremadura régióról, főként annak nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos tervei miatt. 2012 elején jött a hír, hogy a régió 40 ezer desktop gépen fog Debian-t használni. A migrációs munka tavaly tavasszal meg is kezdődött. De vajon hol tartanak most a spanyolok?

Az Európai Bizottság Joinup blogjának egyik friss bejegyzése szerint a régió kormányzatának egészségügyi intézményei az elmúlt év során szabad / nyílt forrású szoftverekre váltottak. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy közel tízezer desktop gépre került testreszabott Debian verzió (Lingobex Salud).

A korábban bejelentett migráció is folyik, bár azt elismerik, hogy az eredetileg tervezett ütemnél lassabban haladnak. Ennek okai részben a heterogén hardverpark és szoftvermegoldások.

A tartományban szerverek tekintetében az alapértelmezett operációs rendszer a GNU/Linux. Az oktatásban is fontos szerepet játszik a szabad szoftver, a nyílt forrás. Körülbelül 60 ezer iskolai munkaállomáson és mintegy 33 ezer iskolai laptopon található nyílt forrású szoftver.

Részletek a blogbejegyzésben.

Lipcse nyílt forrású irodai programcsomagra vált

A németországi Lipcse város nyílt forrású irodai programcsomagra (Apache OpenOffice és LibreOffice) vált. A folyamat két éve zajlik, 2012-ben indult. Erről a város tulajdonában álló, Lecos nevű IT szolgáltatócég marketing/sales vezetője, Lars Greifzu beszélt nemrég egy nyílt forrású programok köré szervezett workshopon.

A várakozások szerint, az első öt évben megspórolt pénzt felemészti az átállás költsége, de a város arra számít, hogy 2017-től kezdve már nagyobb összeget spórolhatnak a váltással.

A város a váltást politikai viták után után hozta meg. Greifzu szerint Lipcse egyre inkább a nyílt forrású szoftverek felé fog fordulni, mivel a város politikusai a proprietary szoftverek licencköltségeit kifogásolják, illetve meg akarnak szabadulni a vendor lock-in-től.

De van egy másik ok is, ami miatt a város a váltás mellett tették le voksukat. Greifzu előadásában elhangzott, hogy egy szoftvergyártó, aminek irodai programcsomagja jelen van szinte mindenhol, licencellenőrzést tartott 2010-ben a városban. A gyártó nem fogadta el a Lecos nevére regisztrált és az által használt szoftverlicenceket és a Lecos-nak emiatt magas bírságot kellett fizetnie.

A nyílt forrású irodai programcsomag bevezetésével párhuzamosan a város alapértelmezetté tette a belső dokumentumkezelésre az Open Document Format-ot (ODF).

2014. januárjában a város 4300 munkaállomásából 2792-n már futottak a nyílt forrás irodai programcsomagok. A város összes gépének kevesebb mint 35%-án maradt meg a proprietary office csomag és 888 volt azon PC-knek darabszáma, amelyen mind a nyílt forrású, mind a proprietary csomag megtalálható volt. Greifzu azt jósolja, hogy a projekt határidőre lezárul és körülbelül az összes munkaállomás egyharmadán fognak továbbra is valamilyen proprietary office komponenst használni.

Az átállás nyilván nem zökkenőmentes, de Greifzu szerint kevesebb erőfeszítést igényel a felhasználók átképzése OpenOffice-ra vagy LibreOffice-ra, mint a proprietary irodai csomag újabb verziójára. Az irodai csomagok mellett más nyílt forrású szoftverek is megtalálhatók a város gépein. Például Firefox, PDFCreator, 7-Zip, Filezilla, GIMP és Cygwin/XFree86.

A részletek itt olvashatók.

Szabad szoftverre váltanak a brit hivatalok

Nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető szoftverek bevezetését tervezi a brit kormány. A Miniszterelnöki Hivatal vezetője szerint az intézkedéssel a Microsoft és hasonló nagyvállalatok "oligopóliumát" akarják megtörni, és komoly költségcsökkenésre számítanak.

Hamarosan szabad szoftverre válthat a brit kormány. A brit Miniszterelnöki Hivatal vezetője, Francis Maude szerint komoly összegeket spórolhat a hivatalok, ha olyan ingyenes, nyílt forráskódú szoftverekre váltanak, mint például az OpenOffice. A komoly összegek akár évi több tízmillió fontot jelenthetnek, hiszen az állami intézményeknek nem kell majd feltétlenül a Microsoft és hasonló vállalatok sokszor igen drága szoftvereit használniuk. Nagy-Britannia 2010 óta csaknem 200 millió fontot költött egyedül a Microsoft Office csomagra.

A köztisztviselők közötti kommunikáció megkönnyítésére, a tervek szerint a különböző dokumentumformátumokat standardizálnák, ezáltal megtörve az IT beszállítók “oligopóliumát”. A kezdeményezés a kormánykoalíció azon törekvéseinek része, amelyekkel a beszerzést akarja olcsóbbá és hatékonyabbá tenni. Maude szerint ahelyett, hogy a piacot jelenleg uraló néhány nagyvállalat programjaira szorítkoznak, szoftverek jóval szélesebb skáláját kellene használni, hogy a köztisztviselők anélkül végezhessék munkájukat és férhessenek hozzá a kívánt információkhoz, hogy ahhoz egy adott gyártó termékeire lenne szükségük.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője úgy véli, az intézkedés a különböző hivataloknak és a civileknek is megkönnyíti majd a kormányzati dokumentumokhoz való hozzáférést, illetve azok megosztását. A tervezet kidolgozásánál szakértők tanácsai mellett a felhasználók véleményét is figyelembe vették. Maude továbbá hangsúlyozta a CloudStore nevű online piactér létrehozásának fontosságát, ahol az egyes köztestületek különböző szoftvereket vásárolhatnak. Az oldalra csaknem 10 millió fontot költenek havonta, amelynek több mint fele a kis és közepes cégekhez jut.

Ennek megfelelően a kormány azt tervezi, a jövőben még több megbízást kapnak majd a kisebb IT cégek az állami szektortól. A kis és középvállalatok állami foglalkoztatásának aránya 2010 óta 6 százalékról 10 fölé emelkedett. A politikus szerint az is jól mutatja a kisebb cégek alkalmazásának előnyeit, hogy mikor egy hoszting-pályázatot újra meghirdettek, azt az inkumbens multicég 4 millió fontért valósította volna meg, míg egy kisebb brit vállalat mindössze 60 ezer fontot kért érte.

Több európai országban már évekkel korábban elkezdték bevezetni a szabad szoftvereket a közigazgatás területén. A hasonló törekvések egyik példaképének Münchent tekintik, amely 2004-ben a LiMux projekt keretében kezdte meg az átállást a nyílt forráskódú rendszerekre, amely csaknem 14 ezer munkaállomást érint. A város ennek köszönhetően komoly megtakarításokról számolt be - bár ezt a HP, a Microsoft megbízásából készített felmérésével cáfolta, München szerint a cég téves következtetéseket vont le.

forrás:hwsw.hu

Saját geolokációs szolgáltatást épít a Mozilla

Saját geolokációs rendszeren dolgozik a Mozilla, ami a publikus cellainformációk és Wi-Fi jelek alapján adna vissza helyadatokat a fejlesztőknek, úgy, hogy közben a felhasználó privát szférája sem sérül. A jelenlegi stádiumban nehezen értelmezhető, hogy mitől más a Mozilla adatgyűjtése, de a nyílt forrást támogató szervezet filozófiáiban általában lehet bízni.

A jelenlegi geolokációs megoldásokkal kapcsolatban a legerősebb ellenérv, hogy a helyfüggő szolgáltatásokra hivatkozva gyakorlatilag bármelyik fejlesztő, gyártó, platformüzemeltető vagy webes szolgáltató kvázi méterre pontos nyomkövetőt tehet felhasználóira. A Mozilla úgy tűnik, nem csak a szoftverlicencek esetében hisz a szabadságban, a felhasználók privát szférához fűződő jogai is fontosak a szervezetnek.

A készülő szolgáltatás egyelőre még nagyon korai stádiumban van és elsősorban mobilos környezetben működik majd, habár a GPS-nélküli notebookoknál is segíthet gyorsan meghatározni a körülbelüli lokációt. Maga a funkció nem egy nagy vívmány, sőt, ez a piac jelentősen telítetté vált mostanára, s a Google mellett további szereplők is komoly eredményeket értek el, mint a Neustar IP Intelligence, a MaxMind vagy a IPligence. A Mozilla szerint viszont problémás, hogy ezek egyike sem nyilvános adatbázis, ezért a nyílt forrású szoftverfejlesztő ezen a területen is küldetést lát maga előtt.

Kinek áll érdekében?

A tegnapi bejelentésben a Mozilla azt írja, hogy a jelenleg geolokációs szolgáltatást nyújtó cégek egyikének sem áll érdekében, hogy javítsa az adatbiztonságot. A Mozilla viszont szeretne ebbe az irányba fejlődni, legyőzni a technológiai akadályokat. A helymeghatározó rendszerébe az adatokat a mobilhálózatok cellainformációiból, a Wi-Fi hotspotok adatbázisából és a IP-címek információiból származtatná a Mozilla, csakúgy, mint a Google is teszi. A különbség az lenne, hogy a többi szereplővel szemben ezt a Mozilla nem akarná mindenképp monetizálni, hanem egy publikusan elérhető adatbázist hozna létre, amihez bárki csatlakozhatna. A jelszó az átláthatóság és ellenőrizhetőség lenne.

A kísérleti stádiumban lévő megoldás ráadásul már nem csak egy terv, a mobilos és desktop PC-ken futó Firefox böngészőkön keresztül már működhet az ezen keresztüli helymeghatározás. Néhány helyen tesztelők már hozzá is férhetnek, az USA-ban, Brazíliában, Oroszországban, Ausztráliában és Indonézióban már aktív a szolgáltatás. Jól látszik a bemutató képeken is, hogy a lefedettség és az adatbázis még elég szerény, épp ezért is állt elő most a szolgáltatással a Mozilla: szüksége van önkéntesekre, akik az adatbázis alapjait lerakják. A szolgáltatás használatához, illetve az adatok beviteléhez, átadásához mindössze a cég célalkalmazását, a MozStumblert kell telepíteni, ez később feltételezhetően integráltan a cég böngészőjében vagy a Firefox OS-ben is elérhető lesz majd.

Eközben a Google, a geolokációs piac legnagyobb szereplője egyre fejlettebb helyadatokkal képes dolgozni. A korábbi botrányok ellenére a helyadatok kezelése folyamatosan fejlődik, ma már nem csak a felhasználók kereséseit tudja a Google finomítani lokáció alapján, de a hirdetők is behatárolhatják a reklámok megjelenésének helyét akár település vagy kerület szinten is.

forrás:hwsw.hu

A francia csendőrségnek bevált a nyílt forrású szoftverek használata

A francia csendőrség (French Gendarmerie) nem újonc a nyílt forrású szoftverek felhasználása területén. 2005-ben elkezdték lecserélni a Microsoft Office-t OpenOffice.org-ra közel 70 ezer gépen. 2006-ban Thunderbirdre és Firefoxra váltottak, 2008-ban közölték, hogy 70 000 munkaállomást állítanak át Ubuntura, 2009-ben pedig bejelentették, hogy egy rakás pénzt spóroltak a Linuxszal és más nyílt forrású szoftverekkel.

Európai Bizottság Joinup blogja szerint a francia intézménynél 40 százalékkal csökkentette a TCO-t a FLOSS szoftverek használata. A csendőrség jelenleg mintegy 37 ezer Ubuntu desktopot használ. Jövő nyárra ez a szám eléri a 72 ezret.

A részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

Elrendelte az Egyesült Királyság kormányzata a nyílt forrású szoftverek preferálását a kormányzati hivataloknál

Az Egyesült Királyság kormányzata első ízben rendelte el, hogy a kormányzati nyilvános, digitális szolgáltatások jövőbeli fejlesztéseinél preferálni kell a nyílt forrású megoldásokat. Az új Government Service Design Manual dokumentum When to use open source bekezdése egyértelműen rendelkezik:

 

Idézet:

Részesítse előnyben a nyílt forrású szoftvert a proprietary vagy zárt forrású alternatívákkal szemben, kiváltképp operációs rendszerek, hálózati szoftverek, webszerverek, adatbázisok és programozási nyelvek esetén.

A dokumentum kitér arra, hogy zárt forrású programokat csak ritka kivételek esetén szabad használni és akkor is óvakodni kell a vendor lock-in helyzetekről. Az új irányelv-gyűjtemény egyik kidolgozója elmondta, hogy nem dogmatikusak a betartatást illetően, mert tudják, hogy nem mindenre megoldás a nyílt forrású szoftverek használata. Minden feladatra a legmegfelelőbb eszközt választják. Viszont a nyílt forrás állami szektorban való használatának egyértelműen nagy előnyei vannak.

A részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

 

Proprietary formátum a kezelés útjában?

Salvatore Iaconesi - mérnök, művész, open source hacker - agydaganatban szenved. Nemrég bement a kórházba, hogy elkérje leleteit digitális formában. Sajnos a leleteket zárt, proprietary formátumban adták át részére. Elmondása szerint ez nagy problémát jelentett számára, mert emiatt nem tudta azok tartalmát másokkal megosztani, nem tudott máshonnan véleményt, kezelést kérni egészségügyi problémájára. Ezért visszafejtette a zárt formátumot és az adatokat nyílt formátumba tette át, majd azokat egy weboldalon közzétette. Ennek köszönhetően több orvos is felvette vele a kapcsolatot annak érdekében, hogy betegségére kezelést javasoljon. A nyílt formátum lehetővé tette, hogy az orvosok célszoftver nélkül, otthonukból, a saját számítógépük és tabletjük segítségével betekinthessenek Iaconesi leleteibe. Iaconesi most ezt úgy hívja, hogy az ő "nyílt forrású kezelése". Bíztat mindenkit arra, hogy nézzen bele a leleteibe, használja fel azokat és adjon neki visszajelzést. Arra bíztatja az embereket, hogy az adatokat felhasználva hozzanak létre bármit, legyen az videó, grafika, műalkotás, játék, vagy egyszerűen csak tanulmányozzák az adatokat és javasoljanak kezelést a problémájára. Kéri, hogy a javaslatokat, alkotásokat juttassák el számára az info () artisopensource ! net e-mail címre. A szokatlan történet több szempontból is elgondolkodtató...

Részletek a videóban.

forrás: hup.hu

Oracle-ről váltott nyílt forráskódra az Orbitz

Részben NoSQL Couchbase-re cserélte Oracle Coherence objektumcache-eit a világ egyik legnagyobb utazási oldala, az Orbitz. A cég beszámolója szerint a hibrid rendszer sokat gyorsult, megbízhatóbb és jóval olcsóbb is lett.

Oracle Coherence obejktumcache-ről nyílt forráskódú alternatívára állt át az Orbitz, a világ legnagyobb webes utazási szolgáltatása - a kikerült prezentáció szerint vállalat pénteken, a CouchConf konferencián beszél majd a részletekről. A nyílt forráskódú NoSQL adatbázissal foglalkozó konferencia találó helyszín, az Orbitz ugyanis elsősorban erre a platformra állt át. Az 1400 főt foglalkoztató, hoteleket és repülőjegyeket is közvetítő szolgáltatás a hat nagy amerikai légitársaság közös projektjeként jött létre, ezért fejlődésére nem jellemző a startupok szokásos életútja - a kezdetektől fogva nagy rendszert épített, a legjobbnak számító eszközökkel, sok pénzből.

forrás:hwsw.hu

A Microsoft is részt vesz a Linux-kernel fejlesztésében

A redmondi társaság neve először bukkant fel azon a listán, amely a Linux legnagyobb fejlesztőit sorolja fel. Mindez néhány évvel ezelőtt még alighanem elképzelhetetlen lett volna.

A Linux Foundation által kiadott Linux Development Report nevű dokumentumban feltüntetik azokat a cégeket és szervezeteket, amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá a Linux-kernel továbbfejlesztéséhez. A Top10-ben olvasható többek között a Red Hat, az Intel, a Novell, az IBM, a Texas Instruments, a Broadcom, a Nokia, a Samsung, az Oracle és a Google neve. Emellett megtalálható még az AMD, a Fujitsu, az Atheros Communications, a Freescale és a Microsoft neve is.

A teljes cikk az sg.hu-n jelent meg.

LibreOffice: együtt messzebbre jutunk!

 

Már több mint egy éve, hogy az OpenOffice.org elszakadt az Oracle-től és létrejött a Document Foundation, amely a LibreOffice-ra keresztelt nyílt forrású irodai csomagot fejleszti. A szétválásról, a szoftver új verziójáról, valamint a várható androidos verzióról Michael Meeks, a közösség egyik vezetője, civilben SUSE-mérnök nyilatkozott a HWSW-nek.
 
A teljes cikk a hwsw.hu-n olvasható.

Izland egész közigazgatása a nyílt forrás felé mozdul

Az egész izlandi közigazgatásban növelik a nyílt forrású szoftverek használatát. Az ország kormányzata nemrégiben elindított egy egy éves programot, amelynek keretében felkészülnek a közigazgatásban használt munkaállomások nyílt forrású szoftverre való átállítására. A felkészülési programra egy évet szánnak. A program vezetője, Tryggvi Björgvinsson elmondta, hogy nem az a cél, hogy egy év alatt átállítsanak minden számítógépet szabad / nyílt forrású szoftverre, hanem az, hogy lefektessenek egy erős alapot, amelyre az intézetek felépíthetik a saját migrációs terveiket. A részletek elolvashatók az Európai Bizottság Joinup oldalán.

Új verzióval ünnepli 25. születésnapját a GCC

Március 22-én 25 éve, hogy Richard Stallman kiadta a GCC-t, amely az egyik legrégebbi nyílt forrású projekt. A huszonötödik évfordulót a 4.7.0 verzió megjelenésével ünnepelte a közösség.

Richard Günther, a GCC toolchain vezetője tegnap bejelentette a GNU Compiler Collection 4.7.0 elérhetőségét, amely az egyik legrégebb óta létező nyílt forrású szoftverprojekt (régebbi a Linuxnál is), valamint a legszélesebb körben elterjedt nyílt forrású fordító, a legtöbb Linux-disztribúciónak része. Ugyan a verziószám alapján nincs főverzió-váltás, Günther a bejelentés kapcsán küldött levelében "major release"-nek hívja a GCC 4.7.0-t, amely számos jelentős újdonságot vonultat fel 4.6.x sorozathoz képest.

A kiadási jegyzék a főbb újdonságok között említi a szoftveres tranzakcionális memória támogatását x86, x64 és Alpha platformokon.A memória tranzakcionális kezelése a szoftverek párhuzamosítását teszi egyszerűbbé azáltal, hogy leveszi a programozó válláról a függőségek kezelését. Nincs szükség "lockok" alkalmazására, a szálak memóriaműveletei nem várnak a zárolt adatokra, hanem a futás után ellenőrzik, hogy a használt adatok időközben megváltoztak-e. Amennyiben nem, úgy a szál futásának eredményeit a tranzakciókezelő érvényesíti ("commit"), amennyiben igen, akkor az eredményeket eldobja és újrakezdi a futást.

A cikk a hwsw.hu-n jelent meg.

Ingyenes szoftverek a jövő gazdaságinformatikusainak

Közös szándéknyilatkozattal erősítette meg együttműködését a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola és az IBM Magyarország. Az amerikai vállalat az intézmény 2 éve elindított gazdaságinformatikus képzését támogatja a jövőben, elsősorban ingyenes szoftverek rendelkezésre bocsátásával; alkalmazásai a hivatalos tanrendbe is beépülnek.

A cikk a computerworld.hu-n jelent meg.

A megszorítás esély a nyílt forrású technológiák számára

A legtöbb cégnél és az állami szektorban is szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, ez a nyílt forráskódú informatikai rendszerek számára új lehetőségeket teremthet - mondta Gábriel Ákos, a 2011-ben árbevételét 260 százalékkal növelő Liferay Hungary ügyvezetője.

A cikk az sg.hu-n jelent meg.

A szoftver nem úgy ingyenes, mint a sör

A diákok és rendszergazdák bizonytalanok, de a nyílt forráskódú közösség hatalmas lehetőségként értékeli a kormány szoftverekkel kapcsolatos új irányvonalát. Míg a Tisztaszoftver program megszüntetése váltásra kényszeríti az intézményeket, a dokumentumformátumokkal kapcsolatos jogszabály egyelőre inkább lehetőség, mintsem kötelezettség.

A cikk az index.hu-n jelent meg.

München polgármestere minden EU-s képviselő laptopjára LibreOffice-t vagy OOo-t akar

München - ahol a Linuxra és nyílt forrású szoftverekre váltás a tervezettnél jobban halad - polgármestere, Christian Ude egy nyílt levélben azzal a kéréssel, javaslattal kereste meg Neelie Kroes-t, hogy minden EU-s hivatalnoknak LibreOffice-t vagy OpenOffice.org-ot kellene használnia a laptopján. A polgármester azt ajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy tekintsenek példaként Münchenre... A részletek itt.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>open source</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

csütörtök

19

2019.09.19.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő