Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>solar power</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>solar power</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>solar power</em> cimkéjű tartalom.

Ingyen napelemes töltők jönnek New Yorkba

New York, a város, amelyik sosem alszik, most arról is gondoskodik, hogy a telefonunk se aludjon el sosem. Az amerikai nagyváros napenergiával működő utcai töltőállomásokat telepít különböző parkokban és köztereken, a következő néhány hétben.

Az AT&T és a Goal Zero együttműködésének köszönhetően telepített állomások (Street Charge stations) mindegyikén hat-hat USB csatlakozót találnak majd a járókelők, így mindenki, mindenféle eszközét töltheti majd. Az iPhone és iPad felhasználók 30-pines és Lightning dugókat, az Android és Windows Phone felhasználók pedig a micro-USB portokat használhatják, a maradék három USB foglalatba pedig mindenki beledughatja a saját kábelét.

Az energiáért három 15 Wattos szolár panel felel, amelyek 168 Watt-óra energiát nyújtanak az utcai töltőállomásoknak. Ez bőven elegendő ahhoz, hogy néhány napig folyamatosan töltsön hat különböző eszközt, akár éjszaka is.

Az első töltőket már elkezdték telepíteni, és első körben szeptemberig tesztelik őket. Ha ez a bevezető időszak sikeres lesz, további helyszínekre is kihelyezik a Street Charge töltőket. Milyen jó lenne egy-két ilyen a Margit-szigeten, vagy épp az Alföld közepén, de álmodozás helyett inkább nézzük meg az Engadget jóvoltából közzétett bemutatót, illetve egy másik újrahasznosított energiával működő töltőt, amelyet a nadrágunkba szőnek, és testünk melegével tölthetjük rajta keresztül a telefont.

forrás:technet.hu

A Sharp kifejlesztette a 43,5%-os konverziós hatékonysággal rendelkező háromrétegű napelemét.

A Sharp mérnökeinek sikerült elérni az eddigi legmagasabb, 43,5%-os konverziós hatékonyságot egy összetett, háromrétegű fénykoncentrációs napkollektoron. Ezek a napcellák egy lencsékre alapozott koncertrációs rendszer segítségével irányítják a napelemre a fényt, hogy elektromos energiát termeljenek.

Az összetett napcellák több fényelnyelő réteggel rendelkeznek, amelyek olyan kémiai elemekből épülnek fel, mint a gallium és az indium. A Sharp szabadalmaztatott technológiáját használó összetett napelemekben lehetővé válik a fényelnyelő rétegek hatékony egymásra helyezése, InGaAs (indium-gallium-arzenid) réteget helyezve legalulra.

A cikk a technet.hu-n jelent meg.

Közösségi erőműveket mindenhova

Megvan a jövő egyik sikergyanús energetikai fejlesztési modellje: a közösségi erőmű. Azaz olyan projektek életre hívása, amelyben a befektető maga a fenntarthatóság iránt elkötelezett lakosság. Bécsben már sikeres a modell, az első közösségi naperőművet már üzembe is állították. Az elgondolás annyira bejött az osztrák főváros lakóinak, hogy már a következő két naperőműhöz is megvan a szükséges pénz, de a negyedikre is hamarosan összegyűlnek a források.
A modell lényege egyszerű: kell hozzá egy nyitott városvezetés, egy nem kevésbé nyitott energiaszolgáltató és a fenntarthatóság iránt elkötelezett, megtakarításokkal rendelkező lakosok, akik megfelelő üzleti konstrukció keretében hajlandóak előfinanszírozni egy megújuló energiaforrások kiaknázásán alapuló projektet. 

Az első erőmű 2100 napelemből épül fel, ezeket legalább felerészben a lakosok vették meg, majd adják bérbe az energiaszolgáltatónak. A befektetés nem kicsi, napelemenként 270 ezer forint, amelynek legalább a felét kell fizetniük az érdeklődőknek. A teljes projekt értéke tehát 560 millió forint – ez már befektetői szemmel nézve is kiemelkedő. Egy naperőmű egyébként 200 bécsi háztartás éves villamosenergia-igényét fedezi. Ha tartják az ütemet, 2030-ra valóban megújulók szolgáltathatják majd ki a bécsi energiaigények 30 százalékát.

A cikk a chikansplanet.blog.hu-n jelent meg.

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>solar power</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő