Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>usb</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>usb</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>usb</em> cimkéjű tartalom.

Thunderbolt 3 - harmadjára sikerül?

ttörésnek ígérkezik az Intel új Thunderbolt-vezérlője, amely minden negatívumot ki tudott pipálni: nem kell már méregdrága kábel hozzá, az USB Type-C-t használja és képes szinte minden protokoll átvitelére. Ha ez sem tud győzni, akkor mi?

Az USB 3 és a Thunderbolt csatlakozók csatájában egyelőre abszolút az USB áll győzelemre, köszönhetően a Thunderbolt rendkívül magas implementációs költségeinek, a kompatibilis eszközök hiányának - és a vásárlók oldalán is minimális felé az érdeklődés, mivel legtöbb igényt az USB 3 is képes kielégíteni.

Thunderbolt 3 - egy port mind felett?

Az Intel azonban most az iparágra borította az asztalt - legalábbis átvitt értelemben. A Thunderbolt 3. kiadása ugyanis a DisplayPort fizikai rétegét lecseréli az új USB Type-C-re, vagyis azonos csatlakozóval működik majd, mint a következő generációs USB-s eszközök. Ezt a Type-C szabvány szélesre nyitása teszi lehetővé, amelyet az iparág eredetileg is univerzális csatlakozónak tervezett. A csatlakozón keresztül a Thunderbolt 3 rengeteg protokollt és adatforgalmat támogat majd, egyben képes működni Thunderbolt, DisplayPort, USB 3 és PCI Express, valamint 10 gigabites Ethernet kimenetként is, vagyis tényleg univerzális lesz ez a csatlakozó. Cseresznye a torta tetején, hogy a Type-C segítségével a Thunderbolt 3 is megörökli az alap szabvány áramátvitelét, így az alap 15 watt mellett akár 100 wattot is ki tud adni a perifériának.

A Thunderbolt 3 sávszélességben újra dupláz, az előző két generáció elméleti átviteli sebessége 10 illetve 20 gigabit volt, a harmadik már 40 gigabitet képes átvinni, ez kereken duplája az USB Type-C által kínált 10+10 gigabitnek. A gyorsulás mögött ezúttal komoly fejlesztés van - míg a Thunderbolt 2 csupán annyit csinált, hogy két eredeti Thunderbolt csatornát fogott össze, a harmadik verzió már alapoktól átdolgozott fizikai és logikai huzalozással éri el a 40 gigabitet (pontosabban full-duplex 20 gigabitet).

Az új szabvány aktív és passzív kábeleket is támogat majd - végre!. Az aktív kábel saját elektronikával rendelkezik mindkét végén, ez azonban számottevően megnöveli a kábelek árát. Ezért szerencsés, hogy végre lesz passzív kábel is, amely azonban csak 20 gigabites maximális sebességet képes átvinni, támogatja a Thunderbolt mellett az USB 3.1-et és a DisplayPort 1.2-t is. Mind az aktív, mind a passzív kábelek maximális hossza 2 méter, réz alapon ennyivel kell beérni. Készül azonban egy optikai alapú aktív kábel, amely várhatóan méregdrága lesz, azonban akár 60 méter hosszú is lehet, az Intel szerint ez 2016-ra lehet piacon.

Az új csatlakozót természetesen új fejlesztésű vezérlő hajtja meg, ez az Intel Alpine Ridge kódnevű lapkája. Ez (értelemszerűen) natívan támogatja a Thunderbolt 3 által kínált 40 gigabites sebességet, de emellett integrált USB 3.1 host vezérlőt is tartalmaz, aminek kettős előnye van: egyrészt ha sima USB 3-as eszközt csatlakoztatunk a Thunderbolt portra, akkor a vezérlő simán meg tudja azt hajtani. Izgalmasabb azonban, hogy ha olyan perifériát csatlakoztatunk, amely saját hatáskörben kínál USB csatlakozót (például egy tároló vagy egy monitor, amelyen van USB port), akkor a vezérlő a Thunderbolt protokollba ágyazva (pontosabban a Thunderbolt protokollba ágyazott PCI Express protokollra építve) képes ezt a portot meghajtani, követlenül a gazda gépről, USB 3.1-es sebességen.

A videós fronton is lép előre a Thunderbolt 3. Ugyan az Intel nem implementálja a DisplayPort 1.3-at - a szabvány 2014 végén véglegesedett, valószínűleg nem volt már erre idő és lehetőség. A DisplayPort 1.2-ből azonban 4 helyett már 8 csatornát képes egyetlen Thunderbolt csatoló meghajtani, ez elegendő a 8K-s kijelzők osztott és 5K-s kijelzők osztatlan működésére, de használható két darab 4K kijelző 60Hz-es (vagy egy 5K-s kijelző 60Hz-es) csatolására is. Ez azt jelenti, hogy jöhetnek az egyetlen kábellel meghajtott, 5K-s Apple (vagy bármilyen más gyártmányú) kijelzők, nem csak all-in-one felépítésben köszönhet be az 5K-korszak.

Wait, there is more!

Ha mindez nem lenne elegendő, akkor a csattanót a végére hagytuk: a Thunderbolt 3 már kimondottan támogatja a külső GPU-k csatlakoztatását. Erre elméletben a Thunderbolt előző kiadásai is képesek voltak, hiszen PCI Express csatornákat vezettek ki, a szoftveres támogatás és a hardveres limitációk miatt ez nem volt támogatott forgatókönyv - a rendszer például nem tudta kezelni, ha a külső GPU-t egyszerűen kihúzták a gépből. A Thunderbolt 3-ban ezt sikerült megoldani, így lehetőség nyílik tetszőleges sebességű külső GPU csatlakoztatására, ez az Intel elképzelésében lehet egy masszív asztali grafikus kártya, speciális házban, vagy noteszgépes grafikát hordozó, kisebb dokk.

forrás: hwsw.hu

Javában zajlik a legújabb USB-forradalom

Az USB, vagyis az Universal Serial Bus szabvány kapcsán legutóbb néhány évvel ezelőtt lehettünk tanúi komolyabb változásnak, amikor is megjelent az USB 2.0-át váltó USB 3.0. A visszafelé kompatibilis harmadik generációs USB a korábbiaknál gyorsabb adatátvitelt és nagyobb töltőáramot biztosít, tavaly augusztusban pedig véglegesítették a még újabb USB Type-C szabványt.

Az USB Type-C-vel kompatibilis portok és csatlakozók legfontosabb újdonsága, hogy már nem kell oldalhelyesen egymásba csatlakoztatni őket, hanem az Apple-féle Lighting megoldáshoz hasonlóan egyszerűen csak be kell dugni a szimmetrikus kialakítású csatikat. Ennél egyszerűbb talán már csak az lenne, ha nem lapos, hanem kör alakú csatlakozókat használna a technológia.

A praktikusabb csatlakoztathatóságon kívül a korábbiaknál nagyobb, mintegy 5 Amperes árammal is kecsegtet az újdonság (20 Volt mellett ez már 100 Watt), ami azt jelenti, hogy a különböző perifériák gyorsabban lesznek tölthetők USB-n keresztül. Az sem elhanyagolható szempont, hogy míg a Type-B USB 3.0 esetében az 5 Gbit/s jelenti a maximáliás tempót, addig az új szabványú csatlakozók és kábelek révén akár 10 Gbit/s-os sebesség is elérhető. Némi üröm az örömben, hogy új kialakításánal fogva az USB Type-C nem kompatibilis a korábbi csatlakozókkal - az viszont mindenképpen jó hír, hogy az első USB Type-C képes eszközök és adapterek végre kezdenek felbukkanni a kereskedelmi forgalomban.

A Nokia novemberben jött ki a világ első USB Type-C kompatibilis tabletével, a Foxconn által gyártott N1-gyel, a SanDisk pedig most januárban jelentette be a világ első USB Type-C csatlakozós pendrive-ját, mely egyébként 32 GB kapacitással rendelkezik. Ezenkívül pedig a napokban érkezett meg a hasonló csatlakozóval felvértezett, LaCie Porsche Design Mobile Drive külső merevlemez, illetve a Type-C mellett Type-A USB, illetve Lighting porttal is felvértezett PhotoFast EVO C pendrive. Végül, de nem utolsó sorban, a héten debütált a világ első USB Type-C portos notebookja, a 12 colos Retina kijelzős új MacBook.

forrás: technet.hu

Kész az új USB-csatoló, amit mindegy, hogy dug be

Véglegesítették a specifikációkat, így csak a sorozatgyártásra vár a legújabb USB-szabvány, az USB-C. Az új megoldás legnagyobb előnye, hogy végre tök mindegy, hogy próbáljuk beledugni az eszközt vagy kábelt, ugyanis a csatoló érintkezőit a foglalatban elhelyezett nyelv mindkét oldalára felszerelték, így aztán valamelyik irányból biztosan érintkezni fognak az eszközzel.

Bár már önmagában az is szép teljesítmény, hogy 15 év után végre eljutottunk oda, hogy nem egy kábel határozza meg az életünket, hanem felnőtt emberként eldönthetjük önállóan is, milyen irányból dugunk be egy kábelt a ránézésre minden oldalról tök ugyanolyan lukba, azért van pár más újdonság is. A 10 gigabites másodpercenkénti csúcssebesség mellett az új szabvány akár 100 watt teljesítmény átvitelére is képes, amivel laptopokat tölthetünk és monitorokat működtethetünk extra áramforrás és kábel nélkül. A csatlakozó méretei alapján amúgy nagyjából akkora, mint a micro-USB, vagyis az, amit a telefonokba és a különböző eszközökbe most bedugunk.

Persze a sok jó hír mellé van egy komoly kétség is: természetesen az új USB-C szabvány nem kompatibilis a most használt megoldással, szóval ha azt a pár milliárd eszközt ebbe az új, amúgy tényleg zseniális változatba akarjuk majd dugni, szükségünk lesz egy átalakítókábelre. Vagyis ha az EU-ban és Kínában komolyan veszik majd azt, miszerint a Micro-USB a szabvány, akkor nem árt majd egy ilyen Micro-USB–USB-C átalakítót is csomagolni az új szerkezetek mellé. Az első, USB-C-vel szerelt telefonok és eszközök 2015-ben kerülhetnek a boltok polcaira.

forrás: index.hu

Hamarosan érkezhet a gigabites, vezeték nélküli USB

Új, vezeték nélküli USB szabványon dolgozik az USB Implementers Forum. A Wi-Fi Szövetséggel együttműködésben fejlesztett MA USB várhatóan sikeresebb lesz a korábbi hasonló próbálkozásoknál, mivel a létező Wi-Fi frekvenciákra épül. Segítségével a készülékek fizikai kapcsolat nélkül kommunikálhatnak majd USB protokollon keresztül.

Az USB Implementers Forum (USB-IF) bejelentette, már dolgozik egy új, vezeték nélküli USB szabványon, ami lehetővé tenné a Wi-Fi frekvenciákon keresztül történő adattovábbítást, akár másodpercenként több gigabites sebességgel. Az új MA USB-t (Media Agnostic USB) arra tervezték, segítségével a különböző készülékek és dokkolók az USB protokollon keresztül kommunikálhassanak, de fizika kapcsolat nélkül.

Hasonló koncepciót már 2004-ben is láthattunk, az akkor bevezetett Wireless USB azonban csak a WiMedia UWB (ultra-szélessáv) 3,1 és 10,6 gigahertzes frekvenciáin működött, míg az MA USB számos platformon elérhető lesz, mivel a Wi-Fi-nél megszokott 2,4 illetve 5 gigahertzes, valamint a fejlesztés alatt álló WiGig (Wireless Gigabit) 60 gigahertzes frekvenciáit is használja majd a WiMedia UWB mellett.

a cikk folytatása a hwsw.hu-n

Az Intel új mennydörgése lealázhatja az USB-t

Még a továbbfejlesztett USB 3.0-ra is köröket ver a legújabb fejlesztésű Thunderbolt adatátviteli szabvány.

A tervek szerint 2014-re az USB 3.0-ás szabvány a jelenlegi 5 gigabit per másodperces adatátviteli sebességét duplájára, 10Gbps-re növelik majd, de még így is csak fele olyan gyors lesz, mint az Intel következő generációs Thunderbolt technológiája.

Az Intel bejelentése szerint a Thunderbolt következő verziója támogatni fog egy újfajta, kétszálas adatátvitelt, és akár 20Gbps-os sebességre is képes lesz. A cég elmondása szerint ez a sebességnövelés már lehetővé teszi egy 4K-s videófájl párhuzamos átvitelét és lejátszását, ami azért elég meggyőzően hangzik. (A 4K-s videók négyszer nagyobb, 3840x2160 pixel felbontásúak, mint a jelenlegi full HD-s, 1920x1080 pixeles filmek.) A sebesség ilyen szintű megnövelését a Thunderboltot vezérlő új chipnek, a Falcon Ridge-nek köszönhetjük, amit az Intel az épp most zajló Las Vegas-i NAB Show-n mutat be. A gyártó közlése szerint a chipet az év vége felé kezdik gyártani.

A 2011-ben bevezetett Thunderbolt szabvány alapvetően az újabb Mac-eken található, de most már több PC-gyártó - mint az Acer, a HP, a Lenovo, vagy a Dell - is elhelyezett gépein ilyen csatlakozót. Az Intel viszont itt nem akar megállni: jelenleg a szilikonalapú nanofotonokban rejlő lehetőségeket kutatják, hogy a tervek szerint 2015-re elérhessék az 50Gbps-os sebességet.

forrás: technet.hu

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>usb</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő