Fontos linkek Fontos linkek

  • WEB mail
  • Telefonkönyv
  • PTE
  • PMMK
  • ETR

Állásajánlatok Állásajánlatok

A <em>windows</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

A <em>windows</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Hírek Hírek

A <em>windows</em> cimkéjű tartalom.

Windows 10 Big Brother

A jelek szerint a Windows 10 akkor is elküldi a felhasználó tevékenységének naplóját a Microsoft szervereire, ha ezzel ellentétes beállítás van a rendszerben. Van egy másik felület, ahol szintén át kell állítani egy kapcsolót, hogy az adattovábbítás megszűnjön.

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft publikálta az első Windows 10 verziót, a felhasználók kiszúrták, hogy a rendszer adatokat gyűjt és küld róluk a Microsoft szervereire. Érthető módon ez senkinek sem tetszett, a dolog pedig odáig fajult, hogy a Microsoft hosszan magyarázkodott, és részletesen leírta, hogyan és hol lehet kikapcsolni az adatgyűjtést. Ám úgy tűnik, még ez sem teljes körű segítség.

A Redditre felkerült egyik bejegyzés szerint az Activity History modulban rögzített tevékenységelőzményeket a Windows 10 mindenképpen továbbítja a cég szervereire. A ZDnet azt írja, az Activity History a Windows 10 idővonal (timeline) funkció működéséhez elengedhetetlen tartozék.

Az idővonal a rendszer 2018-as nagy tavaszi frissítőcsomagjában érkezett meg a felhasználókhoz: jóval könnyebbé teszi a keresést, legyen szó egy nappal, egy héttel vagy egy évvel ezelőtti fájlokról vagy webhelyekről. Ráadásul nem csak a számítógépen végzett keresési előzményekből tanul, hanem az iPhone-on és androidos készülékeken megejtett keresési előzmények alapján is próbál releváns találatokat adni a felhasználóknak – legalábbis azoknak, akik pc-jükön és telefonjukon is Edge böngészőt használnak.

A funkció működéséhez persze kellenek olyan adatok is, amiket valahol rögzíteni kell. Ezt teszi meg a Microsoft, a tevékenységelőzmény adatainak küldését azonban bármikor letilthatják a felhasználók. Ennek oka az lehet a HowToGeek szerint, hogy a Windows 10-ben a diagnosztikai adatok küldése "Teljes körűre" van állítva az "Alap" helyett. Ez utóbbi helyzetbe való állítás megszünteti az adatok küldésének minden formáját.

forrás: hvg.hu

Itt a következő ijesztő vírus, amely szép csendben fertőzi a gépeket

A világot letaroló Wannacry zsarolóvírus után egy újabb rosszindulatú szoftver bukkant fel, amely szintén az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) lopott eszközökkel működik, és csendben fertőzi a gépeket.

A Wannacry után egy újabb vírust fedeztek fel horvát IT-biztonági kutatók, ez azonban egyrészt tanult elődje egyes hibáiból, másrészt több NSA-től szerzett hacker eszközt is használ. Az EternalRocks névre keresztelt új vírus egyik számítógépről egy másikra a Wannacry által is használt sérülékenységet kihasználva másolja át magát, de további hat másik NSA-eszközt is használ.

Az IT-biztonsági szakemberek szerint az új vírus gyorsabban is terjedhet, mint a Wannacry, amely mindeddig 240 ezer gépet fertőzött meg (főleg nem frissített Windows 7-et futtató gépeket). A nagy különbség a két vírus között, hogy a Wannacry zsarolóvírusként működik, az EternalRocks viszont egyelőre nem csinál semmit:

nem titkosít fájlokat, nem épít botnetet. Ezzel szemben távoli hozzáférést ad a számítógépekhez a hackerek kezébe, vagyis bármikor élesíthetik a fegyvert.


Ráadásul az EternalRocksból már kiszedték azt a beépített leállító kapcsolót, amelyet véletlenül fedezett fel egy programozó még múlt héten, és amely a vírus megállítását lehetővé tette. A vírus 24 órás késleltetéssel aktiválja magát, és az IT-biztonsági kutatók megtévesztésére a Wannacryhoz hasonló fájlneveket is használ.

Az EternalRocksot felfedező szakértők szerint a fertőzés még nem terjedt el széles körben. Ugyanakkor szerintük az új vírus megjelenése intő jel lehet a jövőre nézve, hogy az NSA-től lopott eszközök felhasználása még csak most kezdődött el.

forrás: portfolio.hu

 

Magánvélemény: Szerencsére csak a Windows-os gépeket érinti.

Vegyen búcsút a Windows 7-től: elindult a visszaszámlálás

Miközben a világ egy jó nagy része még mindig Windows 7-et használ, a Microsoft úgy gondolja, ideje lassan felhívni a figyelmet arra, eljön a búcsú ideje.

A Windows 7 továbbra is a világ legszélesebb körben használt operációs rendszere, hiába is gondolják azt Redmondban, hogy már rég a Windows 10-nek kellene birtokolnia ezt a címet.

Mindenesetre a német Microsoft arról tájékoztatta a felhasználókat, hogy három év múlva, 2020. január 14-én megszűnik a Windows 7 támogatása. Ez azt jelenti, hogy nem kap többé biztonsági frissítést és technikai támogatást a rendszer. Mindez nem túl meglepő, köztudott, hogy a Windows-termékeknek életciklusuk van, és egyszer elérkezik a vég. A Windows 7 alapvető támogatása például már két évvel ezelőtt véget ért, azaz már nem érkeznek hozzá új funkciók, igaz, a felhasználók egyelőre megkapják még a biztonsági frissítéseket.

A Microsoft komor képet fest a Windows 7-ről, magas működési költségeket ír a rovására, és azt, hogy igen érzékeny a rosszindulatú támadásokra. Ráadásul – állítja a Microsoft – a gyártók is lassan leállnak az illesztőprogramok készítésével a Windows 7-hez, de az igazság az, hogy inkább a Microsoft az, aki ezt erőlteti.

Akár így, akár úgy, tudomásul kell venni, hogy elindult a visszaszámlálás. Még van idő, van három év, de utána tényleg át kell térni a Windows 10-re – egyébként hogyan lesz meg a beharangozott egymilliárd Windows 10-et használó készülék?

forrás:hvg.hu

Nem úgy megy a Windows 10, ahogy a Microsoft szeretné

Egy évvel a megjelenése után úgy tűnik, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket a cégóriás legújabb operációs rendszere: a BBC szerint a Microsoft egy közleményben azt írta, nem tudják majd tartani az eredetileg kitűzött tervet a Windows 10-zel. Azt szerették volna, hogy 2018-ig 1 milliárd eszköz fusson a 10-es operációs rendszerrel. A hároméves terv csúszásának oka szerintük az, hogy a Windows phone nehezen tör be az Android és Apple által dominált okostelefon-piacra.

A cél valójában már akkor megbicsaklott, mikor a Microsoft 7,2 milliárd dollárért megvette a butatelefonok korának királyát, a finn Nokiát. Mikor a hároméves tervet kitűzték, abban reménykedtek, évi 50 millió Windows telefont adnak majd el, de a két legnagyobb piacból, Észak-Amerikában és Kínában egyelőre csak 1,6%-ot és 0,4%-ot hasít ki a Microsoft mobilja.

A Windows 10-et tavaly július 25-én dobták piacra, a cég pedigegyáltalán nem visszafogott kampányba kezdett, hogy rávegye a felhasználóit az új operációs rendszer használatára, ami visszafelé sült el. A cégvezető, Satya Nadella a 10-es rendszert sokféle különböző típusú készülék egyesítő platformjának tartja, úgy fejlesztették ki, hogy asztali és hordozható számítógépeken, mobilokon, tableteken és Xbox-konzolokon is fusson.

forrás:index.hu

Az USA haditengerészete még mindig XP-t használ

A Microsoft tavaly megszüntette a Windows XP támogatását, már nem szállítanak frissítéseket, olyanokat sem, amelyek a biztonsági réseket foltozzák. Viszont még mindig sok cég futtatja az elavult operációs rendszert, akik külön fizetnek a Microsoftnak, hogy folytassa az elavult operációs rendszer foltozását.

Az amerikai haditengerészet közleményben jelentette be, hogy 2016 júliusára átáll a Windows újabb verziójára – ez azt jelenti, hogy még mindig XP-t használnak. A haditengerészetnek külön szerződése van a Microsofttal, ami 2017 június nyolcadikáig biztosítja a biztonsági frissítéseket az elavult operációs rendszerhez. Összesen 31 millió dollárt fizetnek ezért.

A haditengerészet szerint rengeteg alkalmazásuk van, amit nem tudnak használni az új operációs rendszerekkel, amíg nem modernizálják vagy dobják ki őket. Az XP hivatalos támogatása egyébként 2014 áprilisában ért véget, akkor 2015 áprilist jelölte meg a haditengerészet fejlesztési célnak, sok pécét frissítettek is, de a hajók, tengeralattjárók rendszerei még hátra vannak.

Pontos számokat nem mondanak, de azt igen, hogy évente 9 milliót fizetnek a Microsoftnak, ez alapján nem kevés gépről van szó. A friss felmérések szerint a világ 15 százaléka futtat még XP-t.

forrás: index.hu

Windows-frissítés miatt veszített a kosárlabdacsapat

Aligha fogják imába foglalni a Windows nevét egy német kosárlabdaklubnál.

A Finke Baskets Paderborn a bennmaradásért küzdött a német másodosztályú kosárlabda-bajnokságban (Pro A) és egy különleges helyzet miatt kiesett. A paderborniak a Niners Chemnitz csapatát fogadták hazai pályán. A helyzet egyszerű volt: ha nyernek, akkor nagy valószínűséggel megmenekülnek a kieséstől. A Windows azonban felülírta az elképzeléseket.

A mérkőzésnek 19 óra 30 perckor kellett volna kezdődnie, azonban az eredményjelző nem működött, így a meccs csak 25 perces csúszással kezdődött el. A probléma csak az, hogy a liga szabályzata alapján legfeljebb 15 perces késés elfogadható. A mérkőzést ugyan lejátszották, a Paderborn nyert is 69:62-re, de a liga közölte, hogy 20:0-s eredménnyel a Chemnitz kapja a 2 pontot és plusz még egy büntetőponttal is sújtották a paderborni csapatot. Mindez azt jelenti, hogy a klub szinte biztosan kiesett a harmadosztályba.

A Finke Baskets Paderborn a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott bejegyzésben azt írta, hogy a csúszás a Windows frissítése miatt következett be. Egy felhasználói hozzászólás alapján az eredményjelző vezérlését végző laptop röviddel a játék kezdete előtt lekapcsolt, majd miután újraindították, frissíteni kezdte a Windows operációs rendszert, a folyamat viszont elhúzódott.

A paderborniak azt állították, hogy létezett tartalékrendszer. Patrick Seidel ügyvezető kijelentette, hogy azért vártak és nem üzemelték be a kézi eredményjelzőt, mert egy Windows-frissítés általában csak 2-3 percig tart, de ezúttal tévedtek. A liga vezetői arra hivatkoztak, hogy a tartalékrendszer nem üzemelt a mérkőzés kezdetekor.

Az utolsó mérkőzést a paderborniak a Cuxhaven BasCats ellen vívják hazai pályán. A Cuxhaven közvetlen vetélytársuk volt a kiesés elleni harcban. Amennyiben az élet nem szólt volna közbe, akkor ez a meccs dönthetett volna arról, hogy melyik csapat esik ki. A 3 pont mínusz miatt viszont gyakorlatilag tét nélküli lett a derbi. A Finke Baskets Paderborn ugyan fellebbezett a döntés ellen, de a klubnak nem sok esélye van a sikerre.

forrás: sg.hu

Kizárhatja az alternatív rendszereket a Windows 10

Jöhetnek a fixen lezárt bootloaderrel rendelkező PC-k, módosította a hardveres elvárásokat a Microsoft. A nagy Linux disztribúciókat nem zárja ki a lépés, a kisebb szereplőket és a házi "főzésű" rendszereket azonban igen.

Egy aprónak tűnő módosítást eszközölt a Windows 10 hardveres irányelveiben a Microsoft. A múlt heti sencseni WinHEC (Windows Hardware Engineering Community) rendezvényen a cég bejelentette, hogy hagyományos PC-ken is elhagyhatják a gyártók a Secure Boot kikapcsolásának lehetőségét. A fixen bekapcsolt Secure Boot ezzel az okostelefonok és az ARM-os tabletek után az x86-os hardvereken, tableteken, notebookokon és asztali gépeken is gyorsan valósággá válhat.

A sztori eddig

A lezárt bootloader az okostelefonos és tabletes világban bevett gyakorlat, a gyártók hagyományosan így dobják piacra a készülékeket. A megoldás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználó nem cserélheti le szabadon a készüléken futó operációs rendszert, az eszközök kizárólag a gyártók által engedélyezett, elfogadott aláírással rendelkező rendszer tud elindulni. A Windows 8 óta a technológia a PC-s világban is megjelent, Secure Boot néven. Eddig azonban a Microsoft előírta a PC-gyártók számára, hogy e funkció kikapcsolható legyen, így ma elegendő belépni a BIOS (pontosabban UEFI) felületére és inaktívvá tenni ezt az ellenőrzést.

Ezt az előírást törölte el most a Microsoft a Windows 10-zel előtelepített gépek kapcsán. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy várhatóan már nyáron piacra kerülhetnek az olyan eszközök, amelyek kikapcsolhataltan Secure Boot funkcióval rendelkeznek, és kizárólag aláírt, biztonságosnak minősített operációs rendszert hajlandóak futtatni. Nagy kérdés, hogy hány gyártó és milyen termékvonalak esetében zárja majd le a bootloadert - a lehetőség mindenesetre mostantól adott lesz.

Secure Boot: biztonság, de milyen áron?

A Secure Boot egy előremutató és nagyon fontos biztonsági megoldás: az UEFI csak olyan rendszerbetöltőnek (bootloader) adja át a számítógép vezérlését, amely megfelelő aláírással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy támadók nem ékelődhetnek az UEFI és a bootloader közé és nem futtathatnak kártékony kódot az operációs rendszer alatt-mellett. A Secure Boot tehát egy kritikus fontosságú támadási vektort zár ki, amely mind az otthoni, mind a céges felhasználók számára pozitív hozadékkal bír.

Ha a Secure Boot jó, akkor mi a probléma? A végrehajtás. A szabad szoftveres közösségben 2011-2012-ben hatalmas felháborodást keltett a Secure Boot funkció egyoldalú kikényszerítése a Microsoft részéről, a cég ugyanis megkövetelte a Windowszal előtelepített gépeken az alapértelmezésben bekapcsolt (de kikapcsolható!) Secure Bootot. Az ilyen számítógépeken ugyanis kizárólag a számítógép gyártója által elfogadott aláírással rendelkező rendszerek indultak el (a Secure Boot manuális kikapcsolásáig), ilyennel pedig kezdetben kizárólag a Microsoft rendelkezett. A spanyol Linux-felhasználók fel is jelentették ezért a céget Brüsszelben versenyellenes magatartásért.

Mára a helyzet némileg normalizálódott, a felek közötti kompromisszumos megoldásnak köszönhetően. A Microsoft, a PC-gyártók, a Verisign és a nagyobb Linux-disztribúciók (Ubuntu, Fedora, openSUSE) együttműködésének köszönhetően a gépekre felkerült az elismert disztrók egyedi kulcsa is, így aláírási joggal rendelkezik ma már több linuxos szereplő is. Ez azt jelenti, hogy ma már bekapcsolt Secure Boot mellett is telepíthető illetve futtatható Linux, amennyiben a felhasználó a hivatalos fordítású, megbízható forrásból származó rendszert használja. Sőt, a kooperáció ma már ott tart, hogy a Canonical (az Ubuntu fejlesztője) is teljes mellszélességgel pártolja a Secure Bootot, és megköveteli annak létét az Ubuntuval piacra dobott gépek esetében.

Örökre lezártan

Ahogy fentebb írtuk, a Microsoft eddig megkövetelte, hogy a Windows-logós, minősített gépeken  alapértelmezésben bekapcsolt Secure Boot legyen, de a cég azt is előírta, hogy e védelmet a vásárló igény szerint ki is kapcsolhassa. Erre olyan esetekben lehet szükség, ha a gépen a felhasználó olyan rendszert szeretne futtatni, amely nem rendelkezik elfogadott aláírással, legyen az saját fordítású Linux vagy valamilyen alternatív operációs rendszer (Steam OS, Chrome OS, Hackintosh, stb.)

Ebben hoz majd változást a Windows 10, a nyáron érkező rendszer mellé már nem kötelező kikapcsolható Secure Bootot tenni, a PC gyártója saját belátása szerint akár le is zárhatja a bootloadert és kikényszerítheti az aláírással rendelkező rendszerek futtatását. Az ilyen gépeken kizárólag aláírt rendszerek (és virtualizációs hypervisorok) futhatnak majd, más szoftverek futását az UEFI egyszerűen megtagadja. Ilyenkor csak egy támogatott rendszer feltelepítése segít, másképp a korlátozás nem kerülhető meg.

A Windows 10 Mobile esetében az előírás nem változott, az ilyen eszközökön (legyenek telefonok, phabletek vagy 8 hüvelyknél kisebb tabletek) kötelező a kikapcsolhatatlan Secure Boot, ahogy eddig. Ezzel az a helyzet állt elő, hogy míg a Xiaomi engedélyezi, hogy Mi 4 telefonjára a felhasználók tesztelés céljából (egy speciális) Windows 10 Mobile ROM-ot tegyenek, a Microsoft sem saját gyártmányain, sem a partnerek telefonjain nem ad hasonló szabadságot a felhasználók kezébe.

Androidon már eljátszottuk

A Secure Boot paradigma ismerős lehet az androidos és windowsos okostelefonokkal rendszeresen foglalkozók számára, ez ugyanis pontosan ugyanaz a probléma, amit a közösség lezárt-kinyitott bootloader formájában ismer. Némi különbség, hogy a PC-n futó operációs rendszer tetszés szerint újratelepíthető lesz majd, a felhasználónak ugyanis írási joga van a rendszerpartícióra is, ez a telefonos világban gyári állapotban tiltott képesség.

A kulcskérdés a Microsoft által biztosított, de annak implementálásának mikéntjét a gyártóra bízó lehetőségről végső soron az lesz, hogy ha egy adott PC-gyártó foganasítja a korlátozást, akkor értékesítés előtt erről pontosan milyen formában köteles tájékoztatni a leendő vásárlókat - a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

forrás: hwsw.hu

ld.: vasárnapi zárvatartás

Ingyenes frissítésként érkezik a Windows 10

Váratlanul nagyot dobbantott a Microsoft Windows 10-ről szóló sajtóeseménye. Bizonyos lépések, mint a Windows 10 kvázi-ingyenessé tétele az operációs rendszerek piacának ismeretében várható volt, hardverfronton azonban nagyot gurított a vállalat: HoloLens néven saját kibővített valóság platformot dob piacra, ennek API-készlete megtalálható lesz az új operációs rendszerben is.

Tavaly a Microsoft éves fejlesztői konferenciája környékén már egyértelműen látszott, hogy az ezredfordulótól a Windows 8 piacra dobásáig többnyire fantáziátlan termékekkel és szolgáltatásokkal előrukkoló, a saját hatékony működését jelentősen akadályozó szervezeti struktúrával operáló, a jövő trendjeinek felismerését rendre elbukó vállalatnál új szelek fújnak. A redmondiak végre belátták, amit külső szemlélők már évek óta szajkóztak nekik: alapvető változásokra van szükség, ha a vállalati szegmens kivételével nem akarnak minden téren behozhatatlanul lemaradni jóval agilisabb versenytársaik mögött.

Az univerzális alkalmazások és az iOS-es Office bevezetése már mutatta az új irányt, ami a Microsoftot vigaszágon újra az első vonalba emelheti vissza. Ez a felfogás volt az első kézzel fogható jele annak a stratégiai célnak, ami a mai rendezvényen több alkalommal is elhangzott: a felhasználói élmény mobilitása, nem pedig az eszközök mobilitása a lényeg. Ezt pedig a Microsoft oldaláról a legkönnyebben egy lényegében minden eszközön futtatható operációs rendszerrel, univerzális Windows és Office platformokkal lehet megvalósítani.

Windows 10: ingyen, szolgáltatásként

A Windows mára az egyetlen pénzbe kerülő otthoni operációs rendszer a piacon. Régóta ment már a találgatás arról, hogy a Microsoft mikor és milyen formában fogja meglépni az elkerülhetetlent, a kis tabletekre ingyenes Windows és a Windows with Bing ennek jeleit hordozta. Most fény derült néhány részletre, de a vállalat még közel sem tisztázott minden kérdést. Ami biztos: a Windows 7 és Windows 8.x tulajok teljesen ingyen juthatnak hozzá a Windows 10-hez a megjelenést követő egy éven belül. Hogy utána mi lesz, arról egyelőre nincs információ. Ahogy arról sincs, mi lesz a Windows 7-nél korábbi verzióinak felhasználóival. A döntés a Microsoft részéről abszolút érthető: a cél az új standard Windows API, a WinRT elterjesztése, ennek a célnak pedig a Microsoft hajlandó a rövidtávú pénzügyi érdekeket alárendelni és inkább lemond a licencbevételekről.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik.

Torino Ubuntu-ra vált; Udine is dobja a Windowst

Az Európai Bizottság Joinup blogja arról számol be, hogy a negyedik legnagyobb olasz város, Torino komplett nyílt forrású megoldásra vált az elkövetkező 18 hónap során. A városvezetés augusztusban döntött úgy, hogy fokozatosan kivezeti 8300 számítógépén az elavult proprietary megoldást és helyette Ubuntu-t vezet be. A váltással az elkövetkező öt év során várhatóan 6 millió eurót spórol a város.

A ZDNet szerint egy másik olasz város, Udine is dobja a Windowst.

forrás: hup.hu

Megkerülik a gyártók a Windowst

Nem lesz túl boldog a Microsoft, ha a hardvercégek ügyesen végrehajtják a Windows ellen intézett lázadásukat, amelyben az Android kapja a főszerepet. A laptopok és hagyományos asztali gépek gyártói elhatározták, hogy a Windows 8 mellé még egy operációs rendszert is feltepítenek, mert a Microsoft kínálata még szegényes, az Android szoftvertboltja azonban tele van olyan appokkal, amiket érintőkijelzőre terveztek.

Alig van olyan cég a pc-iparban, amelynek ne lenne tapasztalata az Androiddal, tehát nem egy ismeretlen területre kell belépniük. Hogy csak a legnagyobbakat említsem, a Lenovo, az Acer, a HP, a Samsung és a Dell is évek óta gyárt androidos tableteket és okostelefonokat, nyilván van androidos fejlesztésekkel foglalkozó csapatuk. Helyzetüket az is könnyíti, hogy az Intelnek megjelentek a mobil eszközökbe szánt processzorai, tehát vannak olyan hardveres platformok, amiken a Windows 8 és az Android egyaránt futtatható.

A január elején kezdődő CES 2014 kiállítás érdekes látnivalói lesznek ezek az új hibridek, amiket egyesek a "pc plus" kategóriába soroltak be. Néhány eszközön csak szoftveresen emulálják majd az Androidot, tehát az appokat egy Windowson futó programon belül kell elindítani. Ez rontja a teljesítményt, de legalább nő az érintőkijelzőre szánt appok száma. Lesznek azonban olyan gépek is, amelyek egymás mellett futtatják a két operációs rendszert, és egy pillanat alatt átléphetünk egyikből a másikba – mondta Patrick Moorhead, a Moor Insights & Strategy vezető elemzője.

Más helyzet

Egyszerű lenne megoldani, hogy amikor a felhasználó egérrel és billentyűzettel ül az Android elé, akkor rendszer egy másik, asztali nézetet töltsön be. Ilyenkor ugyanis nincs szükség az érintőkijelzős nyomkodásra optimalizált óriási ikonokra, elnagyolt menükre. De a gyártóknak nem kell, hogy emiatt fájjon a fejük: ha olcsón akarják helyettesíteni a Windowst, akkor ott a Google másik rendszere, az ingyenes Chrome OS.

Ezt a rendszert most a legolcsóbb laptopokra és asztali gépekre telepítik fel, és az Egyesült Államokban nagyon népszerűek: egy elemzés szerint a 2013-ban eladott laptopok ötödén Chrome OS futott. Gyakorlatilag ezek az új netbookok, azzal a lényeges különbséggel, hogy nem a Windowst erőltetik rá a gyenge gépekre, hanem a kimondottan webes működésre, online szolgáltatásokra belőtt Chrome OS-t. Arra számítunk, hogy a CES-en nemcsak a pc plus kategória bukkan fel, hanem a Chrome OS alapú gépekből is többet fogunk látni. Az LG már be is jelentett egy új asztali egybegépet, amin Chrome OS van. 

Hogy mihez kezdhet a Microsoft az ellene lázadozó gyártókkal? Idén kiadott egy komolyabb frissítést a Windows 8-hoz, hogy kijavítsa a kezelőfelület fő hibáit, de Moorhead szerint ez nem elegendő, további finomítások szükségesek. Csakhogy a gyártók találtak más megoldást.

Átveszi a Windows 8 feletti uralmat a Chrome

Egy huszárvágással rátette a kezét a Windows 8 egyedi, metrós platformjára a Google. A Chrome böngésző módjának használatával ugyanis széles hozzáférést nyert a metrós felülethez, ezt maximálisan ki is használta, portolta a Chrome OS felületét.

Meglepő húzással állt elő a Google, és alaposan átrajzolta a Chrome Windows 8-on metrós üzemmódban futó felületét. Az új UI a Chrome OS mása lett, saját ablakozó rendszerrel és tálcával - és természetesen teljes értékű Chrome böngészővel. A Chrome OS rendszerszintű funkciói egyelőre nem tették tiszteletüket az alkalmazásban, így a beállítások, a fájlkezelő, médialejátszó, képnézegető nem részei a metrós Chrome-nak, bár nem zárható ki, hogy ezeket is portolni fogja a Google a Microsoft rendszerére. Van viszont normális ablakozó rendszer, amely képes a Chrome "For your desktop" stílusú natív alkalmazásait is szépen, külön ablakban megjeleníteni. Mivel az asztali böngésző és a metrós böngésző között teljes az átjárás, így nem kell újra bejelentkezni minden szolgáltatásba, azonnal elérhető minden az új felületen is.

A gyors tesztünk szerint egyébként a felületen található böngésző teljesen funkcionális, működött a Flash beépülő modul is, talán a görgetés sebessége maradt el a natív asztali alkalmazásétól. A korai szoftver némi kompatibilitási problémát is mutatott, a Hangouts Chrome platformot használó appot nem sikerült munkára bírni, más natív Chrome appok (Keep, Any.do) probléma nélkül működtek.

a cikk a hwsw.hu-n folytatódik.

Windows 8, a problémajéghegy csúcsa

Május elején, több mint hat év után lecseréltem Toshiba notebookomat egy Samsungra, amely csaknem fele annyit nyom, mint elődje. És amelyet Windows 8-cal adtak. Kifejezetten akartam, hogy a 64 bites gépemen ez legyen az operációs rendszer. Nem tagadom, hajlamos vagyok az önkínzásra.

Immáron egy hónapja használom a Microsoft új alapszoftverét, és azóta azon merengek, hogy mivé lett a világ. Nem részletezem, hogy a használat rögös útján milyen megrázkódtatásokon estem át, amelyekből szinte minden harmadik napra jutott legalább egy emlékezetes. Ne gondolja a kedves olvasó, hogy beállok azok sorába, akik nyelvüket a Windows 8-on köszörülik nagy élvezettel: én most arra teszek egy merész kísérletet, hogy felfedjem, hogyan is jutottunk ide.

A Microsoft nevű cég és jelenség mindig is foglalkoztatott. Volt alkalmam alapító vezetőjét, a pulykatojásfejű Gates-t háromszor is meginterjúvolni a kilencvenes évek első felében, nemegyszer jártam a redmondi központban, s akkori szoftverarchitektjének (Charles Simonyinak) magyar gyökerei miatt - így utólag bevallhatom - kicsit büszke is voltam a szoftvercég sikereire.

Tisztánlátásomat szerencsére nem vesztettem el, ami annak is köszönhető, hogy figyelemmel kísértem és kísérem azok kommunikációját, akik képesek elemelkedni a hétköznapok földszintjétől, és akik ennélfogva sajátos, tagadhatatlanul markáns és nem ritkán első hallásra meghökkentő nézetekkel késztethetik elmélkedésre hallgatóságukat.

A mi kelet-közép-európai IT-vidékeinken is ismert, egyébiránt amerikai illetőségű Esther Dysont említem ehelyt, aki példának okáért azt hangoztatta már úgy 18 évvel ezelőtt, hogy a Microsoft voltaképpen úgy működik, mint egy virtigli kormány: évente beszedi az adót. Gondolom, nem szükséges megmagyarázni, mit is értett is ezalatt. S ha igaznak tekintjük Esther állítását - márpedig tehetnénk-e másképp? -, akkor építkezzünk rá.

Egy üzleti vállalkozás, amely éppenséggel olyan iparágban tevékenykedik, amelynek lényege a szüntelen innováció és megújulás, nagy veszélybe kerül, ha kormányokhoz hasonló viselkedésre adja a fejét. Ellustulhat, szervezete felhízhat, vezetői az első idők sikereiből azt a helytelen következtetést vonhatják le, hogy zsenialitásuk voltaképpen megkérdőjelezhetetlen.

A Microsoft először a világháló megjelenésekor rendült meg: egy olyan világ kezdett felépülni, amelyben ahhoz, hogy a felhasználók részesüljenek a digitális javakból, nem kellett, hogy a kezük ügyében lévő eszközökön feltétlenül a Windows fusson. A nyitottság és a szabadság digitális terében nem juthatott uralkodó szerep a redmondi központú világcégnek.

Szerény véleményem szerint a második megrendítő erejű ütést a Ballmer által vezetett cég akkor szenvedte el, amikor az Apple megjelent az első iPhone-nal, illetve később az iPaddel. Ekkor döbbentek rá ugyanis a széles néptömegek, hogy egyáltalán nem kizárt olyan számítástechnikai eszközöket kifejleszteni és százmilliós darabszámban piacra vinni, amelyeknek kezeléséhez nem szükséges előtanulmányokat végezni. Mi több, a felhasználót furcsa, korábban efféle foglalatosságokkor soha át nem élt érzés kerítheti hatalmába az „i” eszközöket érintve: élvezi, hogy használhatja.

És ideidézem most Esther egy másik érdekes és mellbevágó mondását: adják a szoftvert ingyen! Ha jól emlékszem, egy ERP szoftvergyártó vállalat konferenciáján hallottam ezt tőle még újságíróként, és bevallom, nehezen bírtam megemészteni a hallottakat. A magam módján meg is emlékeztem erről később egyik írásomban, mondván, hogy bolond lyukból bolond szél fúj.

A nyílt forráskódú szoftverek előretörésével - a szerveroperációs rendszerektől egészen az irodai szoftvercsomagokig - voltaképpen megvalósulni látszik Esther követelése, ami talán a harmadik nagy csapás a Microsoftra.

Arról értekeztem a kilencvenes évek közepén, hogy a Windows NT járványszerűen terjed. Ma már más időket élünk.

Termékszegmenseinek többségében elvesztette relevanciáját a Microsoft.

A Windows 8 csupán a problémajéghegy csúcsa. A Microsoft felső vezetése számára a feladvány rendkívül összetett. Egyszerre kellene az üzleti eredményeken javítani és a fontos termékszegmensekben megvívni a csatákat a jobb piaci részesedésért, egyszerre kellene a kormányszerű működésből visszaállni az innovációkon alapuló fejlődésre - és visszanyerni a felhasználók százmillióinak szimpátiáját.

a cikk a techcorner.hu-n jelent meg.

Augusztusban érkezik a Windows 8.1

Az új operációs rendszerverzió végleges kiadása augusztus végén jelenhet meg. A felhasználók és az OEM-gyártók gyakorlatilag azonnal hozzájuthatnak majd.

Tami Reller, a társaság Windows és Windows Live részlegének pénzügyi és marketingvezetője közölte a Windows 8.1 végleges változatát már augusztus végén megkapják a konszern OEM-partnerei, később pedig a végfelhasználók is. A PC-gyártók így már az ősz elején telepíthetik az általuk kínált asztali számítógépekre és notebookokra az új kiadást, így ezek a készülékek még a karácsonyi időszak előtt a boltok polcaira kerülhetnek.

A Microsoft a Worldwide Partner Conference (WPC) keretében beszámolt arról is, hogy csak az Amerikai Egyesült Államokban a Windows 8 piacra dobása óta kereken 20 milliárd keresést kezdeményeztek az emberek az operációs rendszeren keresztül. Ez a szám a Windows 8.1 megjelenésével tovább nőhet, hiszen a Binget még jobban integrálni fogják az operációs rendszerbe. A következő hónapokban a vállalat pontosan tájékoztatni fogja a felhasználókat arról, hogy a Windows 8.1-hez miként juthatnak hozzá. Az már most biztos, hogy a Windows 8-licenctulajdonosok ingyenes frissítésként kapják majd meg az új változatot.

Tami Reller egyúttal azt is bejelentette, hogy 2014 januárjában új képzési programot indítanak a szoftverpartnereiknek. A projekt célja az, hogy a partnercégek tervezői és a fejlesztői a Windows 8.1 modern kezelőfelületével kompatibilis új alkalmazásokat készítsenek. Emellett bevezetik a TouchWins-programot is, amelynek keretében a kiskereskedők és a disztribútorok támogatást kapnak a Windows 8.1-es rendszerek és érintőképernyők értékesítéséhez.

Mary-Jo Foley, az óriáscég ügyeit jól ismerő szakember arról számolt be, hogy az első Windows 8.1-es PC-k és táblagépek várhatóan csak szeptember végén, október elején kerülnek majd forgalomba. Frissítésként ugyanakkor az új verzió már a hivatalos piacra dobás után néhány nappal elérhető lesz, az ismert hibákat augusztus végéig kijavítják.

A Windows 8 piaci részesedése meghaladta az 5 százalékot és kiderült, hogy a Microsoft megnyitná új operációs rendszerét a Binggel szerződéses viszonyban álló hirdetési partnerei előtt. A különböző ajánlatok a Windows 8.1 Smart Search keresési szolgáltatásban jelennek majd meg.

forrás:sg.hu

Ilyen lenne a windowsos Google Glass

Egy vicces holland YouTube felhasználó, megálmodta, hogy milyen lenne, ha a Microsoft elkészítené a Google Glass redmondi megfelelőjét, a Windows Project Glass-t. Kis bemutató videójában nem kíméli a szoftvergyártót.

Láttunk már cikis, használhatatlan Google Glass utánzatokat, de a Vlakkeland nicknevű videós által készített Windows Project Glass bemutató videó mindent felülmúl. A holland fiatal valószínűleg nem a leglelkesebb Windows felhasználó, ugyanis a képzeletbeli Windows Glass-t bemutató videójában az összes kifigurázható Windows hibát felhozza: be kell jelentkezni a Live fiókba, merül az akku, frissíteni akar, elavul a vírusirtó, végzetes hiba történik, lefagy, stb.

Emellett vannak más poénok is: ha a szemüveg azt látja, hogy valamit épp ki akarnánk dobni a kukába, rákérdez, hogy egészen biztosan a "Lomtárba" akarjuk-e helyezni az adott tárgyat, ha pedig megakadt a zárban a kulcs, kiírja, hogy nincs jogosultságod a belépésre, illetve mindent huszonhatszor megkérdez, hogy tuti akarjuk-e. Na, de elég a szóból, lássuk magát a videót.

(A szerkesztő - a technet.hu szerkeszője - maximálisan átérzi a videó készítőjének, a Windows operációs rendszerrel szemben tanúsított attitűdjét, miután a mai nap folyamán szinte minden cikk megírásának többször kellett nekifutni az operációs rendszer lefagyása miatt.)

forrás: technet.hu

Linuxra áll át a nemzetközi űrállomás

Windowsról Linuxra állítják át a nemzetközi űrállomáson az űrhajósok által használt laptopokat, jelentette be a NASA. "Megbízható és stabil operációs rendszerre volt szükségünk, amit mi magunk tudunk a saját igényeink szerint alakítani, ha úgy hozza a szükség" - indokolta a váltást az űrügynökség szóvivője, Keith Chuvala.

Az asztronauták gépein a Debian Linux 6-os verziója fog futni, ami már több mint két éves, így volt ideje kiforrni és kinőni a gyerekbetegségeit. A Debianból egyébként néhány napja jelent meg az új, 7.0 verziószámú változat. Az űrállomáson, illetve a NASA földi központjaiban már eddig is sok gép futtatott Linuxot, ez az esetek többségében a Red Hat Enterprise egyik speciális változata, a Scientific Linux volt.

Linux fogja irányítani az ISS-re kerülő első humanoid robotot, a Robonaut R2-t is. Az emberszabású robotot olyan feladatokra fogják használni, amelyek túl veszélyesek vagy megterhelőek lennének egy űrhajós számára. A Linux kiemelkedő rugalmasságát mutatja, hogy robotoktól laptopokon át szuperszámítógépekig képes számítógépeket irányítani olyan környezetben, ahol a legkisebb hiba is emberéletekbe és dollármilliárdokba kerülhet.

forrás:index..hu

Kampány a Windows XP lecseréléséért

A Microsoft drasztikus módon igyekszik rábírni az elavult operációs rendszert használókat arra, hogy váltsanak a Windows 7-esre vagy 8-asra. A cég szerint az összes operációs rendszere közül a Windows XP a legkevésbé biztonságos

"A Windows XP nem csupán a legkevésbé biztonságos a Microsoft összes operációs rendszere közül, a használata egyre kockázatosabb" - olvasható többek között a társaság Security Intelligence Report című aktuális jelentésében. A Windows XP 2001-ben jelent meg, napjainkra elavult, ennek ellenére még rengetegen használják, felhasználók, szervezetek és cégek egyaránt. Pedig azóta már három operációs rendszer is megjelent, a Windows Vista, a Windows 7 és a Windows 8. A Windows Vista nem volt diadalmenet, napjainkban már kevés számítógépen található meg, ellentétben a Windows 7-essel, ami rendkívül sikeres, kiforrott és stabil. A Windows 8 ugyanakkor a csempés felület miatt egyelőre nem igazán népszerű.

Számos cég igyekezett halogatni a váltást, ezért nem cserélték le a Windows XP-t a Vistára, majd a Windows 7-esre. Gyakori felvetés, hogy a meglévő célprogramok adott esetben nem futnak majd megfelelően az új operációs rendszerek alatt, nem kompatibilisek azokkal. További érv, hogy az új szoftverváltozatok beszerzése sok pénzbe kerülne, a Microsoft ezért 2014 áprilisig meghosszabbította a Windows XP terméktámogatását.

A váltás azonban mostanra elkerülhetetlenné vált, az XP elavult, gyakorlatilag időzített bombának számít. Az aktuális Security Intelligence Reportban többek között az áll, hogy a Windows XP - a Windows 8 64 bites verziójához képest - több mint 56-szor gyakrabban válik kártevőkkel végrehajtott támadások áldozatává, s ez a tendencia erősödik. A mostani kampány erősen hasonlít az Internet Explorer 6 nyugdíjazásával kapcsolatos akcióra. 2009 augusztusában mozgalom indult az IE6 eltüntetéséért, majd a tengerentúli társaság is mindent elkövetett az Internet Explorer 6-os verziójának végleges száműzéséért.

forrás:sg.hu

Három Microsoft termék amikért jövőre eljön a kaszás

Egy év múlva véget ér a Windows XP, az Internet Explorer 6 és az Office 2003 támogatása, pedig az internet-használók 38 százaléka például még mindig XP-ről érkezik.

2014. április 9-én jár le a Windows XP kiterjesztett szoftveres támogatása, és a továbbiakban nem kap több biztonsági frissítést és egyéb javítást az eddigi legnépszerűbb, de most már "ősi" Microsoft operációs rendszer. Csatlakozik hozzá az Internet Explorer 6, az Office 2003 és az Exchange Server 2003 is, illetve az Exchange Server 2010 kettes szerviz csomagjának támogatását is befejezi a Microsoft, de a későbbi szerviz csomagokat továbbra is frissítik. Természetesen ez érinti a Windows 7 alatt futtatható "XP módot" is, illetve az egyéb virtuális megoldásokat is.

A rendkívül népszerű operációs rendszert a világ internetezőinek még ma is a 38 százaléka használja. A jelenlegi éles versenyhelyzet viszont nem sok jóval kecsegtet a Microsoft számára, és egyáltalán nem biztos, hogy az eddigi XP-felhasználók Windows 7-re vagy 8-ra váltanak, amikor most már jelen vannak például a Google operációs rendszerei is, és a Mac gépek is újra népszerűbbnek számítanak, hogy csak két riválist említsünk. Ennek ellenére be kell látni, hogy az XP mára egy elavult rendszer, és teljesen fölösleges a további támogatása.

A Microsoft régóta könyörög a felhasználóinak, hogy váltsanak egy modernebb rendszerre. Most valószínűleg viszont kicsit nyomatékosítani kell, hogy gépeik a jövőben védtelenek lesznek a különböző spam botnetek, malware-ek, és egyéb támadások ellen. Az Office 2003 megszűnésével természetesen a Microsoft azt reméli, hogy legújabb, már felhő-támogatással rendelkező, előfizetéses formában is elérhető irodai csomagjukra térnek át a felhasználók, az Internet Explorer pedig... Hjaj, az Internet Explorer 6, amiről webfejlesztők és honlap-gazdák órákat tudnának regélni - a böngésző, amelyik már köszönő viszonyban sincs a mai szabványokkal és formátumokkal, mégis kiirthatatlan. Ugyan persze már egyáltalán nem a legnépszerűbb, ám még mindig van egy kicsi, de hajthatatlan réteg, amely miatt mindenki kénytelen valamilyen szinten ősember-kompatibilisre faragni a weboldalakat - ráadásul a támogatás megszűnése miatt még mindig csak a csökönyös IE6-júzerek egy része áll csak át valamilyen modernebb böngészőre, mert mindig lesz, aki semmiből sem tanul.

forrás: technet.hu

Web programozóként csak annyit tennék hozzá, hogy az IE6 már a megjelenése pillanatában egy elavult használhatatlan böngészőnek látszó biztonsági rés volt.  Ezzel sajnos a későbbi IE verziók is "büszkélkedhetnek".

A Bloomberg értesülései szerint a várakozások alatt fogy a Surface tablet

A Bloomberg értesülései szerint a Microsoft Surface tabletjei a várakozások alatt fogynak. A források szerint a redmondi vállalat Surface RT tabletjéből kicsivel több mint 1 millió darab kelt el, a Surface Pro gépekből a februári debütálás óta 400 ezer darab körül vásároltak.

Hogy mi lehet az oka annak, hogy a Surface nem talált eddig utat magának a fogyasztókhoz? A Bloomberg által idézett elemzők egyike szerint a Windows 8 ügyetlen, esetlen és a felhasználók nem fizetnek extra pénzt, ha az igényeiket kielégíti egy olcsóbb, ingyenes szoftvert futtató készülék is. A cikkben szerepel az is, hogy a Surface gépekhez jóval kevesebb alkalmazás érhető el, mint mondjuk a iPad-ekhez.

A kilátások sem fényesek. A Pacific Crest Securities elemzője 600 000 darab Surface tablet eladást jelez előre erre a negyedévre. Korábban ugyanerre az időszakra még 1,4 milliót vetített előre.

Részletek itt olvashatók.

forrás:hup.hu

Nem jobb a Vistánál a Windows 8?

Meglehetősen szkeptikus a Microsoft új operációs rendszerével kapcsolatban Jun Dong-soo, a Samsung memóriachip-részlegének elnöke. Szerinte a Windows 8 olyan, mint egy új Vista.

A menedzser a The Korea Times lapnak elmondta: a globális PC-piac a Windows 8 bevezetése ellenére tovább csökken. "Úgy gondolom, hogy a Windows 8 nem jobb, mint a korábbi platform, a Windows Vista" - foglalta össze lesújtó véleményét Jun Dong-soo. Szerinte az új operációs rendszerrel kapcsolatos eladások sem tudnak majd új lendületet adni a számítógéppiacnak és arra lehet számítani, hogy a PC-ipar jelentősége egyre inkább csökkenni fog.

Jun nem hisz abban sem, hogy siker koronázza majd a PC-gyártók és a Microsoft azon törekvését, hogy megpróbálják megvetni a lábukat a táblagépek területén és ezzel párhuzamosan sikerül növelniük a notebookokra vonatkozó vásárlói igényeket. A Windows Surface iránt inkább gyér az érdeklődés, de a Microsoftnak és az Intelnek az a közös terve is csődöt mondott, amelynek keretében igyekeztek népszerűvé tenni az ultrabookokat és más vékony notebookokat. Mindez pedig elsősorban a kevésbé versenyképes Windows platformnak tudható be.

A részlegvezető végül kijelentette: a globális PC-piac romló kilátásai miatt a hagyományos memóriamodulok gyártásáról egyre inkább a mobil eszközökben, elsősorban az okostelefonokban és a táblákban használható memóriák gyártására helyezik át a hangsúlyt.

Egyelőre lehetetlen megmondani, hogy siker vagy bukás a Windows 8. Julie-Larson Green, a Microsoft szoftver- és hardverfejlesztésekért felelős vezetője tavaly decemberben elismerte, hogy akár hosszabb időt is igénybe vehet, mire a felhasználók megszokják az operációs rendszert. Paul Thurrott szakértő igyekezett magyarázatot találni arra, hogy miért adnak el kevesebbet az új operációs rendszerből. Szerinte drágák az érintőképernyők és sokan nem szívesen váltanak a kiforrott Windows 7-ről. Az új operációs rendszerre való frissítés is komoly nehézségekbe ütközhet. Az Acer álláspontja pedig az, hogy túl bonyolult a Windows 8.

forrás: sg.hu

Időzített bomba a Windows XP

Számos vállalat még mindig a 2001 októberében piacra dobott operációs rendszert használja, amelynek már meg vannak számlálva a napjai, de sokan még az SP3-at sem telepítették fel.

A Windows XP megjelenése óta a világ nagyot változott. Akkor a menedzserek még BlackBerry készülékeken dolgoztak, míg az Apple az utolsó simításokat végezte az iPodon. A kamerák a fotókat még nem memóriakártyára írták ki és a internetben sem igazán bízott senki. Azóta viszont számos területen történt fejlődés, ennek ellenére a cégek egy jelentős része még mindig ragaszkodik a Windows XP-hez. "A Windows XP olyan biztonsági architektúrára épül, amely már nem felel meg a mai követelményeiknek" - jelentette ki Oliver Gürtler, a Microsoft német Windows-részlegének vezetője. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejárt. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes.

a cikk az sg.hu-n jelent meg

1 - 20 / 34 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 2

Oktatási hírek Oktatási hírek

A <em>windows</em> cimkéjű tartalom.

Nincs eredmény.

Naptár Naptár

szombat

21

2019.09.21.
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Ezen a napon nincsenek események.
Idő Cím Típus  
Ezen a napon nincsenek események.
0 tétel megjelenítése.

Cimkefelhő Cimkefelhő