Fontos linkek Fontos linkek

 • WEB mail
 • Telefonkönyv
 • PTE
 • PMMK
 • ETR

Kiemelt hírek Kiemelt hírek

Hallgatóink III. helyezést értek el a PLC versenyen

Ebben az évben a Kandó-n tartották a XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt amelyen a Pollesto nevű csapatunk III. helyezést ért el. A csapat tagjai:

Klepah Máté Otmár, Lovász Lázár Levente, Scheich Richárd János

az eredmények itt találhatók.

Gratulálunk a csapatnak.

 

Hírek Hírek

Hallgatóink III. helyezést értek el a PLC versenyen

Ebben az évben a Kandó-n tartották a XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyt amelyen a Pollesto nevű csapatunk III. helyezést ért el. A csapat tagjai:

Klepah Máté Otmár, Lovász Lázár Levente, Scheich Richárd János

az eredmények itt találhatók.

Gratulálunk a csapatnak.

 

Elektro-mobilitás fórum

A Corosan Kft. nevében tisztelettel meghívjuk Önt és Diákjait az „elektro-mobilitás” című fórumra,
melyet 2019. február 13-án (szerdán) 16:00 órai kezdettel
a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar - 7624 Pécs, Boszorkány út 2. szám alatti
A202-es előadójában - tartunk.

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2019. február 11-ig szíveskedjen jelezni a mernok@presting.hu e-mail címen!
A rendezvény díjmentes.
Köszönjük!

Knorr Bremse állás lehetőség

Pályakezdő vagy?

Kellemetlen hírünk van: ezekre a problémákra kell felkészülnöd

Készülj fel, hogy ne akkor kelljen csalódnod, amikor már késő.

A huszonévesek közül nagyon sokan naiv reményekkel és túlzott elvárásokkal vágnak neki a nagybetűs életnek, aztán az első munkahelyükön keserű csalódások érik őket. Nicolas Cole, az Inc.com szerzője összeszedte, milyen illúziókkal érdemes még idejében leszámolni.

Senkit nem érdekel
Senkit nem érdekel, hogy nincs elég időd az ügyeid elintézésére. Hogy eldugult a vécé, és várod a szerelőt. Hogy nem érzed jól magad, vagy hetek óta rossz napod van. Na jó, néha előfordul, hogy valaki némi együttérzést mutat, de a világ nem arról szól, hogy a munkahelyeden bárki is meg akarna érteni vagy át akarná érezni a problémáidat. Mindenkinek bonyolult az élete, és egyedül a te dolgod, hogyan oldod meg a nehéz helyzeteket.

Ha pontos vagy, már elkéstél
Nem elég másodpercre pontosan beesni az ajtón, előbb kell becsekkolni. Így van időd rendezni a soraidat lelkileg, szellemileg és fizikailag. Arról már ne is beszéljünk, mi van, ha konkrétan elkésel.

Semmit nem kell görcsösen bizonyítanod
Sok pályakezdő görcsösen igyekszik, hogy bizonyítsa, mennyire a helyzet magaslatán áll. Nem kell, mert a legtöbben nem állnak a helyzet magaslatán, de ez rendben van, el kell fogadni, hogy még zöldfülű vagy. Majd belejössz, fölösleges tipródni.

Olyan leszel, mint az az öt ember, akivel a legtöbbet vagy együtt
A fiatalok úgy szívják magukba az impulzusokat, mint a szivacs, ezért ha fejlődni akarsz, olyan emberek társaságát keresd, akik leginkább biztosítják a szellemi-érzelmi gyarapodásokat. A legkiválóbb vezetők gyakran mondják, hogy mindig náluk okosabb emberekkel szeretik körülvenni magukat, mert így tudnak fejlődni.

Te vagy a legjobb befektetésed
Minél többet fektetsz magadba a húszas éveidben, annál fényesebb perspektívák tárulnak eléd az életben. Persze, bulizz, élvezd az életed, de közben ne feledkezz meg arról, hogy most kell megtanulnod az alapokat, amelyekre később építhetsz. Tanulj, szerezz fontos szakmai tapasztalatokat és vigyázz magadra, a mostani befektetés bőségesen megtérül.

Tanulj meg a pénzzel bánni
Már most kezdj el spórolni, mert annyi nyugdíjad lesz, amennyiből egy nadrágot sem tudsz majd venni. Minden jövedelmedből tegyél félre egy kicsit, fektesd be, hogy kamatozzon. A pénzed dolgozzon érted, nehogy későn kapj észbe, hogy véres verejtékkel dolgozol a pénzedért.

Nincs olyan, hogy kudarc
A kudarc viszonylagos dolog: az eredmény értékelése attól függ, milyen elvárásaid voltak. Ha nem voltak elvárásaid, akkor amit kudarcnak hiszel, valójában értékes lecke, amiből sokat lehet tanulni. Tanulj a leckékből és lépj tovább.

Minden a kapcsolatokon múlik
Ápold a kapcsolataidat, ismerkedj meg fontos emberekkel, mert annyit érsz, amennyit a networköd. És megfordítva: te is légy „jó kapcsolat”, akivel másoknak megéri megismerkedni.

Te vagy a sikered kovácsa
A megúszós stratégia nem vezet sikerre. Aki csak evickél az életben, nincsenek különösebb céljai és nem mer kilépni a komfortzónájából, az nem tud komolyabb eredményeket felmutatni. Találd ki időben, hová akarsz eljutni és hogyan érheted el, amit szeretnél.

Kevés az igazi barát
A legtöbb ember, akit a barátodnak tartasz, nem igazi barát. Munkahelyi kapcsolat, ismeretség a sportpályáról vagy a kutyafuttatóról. Jó esetben nem derül ki, mennyire nem barátod, akit annak tartasz, rossz esetben igen, és az fájhat. Az igazi barát az, aki őszintén elfogad, szeret és azt kívánja, hogy boldogulj az életben.

Múlik az idő
Okosan használd ki, hogy huszonéves vagy és sok mindent megtehetsz. Nehogy harminc évesen arra ébredj, hogy „Jézusom, hogy jutottam idáig?”.

Te vagy önmagad legnagyobb ellensége
Ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd, először magadba nézz, mielőtt ujjal mutogatnál másokra. Nagy a valószínűsége, hogy te rontottál el valamit. Ne feledd, hacsak nem üt be valamilyen katasztrófa, elsősorban rajtad múlik, hogyan alakul az életed.

 

forrás: jobline.hu

Windows 10 Big Brother

A jelek szerint a Windows 10 akkor is elküldi a felhasználó tevékenységének naplóját a Microsoft szervereire, ha ezzel ellentétes beállítás van a rendszerben. Van egy másik felület, ahol szintén át kell állítani egy kapcsolót, hogy az adattovábbítás megszűnjön.

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft publikálta az első Windows 10 verziót, a felhasználók kiszúrták, hogy a rendszer adatokat gyűjt és küld róluk a Microsoft szervereire. Érthető módon ez senkinek sem tetszett, a dolog pedig odáig fajult, hogy a Microsoft hosszan magyarázkodott, és részletesen leírta, hogyan és hol lehet kikapcsolni az adatgyűjtést. Ám úgy tűnik, még ez sem teljes körű segítség.

A Redditre felkerült egyik bejegyzés szerint az Activity History modulban rögzített tevékenységelőzményeket a Windows 10 mindenképpen továbbítja a cég szervereire. A ZDnet azt írja, az Activity History a Windows 10 idővonal (timeline) funkció működéséhez elengedhetetlen tartozék.

Az idővonal a rendszer 2018-as nagy tavaszi frissítőcsomagjában érkezett meg a felhasználókhoz: jóval könnyebbé teszi a keresést, legyen szó egy nappal, egy héttel vagy egy évvel ezelőtti fájlokról vagy webhelyekről. Ráadásul nem csak a számítógépen végzett keresési előzményekből tanul, hanem az iPhone-on és androidos készülékeken megejtett keresési előzmények alapján is próbál releváns találatokat adni a felhasználóknak – legalábbis azoknak, akik pc-jükön és telefonjukon is Edge böngészőt használnak.

A funkció működéséhez persze kellenek olyan adatok is, amiket valahol rögzíteni kell. Ezt teszi meg a Microsoft, a tevékenységelőzmény adatainak küldését azonban bármikor letilthatják a felhasználók. Ennek oka az lehet a HowToGeek szerint, hogy a Windows 10-ben a diagnosztikai adatok küldése "Teljes körűre" van állítva az "Alap" helyett. Ez utóbbi helyzetbe való állítás megszünteti az adatok küldésének minden formáját.

forrás: hvg.hu

Hivatalos: Chromiumra vált az Edge

A Microsoft megtartja a márkát, az EdgeHTML motort viszont lecseréli böngészője alatt.

Hivatalosan is megerősítette Microsoft, hogy Chromiumra cseréli EdgeHTML böngészőmotorját. Ezzel beigazolódtak a napokban felröppent pletykák a cseréről, illetve az is tisztázódott, hogy a redmondi óriás a Chromiumos alapokon nem vezet be új brandet, megtartja az Edge márkát.

A váltásról a cég GitHubon részletes leírást is közzétett, amelyből kiderül, az új motorral igyekszik böngészőjét egyszerűbben igazítani a webes szabványokhoz, illetve a fejlesztők dolgát is megkönnyítené, akiknek webes tartalmaikat nem kell plusz egy platformon tesztelniük. Ez azért is fontos, mert az Edge alacsony piaci részesedése miatt sok fejlesztő egyszerűen figyelmen kívül hagyja az alapértelmezett windowsos böngészőt, így az általuk fejlesztett weboldalak Edge-es megjelenítésénél adódó problémákat is. Ez értelemszerűen a felhasználókat is az alternatív megoldások, mint a Chromiumra támaszkodó böngészők, netán a Firefox felé tereli - illetve terelte eddig.

Az Edge alapjait a cég ígérete szerint minden támogatott Windows verzión Chromiumra cseréli, beleértve a Windows 7, 8 és 10 rendszereket is - ráadásul a böngészőt más platformokon is elérhetővé teszi, kezdve a macOS-szel, ami újabb lehetőséget ad a szoftver piacrészének bővítésére. Ezzel párhuzamosan a disztribúciós modell is a chromiumos böngészőkből megismert frissítési rendszerre vált, nem kell majd Windows frissítéseket várni a böngészős hibajavításokhoz vagy fejlesztésekhez.

A váltásból nem csak a Microsoft, de a Chromium projekt is profitál majd, hiszen immár a redmondi cég nem elhanyagolható erőforrásai is beállnak a nyílt forrású motor fejlesztése mögé. A vállalat már több hozzájárulással is bővítette a Chromium kódbázisát, többek között az ARM-os Windows 10-es notebookokra szánt natív Chrome böngésző fejlesztésénél, a következőkben pedig várhatóan jóval aktívabb résztvevője lesz a Google-től ismert motor fejlesztői közösségének. A Microsoft már azt is elárulta, első körben milyen területen tervez hozzájárulni a fejlesztésekhez, azok között ott van a már említett ARM64 natív támogatása, a fogyatékossággal élőket segítő asszisztív technológiák, illetve a biztonsági funkciók erősítése is. Ennek megfelelően a cég igyekezett hangsúlyozni, a váltás nem kísérleti lépés, az új motor mellett hosszú távon elköteleződik.

Pontos határidőkről egyelőre nem beszélt a cég, illetve az is kérdéses, mi lesz a Microsoft Store-os Chrome sorsa, amelyet eddig a külső motor használata miatt nem engedett be a vállalat felületére. Miután ezt most a cég Chromiumra cseréli, ezzel az indokkal legalábbis már nem tarthatja kint boltjából a Google böngészőjét. A keresőóriás egyébként a The Verge-nek nyilatkozva üdvözölte a cég döntését - nem úgy a Mozilla, amely a VentureBeatnek arról beszélt, a felhasználóknak nem egyedül a web Google-féle implementációját kell biztosítani, a Microsoft-Google összeborulás pedig erősíti a Mozilla szerepét, lényegében az utolsó független alternatívaként.

forrás: hwsw.hu

35 éves a GNU kiáltvány!

35. születésnapját ünnepli az a GNU projekt, amelynek az egész szabad szoftveres világ rendkívül sokat köszönhet. Richard Stallman 1983. szeptember 27-én küldte el a szoftvertörténelem meghatározó részének számító bejelentését a net.unix-wizards,net.usoft hírcsoportba "new Unix implementation" címmel:

 From CSvax:pur-ee:inuxc!ixn5c!ihnp4!houxm!mhuxi!eagle!mit-vax!mit-eddie!RMS@MIT-OZ
From: RMS%MIT-OZ@mit-eddie
Newsgroups: net.unix-wizards,net.usoft
Subject: new Unix implementation
Date: Tue, 27-Sep-83 12:35:59 EST
Organization: MIT AI Lab, Cambridge, MA

Free Unix!

Starting this Thanksgiving I am going to write a complete
Unix-compatible software system called GNU (for Gnu's Not Unix), and
give it away free(1) to everyone who can use it.
Contributions of time, money, programs and equipment are greatly
needed.

To begin with, GNU will be a kernel plus all the utilities needed to
write and run C programs: editor, shell, C compiler, linker,
assembler, and a few other things. After this we will add a text
formatter, a YACC, an Empire game, a spreadsheet, and hundreds of
other things. We hope to supply, eventually, everything useful that
normally comes with a Unix system, and anything else useful, including
on-line and hardcopy documentation.

GNU will be able to run Unix programs, but will not be identical
to Unix. We will make all improvements that are convenient, based
on our experience with other operating systems. In particular,
we plan to have longer filenames, file version numbers, a crashproof
file system, filename completion perhaps, terminal-independent
display support, and eventually a Lisp-based window system through
which several Lisp programs and ordinary Unix programs can share a screen.
Both C and Lisp will be available as system programming languages.
We will have network software based on MIT's chaosnet protocol,
far superior to UUCP. We may also have something compatible
with UUCP.


Who Am I?

I am Richard Stallman, inventor of the original much-imitated EMACS
editor, now at the Artificial Intelligence Lab at MIT. I have worked
extensively on compilers, editors, debuggers, command interpreters, the
Incompatible Timesharing System and the Lisp Machine operating system.
I pioneered terminal-independent display support in ITS. In addition I
have implemented one crashproof file system and two window systems for
Lisp machines.


Why I Must Write GNU

I consider that the golden rule requires that if I like a program I
must share it with other people who like it. I cannot in good
conscience sign a nondisclosure agreement or a software license
agreement.

So that I can continue to use computers without violating my principles,
I have decided to put together a sufficient body of free software so that
I will be able to get along without any software that is not free.


How You Can Contribute

I am asking computer manufacturers for donations of machines and money.
I'm asking individuals for donations of programs and work.

One computer manufacturer has already offered to provide a machine. But
we could use more. One consequence you can expect if you donate
machines is that GNU will run on them at an early date. The machine had
better be able to operate in a residential area, and not require
sophisticated cooling or power.

Individual programmers can contribute by writing a compatible duplicate
of some Unix utility and giving it to me. For most projects, such
part-time distributed work would be very hard to coordinate; the
independently-written parts would not work together. But for the
particular task of replacing Unix, this problem is absent. Most
interface specifications are fixed by Unix compatibility. If each
contribution works with the rest of Unix, it will probably work
with the rest of GNU.

If I get donations of money, I may be able to hire a few people full or
part time. The salary won't be high, but I'm looking for people for
whom knowing they are helping humanity is as important as money. I view
this as a way of enabling dedicated people to devote their full energies to
working on GNU by sparing them the need to make a living in another way.


For more information, contact me.
Arpanet mail:
 RMS@MIT-MC.ARPA

Usenet:
 ...!mit-eddie!RMS@OZ
 ...!mit-vax!RMS@OZ

US Snail:
 Richard Stallman
 166 Prospect St
 Cambridge, MA 02139

forrás: hup.hu

Az új Firefox megszabadít a nyomkövetőktől

Az októberben megjelenő változat alapból blokkolja az oldalbetöltéseket lassító követő programokat.

Hirdetés

A Mozilla bejelentette, hogy Firefox böngészője nemsokára automatikusan blokkolni fogja azokat nyomkövető technológiákat, amelyek lassítják az oldalak betöltését.

A nyomkövetés-elhárítás alapformája a Firefox 57-ben, más néven Quantumban jelent meg tavaly ősszel. A szolgáltatás máig kézzel bekapcsolható maradt, tehát a felhasználónak kell engedélyeznie.

A funkció már eddig is többfajta tartalmat blokkolt: nem csak hirdetéseket, de olyan nyomkövetőket is, amelyekkel a helyek vagy hirdetési hálózatok a netes mozgásunkat rögzítették. Ezek a nyomkövetők a felelősek azért, hogy bizonyos fajta hirdetések tűnnek fel a képernyőnkön, bármerre is járunk, miután egyszer felkerestünk egy oldalt, amely az adott cikk árusításával foglalkozott.

A szolgáltatás alapértelmezetté tétele és továbbfejlesztése nem megy máról holnapra,  de ha minden jól megy, az október 23-án megjelenő Firefox 63-ban már élvezhetjük az újfajta védelmet.

A következő lépés a webhelyek közötti nyomkövetés megrendszabályozása lesz: ez a kiterjesztett védelem a jövő januári Firefox 65-ben fog megjelenni.

forrás: computerworld.hu

Az E.ON és az NKM nyilatkozatai az okosmérés jövőjéről

"A mesterséges intelligencia (AI) képes az energiaszektor teljes átformálására és az energiavilág újraértelmezésére. Hogyan gyűjthetők és elemezhetők a fogyasztói adatok, ha az a cél, hogy fenntarthatóbb és energiahatékonyabb háztartásokat hozzunk létre? Hogyan kerüljünk közelebb a 100%-ban szénmentes energiaiparhoz? Megmentheti-e a Földet az adat a globális felmelegedéstől?" Ezzel az izgalmasnak szánt felvezetővel invitálta az E.ON magyarországi szervezete beszélgetésre a sajtó munkásait június 1-re egy budapesti szálloda tetőteraszára.

Az előadó, dr. Juan Bernabé-Morenó, az E.ON mesterséges intelligencia szakértője és Advanced Analytics és Data Lab Unit egységének vezetője rövid prezentációban ismertette az E.ON jövőképét az előbbiekben idézett kérdések tárgykörében. A rendezvény alkalmat adott kötetlen beszélgetésre is, amelyen elhangzottak az előadásnak a jövőbe optimistán tekintő attitűdjével nem egészen összhangban lévő állítások is.

Hirdetés

Felkértem a magyar E.ON-t, hogy három kérdésre fogalmazzák meg hivatalosan az  álláspontjukat, később pedig megkerestem a KOM Központi Okos Mérés Zrt.-t (KOM Zrt.) és az NKM Nemzeti Közművek Zrt.-t (NKM Zrt.), hogy az E.ON nyilatkozatának ismeretében fejtsék ki a saját álláspontjukat. A KOM Zrt. lapzártánkig nem reagált, ezért az alábbiakban az E.ON és az NKM válaszait tesszük közzé (az eredeti szövegeket beemelve):

- Igaz-e, hogy egy hagyományos mérő árának a hússzorosába kerül egy okosmérő? 

E.ON: Egy egyfázisú okosmérő ára ma körülbelül 100 euró, míg hagyományos, elektronikus lakossági villamos energia fogyasztásmérőt 5-6 euró körüli összegért vettünk az elmúlt időszakban.

Esetünkben jelenleg tehát igaz az állítás, de érdemes kiegészíteni: okosmérőt néhány ezer/tízezer darabot veszünk mostanában, hagyományos mérőből pedig több százezret, ami természetesen hatással van a beszállítók árára is. Ezen túlmenően a technológia fejlődésével minden megoldás egyre olcsóbbá válik, így az okosmérők ára is tovább csökkenhet a jövőben.

NKM: Nem, a különbség valamivel kisebb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által ösztönzött elosztói Smart metering pilot projektek óta az alkalmazott kommunikációs technológia és a beépítésre kerülő hardver elemektől függően jelentős árcsökkenés figyelhető meg az okos mérők piacán. Amely többek között a gyártói piaci szereplők bővülésének is köszönhető.

A villamos mérők esetében nagyobb, akár tíz-tizentöszörös különbség lehet a hagyományos és az okos mérők ára között, míg a földgáz mérőknél kb. három-négyszeres a különbség. 

- Igaz-e, hogy a jelenlegi helyzetben, energiaárazási rendszerben nem térülne meg az okosmérésre alapuló új rendszer?

 E.ON: Egy "okosmérési" rendszer pusztán az elosztók folyamati költségeiből (pl. nem kell leolvasó) nem térülne meg, mert számottevően drágább. (Egy teljes országos rendszercsere mintegy 200 milliárd Ft körüli beruházási összegre becsülhető, az E.ON területén így mintegy 100 milliárd Ft-tal érdemes számolni.) De az okosmérés lényege nemcsak a megtérülés, a beruházásoknál pedig a villamos energiáról szóló törvény szerinti legkisebb költség elvének a mindenkori betartása, hanem az ügyfeleink igényeinek a kiszolgálása is. Ehhez érdemes látni, hogy az energiamegtakarítás és energiatudatosság pusztán okosmérővel nem érhető el, mindenképpen kell hozzá az ügyfelek aktív közreműködése, hogy az okosmérő segítségével energiamegtakarítást érhessenek el. Az pedig már a piaci fejlődés következő fázisa, amelyhez egész Európában energiapiaci szabályozási változás is szükséges, hogy a felhasználó aktívvá válhasson, és részt vehessen különböző fogyasztásvezérlésben, a teljes fogyasztásával akár, a jelenleg is vezérelt fogyasztáson kívül (B tarifa), nyilván megfelelő költségelőnyök elérése érdekében (ez az ún. "demand response"). 

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal felügyeletével 2012-ben indult országos okosmérés pilotunk azonban akkor arra világított rá, hogy az ügyfelek nagy többségénél ezekre a lehetőségekre egyelőre nincs megfelelő érdeklődés. A kampány ellenére nagyon kevesen jelentkeztek önként a kipróbálásra, emellett több okból, például az alacsony átlagos lakossági fogyasztási mennyiség miatt, a törvény szerinti legkisebb költség elve mentén sem gazdaságos az okosmérők általános elterjesztése. Azóta is folyamatosan történnek okosmérő felszerelések adott ügyfélkörben, de a széleskörű mérőcsere programok helyett véleményünk szerint az egyes ügyféltípusokra fókuszáló mérőcserék irányába érdemes továbblépni. Vagyis azoknak az ügyfeleknek érdemes kialakítani ezt a szolgáltatást, akik valóban tudatos vagy aktív felhasználóvá is szeretnének válni, vagy különböző okok miatt megtérül az okosmérő alkalmazása. Jelenleg ezért a háztartási méretű kiserőművel rendelkező, illetve az előrefizetős mérő funkciót használó lakossági ügyfeleknél kezdtük el az alkalmazását, előbbiek esetében az aktív és tudatos felhasználói magatartás, és az elosztóhálózat ebből eredő üzemeltetési kihívásai, illetve a szolgáltatásminőség fenntartása, míg utóbbi esetében az energia(költség) tudatosság, és az előrefizetős mérő árával való összemérhetőség adja az okos mérő alkalmazásának a megalapozottságát.

NKM: Az okos mérés teljes körű kiterjesztésének megtérülését figyelembe véve a jelenlegi árazási rendszer nem tartalmaz olyan elemeket, amely egyértelműen a technológia alkalmazására ösztönözné az elosztói engedélyes vállalatokat.

Azonban vannak olyan okos mérő telepítéssel járó felhasználási esetek, melyek vagy műszaki, vagy pedig gazdasági szempontból indokoltak valamely piaci szereplő szemszögéből, valamint egyes ügyfélszegmensekben jelentkező igények kielégítése is cél. 

- Milyen feltételek teljesülése esetén terjedhet el Magyarországon az okosmérésen alapuló új architektúra és rendszer, a "smart grid"? 

E.ON: A "smart grid" rendszerekhez nem feltétlenül szükséges okosmérés - természetesen előny, ha van ilyen, és ezekben az esetekben indokolt is az alkalmazásuk -, egyszerűbb szenzorokkal is megvalósítható sok minden az "okoshálózati" funkciókból. A "smart grid" hálózati elemek elterjedését jelenleg még elsősorban a napelemek számának ugrásszerű növekedése (feszültségtartás és rugalmasság) és az üzemzavarok minél hatékonyabb kezelése (automatikus kapcsolások, "öngyógyító" hálózatok) kényszeríti ki az elosztóhálózat üzemeltetőitől, de a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal is ösztönzi ezek alkalmazására az elosztókat, ahol ez műszakilag indokolható. Erre számtalan mintaprojektet folytatunk, és megvalósult rendszereink is vannak.

NKM: Mivel az okos hálózat első jelentős lépcsőfoka a smart metering, ezért a gyártói piacon az eszközök bekerülési költségének csökkenése és a regulátor által kialakított ösztönzők jelentősen hozzá járulhatnak az okos mérés elterjedéséhez, amely a smart grid kiépítését támogatná, hiszen a technológia rendelkezésre áll az okos hálózat építő elemeihez.

Ugyanakkor az elosztói engedélyeseknél jelentkező kihívások (ld. decentralizált PV termelés növekedése, energiatárolási technológiák megjelenése, elektromos mobilitás terjedés, stb) kikényszerítik a hagyományos hálózatok üzemeltetési gyakorlatának változását és az új, okos technológiákon alapuló irányítási elvek, folyamatok bevezetését.

forrás: computerworld.hu

Az ABB szerint így fognak áramhálózatokat tervezni a jövőben

Az ABB a Párizsban, augusztus 27-31. között, a „CIGRE 2018” kiállításon bemutatott új, innovatív 3D/VR tervezési eszközével új szintre emeli a villamos hálózatok digitális tervezési technológiáját. Az ABB AbilityTM platformra alapozott eszköz iparágszerte ugrásszerű változást hoz a tervezési technológiában, optimalizálni fogja az energetikai infrastruktúra, köztük az alállomások építési folyamatát, azokat biztonságosabbá, nagyobb hatásfokúvá és költséghatékonyabbá teszi.

 

A VR-szemüveget felvevő felhasználók mint „avatárok” végigjárhatják és ellenőrizhetik a projektek egyes szakaszait.  A technológiát a FACT alállomások, a HVDC állomások, valamint a digitális, váltakozó áramú (AC) alállomások építési folyamataiban lehet majd használni.

A technológia a konzultáció és a tervezési folyamat korai fázisaiban és végellenőrzési fázisában egyaránt használható, segítségével idő és pénz takarítható meg.  A projekt korai fázisaiban végzett VR-alapú tervellenőrzés lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek „megtekintsék”, és még a megvalósítás előtt módosítsák a létesítményterv bizonyos elemeit, így például a térbeli elrendezést, optimalizálják a berendezések helyigényét, és előre kezelni tudják az egészségvédelmi és biztonsági problémákat.

A technológia alkalmazása azt is lehetővé teszi majd, hogy az érdekelt felek – akár távoli helyszínekről is – részt vehessenek a tervezési folyamatban, ami jelentősen hozzájárul majd ahhoz, hogy javuljon a kommunikáció és a megértés az ABB és az ügyfelei között, és lerövidüljön a tervellenőrzések és -egyeztetésekhez szükséges idő.

“Ez a digitális újítás lehetővé teszi, hogy az ügyfelek még a kivitelezés előtt valósághűen megvizsgálhassák a projekt főbb elemeit, és még időben módosításokat hajthassanak végre. Segít optimalizálni a projektet, időt takarít meg, költség-hatékonyságot teremt, és javítja a biztonságot, az energetika értéklánc minden elemében alkalmazható új technológia jól példázza, hogy az ABB továbbra is elkötelezett a technológiai fejlesztés és az innováció mellett, és ügyfeleink kiemelt partnereként arra törekszünk, hogy erősebb, intelligensebb és zöldebb hálózatok kiépítését tegyük lehetővé.”

– nyilatkozta Gerhard Salge, az Energetikai Hálózatok divízióhoz tartozó „Technology” részleg vezetője.

Az ABB 3D/VR technológia csak egy a közüzemi szolgáltatók számára kínált azon számos digitális megoldás és termék közül, amelyek az ABB AbilityTM platformon elérhető portfólióhoz tartoznak. Ez a portfólió azokat a digitális termékeinket és szolgáltatásainkat sorakoztatja fel, amelyek egyedülálló módon ötvözik az ABB iparági ismereteit, a technológiai vezető szerepét és a digitális szaktudását, és valós üzleti értéket nyújtanak az ügyfeleink számára. A 3D/VR megismerés a hatékonyság jelentős javulását biztosítja a projekttervezés terén.

forrás: technokrata.hu

25 éves a Debian!

Huszonöt éve annak, hogy 1993. augusztus 16-án 13:05:37-kor (GMT) Ian Murdock bejelentette a "Debian Linux Release"-t a comp.os.linux.development hírcsoportban:

Fellow Linuxers,

This is just to announce the imminent completion of a brand-new Linux release, which I'm calling the Debian Linux Release. This is a release that I have put together basically from scratch; in other words, I didn't simply make some changes to SLS and call it a new release. I was inspired to put together this release after running SLS and generally being dissatisfied with much of it, and after much altering of SLS I decided that it would be easier to start from scratch. The base system is now virtually complete (though I'm still looking around to make sure that I grabbed the most recent sources for everything), and I'd like to get some feedback before I add the "fancy" stuff.[/blockquote]

A teljes eredeti bejelentés itt olvasható. Boldog 25. születésnapot, Debian!

forrás: hup.hu

Évtizedes, súlyos Bluetooth sebezhetőséget foltoz az iparág

A biztonsági rést kihasználva adatlopásra és parancsbefecskendezésre is lehetőség nyílik. Sok gyártó már befoltozta a hibákat, de van ahol a javítás még várat magára.

Több mint egy évtizede súlyos biztonsági rés tátong a Bluetooth specifikációban: a sérülékenység közbeékelődéses, azaz man-in-the-middle támadásokra ad lehetőséget, amelyekkel megcsapolható, és módosítható a vezeték nélküli adatfolyam egy sor készülék között. A hibáról a Technion - Izrael Műszaki Intézet kutatói számoltak be nemrég közzétett tanulmányukban.

A szakértők szerint egy úgynevezett Fixed Coordinate Invalid Curve Attack műveletről van szó, amellyel minden jelenleg használt Bluetooth párosítási protokoll tűz alá vehető. Miután a párosítási protokoll hivatott a Bluetooth kapcsolat minden biztonsági és adatvédelmi funkciójának megágyazni, ennek feltörésével a teljes kapcsolat veszélyeztetetté válik. Az invalid curve attack, vagy érvénytelen görbe támadásmódszer kifejezetten népszerűnek számít, a Bluetooth esetében is használt, elliptikus görbékre építő titkosítás kijátszására. Ez a fajta titkosítás az elliptikus görbékre támaszkodó matematikai műveletekkel teszi lehetővé két eszköz számára, hogy először kapcsolatba lépjenek és közös titkosítási kulcsot hozzanak létre. Az érvénytelen görbe támadás során a támadó a titkosításhoz használt elliptikus görbe helyett egy másik, "gyengébb" görbével veszi rá a megcélzott eszközt a titkosítás feloldására.

Nem csak a sérülékenység, de maga a támadásmódszer sem új, ahogy azt az Ars Technicának nyilatkozva JP Smith biztonsági szakértő elmondta, sőt, ahogy fogalmazott, ez az egyik legegyszerűbb módszer, amely az elliptikus görbékre támaszkodó titkosítási rendszereknél bevethető. A támadás végrehajtásához a támadónak az adott eszköz Bluetooth rádiójának hatókörén kell lennie, mikor azt egy másik készülékkel párosítja a felhasználó, innen pedig nagyjából a próbálkozások 50 százaléka sikeres az eddigi adatok szerint. Noha a szakértők szerint a művelethez a támadóknak speciális hardverre is szükségük van, ennek beszerzése vagy akár megépítése nem túl bonyolult feladat. Potenciális célpontokból pedig bőven akad, hiszen miután protokollszintű sebezhetőségről van szó, a papírforma szerint implementált Bluetooth megoldásokban mind ott van a tárgyalt sérülékenység.

A biztonsági rést kihasználva támadók nem csak belenézhetnek a közelben lévő Bluetooth adatfolyamokba, de akár maguk is befecskendezhetnek azokba rosszindulatú parancsokat. A támadók így megfigyelhetik például egy Bluetooth billentyűzet leütéseit, ezzel akár jelszavakat, bankkártyaadatokat megszerezve, sőt akár a technológiára építő PoS eszközök vagy orvosi felszerelések adatait is begyűjthetik - illetve parancsokat is végrehajthatnak az adott eszközökön, a telefonoktól a PC-kig, mint ha épp az ölükben lenne a klaviatúra. Szerencsére a támadás sikerességéhez arra is szükség van, hogy a célba vett eszköz és egy ahhoz párosított második készülék is sebezhető legyen.

A kutatók már korábban tájékoztatták az iparágat a hibáról, így többek között már a macOS, iOS és Android rendszerekre is megérkezett a hozzá a javítás - aggasztó ugyanakkor, hogy a szakértők szerint a Microsoft a szabvány egy régi verzióját használja, amely még a friss hibás verziónál is kevésbé biztonságos. Egyelőre ugyanakkor nem teljesen egyértelmű a helyzet a redmondi cég háza táján, a The Register szerint ugyanis a cég úgy nyilatkozott, javította a sebezhetőséget. Ugyancsak kérdéses, hogy a specializált eszközök megkapják-e a szükséges javításokat, mint az említett PoS készülékek vagy kórházakban használt eszközök, amelyek ugyancsak rendkívül érzékeny adatokat továbbítanak.

A konzumer készülékek jelentős részére ugyanakkor már szerencsére eljutott a szükséges patch, számos gyártó pedig már dolgozik a megoldáson, továbbá a szabványt gondozó Bluetooth Special Interest Group is azt ígérte, javítja a specifikációt.

forrás:hwsw.hu

Szabad Szoftver Konferencia 2018 - regisztrálj, és gyere el!

Elindult a regisztráció az idei Szabad Szoftver Konferenciára, amelyre 2018. május 12-én kerül sor az ELTE Lágymányosi Campusának Északi épületében. A konferencián négy szekcióban párhuzamosan zajlanak majd az előadások. Az előadások leírása megtalálható a konferencia honlapján. Több szabad szoftveres közösség és támogatóink (Andrews, Novell, Rackforest, Serverside, NISZ) is készülnek kiállítói asztallal, így az előadások közötti szünetekben sem maradtok program nélkül. Idén is készülünk értékes nyereményekkel, sorsolunk pólókat, és díjazzuk a konferencia legjobb előadóját.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk és regisztráció a konferencia honlapján (konf.fsf.hu).

Mindenki előtt megnyitja bugvadász programját az Intel

Már nem kell meghívó a biztonsági hibák jelentéséhez, a komolyabb sebezhetőségekért a chipgyártó idén akár 250 ezer dollárt is kifizet.

Frissíti bug bounty programját az Intel, a chipgyártó termékein felfedezett sebezhetőségekért mostantól vaskosabb összegeket csenget ki, újfajta hibákért is ad fejpénzt, illetve jóval szélesebb közönség előtt nyitja meg eddig meghívásos alapon működő kezdeményezését.

A vállalat bugvadász programja aránylag friss, azt az Intel tavaly márciusban indította, hogy pénzjutalommal ösztönözze a fejlesztőket és biztonsági szakértőket az együttműködésre, vagyis elsőként a cég felé jelezzék a felfedezett potenciális sebezhetőségeket - ahelyett, hogy azokat a feketepiacon értékesítenék. Hasonló kezdeményezést lényegében minden nagyobb technológiai cégnél láthatunk, az Apple-től, a Microsofton át a Tesláig. A program előnye nem csak abban rejlik, hogy lehetőséget ad az egyes hibák mielőbbi befoltozására, de azért is fontos, mert így a cégek koordináltan, előre megtervezett módon számolhatnak be a biztonsági résekről, ügyelve rá, hogy azok orvoslása előtt ne szivárogjon ki azok kihasználását lehetővé tevő információ.

Az Intel programjában azonban egészen mostanáig nem vehetett részt bárki, azt a cég meghívásos alapon működtette, most azonban minden biztonsági szakértő előtt megnyitja annak kapuit - néhány megkötés persze továbbra is akad. A bejelentő 18 évesnél idősebb kell hogy legyen, illetve ha országában így még kiskorúnak számít, gyámjának hozzájárulására is szükség van a felfedezett bug elküldéséhez. A programban továbbá nem vehetnek részt az Intel, illetve leányvállalatainak alkalmazottai és azok, akik 6 hónapnál nem régebben távoztak a cégtől, valamint az Egyesült Államok által embargó alá rendelt országok lakói sem.

A bugjelentéseket az vállalat utasításai szerint a beküldőknek az Intel PSIRT nyilvános PGP kulcsával kell titkosítani, illetve természetesen azok az adott termék legutóbbi frissítésében is tetten érhetők kell hogy legyenek. A jelentésnek tartalmaznia kell a bug részletes dokumentációját, illetve a reprodukálására vonatkozó lépéseket is. A követelmények pontos listájáért érdemes ellátogatni az Intel bug bounty programjának kapcsolódó weboldalára.

Ahogy az lenni szokott, minél nehezebb egy-egy biztonsági rést orvosolni, annál többet fizet a vállalat a megtalálónak. A cég négy osztályba sorolja a bugokat, ezek az alacsony, közepes, magas és kritikus fenyegetések, amelyekért különböző összegeket fizet attól függően, hogy azt valamely szoftverében, firmware-ében vagy hardvertermékében találta meg a szakértő. A szoftveres hibák ára 500 dollárról indul és egészen 10 ezerig kúszik fel, míg a firmware-ek esetében a kevésbé veszélyes bugok is 1000 dollárt érhetnek, a fejpénz csúcsa pedig 30 ezer dollár. A vállalat a legtöbbet a hardveres sebezhetőségekért fizeti, azoknál 2000 dollárról indul a megtalálói jutalom és akár egészen 100 ezer dollárig is felkúszhat.

A felsoroltakra a hibák megtalálói folyamatosan pályázhatnak, de a cég ennél jóval nagyobb fejpénzeket kínáló, időszakos programokat is indít. Ilyen az idén december 31-ig tartó, kifejezetten a szoftveresen kihasználható, Intel hardverekre vonatkozó sérülékenységekre vadászó kezdeményezés is, amelynek díjazása 5000 és 250 ezer dollár között mozog. A bug bounty kiterjesztésében egyébként jó eséllyel komoly szerepet játszott a Spectre/Meltdown botrány is, amelynek a kezelésére irányuló eddigi kísérletek hatékonysága erősen vitatott.

forrás: hwsw.hu

2 gigabites letöltési tempót kínál a Qualcomm új csúcsmodemje

A Snapdragon X24 LTE modemmel újabb csúcsokat ostromol a chiptervező vállalat, azonban ezek eléréséhez (vagy inkább megközelítéséhez) most is megfelelő mobilhálózatra lesz szükség.

Szinte menetrendszerűen jelentette be legújabb rádiós csúcsmodemjét a Qualcomm. A Snapdragon X24 a szinte épp egy éve bemutatott X20-tól veszi majd át a stafétát, amelynél papíron 66,6 százalékkal magasabb, másodpercenként legfeljebb 2 gigabites letöltési sebességet, illetve 316 megabites feltöltési tempót ígér az erre felkészített LTE, azaz 4G hálózatokon. Ez új iparági rekordnak számít, ám nem ez az egyetlen ami miatt érdekes az X24. A chip ugyanis az első olyan hivatalosan bejelentett termék, amely 7 nanométeres csíkszélességgel készül. Az érdeklődők hamarosan megkapják az új modem első, korai példányait, amennyiben pedig a tesztelés jól halad, már év végén piacra kerülhetnek a végleges verzióval szerelt első termékek.

Az X24 a párhuzamosítás útján megy tovább, a modem ugyanis hétszeres vivő aggregációval (7x20 MHz) érheti el a rendkívül magasnak hangzó 2 gigabites (elméleti maximális) letöltést. Ezt a 4x4 MIMO egészíti ki, amit öt aggregált vivőn támogat az új modem, 12-ről 20-ra növelve a használható párhuzamos adatfolyamok (spatial stream) számát. Ezzel együtt a maximálisan elérhető feltöltési sávszélesség is javult, amihez a modem immár háromszoros vivő aggregációt (3x20 MHz) alkalmaz legfeljebb 256-QAM moduláció mellett, ezeket kihasználva érhető el a másodpercenkénti 316 megabites letöltés.

A tempó feltornászása mellett az 5G eljövetelének szellemében új technológiák támogatásával is gazdagodott a Snapdragon X24. A legfontosabb az ötödik generációs hálózatok szerves részét képző FD-MIMO (Full Dimension Multi-Input Multi-Output), amely a vertikális (elevation) mellett a horizontális beamformingot (azimuth) is támogatja, amellyel bizonyos földrajzi adottságok mellett jelentősen javítható a jelerősség. Az LTE fejlesztése egyébként nem véletlen, a szabvány az 5G hálózatok várhatóan 2020-as kereskedelmi indulásával nem válik hirtelen elavulttá, sőt: az LTE-alapú technológia lesz majd az 5G gerince, a szabványos mobilos frekvenciákon, 700-2600 MHz-es tartományban várhatóan ez a standard felel majd hosszabb távon is a kommunikációért.

forrás: hwsw.hu

Barcelona nyílt forrásra vált

Miközben München éppen visszakozik, a spanyol El País lap arról számol be, hogy Barcelona városa nyílt forrásra váltás folyamatában van éppen. A hírek szerint első körben a használt alkalmazásokat cserélik nyílt forrású megfelelőikre, majd ha ezzel végeztek, a Windowst is Linuxra cserélik. Úgy tervezik, hogy a város szoftverbüdzséjének 70%-át a nyílt forrásra váltásba invesztálják a következő években. Az átállást 2019 tavaszának végéig tervezik véghezvinni. A desktopokra várhatóan az az Ubuntu kerül majd, ami 1000 gépen fut jelenleg pilotban a városban.

A lépéssel Barcelona az első város, amely csatlakozik az európai "Public Money, Public Code" kampányhoz.

Részletek itt.

forrás:hup.hu

"Git alapjai' Webinar a Linux Akadémiáról

Bár a verziókezelés a fejlesztőktől származik, nem csak ott érdemes használni. A forráskód kezelésén kívül kiváló a konfigurációs fájlok kezelésére is, de alapvetően bárhol jól jön, ahol szöveges állományok változásait szeretnéd nyomon követni. Verziókezelő sokféle van, de egy kiemelkedik mind közül, ez pedig a git. Nem csak azért, mert ugyan az a Linus Torvalds kezdte fejleszteni, mint a Linuxot, hanem mert verhetetlen sebességben és megbízhatóságban.

A git működik online és offline is. Használhatod a saját gépeden vagy kezelheted a kódot egy git szerveren. Rendelkezik egyszerű és gyors parancssoros és grafikus felületekkel is. Az előbbi gyakorlatilag minden Linuxban ott van, vagyis azonnal elkezdheted a használatát. Akár forráskódról, akár beállításokról van szó, a használatával elkerülheted a későbbi kellemetlen fejvakarást, hogy mi is volt a változtatás előtti még működő állapot, mit állítottál át. A git megmutatja mindkettőt. De legalább ilyen jól jön ha csapatban dolgozol: pontosan nyomon tudjátok követni, ki, mikor és mit módosított.

A képzésen a git parancssoros használatával ismerkedsz meg. Választ kapsz a fentiekből eredő "hogyanra". De itt nem ér véget a probléma. Idővel felmerül a kérdés, hogyan tesztelj különböző változatokat ugyan abból? Szeretnél többet is kipróbálni és ezeket meg is akarod őrizni. A lineáris előre-hátra mozgás láthatóan itt már kevés. Vagyis tudnod kell kezelni párhuzamosan több változatot. Amikor mindent leteszteltél, kiderül, melyik ágból mire lenne szükséged (ritkán van olyan, ami önmagában tökéletes), vagyis össze kell tudjál "olvasztani" több ágat. Kezelve a felmerülő ütközéseket. Erre való a git branch és tag rendszere, melynek használatát szintén megtanulod. Eddig szép, de hogyan juttatod el a gitben kezelt konfigurációs fájlokat a szervereidre és mi van, ha csapatban dolgozol? Itt jön képbe a git szerver, amire fel tudja mindenki tölteni a módosításait és ahonnan le tudod tölteni a szervereidre, vagy ha programot készítesz innen tudja a CI/CD rendszer is megszerezni azt. A képzés utolsó részében a távoli tárolók használatával és a leggyakrabban használt git workflow-kkal ismerkedsz meg (mert vannak a gitflownál jobban érthető, egyszerűbben használható munkamódszerek is).

Persze gondolhatod most, hogy erre nincs szükséged, jó neked az is, ha néha csinálsz egy zip mentést az állományokról, majd abban megkeresd, ha kell valami. Úgysem kell gyakran. De ha kipróbálod a gitet, hamar rájössz, hogy azzal nagyságrendekkel egyszerűbb az életed: időt és vesződséget spórolsz vele: az "időutazás" a kódban azonnal és könnyedén elvégezhető, a változások kereshetőek. Akár fejlesztőként, akár üzemeltetőként dolgozol, a git jelentősen megkönnyíti az életedet.

A 100% gyakorlati képzésen profi fejlesztőtől tanulod meg a git mindennapi használatát. Az oktató megosztott képernyőjén azonnal látod a parancsokat és azok eredményét. A sok magyarázat pedig tisztába teszi a kérdéseket, segít elindulni a git használatában. A képzést követően te magad is azonnal használatba tudod venni a gitet, hatékonyabbá téve ezzel a munkádat.

Időpont: 2017. december 5. kedd, 19:00

A képzés online webinar formában történik.

Jelentkezés a képzésre

Android Things fejlesztőkészlet - testközelből

Széles hardverpaletta, jól dokumentált példaprojektek, részletes leírások - így boronálná össze a fejlesztőket IoT platformjával a Google, első fejlesztői csomagjain keresztül.

Az IoT piac egyre terjeszkedik, a különböző, online kapcsolattal rendelkező, automatizált eszközök az iparban és a háztartásokban egyaránt egyre nagyobb teret hódítanak, a gyártósorokról jelentő szenzoroktól az okos villanykörtékig és -hűtőkig. A piacból különböző szoftverplatformjaikkal a tech óriások is egyre aktívabban igyekeznek maguknak egy szeletet kihasítani - a Google-nél ezt az Android Things célozza.

A gyors ütemben kibontakozó platformháború komoly téttel rendelkezik: a minimalista kliens operációs rendszereket a szoftverházak előre felkészítik a saját felhős szolgáltatásaikhoz való integrációra. Így a Microsoft esetében a Windows IoT, a Google esetében az Android Things beépítve tudja azt, ami a felhős kommunikációhoz, adatfeldolgozáshoz szükséges - és ugyan használható alternatív felhős architektúra is, az előintegrált működés sokszor eldönti azt is, hogy IoT-platformhoz milyen felhős platformot vásárol a tulajdonképpeni gyártó.

Kinyitni az ajtót

Az Android Things fejlesztői eszközökre tehát az a feladat hárul, hogy meggyőzze a hardvergyártókat: kliensoldalon érdemes ezt a platformot (és mögötte a Google felhőjét) használni. Ez ugyanis nem csak egy újragondolt Linux-disztribúció, az Android márkanévnek megfelelően a Google egy komplex platformot biztosít - amelyet ráadásul saját hatáskörben rendszeres biztonsági frissítésekkel is ellát. Lássuk, mivel győzködi a potenciális gyártópartnereket a cég!

A Google IoT Kitjének többféle kiadása is létezik, a hozzánk eljutott Pico Pro Maker Kit egy a Raspberry Pi-okra hajazó Pico i.MX7D fejlesztői lapkát, egy ahhoz csatlakoztatható érintőkijelzőt, egy Wi-Fi antennát, egy kameramodult, valamint az ezeket összekötő kábeleket tartalmazta, ugyanakkor a cég weboldalán hasonló néven futó csomagban egy LED-ekkel és kilencszegmenses kijelzőkkel megpakolt Rainbow HAT is található. A kapott Pico fejlesztői lapka egyébként ARM Cortex-A7 és Cortex-M4 magokkal dolgozik, illetve az I/O pinek elrendezése a mára már nyugdíjazott Intel Edison platformhoz készült kiegészítőkkel is használható, így ha valaki korábban bevásárolt ilyen eszközökből, itt újra be tudja vetni őket.

Az összeszerelés jórészt magától értetődő (és mint tudjuk a használati utasítás egyébként is a gyengéknek való) ugyanakkor nem árt, ha a háttérben azért megnyitjuk a Google vonatkozó leírását. Eszerint a komponenseket adott sorrendben érdemes bekötni, kezdve a Wi-Fi antennával. Az ehhez tartozó apró kábel csatlakoztatásával főleg a vaskosabb ujjakkal operálóknak meggyűlhet a baja, ugyanakkor némi noszogatással helyére pattintható a kis csatlakozó - előnyben vannak, akik bíbelődtek már okostelefonok antennakábeleivel.

Ezt követi a kameramodul, amelyet vékony szalagkábellel köthetünk a fejlesztői lapkához, majd a multi-touch érintőkijelző, amelyet mindjárt két vezeték köt a Pico kütyühöz. Az első ugyancsak egy szalagkábel - aki nem edződött meg Raspberry Pi kiegészítőkön az itt is elmolyolhat egy darabig az aljzat csiptetőjének óvatos feszegetésével, illetve a helyes csatlakoztatással. A második egy hat vékonyabb vezetékből álló kábel, amelyet egy fehér aljzatba köthetünk be.

A hardveroldallal így egy pár perces művelettel készen is vagyunk, ezután csatlakoztathatjuk a frissen összeállított kütyüt a számítógéphez, a mellékelt USB-C kábellel és megkezdhetjük az Android Things telepítését - a vezeték egyben a tápellátást is biztosítja az eszköznek. A képfájl flasheléséhez Android Studióra vagy a parancssoros sdkmanagerre lesz szükség, ezek birtokában a folyamat pár perc alatt végigzongorázható, a keresőóriás által biztosított leírást követve. Ha a rendszer készen áll, a következő lépés a Wi-Fi éltere keltése, ezt adb shellen keresztül tehetjük meg - ezen a cég kapcsolódó oldalán szintén kézen fogva kísér végig.

Ha az Android Things már a Pico lapkán feszít, és a Wi-Fi is él, a legrövidebb út a készlettel való barátkozáshoz, mint sok más hardverplatform esetében, itt is egy LED villogtatása. Akiknél a csomagban Rainbow HAT is található, elég azt csatlakoztatniuk a Picóhoz, de egy mezei LED és egy nyomógomb is használható a mutatványhoz. A LED villogtatásához a Google példakódot is biztosít, így az első kézzel fogható Android Things projekt néhány tíz perc alatt össze is hozható.

A további ismerkedéshez további példakódokat is ajánl a keresőóriás, ugyanakkor ezek telepítése előtt az előzőleg futtatott példaappokat érdemes törölni az eszközről, a kódok összeakadásának elkerülése végett. A példaappok közül érdemes néhányat kiemelni, ilyen például a Smart Doorbell, amellyel nevének megfelelően egy okoscsengő készíthető: a kameramodul figyeli, hogy ki áll az ajtó előtt, a rögzített képet pedig a rendszer a felhasználónál lévő társalkalmazásba továbbítja, a Google Cloud Platformra vagy Firebase-re támaszkodva. Szintén érdekes projekt a Weather Station, vagy időjárás-állomás, ehhez azonban már plusz szenzorokat is be kell szerezni, amelyek adatait az eszköz összegyűjti és igény szerint helyben, vagy akár a Google Cloud Platform segítségével elemzi. De az eszközön akár a vállalat gépi tanulási megoldásai is igába hajthatók, a TensorFlow példakóddal az eszköz képes felismerni a kamera elé tartott objektumokat és TTS (Text-To-Speech) használatával akár hangosan ki is mondja mit lát. A lista még számos elemmel folytatódik, így bőven van lehetőség válogatni az indulóprojektek között.

A példakódokon túl a cég részletes leírást is biztosít az első hardvertermék elkészítéséhez, a Building Your First Device oldalon - annak sem kell megijedni, aki korábban inkább a szoftveroldalra fókuszált, és szinte egyáltalán nem találkozott "csupasz" hardverrel, a Hardware 101 lap ugyanis gyorstalpalót biztosít az alapvető elektronikai komponensekhez és fogalmakhoz, a hatékony és nem utolsó sorban biztonságos munkához. Az oldal a próbanyákoktól vagy breadboardoktól a tápegységen, illetve az analóg és digitális I/O-n, át az ellenállásokig számos fogalmat tisztába tesz. Aki most fog először hardveres bütykölésbe tehát ezt a szekciót mindenképp érdemes végigolvasnia, ezután pedig nekiállhat a Building Your First Device lépéseinek.

A platform tehát részletesen dokumentált, jól átlátható és gyorsan elsajátítható, így ideális táptalaj lehet a hardvertermékek fejlesztéséhez - legalábbis ha az Android Things platform hosszú távon is bizonyít. Az mindenesetre biztos, hogy a Google és gyártópartnerei szélesre nyitják az Android Things legyezőjét a piac fölött és a legkülönbözőbb igényeknek megfelelő méretű és teljesítményű fejlesztői lapkákat biztosítanak - az elérhető kitek listája itt böngészhető végig.

forrás:hwsw.hu

Stm32 oktató videók a udemy-n

Az ST folyamatosan publikál oktató videókat az STM32 platformhoz. Regisztráció után az alábbi oktató anyagok tekinthetők meg a udemy site-on:

- Discover the STM32 with hands-on exercises

- STM32F7 MOOC with hands-on exercises

- STM32Cube basics MOOC with hands-on exercises

- STM32L4 MOOC with hands-on exercises

ESP 32 book

A méltán népszerű ESP 32 SoC-hez (Wifi,Bluetooth) megjelent egy teljeskörű leírás Neil Kolban tollából. A jó hír az, hogy a felhasználó állíthatja be, hogy mennyit tud/hajlandó fizetni a könyvért, ami lehet akár $0 is. A könyv letölthető innen.

1 - 20 / 615 tétel megjelenítése.
Tételek oldalanként 20
of 31

Naptár Naptár


január
H K Sze Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
február
H K Sze Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
március
H K Sze Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
április
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
május
H K Sze Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
június
H K Sze Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
július
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
augusztus
H K Sze Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
szeptember
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
október
H K Sze Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
november
H K Sze Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
december
H K Sze Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Cimkefelhő Cimkefelhő