Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>raspberry</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>raspberry</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>raspberry</em> cimkéjű tartalom.

Még erősebb lett a szuperolcsó miniszámítógép

Újabb változat jelent meg a Raspberry Pi (rPi) nevű, névjegykártya méretű miniszámítógépből. A gép korábbi változatai komoly népszerűséget szereztek, és bár nem feltétlenül mondhatók elsőnek vagy úttörőnek a piacon, az biztos, hogy az elérhető árú hobbigépek kategóriájának sikeréhez komolyan hozzájárult a kis gépek minden korábbi generációja.

A Raspberry Pi 3 legkomolyabb újítása az előző, általunk is tesztelt kettes változathoz képest, hogy ezúttal már a hálózati csatlakozáshoz szükséges wifi, és az okoseszközökkel való kapcsolattartáshoz kellő Bluetooth-csip is helyet kapott a NYÁK-lapon, ezeket korábban csak külső extraként lehetett csatlakoztatni. A specifikációkból kiderül, hogy az új gép ráadásul 1,6-szer gyorsabb lett, mint a tavalyi rPi 2, és ha minden igaz, ez már tényleg sokoldalú, irodai és otthoni felhasználást tesz lehetővé. A minigép megjelenésekor mindig gyorsan elfogy, de elvileg hazánkban is elérhető lesz már az első napoktól, így hamarosan újabb tesztben derítjük ki, mire elég egy 17 ezer forintos, négymagos processzorral és egy gigabájt memóriával szerelt számítógép, ami kisebb, mint a zsebszámológépünk volt az általános iskolában.

Az erősebb hardver mellett fontos megemlíteni, hogy a gép csatlakozófelületeinek száma is bővült. Ez főleg azoknak lesz fontos, akik valamilyen, miniszámítógépet igénylő projekt miatt keresnek maguknak gépet. Az rPi-gépek ugyanis fontos platformját jelentik a különböző elektronikai hobbi-, vagy épp nagyon is tudományos projekteknek. A géphez kapható, kismilliónyi kiegészítő a különböző érzékelőktől és motoroktól kezdve a kameráig, így irodai számítógép, olcsó otthoni mozi-PC, robotirányító központ, vagy akár szervergép is lehet, levelezéshez vagy egyéb rendszerek üzemeltetéséhez, hogy csak néhányat említsünk a lehetőségek közül.

 

Fontos tudni, hogy bár a lapka kiosztása és mérete nem változott, vagyis a korábbi kiegészítők és tokok (tok is kell, a gép a dobozból kivéve tényleg nem több egy darab nyomtatott áramköri lapnál) is kompatibilisek vele, az új, erősebb hardver erősebb tápot is kíván. Az rpibolt.hu kérdésünkre elmondta, hogy a gép biztonságos működéséhez a hivatalos specifikáció szerint legalább 2,5 amperes MicroUSB-s csatolós tápegység kell.

5 dolláros Pi Zero a Raspberrytől

Olcsóbb, kisebb, és nem utolsósorban gyorsabb lett a legújabb Raspberry Pi. A Pi Zero ugyan hordoz néhány kompromisszumot, de az ára szinte mindenért kárpótol.

Újabb "NYÁK PC-t" dobott piacra a Raspberry Pi. A Pi Zero paraméterei közül az árcédula a legfeltűnőbb, az eszköz ugyanis szemtelenül olcsó, mindössze 5 dollár, ami nagyjából 1500 forintnak felel meg. A Raspberry Pi elmondása szerint küldetésének tekinti a minél olcsóbb, illetve kedvezőbb ár/teljesítményű rendszerek piacra dobását.

A másik fontos paraméter a méret. A Pi Zero alaposan összement a már amúgy is apró korábbi modellekhez képest. Az új termék mindössze 65 milliméter hosszú és 30 milliméter széles, magassága pedig csupán 5 milliméter. A fogyókúra ugyanakkor kompromisszumokkal is járt, így néhány csatlakozó lekerült a NYÁK-ról, míg egyesek szimplán összementek.

A LAN aljzattól, illetve a 3,5 milliméteres AV jack-csatlakozótól búcsút vettek a tervezők. Ezen felül a két szalagkébel aljzat (CSI és DSI) is eltűnt, melyekre a nagyobb modellnél kamerát és megjelenítőt lehet kötni. A 40 tűs GPIO tűsor ugyan megmaradt, de használata opcionális, némi forrasztást igényel a csatlakozó felszerelése. A két pár USB Type A aljzatnak is hűlt helye, cserébe egyetlen OTG (On-the-Go) kompatibilis micro-USB aljzat került fel az áramkörre a hasonló szabványú, tápellátás biztosító csatlakozó mellé. Végül, a megjelenítő csatlakoztatására szolgáló aljzat is összement, a Pi Zero mini-HDMI konnektort kínál. Minimális barkácsolással a Pi Zero esetében is elérhető a kompozit videokimenet, amihez két vezetéket kell a NYÁK-ra forrasztani. A háttértár behelyezésére szolgálaló aljzat nem változott, maradt a microSD.

A processzor és memória tekintetében a Raspberry Pi 1 Model B köszön vissza, némi módosítással. Ennek megfelelően a központi egység szerepét az egymagos Broadcom BCM2835 SoC tölti be, melynek órajelét 40 százalékkal, 700-ról 1000 MHz-re emelték. A memória szabványa és kapacitása nem változott, egy 512 MB-os LPDDR2 chip került fel a NYÁK-ra. A nagyjából mindössze 1 wattóra fogyasztású új málna PC-n gyakorlatilag minden elfut ami a Pi 1 Model B-n, ugyanakkor a magasabb órajelnek köszönhetően 30-40 százalékkal nagyobb számítási teljesítmény áll rendelkezésre.

A Pi Zero már elérhető bizonyos angliai és amerikai webshopokban. A cég elmondása szerint jelenleg több tízezer darab Pi Zero van raktáron, de a kereslet ennél biztos jóval magasabb lesz – könnyen lehet, hogy már a bejelentés napján elfogy az összes.

forrás: hwsw.hu

25 dollárra csökkent a Raspberry PI B ára

A Raspberry PI 2 debütálásával egyidőben a régebbi Raspberry Pi B modell árát 35 dollárról 25 dollárra csökkentette a gyártó.

forrás: cnx-software.com

Mától kapható lesz a Raspberry Pi 2 - hatszoros teljesítménynövekedés?

Ugyan hivatalosan még semmi új hír sincs a Raspberry Pi 2-ről (amit korábban 2017-re ígértek), a The Register megszellőztette, hogy korlátozott darabszámban már mától kapható lesz az ismert disztribútoroktól. A Model B+ "turbófeltöltött" verzióján 900 MHz-es Broadcom BCM2836 quad-core system-on-chip található 1GB RAM társaságában. A lap a hírek szerint teljesítményben a B+ verzió minimum hatszorosát tudja.

Az új lap pontosan annyiba kerül majd, mint a B+ verzió, azaz 35 dollárba.

Hivatalos bejelentés (vagy cáfolat) még nincs, így az összes nem hivatalos infót ennek megfelelően, fenntartásokkal kell kezelni.

forrás: hup.hu

Izmos Raspberry Pi-vetélytárs - ingyen?

Mini PC-t jelentett be az Imagination Technologies, amellyel a barkácsolókat veszi célba. A MIPS Creator CI20 nevű készülék erősebb mint a terület egyik zászlóvivőjének tekintett Raspberry Pi legfrissebb változata, ára pedig alacsonyabb már nem igazán lehetne: a gyártó ingyen osztja ki a korai érdeklődőknek.

Újabb Raspberry Pi-vetélytárs jelent meg a láthatáron, ezúttal az Imagination Technologies gondozásában. Akinek nem csengene ismerősen a vállalat neve, nem garázs-startupról, hanem a többek között az Apple mobil eszközeiben is megtalálható PowerVR grafikus chipeket gyártó cégről van szó. A vállalat egyébként nemrég az ARM ellen is hadba indult, a MIPS felvásárlásával.

Felturbózott málnaPC

A gyártó legújabb ambíciói azonban jóval szerényebbek, ezúttal egy MIPS Creator CI20 nevű, a népszerű Raspberry Pi-hoz hasonló mini PC-vel állt elő. Az egyetlen áramköri lapra bezsúfolt kütyü 90,2x95,3 milliméterével valamivel nagyobb mint a málnalogós PC, ormótlannak azonban semmiképp sem mondható. A Creator a plusz méretért cserébe izmosabb is mint a közkedvelt előd: egy 1,2 gigahertzes, alacsony fogyasztású, MIPS32-alapú kétmagos processzor hajtja, amelyhez egy PowerVR SGX540 GPU társul - ez utóbbi a Google Glass-ból, vagy a Samsung Galaxy Tab 3 7.0 táblagépből lehet ismerős - találunk benne továbbá 1 gigabájt DDR3-as RAM-ot.

A kis PC-n két USB 2.0 csatlakozó is helyet kapott, továbbá egy Ethernet-port és egy HDMI-kimenet is található rajta. A barkácsolók egy 25 tűs GPIO-csatlakozónak örülhetnek, amely a Raspberry Pi frissített változatát is maga mögé utasítja, azon ugyanis csak 17 tűnek jutott hely. Nagy előny továbbá a málna PC-vel szemben, hogy a kütyüben beépített 802.11 b/g/n szabványt támogató Wi-Fi és Bluetooth 4.0 vevő is található, így nem kell az USB-portokat feláldozni a vezeték nélküli kapcsolatért, illetve a teljes értékű SD-kártyahelyet sem kell kapásból elhasználni a futtatni kívánt rendszert tartalmazó memóriakártyához, a kütyüben ugyanis 8 gigabájt belső tárhely is elfért.

Mennyi?!

Az eszköz Debian 7 és néhány egyéb Linux-disztribúció futtatására is képes, valamint hamarosan akár Android 4.4-et is telepíthetünk rá. A készülék ideális lehet multimédiás feladatokra, a PowerVR SGX540 ugyanis támogatja az OpenGL ES 2.0-t, a készülékben továbbá dedikált videokontrollerek is helyet kaptak, így a full HD videók lejátszása másodpercenként 60 képkockával sem jelent vele problémát - a gyártó szerint ezért HTPC-ként is megállja a helyét.

A MIPS Creator CI20-nak mindezek mellett akad még egy igen vonzó tulajdonsága, mégpedig hogy a gyártó ingyen osztja ki azt az érdeklődőknek. Ezzel az árral a konkurenciának elég nehéz lesz versenyezni, ugyanakkor bizonyára többen kitalálták, hogy megszerzéséhez kevés lesz a postacímünket továbbítani a gyártó felé. Az érdeklődőknek először a vállalat online boltjában kell regisztrálni, ahol a személyes adatok mellett arról is kell egy rövid leírást adni, hogy a kütyüt milyen projekthez használják majd fel, legyen szó a már említett HTPC-ről vagy akár otthoni szerverről. Ennek fényében az első raktárkészlet vélhetően nem lesz hosszú életű, így senki ne lepődjön meg ha nem jut egyből a készülékhez - vagy ha az teljesen elfogy mire sorra kerülne.
 

forrás: hwsw.hu

Ingyenes Raspberry Pi-k pályázhatók

Remy Van Elst egy projektet indított, amelynek keretében Raspberry Pi lapokat - havonta kettőt - osztogat. A Raspberry Pi lapokhoz házat, USB kábelt és SD kártyát ad, valamint állja a postaköltséget a világ bármely pontjára. Cserébe azt kéri, hogy a készüléket értelmes célra - például valamilyen nyílt forrású szoftver készítése - használja fel a pályázó.

A felkínált csomag tartalma:

  • Raspberry Pi, Model B
  • USB cable (for charging, no power hub because different countries)
  • Case (transparant)
  • SD Card (4 or 8 GB)

Hogy mi az oka a felajánlásának? Vissza akar juttatni valamit a közösségnek. A pályázati feltételek megtalálhatók itt.

Megérkezett a kameramodul a Raspberry Pi-hez

A Raspberry Pi blog bejelentése szerint megérkezett a régóta várt kameramodul az apró hardverhez. Megrendelhető az RS Components-től vagy a Premier Farnell/Element14-től. Részletek a bejelentésben.

forrás: hup.hu

Charlotte - egy hatlábú Raspberry Pi Robot

 

Kezdjük a reggelt egy videóval. A múltkori után itt egy (méretben és költségvetésben is) jóval kisebb hatlábú. A robot alapja a körülbelül 1200 dollárba kerülő PhantomX AX Hexapod Mark II Kit, plusz egy Raspberry Pi.

Részletek itt.

forrás:hup.hu

Bartendro - Raspberry Pi-s koktélkészítő robot

 

 

 

 

Érdekes dolgokat hozhatnak ki a Raspberry Pi számítógépekből azok, akik túllátnak a médialejátszó elképzelésen. Az egyik ilyen érdekes dolog a Bartendro, ami nem más, mint egy ötletes, modulársi koktélkészítő automata. A segítségével rendkívül gyorsan, tisztán és ami fontosabb, geek módon (a forráskódok GPLv2 alatt) lehet koktélitalokat előállítani.

A projekt mögött álló Party Robotics 135 ezer dollárt kért a Kickstarter-en a projekt beindításához. Naná, hogy összejött nekik! A részletek itt.

Billentyűzet egy tálca sörösdobozból

Miért ne? A fenti videón 44 darab jófajta cseh Staropramen dobozából, Arduino-ból és egy Raspberry Pi-ből összeállított setup látható. A részletek itt.

 

forrás:hup.hu

A Raspberry Pi sikere a fejlesztőket is meglepte

A miniatűr számítógépről 2011 májusában közölte az első videót a BBC, és néhány hónappal később már világossá vált, hogy az eszközből a tervezettnél jóval többet adhatnak el.

Először 10 000 darabra növelték a legyártandó mennyiséget, majd tavaly februárban már az első értékesítési napon ennek a tízszeresére érkezett megrendelés. A fejlesztők - érthetően - teljesen megdöbbentek, a kiszállítás akadozott. A Raspberry Pi sikere pedig töretlen, eddig több mint 700 000 darabot értékesítettek belőle. A projekt célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a számítógépek és a programozás iránt, ezért a miniatűr számítógépeket elsősorban az iskoláknak ajánlották. A hír azonban futótűzként terjedt el, s végül már nem csak a diákok érdeklődtek az új termék iránt.

"A start előtt egy héttel elvittük az eszközt az egyik iskolába és a gyerekek megőrültek érte. Persze az is szívbemarkoló lett volna, ha semmilyen érdeklődést nem mutattak volna. A gyerekek azért kezdenek el programozni, mert ezáltal uralmuk alá hajthatják egy gép működését, ez annak az érzésnek a hatalma, amikor egy számítógépet rávehetünk arra, hogy egy bizonyos dolgot csináljon" - emlékezett vissza a kezdetekre Eben Upton, a Raspberry Pi alapítvány társalapítója.
 

forrás: sg.hu

Saját alkalmazásboltot kapott a Raspberry Pi

Az Apple, a Google, az Amazon és a Microsoft után a Raspberry Pi alapítvány is rendelkezik saját internetes szoftverüzlettel. A miniatűr számítógéphez egyelőre kevés program érhető el, de ez hamarosan változhat.

A The Pi Store nevű alkalmazásboltban jelenleg már egyaránt találhatók ingyenes és fizetős szoftverek. A kínálatban számos játék és egyéb program szerepel. Az utóbbiak között van a LibreOffice is, emellett nyolc multimédiás tartalom és négy fejlesztői eszköz, valamint a Raspbian operációs rendszer egyik új verziója szintén letölthető. A multimédiás tartalmak közül kiemelendő a MagPi, amely a Raspberry Pi készülékek tulajdonosainak készített magazin. A tervek szerint a következő hónapokban jelentős mértékben bővülhet az így elérhető termékek köre.

Eddig világszerte több mint 750 000 Raspberry Pi miniatűr számítógépet értékesítettek. A rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatban már számos elképzelés látott napvilágot. Az már most biztos, hogy a Raspberry Pi jövőre is a fiataloknak, illetve az egyedi rendszert építeni akaró felhasználóknak lesz majd elsősorban érdekes. A fejlesztők fő célja egyelőre az, hogy még jobb támogatást nyújtsanak a miniatűr számítógéphez, továbbá egy olyan változaton dolgoznak, amelyet "bármely osztályteremben lehet majd használni." és szeretnének egységes készülékházat létrehozni.

"Nehéz elmagyarázni egy gyereknek, hogyha keményen dolgozik, akkor később sok pénzt fog keresni. De ha már most némi pénzre tehet szert, akkor sokkal könnyebb lesz neki a tanulás" - jelentette ki Eben Upton, a Raspberry Pi Foundation elnöke. A cél a számítástechnika népszerűsítése és a kreatív gondolkodás támogatása.

forrás:sg.hu

"Lepottyant" a gyártósor végéről az első Raspberry Pi "A" modell minta

A Raspberry Pi projekt bejelentette, hogy ugyan egy kissé megcsúszva, de megérkeztek a gyártósor végéről a Raspberry Pi "A" modelljének első mintapéldányai. Ennek egy hónappal hónapokkal ezelőtt kellett volna a tervek szerint megtörténnie, de akkora az igény a "B" modellre, hogy nem tudták a tervet teljesíteni anélkül, hogy a "B" modellel lemaradásba ne kerültek volna. Az igény a Rpi-re "őrült", nagyobb mint azzal a projekt előzetesen kalkulált. Az egyik disztribútor, a Farnell azt közölte, hogy 429 ezer darab "B" modellt adtak el. Az RS még nem közölt számokat, de nem sokkal kevesebbet adtak el ők is.

Visszatérve az "A" modellre... Abban különbözik a jelenlegi "B"-től, hogy fele annyi memória - 256MB - található rajra, hiányzik róla a LAN port és kettő helyett csak egy USB porttal rendelkezik. Cserébe viszont kevesebb energiával is beéri és olcsóbb. A projekt szerint az "A" modellre elsősorban automatizálás, robotika, vezérlés területről jelentkezik majd igény, de azoknak is költséghatékony választás lehet, akik nagyon olcsó médiaközpontot akarnak építeni.

Az "A" modell várhatóan a jövő év elején kerülhet fel a disztribútorok kínálatába. Az "A" modellt a Sony Pencoed-i (Wales) üzemében gyártják majd.

Részletek itt.

forrás: hup.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>raspberry</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő