Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>soho</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>soho</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>soho</em> cimkéjű tartalom.

"SOHO router okosítás: OpenWrt alapok" képzés a Linux Akadémián

A "SOHO" routerek ideálisak a legtöbb otthoni és kis-irodai felhasználásra: olcsók, egyszerűen beállíthatóak, keveset fogyasztanak és látszólag nincs velük gond.

De belenéztél már mit rejt a doboz? Mit csinál a rajta lévő szoftver? Azért, mert nem adnak ki hozzá hibajavításokat a szerver operációs rendszerekhez hasonlóan még nem jelenti azt, hogy nincs bennük hiba. Azt jelenti, hogy nem javítják ki ezeket.

Sőt, némelyik eszközben beépített hátsó-kapu van, mely a rendszer helyreállítását szolgálná, ha valami gond van vele. Közismert tény (nézz utána a neten), hogy több elterjedt készülék gyári szoftvere ezen a kapunk keresztül szabadon elérhető a netről: bárki be tud rá lépni.

Ha ez nem zavar, van egy másik nézőpont: az olcsóbb eszközök keveset tudnak. De ez a képesség korlát nem a hardveren, hanem a szoftveren múlik: azaz tudhatna többet is.

Az OpenWrt mindkét fenti problémára megoldást nyújt számos közismert és olcsó (jellemzően 20 ezer forintos ár körül mozgó) SOHO routeren: egyrészt nyílt forrású (Linux alapú), ellenőrizhető és frissíthető. Nem csak elméletileg: valóban van hozzá frissítés. Másrészt olyan funkciókkal bővíti az eszközödet, melyek csak a 2-3x ennyibe kerülő eszközök jellemzője szokott lenni (pl. VPN).
Az OpenWrt telepítése és beállítása nem annyira bonyolult, mint elsőre gondolnád. Sőt, a telepítés a legtöbb esetben azonos a gyári szoftvered frissítésével.

Ha ilyen egyszerű, miről szól ez a képzés? Egyrészt bemutatja az OpenWrt telepítését egy kiváló hardveren, amire kicsit bonyolultabb feltenni (MikroTik RB750GL). Ez is az olcsó (20 ezer forint körüli áron kapható) eszköz, mely magasan kiemelkedik a SOHO routerek közül a minőségével. Másrészt kicsit mélyebbre néz bele a rendszerbe, megtanít neked pár haladóbb technikát használni.

A képzésen a telepítésen kívül megtanulod a hálózat beállítását (switch beállítása, vlan-ok kezelése, DHCP és DNS beállítások), a több internet kapcsolat beállítását (a példában egy DHCP alapú kábeltv és egy PPPoE alapú ADSL kapcsolat párhuzamos, terhelés elosztásos és hibatűrő beállítását tanulod meg), a tűzfal beállítás- és a sávszélesség szabályozás alapjait és az egyik legfontosabbat, a routered bővítését csomagokkal (csomagkezelés alapjai).

A 100%-ban gyakorlati képzésen az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az élő képzés időpontja: 2014. november 3. 19:00.

regisztráció és jelentkezés az ingyenes on-line képzésre

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>soho</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő