Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>orvostudomány</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>orvostudomány</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>orvostudomány</em> cimkéjű tartalom.

Bőrre bélyegzett áramkörök segítik a jövőben az orvoslást

A legfelső hámrétegre bélyegzett áramkörök segíthetik a jövő orvosainak munkáját, legalábbis ezen a téren ért el nemrég látványos eredményeket egy amerikai kutatócsoport.

A bőr legfelső hámrétegére felvitt komplett elektronikai rendszerek új generációját fejlesztette ki az Illinois Egyetem egyik kutatócsoportja. A módszer az orvosok számára jóval egyszerűbbé, a betegeknek pedig kényelmesebbé teszi az orvosi adatok gyűjtésére és továbbítására használt áramkörök alkalmazását, viselését. Az epidermikus elektronikai berendezéseket eddig többnyire valamilyen matrica formájában viselték a betegek, mostantól azonban már erre sincs szükség, az új módszerrel az áramkör ugyanis egyszerűen rábélyegezhető a bőrre.

Az egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett rendszer ultravékony elektródákból, szenzorokból, vezeték nélküli kommunikációs rendszerből és más komponensekből áll, célja pedig, hogy a felvitt bőrfelület környékéről elektrofiziológiai méréseket gyűjtsön és továbbítson. Így például a rendszer képes mérni a testhőmérsékletet, a vízháztartást, de elvileg akár azt is, ha a szokásosnál nagyobb feszítőterhelés éri a bőrt. Az elképzelések szerint ez a rendszer tulajdonságaiból fakadóan elsősorban a műtéti gyógyulási folyamatok felügyeletére lehet leginkább alkalmas.

Erre a célra használható, vékony viselhető elektronikai rendszereket már egy ideje használ a modern orvostudomány, a korábbi kialakításhoz azonban szükség volt egy vékony elasztomer-rétegre, vagyis az elektronika lényegében egy matricaréteghez hasonlított. A tudósok által most kifejlesztett rendszer segítségével az áramkört lényegében rá lehet bélyegezni a bőr legfelső hámrétegére, ezzel az elektronika "viselése" lényegében észrevétlen lehet a betegnek, emellett tartósabb is ez a módszer, mint a matrica.

A bélyegzett áramkör így például teljesen vízálló és fokozottan ellenáll a külső igénybevételnek, ettől függetlenül az emberi hámréteg folyamatos cserélődése miatt működése így is csupán két hétig szavatolt. Ennyi idő alatt azonban a betegek posztoperációs lábadozási folyamatának kritikus szakasza többnyire le is zárulhat.

A módszer kiterjedt használata a fentiekkel együtt is egyelőre hosszú hónapok, vagy akár évek távlatába vész, a szakembereknek leginkább a kommunikációs rendszer és az áramforrás finomhangolása okozza most a legnagyobb fejtörést. John Rogers, a kutatást vezető tudós szerint az emberi bőrre bélyegezhető áramkörök nagyjából másfél év múlva lehetnek kész a kereskedelmi bevezetésre.

forrás: hwsw.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>orvostudomány</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő